AM Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 Znalazłam fajną czeską stronkę, na której są fotki zwycięzców świata ONków począwszy od 1899r. do roku 2005. Można prześledzić jak się zmienił owczarek w ciągu 106 lat. Rzućcie okiem [url=http://ovcouni.blog.cz/rubriky/nemecky-ovcak]TUTAJ[/url] Quote
ayshe Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 AM-sorki czy wiesz gdzie mozna dorwac regulamin ZOP?i jak wyglada zdawanie FH w czechach?czy sa zawody?bo chcemy z belgami zaszalec i moze onki tez sie zalapia:cool3: Quote
AM Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 [B]ayshe,[/B] ZOP jest ale tylko po czesku [url=http://www.sweb.cz/faunanet/psi/vycvik-psa/zkusebni-rady/zkouska-zop.htm]TUTAJ[/url] Co do FH, to chodzi Ci o ONkowe FH1 i FH2 czy międzynarodowe IPO-FH? Co do egzaminów i zawodów to trzeba zaglądac na stronkę CKS a tam będą wypisane egzaminy oraz zawody oraz terminy i miejsca, w których się odbędą. Czesi też mają swoje egzaminy "noskowe" ZPS1 i ZPS2 - praca węchowa + posłuszeństwo. Quote
ayshe Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 po czesku?:cool1: .oj cierpie.onkowe fh. bardzo dziekuje AM bo ja zielona jestem jesli chodzi o czechow i slowakow.:oops: .zdecydowanie jednak chyba wolimy zdawac tam egzamin albo przejechac sie do niemiec niz zdawac cos takiego jak ostatnio:diabloti: Quote
AM Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 [B]ayshe,[/B] rozumiesz to po czesku czy nie bardzo? Jak nie kumasz do końca to złóż do mnie podanie, dołącz dwa znaczki, opłać wysoką opłatę ( :evil_lol: ) to Ci w Święta przetłumaczę :cool3: Quote
KOT I MYSZ Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 [quote name='AM']Znalazłam fajną czeską stronkę, na której są fotki zwycięzców świata ONków począwszy od 1899r. do roku 2005. Można prześledzić jak się zmienił owczarek w ciągu 106 lat. Rzućcie okiem [URL="http://ovcouni.blog.cz/rubriky/nemecky-ovcak"]TUTAJ[/URL][/quote] FAJNE ZESTAWIENIE;) podoba mi sie umaszczenie sunieczek z 1954 i 1999 r.:cool3: Quote
BeataG Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 [quote name='AM'][B]ayshe,[/B] rozumiesz to po czesku czy nie bardzo? Jak nie kumasz do końca to złóż do mnie podanie, dołącz dwa znaczki, opłać wysoką opłatę ( :evil_lol: ) to Ci w Święta przetłumaczę :cool3:[/quote] [B]AM[/B], ja mniej więcej rozumiem, nie bardzo kumam tylko te pozycje rąk. Czy to są komendy optyczne, które muszą być takie, a nie inne? A czy mogą być same komendy głosowe? I czy dobrze rozumiem, że przy chodzeniu na smyczy smycz jest trzymana "po staremu" (w sensie naszych dawnych regulaminów), tzn. zawieszona na prawym nadgarstku? I nie bardzo rozumiem, o co chodzi w tym noszeniu na rękach psa w kagańcu, chociaż widziałam to na żywo - czy chodzi o to, jak pies toleruje noszenie, czy jak toleruje kaganiec? Tzn. rozumiem sam przebieg ćwiczenia, ale nie wiem, jak ono jest oceniane i za co się odejmuje punkty. No i jeszcze przywołanie - czy dobrze rozumiem, że może być albo do mnie albo do nogi wg wyboru przewodnika i jeśli do mnie, to przewodnik ma się zatrzymać, a jeśli do nogi, to ma cały czas iść i pies ma do niego dorównać? I czy to ma być przyjście do nogi z obiegnięciem, czy może być bez? Quote
AM Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 [B]BeataG,[/B] poczekaj, spróbuję to poczytać ale nie teraz bo on rana "walczyłam" z łazienką i jestem tak zmęczona, że nie wiem jak się nazywam :Help_2: Jeszcze mnie te moje potwory ciągną na spacer... :mad: W razie czego to na Sylwestra jade na trening do Czech to popytam i poprosze o prezentację poszczególnych ćwiczeń ;) Quote
BeataG Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 [quote name='AM'][B]BeataG,[/B] poczekaj, spróbuję to poczytać ale nie teraz bo on rana "walczyłam" z łazienką i jestem tak zmęczona, że nie wiem jak się nazywam :Help_2: Jeszcze mnie te moje potwory ciągną na spacer... :mad: W razie czego to na Sylwestra jade na trening do Czech to popytam i poprosze o prezentację poszczególnych ćwiczeń ;)[/quote] OK, aż tak się nie pali, żebyś musiała to tłumaczyć teraz, po Nowym Roku też wystarczy, dzięki z góry! :loveu: Quote
ayshe Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 grzecznie czekamy AM-ja nic nie kumam poza tym co dedukuje.a poniewaz dopiero zjechalam z cwiczaka:cool1: to nie licze na blyskotliwosc umyslowa swoja.:razz: Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 tak sobie przy okazji robienia niebywale juz niezbednego ,pozadku w papierach boorkow poczytalam.....pokopalam.....:cool1: .bedzie o uzytkach.ale nie tylko.wyrazne rozgraniczneie linii to kwestia w sumie ostatnich 10 lat.nie wszyscy stosuja sie do tej mody.ale to w sumie dygresja. moja uwage przykuly wyniki BSP. i tak pies Argus hause santiages v2BSP 93r,ur w 83 roku. [img]http://img19.imageshack.us/img19/1255/argusly1.jpg[/img] argus byl synem cliff'a huhnegrab[derby adeloga].cliff sam 4x z fajnymi wynikami startowal w bsp.dawal tez fajne psy.szkoda ze hodowcy eksterierow nie uzyli go szerzej. oto cliff [img]http://img205.imageshack.us/img205/5081/cliffns4.jpg[/img] po stronie matki argus byll wnukiem uwe kirschental[bsp-sg].uwe czesto pojawia sie w rodowodach uzytkow z czuba.uwe byl synem zwyc.bsp z 76 roku,drigon'a fuhrmannshof[ktorego nikomu przedstawiac nie trzeba]. kolejny pies ,ktorego milosnikom onka przedstawiac nie trzeba to racker itztal min 3xv bsp[ur w 67r]. [img]http://img228.imageshack.us/img228/1747/rackerwh7.jpg[/img] ojcem racker'a byl....pirol kirschental. Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 inny syn cliff'a huhnegrab-nastor wolfsburger schloss,uczestnik bsp [img]http://img81.imageshack.us/img81/1407/nastoros1.jpg[/img] matka nastor'a byla suka po va2[N] glicko kahler heide.a glicko byl po va1{I}yambo wildsteiger land.nastor mial oceny v4 bsp[96r],v3 bsp[97r],v3 bsp[98r]. szkoda ze tak niewiele siegneli po niego eksterierowcy.prawnukiem uwe kirschetnal byl tez natz bildsaule v2 bsp[96r]. Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 teraz fero zeuterner himmelreich,ojciec troll'a bosen nachbarschaft-linia ktora swieci przykladem linii uzytkowej fero [img]http://img259.imageshack.us/img259/7104/ferokp7.jpg[/img] ojcem fero jest flori berglein-wnuk nanouc'a bungalow i va anderl'a kleinen pfahl oraz fee kirschental. nanouc byl synem v2 nico haus beck. linia zenska fero to przez munko hasenborn psy z haus schutting i va ajax haus dexel. Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 zanim zaczne znowu przynudzac napisze do czego daze......otoz meczy mnie pytanie....skoro onki zeby nie wiem jak je odchudzic z masy;) nie dadza rade malinom na zawodach jak oceniany jest taki styl pracy psa jaki jest w tej chwili na czubie w ipo to po co dzielic tak rase?skoro sa fajne teraz uzytki,coraz lepiej wygladajace i naprawde fajne eksteriery z super charakterem dlaczego hodowcy tak niechetnie siegaja po nowa krew?owszem balam sie tego rowniez.teraz juz nie.kopalam dlugo i kopie nadal i juz wiem ze hodowcy z ogromnym stazem nie bali sie nigdy takich kryc.uzyskujac przy tym efekt taki ze teraz te psy,z tych skojarzen sa podwalina hodowli uzytkow.dolewajac krew ddrow lub eksterierow z va mozna naprawde wiele zdzialac zaleznie od celu nam przyswiecajacemu[poza celem glownym-rozwojem rasy oczywiscie].pytanie do eksterierowcow......dlaczego np.wiedzac ze pies ma wypracowany ciezka harowka chwyt i generalnie nie za bardzo z charakterem ,wszystko zrobil doskonaly szkoleniowiec np przez 2 lata jedzie sie i kryje takim psem?ja wiem...bo potomstwo ringowe itd....ale ....no wlasnie ale po co?nie moge tego zrozumiec.wiem ze 2 psy z va maja delikatnie mowiac tylko przyzwoity charakter ,nie sadze zebym tylko ja o tym wiedziala[wystarczy popatrzec na np.testy,wypracowanego psa zawsze "czuc"na odleglosc].natomiast czytam o nich tu i tam ze och i ach jakie wspaniale :-o .no sliczne sa.fakt.i niewiele poza tym.owszem maja to schh3 ale wiemy przeca ze dobry szkoleniowiec wydusi to z onka.a te psy pracuja z najlepszymi.chyba jednak to nie wszystko.pisze szczerze w nadziei na rozmowe na ten temat.czytalam na borderach o plastikowych borderach.po co produkowac plastikowe onki?:cool1: Quote
KOT I MYSZ Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 [quote name='ayshe']zanim zaczne znowu przynudzac napisze do czego daze......otoz meczy mnie pytanie....skoro onki zeby nie wiem jak je odchudzic z masy;) nie dadza rade malinom na zawodach jak oceniany jest taki styl pracy psa jaki jest w tej chwili na czubie w ipo to po co dzielic tak rase?skoro sa fajne teraz uzytki,coraz lepiej wygladajace i naprawde fajne eksteriery z super charakterem dlaczego hodowcy tak niechetnie siegaja po nowa krew?owszem balam sie tego rowniez.teraz juz nie.kopalam dlugo i kopie nadal i juz wiem ze hodowcy z ogromnym stazem nie bali sie nigdy takich kryc.uzyskujac przy tym efekt taki ze teraz te psy,z tych skojarzen sa podwalina hodowli uzytkow.dolewajac krew ddrow lub eksterierow z va mozna naprawde wiele zdzialac zaleznie od celu nam przyswiecajacemu[poza celem glownym-rozwojem rasy oczywiscie].pytanie do eksterierowcow......dlaczego np.wiedzac ze pies ma wypracowany ciezka harowka chwyt i generalnie nie za bardzo z charakterem ,wszystko zrobil doskonaly szkoleniowiec np przez 2 lata jedzie sie i kryje takim psem?ja wiem...bo potomstwo ringowe itd....ale ....no wlasnie ale po co?nie moge tego zrozumiec.wiem ze 2 psy z va maja delikatnie mowiac tylko przyzwoity charakter ,nie sadze zebym tylko ja o tym wiedziala[wystarczy popatrzec na np.testy,wypracowanego psa zawsze "czuc"na odleglosc].natomiast czytam o nich tu i tam ze och i ach jakie wspaniale :-o .no sliczne sa.fakt.i niewiele poza tym.owszem maja to schh3 ale wiemy przeca ze dobry szkoleniowiec wydusi to z onka.a te psy pracuja z najlepszymi.chyba jednak to nie wszystko.pisze szczerze w nadziei na rozmowe na ten temat.czytalam na borderach o plastikowych borderach.po co produkowac plastikowe onki?:cool1:[/quote] :cool1: Ayshe nie mam takiej wiedzy jak Ty,trudno jest się bez tego wypowiadaćle hmmm...może wynika to z chęci zysku mimo wszystko,sa ludzie którzy robia cos dla idei-jak Ty a są tacy którzy robią to dla zysku.Pokonują przeszkody małym kosztem,jeśli pies się nie nadaje do krycia nie szukaja nowego tylko maskują jego minusy:cool1: szkoda Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 dobra.przynudzam dalej.przyjrzalam sie v-bsp.aczkolwiek nie we wszystkich latach bo niedlugo spadam na cwiczak. w 2000roku w grupie z ocena v byl rocky zingelgarten[fajny pies tak poza tym]ktory sprawdzil sie rowniez jako reproduktor. rocky to po mieczu linia troll-fero-anderl-va mutz a po kadzieli tez mutz oraz racker itztal[czyli pirol kirschental]. oto rocky[ur.w 95] [img]http://img204.imageshack.us/img204/8856/rockylq3.jpg[/img] az nosi zby kryc nim fajne suki np.mocno zinbredowane na jecka lub pojsc w strone mutza i sprobowac cos z huppy arlett[hill farbenspiel].teraz to juz po ptokach:cool1: . Quote
MonikaSz Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 [FONT=Courier New][COLOR=black][quote name='ayshe']i jak wyglada zdawanie FH w czechach?czy sa zawody?bo chcemy z belgami zaszalec i moze onki tez sie zalapia [/quote][/COLOR][/FONT] [FONT=Courier New]No to zapowiada się ciekawa belgowa klubowka, bo wtedy za jednym razem mozna zaszalec i na zawodach i na wystawie :razz: [/FONT] [FONT=Courier New]Zatwierdzony przez Czechow regulamin SchH/VPG (o ile dobrze pamiętam opisane tez sa tam regulaminy FH – nie mogę niestety otworzyć dzis .pdf - wrrrrrr...)jest tutaj: [/FONT][URL="http://www.kynologie.cz/cks/rady/ZR_SchH-VPG_2006.05.10.pdf"][FONT=Courier New]http://www.kynologie.cz/cks/rady/ZR_SchH-VPG_2006.05.10.pdf[/FONT][/URL][FONT=Courier New][COLOR=black][quote name='BeataG']A czy mogą być same komendy głosowe? I czy dobrze rozumiem, że przy chodzeniu na smyczy smycz jest trzymana "po staremu" (w sensie naszych dawnych regulaminów), tzn. zawieszona na prawym nadgarstku? [/quote][/COLOR][/FONT] [FONT=Courier New][COLOR=black]Mogą być wydawane same komendy głosowe. W przypadku komend optycznych powinno wystarczyć jak na samym początku zgłosisz sędziemu jakich komend optycznych chcesz używać (wtedy nie ma niejasności). Smycz jest trzymana w prawej ręce. Acha – generalnie w Czechach wszystkie egzaminy zdaje się na łancuszku zapietym ‘na luzno’. Chociaz jak w tym roku podczas wystawy z rozpedu bralam udzial w ZOP-ce (nie do konca rozumialam zasady + straszny upal ...), to suczysko choc na codzien nosi polzacisk, to było zapiete tak jak na zwyklej obrozy. Ale to wszystko wyjaśniła pani sędzia :p [/COLOR][/FONT] [FONT=Courier New]Generalnie dla mnie to byl czeski film :evil_lol: [/FONT] [FONT=Courier New][COLOR=black][quote name='BeataG']I nie bardzo rozumiem, o co chodzi w tym noszeniu na rękach psa w kagańcu, chociaż widziałam to na żywo - czy chodzi o to, jak pies toleruje noszenie, czy jak toleruje kaganiec? Tzn. rozumiem sam przebieg ćwiczenia, ale nie wiem, jak ono jest oceniane i za co się odejmuje punkty.[/quote][/COLOR][/FONT] [FONT=Courier New]Nie wiem za co obcina sie punkty, ale jest to jeden z elementow egzaminow ratowniczych. Pies na pewno ma zachowywać się spokojnie - zarówno podczas podnoszenia, noszenia, przekazania drugiej osobie, jak i stawiania spowrotem na ziemie.[/FONT] [FONT=Courier New][FONT=Courier New][COLOR=black][quote name='BeataG']No i jeszcze przywołanie - czy dobrze rozumiem, że może być albo do mnie albo do nogi wg wyboru przewodnika i jeśli do mnie, to przewodnik ma się zatrzymać, a jeśli do nogi, to ma cały czas iść i pies ma do niego dorównać? I czy to ma być przyjście do nogi z obiegnięciem, czy może być bez?[/quote][/COLOR][/FONT][/FONT] [FONT=Courier New]Sposob przywolania zglasza sie sedziemu. Jak do mnie to stajesz, a jak do nogi, to caly czas jestes w ruchu dopoki sedzia nie kaze sie zatrzymac. Ja sie zatrzymalam przy przywolaniu do nogi i obcieto mi polowe punktow. Generalnie wiekszosc pomylek, to byly moje bledy :oops: [/FONT] [FONT=Courier New][B]ayshe[/B] - mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz za maly off-topic. Niecaly rok temu bylam nawet na malym tropionku u Glonkow :cool3: No i czasem zdarzy mi sie zagladnac na ON-kowe wateczki.[/FONT] Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 nadal bsp 2000r. iwan waldwinkel[ur 95r]. o.yoschy dollenwiese[troll-fero-anderl-mutz],rowniez matak iwana to przez fado karthago do racker itztal [pirol kirschental]i uwe kirschental enno aurelinborn[ur.w 96r] o.aly vordersteinwald[troll-fero-anderl-mutz]oraz wchodzi tu lonia marko cellerland maxx germanenquelle[ur.97r.] to yoschy-troll-fero-anderl-mutz.matka maxx'a to corka tony wienerau v25[syn va1 zamb'a wienerau]. iriack ruhbachtal[ur w 95r] xato bosen nachbarschaft-aik haus cindy-ringo ubootshafen-anderl-mutz matka iriac'a to corka timmy'iergobosen nachbarschaft syna fero,brata troll'a czyli znowu anderl-mutz poza tym linia zenska marko cellerland. iloya cap arkona o.jago lindenhalle[rodzina mojej surykatki] czyli linia greif lahntal a po stronie mamusi jao ma drigon'a fuhremannashof[va frei gugge,va ajax haus dexel].matka iloy'i to linia racker itztal[pirol kirschental] oraz jest prawnuczka va1[DK]negus'a kirschental. glenn huhnergrasse[ur 97r] to wnuk po kadzieli urana kirschental[v-bsp],oraz znowu linia racker itztal.po mieczu ddry z hodowli rudingen,furstendamm,gleidreieck-smietanka ddrow. zwyc z 2000 r to prawnuk po kadzieli uwe kirschental[sg-bsp] oraz mieszanka greif lahntal i ajax haus dexel. Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 [quote name='MonikaSz'] [FONT=Courier New][/FONT] [FONT=Courier New][B]ayshe[/B] - mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz za maly off-topic. Niecaly rok temu bylam nawet na malym tropionku u Glonkow :cool3: No i czasem zdarzy mi sie zagladnac na ON-kowe wateczki.[/FONT][/quote] :loveu: no czeeeesc monika:p :razz: . Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 2002 rok anosch adelmannsfeld land o.boris salztablick-fero-anderl-mutz matka borisa-marko cellerland va1 i dick adeloga va1 oraz racker itztal [pirol kirschental]. matka anosch'a to przez v56 vanco alexyrvo hof-va2 quanto wienerau.mamuska ma tez va wanko maaraue. quaste ankenrutt o.aly vordersteinwald-troll-fero-anderl-mutz.linia matki -grif lahntal,nanouc bungalow[nico haus beck]. 2004[tylko zajrzalam] nanuk rohrbrucke wnuk ulk'a arlett[ojcem nanuk'a jst natz heideloh] 2005rok zwyc.ellex salztalblick o.omawiany wczesniej rocky zingelgarten-troll-fero-anderl-mutz.matka ellex'a to linia uwe kirschental-drigon oraz przez fenge kirschental -racker itztal -pirol kirschental. ddobra spadam na cwiczak:roll: :placz: Quote
MonikaSz Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Tez witam serdecznie i mam nadzieje, ze moze kiedys z rozpedu znow do Was zajade - przynajmniej na chwilke :p No i ciesze sie, ze zapadlam w pamiec i mam nadzieje ze ten czeski link z zatwierdzonymi regulaminami przyda sie niektorym przed startami ;) :razz: Wracajac ostatni raz do ZOP-ki - jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Jak jest komenda zwalniajaca dla psa, to nie ma komendy zwalniajacej dla przewodnika :eviltong: Dalej trzeba chodzic tak jak sedzia chce - raz w lewo, raz w prawo i lazisz jak duren az sie psiuniek zainteresuje jakimis zapaszkami albo popatrzy w strone innego pieska i dopiero wtedy na znak sedziego jest przywolanie. Jak samemu robi sie posluszenstwo, to jest trudniej niz w grupie, bo w grupie, to widzisz co inni robia - nawet nie wiedzac o co chodzi;) Osobiscie ZOP-ka mi sie podoba - nie jestes w stanie wszystkiego przewidziec, tylko chodzisz pod dyktando sedziego. Quote
AM Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Sorry, że czasami brzmi to trochę po chińsku ale mam nadzieję, że zrozumiecie... ;) Quote
ayshe Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 dzieki AM :loveu: .moze by posty dot.ZOPu przerzucic na jakis inny watek?np.ON-pies wszechstronny albo co?bo to pewno poczatek regulaminow.jeszcze FH.czy to FH co ja zdajew niemczech tzn FH-SV to jest to tez w czechach?czy jest FH-FCI jakies?:cool1: Quote
MonikaSz Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Jakby się dało moje posty odnośnie ZOP-ki przerzucić, to też byłabym wdzięczna, chyba że się nie nadają moje wypociny ;) Tak czy inaczej jak rozmawiałam w tym roku z czeską sędziną, to komendy optyczne nie były wymagane, wystarczyły głosowe. Nie wiem jak to jest, ale jak widziałam ZOP-kę podczas wakacyjnego wyjazdu, to różne komendy optyczne były wydawane przez przewodników, ale może dlatego że do egzaminu podchodzili nie tylko Czesi, nie wiem :roll: Ayshe - nie jestem biegła w tłumaczeniu czeskiego, ale jeśli coś Ci pomoże, to krótko o czeskim FH: [B] FH 1[/B] - tropienie 1 stopnia (długość: 1200 kroków, 6 naturalnych zakrętów w prawo [I][SIZE=1](ale nie jestem pewna dokładnie o co chodzi)[/SIZE][/I], 4 przedmioty, 180 min 'stary', 2 krzyżujące się ślady obce, 30 minut po położeniu śladu, czas na wypracowanie śladu: 30 min); punktacja: 80 pkt ślad, 20 pkt przedmioty (4x5pkt) [B] FH 2[/B] - tropienie 2 stopnia (długość: 1800 kroków, 7 zakrętów w prawo, z czego min. 2 ostre i 1 łuk, 7 przedmiotów, 180 min 'stary', 2 krzyżujące się ślady obce, 30 minut po położeniu śladu, czas na wypracowanie śladu: 40 min); punktacja: 80 pkt ślad, 20 pkt przedmioty (6x3pkt, 1x2pkt) Qrczaki znow mi wyszedl off ... Quote
AM Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 [B]MonikaSz,[/B] wrzuć to o FH do tematu "ONkowe wykształcenie :)" :cool3: Quote
Recommended Posts