Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Colia'][B]Boję się tej biopsji - jest bolesna [/B][/quote]

Moja suka miala robioną biopsję szpiku przez dr. Jagielskiego. Wyglądalo to strasznie, wkręcanie metalowej strzykawy w kość biodrową, ale pies byl pod miejscowym znieczuleniem. Wlaściwie to bardziej bolesny byl dla mnie ten widok, suka byla bardzo spokojna. Nie bój się. :glaszcze:

Posted

Pewnie się zdecyduję, muszę wiedzieć przed amputacją co to za nowotwór. Napisz proszę co to była za biopsja cienko czy gruboigłowa i co wykazała. Czy twój piesek ma się dobrze? Dlaczego robiłaś biopsję?

Posted

[quote name='Colia']Napisz proszę co to była za biopsja cienko czy gruboigłowa i co wykazała. [/quote]

Nie pamiętam. To bylo 01.07.2005, a na wynikach nie mam takiej informacji.
Biopsja wykazala, że szpik nie pracowal.

[quote name='Colia']Czy twój piesek ma się dobrze? Dlaczego robiłaś biopsję?[/quote]

Mój pies nie żyje, odszedl 29.07.2005. Biopsja byla robiona, ponieważ podejrzewano bialaczkę. Tak na prawdę to do dziś nie wiem co bylo mojemu psu. Dr.Jagielski nie potrafil zdiagnozować żadnej choroby. :shake: Szpik nie pracowal, we krwi nie bylo erytrocytów ani leukocytów, na skutek niedotlenienia pies sie udusil. Niestety żadne leki nie byly w stanie przywrócić pracy szpiku. Nie mialam już sily wieźć psa z Krakowa do Warszawy na sekcję. :-(
Ale dr.Jagielski jest wspanialym czlowiekiem i przez te 4 tygodnie ratowania mojego psa moglam zawsze na niego liczyć. Wiem, że bardzo chcial mi pomóc, ale to byl wyjątkowy, niespotykany przypadek.

Posted

Odnośnie Fosamaxu- IW Fundacja sponsorowała badania nad leczeniem osteosarcoma u wilczarzy właśnie Fosamaxem.
Rezultaty były bardzo interesujące- u większości psów była duża poprawa
stanu- zmniejszenie dolegliwości bólowych,3-6 miesięczne remisje.
W tym doniesieniu piszą ,że jest to leczenie tylko wspomagające i może nie daje takiego czasu przeżycia jak amputacja czy chemioterapia ale daje lepszy komfort życia .
Z opinii osób leczących wilczarza Fosamaxem wiem,że remisje 6-12 miesięcy się zdarzają i tego typu terapia jest bardzo polecana.
Oczywiście decyzję o leczeniu musi podjąć specjalista - najlepiej jak przedyskutujesz ten sposób leczenia z doświadczonym weterynarzem-onkologiem.Na pewno doradzi, czy bedzie to metoda odpowiednia dla Twojego psa.

Posted

[B]Decyzja zapadła, w tym tygodniu amputacja. Mam nadzieje, że przetrzymamy to jak twierdzi wet. bez problemu i wyzdrowiejemy. Dziękuję Wam, odezwę się oczywiście.[/B]

Posted

[B][COLOR=darkgreen]Colia przeczytałam wszytsko. Trzymajcie się. WIerze, że dacie rade.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=darkgreen]Sama straciłąm ostanio sowjego psa. Wiem co to znaczy. [/COLOR][/B]
[B][COLOR=darkgreen]Jestem myślmi z Wami.[/COLOR][/B]

Posted

[B]Dzisiaj o 17,30 Colia dostała kwotoku z nosa, walczyliśmy zastrzykami do oporu niestety o 23.20 trzeba było pogodzić się z przegraną. Dusiła się. Jesteśmy razem z Nią za Tęczowym mostem. :-([/B]

Posted

:-( [B]Tak się cieszę, że nie pozwoliła się operować, dziś o 13 miała mieć amputację nóżki. Pożegnał Ją jej pańcio, wszyscy Ją pożegnaliśmy. Odeszła spokojnie. Była cudowna ,mądra, ukochana przez wszystkich.[/B]
[B]Była z nami tylko 6 lat. Dziękuję Wam.[/B]

Posted

Bardzo współczuję wiem co teraz przeżywacie , miałam nadzieję że się uda , tak bardzo w to wierzyłam , my też straciliśmy suczkę na nowotwór kości to cholerstwo bardzo szybko się rozwija , i chyba żadnemu psu nie udało się , miałam nadzieję że w przypadku waszego pieska będzie innaczej.Trzymajcie się jakoś w tych trudnych chwilach jestem z Wami :placz: :placz: :placz: