Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dostałam pw od nowej osoby na dogo, która ma problemy z zakładaniem wątków.

Kopiuję:

jestem nową urzytkowniczką dogomani, nie wiem jak się tworzy nowe posty, a mam bardzo ważna sprawę.
Na przeciwko ona w mojej pracy jest balkon i tam są przetrzymywane 2 psy dogue de bordeaux i buldożek francuski bez wzgęldu na pogodę(ostatnio było w Poznaniu ponad 30stopni:angryy:)Tkwią tam całymi dniami mozliwe, że nocami też!
Wczoraj zauwazyłąm pierwszy raz człowieka, który posprzatał nieczystości, po czym wszedł do środka zamykając za sobą drzwi, a pieski zostawił na balkonie. Nie wyszedł z nimi na spacer, choć mieszkają koło dużego parku! Dzisiaj sytuacja si powturzyła z tą jednak różnicą, że buldożek został skarcony, choć nie wiem za co, gdyz grzecznie siedział cały dzień na balkonie:placz: Psy są grzeczne, nie szczekają, to też z ulicy nikt ich nie widzi i nie słyszy. Dzisiaj cały dzien dog leżał i sie nie ruszał, byłam przerażona, gdyż myslałam, że juz po nim! Z daleka wydaje mi się, że jest on za chudy i osowiały. Sama mam dogua de bordeaux i chihuahua i widze jak się zachowują- zupwełnie inaczej niż te biedaki z balkonu.
Proszę o pomoc. Proszę opisać tą sytuację na forum, albo podpowiedzieć mi jak ja mam to zrobić. Pisałam już do TOZ ale odpisali mi, że mam to zgłosic u dzielnicowego. Boję sie jednak aby pogorszyć sytuacji.
Pozdrawiam,
Marzena

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam,
Zgłosiłam to do Straży Miejskiej.
Obiecali się tym zająć.
Łezka się w oku kręci jak widzę te pieski, które bez ruchu spędzają całe dni na balkonie:-(

Posted

MonAmiPet - to Ty dałaś znać psiakach Paulinie87 ,tak ? A czy panowie ze Straży Miejskiej określili , jakie mają procedury ? Czy psy od razu zabierają , a jeśli tak to gdzie ? Czy może zaczną od delikatnego upomnienia właściciela ?
Zbliża się kolejna fala upałów.... :(:(:(

Posted

Tak to ja dałam znać o tych pieskach.
Tak naprawdę to Pan był dziwiony o co mi chodzi:/, gdyż myślał, że psy mi przeszkadzają bo hałasują!
Jak mu powiedziałam, że leżą cicho to nie wiedział co z tym zrobić:( Powiedziałam mu, że obawiam się o ich stan zdrowia i o to, że po tylu upalnych dniach na balkonie moga poprostu paść:-(
Obiecał mi, że dzisiaj po 17:00(bo wtedy wracają właciciele) wyśle tam patrol.
Nie wiem co jeszcze moge zrobić?? Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, dzowniłam do Toz i do schroniska tak naprawdę nikogo to nie obchodzi!!!!
Totalna znieczulica? Myślę sobie co będzie jak oni dla odmiany zamkną je w ciasnym z mieszkaniu?? Już sama nie wiem co lepsze??
Może znacie jakieś inne towarzystwa ochrony zwierząt?
Może mam zadzwonić do związku kynologicznego?

Posted

właśnie zdobyłam nr tel. do Pogotowia dla Zwierząt - interwencje 513569791 Opowiedziałam im całą sytuację i obiecali się tam pojawić, ale niestety w ciągu 2-3 dni:((
Mam nadzieję, że dzisiaj jednak przyjdą Ci panowie ze Straży Miejskiej

Posted

farmerka63 napisał(a):
W Poznaniu jest prężnie działający oddział fundacji Emir. Nie boją się interwencji . Może zadzwoń do nich ?

popieram. Pamietam jak GoniaP z Emira interweniowala w sprawie psa zamknietego na balkonie w innej dzielnicy Poznania.

Posted

Mam nr ale nie mam dzisiaj szczęścia, nikt nie odbiera. Będe próbowała. Pieski cały czas grzecznie leżą, ani razu nie wstały żeby chociaż się wody napić. Tak sobie myślę, że może właściciel wyjechał i zostawił komuś te biedactwa pod opieką?
Dobrze, że na balkonie jest cień!

Posted

Byłam tam. Był jeden dog na balkonie, stał przy drzwiach jakby prosił o wpuszczenie. Weszłam do biedronki pochodzić, żeby poczekać co będzie dalej. Wyszłam z biedronki i na balkonie stały 3 osoby (chyba około trzydziestki), jeden dog i buldożek. Nie wiem czy może widzieli wcześniej, że przyglądam się balkonowi i wyszli, bo jak przeszłam to się patrzyli, dla niepoznaki poszłam więc na chwilę do parku, posiedziałam na ławce i wróciłam, 2 osoby były nadal na balkonie + 2 dogi, drzwi do środka były otwarte i w środku facet chyba wyzywał za coś buldożka. Psy nie wyglądały na jakoś strasznie zaniedbane, co nie usprawiedliwia faktu przetrzymywania ich na balkonie.

Posted

Dziękuję, że tam byłaś. Ok. 17.00 miała być tam straż miejska, więc mam nadzieję, że naprawdę byli. Jutro od rana będę śledziła tę sprawę i napewno dam znać czy nadal tam są.

Posted

Paulina87 -jakie stanowisko zajely organizacje prozwierzece? Przeciez trzymanie psow w betonowej klatce zwanej balkonem ,to ewidentne naruszanie ustawy o ochronie zwierzat.

Posted

Straż Miejska wywiązała się ze swojego obowiązku na 5+ POSKUTKOWAŁO!!!:multi: Pieski mają otwarty balkon i weszły sobie do środka.
Za dwa dni będą jescze mieli wizytę z Pogotowia dla Zwierząt, niech wiedzą, że o sowich przyjaciół trzeba dbać!
:lol:

Posted

Paulina87 napisał(a):
Na razie o psach wie straż dla zwierząt, mają podobno pojawić się tam w najbliższych dniach.

witam cioteczki,

trzymam kciuki za Wasze działanie :)

BTW co to jest za Straż dla Zwierząt w Poznaniu? mają jakąś stronkę ?

pzdr

Posted

MonAmiPet napisał(a):
Straż Miejska wywiązała się ze swojego obowiązku na 5+ POSKUTKOWAŁO!!!:multi: Pieski mają otwarty balkon i weszły sobie do środka.
Za dwa dni będą jescze mieli wizytę z Pogotowia dla Zwierząt, niech wiedzą, że o sowich przyjaciół trzeba dbać!
:lol:

gratulacje za akcje !!! oby było więcej takich ludzi jak Ty :)

Posted

Też kiedyś w bloku naprzeciwko mojego, starsze małżeństwo trzymało podczas mroźnej zimy małego latrelkowatego piesia. Sikał, kupał, spał, jadł na balkonie ( często ja mu coś przynosiłam, bo wyglądał na niedojedzonego ). Innym razem mama zobaczyła jak ten facet przewoził tego pieska autobusem w worku foliowym :[ Od razu zwróciła mu uwagę. Nie wiedziałam kogo powiadomić, zadzwoniłam do dzielnicowego. Był u ich na rozmowie, ich sąsiad, a mój kolega potwierdził no i wzięli pieska do mieszkania. Jednak jakiś miesiąc później albo się wyprowadzili, albo umarli, nie wiem...W każdym razie wprowadził się ktoś nowy. Mam tylko nadzieję, że piesek ma się dobrze i nie ma powtórki ze starej rozgrywki