Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wytrzymam, zobaczcie co przed chwilą dostałam mailem od Pani z Bydgoszczy, której napisałam, że nie jest możliwy transport kota ... bagatela 400 km w jedną stronę:

dzień dobry,tak myślałam,tak właśnie u nas wygląda opieka nad zwierzętami .podrawiam

Posted

[quote name='eliza_sk']Nie wytrzymam, zobaczcie co przed chwilą dostałam mailem od Pani z Bydgoszczy, której napisałam, że nie jest możliwy transport kota ... bagatela 400 km w jedną stronę:

dzień dobry,tak myślałam,tak właśnie u nas wygląda opieka nad zwierzętami .podrawiam

eliza - ludzie czasami bredza... moze i lepiej ze Heksa nie trafi do kogos kto ma klopoty ze zrozumieniem co sie wokolo dzieje.

Coraz wiecej zwierzakow z Jedrzejowa trafia do Krakowa :) :) :)

Posted

[quote name='Andy B.']Wystarczt wpisac w google "przewoz zwierzat do anglii". Papiery niezbedne do wwozu psa do uk wysyla sie do Pulaw poczta i wracaja do wlasciciela w ciagu 14 dni. Kwarantanna nie jest konieczna:)

1. Paszporty wydawane są dla psów, kotów i fretek.
  2. Psy i koty poniżej 3 miesiąca życia nie mogą być przewożone do innych krajów Unii Europejskiej, chyba że kraj, do którego jedziemy dopuszcza taką możliwość.
  3. Wpisy do paszportu i kwestionariusza zwrotnego muszą być wykonane starannie, czytelnie, pismem drukowanym. Lekarz weterynarii przy wypełnianiu druków powinien używać oficjalnych nazw państw.
  4. Za prawidłowe wypełnienie paszportu odpowiada lekarz weterynarii wystawiający dokument. W przypadku popełnienia błędu w paszporcie lekarz musi wypisać nowy druk. Koszt nowego dokumentu ponosi lekarz wystawiający.
  5. By nasz ulubieniec otrzymał paszport należy spełnić kilka warunków:

• oznaczyć zwierze tatuażem, który powinien znajdować się na małżowinie usznej bądz pachwinie, lub wszczepić mu mikroczip po lewej stronie szyi;
    • aktualne świadectwo szczepienia przeciwko wściekliźnie (szczepionka ważna jest po implantacji mikroczipa);
    • w przypadku wyjazdu do Wielkiej Brytanii, Szwecji, Irlandii lub na Maltę należy przeprowadzić dodatkowe badanie krwi celem określenia poziomu przeciwciał neutralizujących wirus wścieklizny z wynikiem pozytywnym w laboratorium zatwierdzonym przez Komisję Europejską na próbce krwi pobranej na 120-365 dni po ostatnim szczepieniu przeciw wściekliźnie.

• Jeżeli zwierzę zostało paddane innym szczepieniom, leczeniom lub profilaktyce, wszystkie dane powinny zostać zapisane w paszporcie.

Dodatkowe zasady przewozu psów i kotów do Wielkiej Brytanii.

1. Zwierze może być przewożone do Wielkiej Brytanii po upływie 6 miesięcy od daty pobrania krwi do badania określającego poziom przeciwciał przeciw wściekliżnie.
    2. Jeżeli zwierze jest systematycznie szczepione przeciw wściekliźnie i nie został przekroczony termin kolejnego badania przypominającego określony w paszporcie, przy kolejnych podróżach do Wielkiej Brytanii nie jest konieczne ponowne badanie krwi. Jeżeli zaś termin szczepienia przypominającego został przekroczony należy całą procedurę zacząć od początku.
    3. Zwierzęta w ciągu 6 miesięcy poprzedzających datę przekroczenia granicy Wielkiej Brytanii nie mogą przebywać poza krajami Unii Europejskiej.
    4. Psy i koty przed przekroczeniem granicy Wielkiej Brytanii muszą być poddane kuracji przeciw tasiemczycy oraz kleszczom na 24-48 godzin. Obroże przeciw kleszczowe nie są uznawane.
    5. Czworonogi mogą być wwiezione do Wielkiej Brytanii tylko uprawnionymi drogami i przez uprawnionych przewoźników. Nie wolno wwozić zwierząt prywatnymi łodziami, samolotami czy statkami.
    6. Psy następujących typów ras nie mogą być wwożone do Wielkiej Brytanii:

• typu Pit Bull
      • typu Dog Argentyński
      • typu Japoński Tosa
      • typu Filla Brazilleiro

Dodatkowe zasady przewozu psów i kotów do Szwecji.

1. Psy i koty muszą zostać poddane odrobaczeniu w ciągu 10 dni przed planowanym przemieszczeniem zwierzęcia.

• Punkt 5, podpunkt 3 mówi o kwarantannie, która może się odbywać nie tylko w kraju docelowym! Do Puław, a odemnie bliżej do Berlina wysyła się krew po zaszczepieniu na badanie przeciwciał. Wynik dostaje się ok 2 tygodnie później. A ja właśnie znalazłam weta miejscowego, który wykonuje od niedawna takie zlecenia!

Posted

[quote name='Andy B.']eliza - ludzie czasami bredza... moze i lepiej ze Heksa nie trafi do kogos kto ma klopoty ze zrozumieniem co sie wokolo dzieje.

Coraz wiecej zwierzakow z Jedrzejowa trafia do Krakowa :) :) :)

Negruska dołączyła do elitarnego grona jędrzejowskich krakusów w niedzielę :)

Posted

[quote name='Andy B.']To super.
    eliza - bedziesz miala kogo odwiedzac jak wpadniesz do Kraka... :)

Łoj - niedługo to tydzień urlopu będzie mało:

Figa, Lilka, Gaja, Negra, Tofiś, Fibi, Tajga, Lotoska, Szorściak, Mamba :)

PS
    wysłałeś kwit na Lilkę ?

Posted

Nadal bede sie spieral w sprawie kwarantanny dla wwozonych do UK czworonogow. Moze inaczej rozumiemy znaczenie tego slowa :) Dla psow, kotow i fretek z UE obowiazuje program PET. Jezeli ma sie wszystkie wymagane dokumenty, szczepienia itd. kwarantanna nie obowiazuje!!! Psa mozna przywiezc do Anglii samochodem przez tunel (droga wwozu zatwierdzona przez angielskie wladze.

Tylko w przypadku braku wymaganych dokumentow lub szczepien zwierzak zostaje skierowany na kwarantanne. Radze sprawdzic u zrodla http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/support-info/ bo informacyjny balagan w tej sprawie jest naprawde wielki:)

agusiazet - napisalas "Punkt 5, podpunkt 3 mówi o kwarantannie..." no a ja tu nic o kwarantannie nie widze :) dla wyjasnienia kwarantanna jest srodkiem zapobiegawczym typu izolacyjnego! a jego celem jest przeprowadzenie niezbednych badan, szczepien i obserwacja zwierzecia. Jezeli wiec wszystkie wymagania sa spelnione w Polsce, to pisanie o kwarantannie w UK jest nieporozumieniem. Moze niepotrzebnie rozwijam ten temat... a moze potrzebnie bo jak widac z postow temat nie jest do konca wyjasniony.

Mieszkalem wiele lat w UK i mimo powrotu do Polski utrzymuje dosc bliskie kontakty z RSPCA. A wlasnie ta organizacja prowadzi osrodki recepcyjne dla zwierzat na przejsciach granicznych, lotniskach i osrodki w ktorych przeprowadza sie kwarantanne. I zapewniam ze po przedstawieniu wszystkich wymaganych dokumentow i zaswiadczen piesek lub inny czworonog jedzie prosto do domu :)

Posted

eliza_sk napisał(a):
    Łoj - niedługo to tydzień urlopu będzie mało:

Figa, Lilka, Gaja, Negra, Tofiś, Fibi, Tajga, Lotoska, Szorściak, Mamba :)

PS
    wysłałeś kwit na Lilkę ?

Wyslalem tydzien temu :)

I dopisz do listy Hekse :) :) :)

Posted

Heksa jutro jedzie do domciu, przyjeżdża po nią panciostwo !

Dziśka - przykro mi, ale czy mogę Cię odesłać na adopcje puchatkowa, tam pewnie masa persiaków w potrzebie, co ?

Posted

[quote name='eliza_sk']Heksa jutro jedzie do domciu, przyjeżdża po nią panciostwo !
    eliza - i ponownie sie udalo... zwierzak ma szanse na nowe. lepsze zycie...
    Dzieki Eliza..... :)

Posted

I pojechała Hexa do miasta Kraka :) Powiem Wam, że takiego domku dawno nie widziałam - młodzi ludzie - oboje tak kotolubni, że aż dziw - OBOJE ! Wieści mają być :)

Pati - dziękuję za kontrolę domku !!!