MAGDAHP Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 czytam, że tatuuje się tylko rasowe psy - przybłąkały się do mnie dwie suki, z których jedna ma tatuaż w uchu zaczynający się od litery H lub N niezbyt czytelny po literze trzy cyfry. obie oglądał vet i sędzia kynologiczny i żadna z nich nie jest rasowa. czy ktoś może podpowiedzieć co to za sytuacja ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merrick Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 A może jakiś pseudohodowca ''sprezentował'' im fałszywe tatuaże, myślę że to się da zrobic, i miał nadzieję że sprzeda je komuś jako rodowodowe psiaki bo mają tatuaż? to chyba prawdopodobne...niestety :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chefrenek Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Wstaw foty tych psów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAGDAHP Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 jasne, tylko muszę jakieś sensowne pstryknać, co nie jest łatwe w przypadku psów zainteresowanych wielce aparatem - jestem w trakcie sesji zdjęciowej :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lilyeth Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Wydaje mi się, że w niektórych schroniskach tatuuje się psy, więc to może to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwasek Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 [quote name='Lilyeth']Wydaje mi się, że w niektórych schroniskach tatuuje się psy, więc to może to ?[/QUOTE] Ale schroniska nie stosują kodów związku kynologicznego. Ja bym się jednak doszukiwała rasy... Litera i trzy cyfry to powinien być tatuaż związkowy - H to oddział Katowice, N - to Poznań. A to, że weterynarz i sędzia nie rozpoznali rasy nie daje żadnej gwarancji, że pies nie jest rasowy. Pokaż zdjęcia i popracujcie nad odczytaniem tego tatuażu, może trzeba wygolić ucho, przetrzeć spirytusem, to pomaga wyostrzyć znaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elitesse Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 [quote name='Lilyeth']Wydaje mi się, że w niektórych schroniskach tatuuje się psy, więc to może to ?[/QUOTE] raczej na pewno to, moj tesc tez ma mieszanca z tatoo wlasnie ze schroniska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAGDAHP Posted May 26, 2010 Author Share Posted May 26, 2010 To suczka z tatuażem [URL]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa2e787a9e839a5d.html[/URL] chciałam wkleić fotkę na forum ale coś mi nie wychodzi więc zastosowałam obejście ;), sorry za brak profesjonalizmu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_va Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 niefachowym okiem , wygląda jak golden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chefrenek Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Golden a przynajmniej goldenowaty. Najlepiej zapytać kogoś kto w goldenach siedzi by potwierdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwasek Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 No przecież, że golden :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FLY Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 goldek, i to wcale nie jakiś taki "nietypowy". nie czepiając się-ciekawe co za sędzia go oglądał..:razz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Schroniska też tatuują z literą, np Krzyczki z literą "A". Miałam dwa rottki przez nich tatuowane. A na zdjęciu jest golden. Jeżeli to ten z literą "H", to we wtorki jest sekcja VIII od 17-19. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonitwa Posted May 27, 2010 Share Posted May 27, 2010 Moi sądziedzi 5 lat temu przygarnęli suczkę błąkającą się w okolicy Małdyt (warminsko-mazurskie), suczka w lewym uchu ma tatuaż, też jest mieszańcem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patka Posted May 27, 2010 Share Posted May 27, 2010 jak nic to golden - albo pies w bardzo dobrym typie - co za sędzia ocenił go jako mieszańca?? poszłabym do związku kynologicznego i poszukała w ktróym okręgu tatuują tymi oznaczeniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAGDAHP Posted May 28, 2010 Author Share Posted May 28, 2010 gonitwa - napisz czy udało się znaleźć właścicieli/hodowcę w opisywanym przez Ciebie przypadku psa mieszańca z tatuażem ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wire fox Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 [quote name='MAGDAHP']czytam, że tatuuje się tylko rasowe psy - przybłąkały się do mnie dwie suki, z których jedna ma tatuaż w uchu zaczynający się od litery H lub N niezbyt czytelny po literze trzy cyfry. obie oglądał vet i sędzia kynologiczny i żadna z nich nie jest rasowa. czy ktoś może podpowiedzieć co to za sytuacja ?[/QUOTE] Z jakiej miejscowości jesteś i w jakich okolicznościach te dwie suczki znalały się u Ciebie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonitwa Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 [quote name='MAGDAHP']gonitwa - napisz czy udało się znaleźć właścicieli/hodowcę w opisywanym przez Ciebie przypadku psa mieszańca z tatuażem ![/QUOTE] Nie.. ZK poinformował nas że nie posiada żadnych informacji na temat takiego tatuażu, a suczka wygląda jak mieszanka charta polskiego z ONkiem - miała mniej więcej 9 miesięcy jak ją wzięli, była tak masakrycznie chuda,że faktycznie długo przypominała nam charta. Co ciekawe, mają ją już 4 lata (lub 5) a ona ani razu nie miała cieczki... Sprawa została nierozstrzygnięta, fakt - ogłoszenia w internecie były, suczki nikt nie szukał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwasek Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 [quote name='MAGDAHP'] jedna ma tatuaż w uchu zaczynający się od litery H lub N niezbyt czytelny po literze trzy cyfry[/QUOTE] Czy wet sprawdzał czytnikiem czy nie ma chipa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merrick Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Jak można przyrównać tę sukę ze zdjęcia z chartem albo onkiem????? :O Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta9494 Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Bo chodzi o inna sukę też z tatuażem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonitwa Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 [quote name='Merrick']Jak można przyrównać tę sukę ze zdjęcia z chartem albo onkiem????? :O[/QUOTE] O innego psa chodzi.... czytaj zanim sie przyczepisz.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merrick Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 [quote name='Gonitwa'] czytaj zanim sie przyczepisz....[/QUOTE] Każdy się może pomylić, nie rozumiem czemu twierdzisz że się ''przyczepiam''.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonitwa Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 [quote name='Merrick']Każdy się może pomylić, nie rozumiem czemu twierdzisz że się ''przyczepiam''....[/QUOTE] taki mam styl pisania, bez urazy proszę :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merrick Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 jak już pisałam mój błąd :) ps.: jeszcze nie znam większości dogomaniaków więc po prostu nie znam waszych charakterków ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts