niunia_51 Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 witam wszystkich u mojego Freda (sznaucer olbrzym, 6 miesięcy) ostatnio bardzo zaczeła wycierać się sierść w miejscu obróżki, jak temu zapobiegać i czy tak będzie zawsze??? bo zaczynam się niepokoić pozdrawiam Quote
niunia_51 Posted April 12, 2006 Author Posted April 12, 2006 raz kolczatkę a raz skórzaną ale w domu chodzi bez niczego Quote
mila_2 Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 a skórzaną to jaką?? podszyta filcem?? bo czasmi to właśnie obroże wycierają sierść...gdzieś w dziale "wszystko o psach" był temat o obrożach szytych "na okrągło", które podobno nie wycierają sierści Quote
caterina1 Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 kolczatka własnie ma silne działanie wycierające, znam to z własnego doswiadczenia na swoich briardach Quote
Katerinas Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 Zgadzam się z [B]Cateriną[/B]. Kolczatka bardzo wyciera sierść. :roll: Nasza Saba (rottka) nim trafiła do nas była uwiązana na kolczatce. Na szyi nie miała czarnej sierści... tak była przetarta. :roll: Quote
niunia_51 Posted April 17, 2006 Author Posted April 17, 2006 witam i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT kolczatka już poszła w "odstawkę" bo z sierścią freda na szyi coraz gorzej mam nadzieję że ona po pewnym czasie wróci do poprzedniego stanu?? Quote
niunia_51 Posted April 19, 2006 Author Posted April 19, 2006 szeleczki miał na samym początku ale nie szło w nich z nim iść a teraz są już za małe:cool3: pomyślimy jeszcze Quote
Katerinas Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 [quote name='niunia_51']witam i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT kolczatka już poszła w "odstawkę" bo z sierścią freda na szyi coraz gorzej mam nadzieję że ona po pewnym czasie wróci do poprzedniego stanu??[/quote] U naszej Saby po jakimś czasie (już nie pamiętam jak długo) sierść bardzo ładnie odrosła. Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 A może porpostu kupić plisowaną? Ja miałam obrożę skórzaną i taki łańcuszek dla mojego psa, ale łańcuszek mu tragicznie tą sierść wytarł, a że to piesek krótkowłosy to było to bardzo widac :roll: Przy plisowanej nie mam zadnyc problemow i to ja wlasnie polecam :) Quote
niunia_51 Posted April 19, 2006 Author Posted April 19, 2006 plisowana to inaczej taka parciana?? Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Tak, dokładnie :lol: Materiałowa, dodatkowo wzmacniana przy duzych psach jest moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem ;) Teddy'emu sierść odrosła jak chodził na tej obroży i już teraz zadnej innej nie uzywam. Quote
Sara Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 Ja mam dośc spory problem z wytartą sierścią. Za szczenięctwa Figa nosiła przez pierwsze 2/3 miesiące szeleczki Trixie ( z szerokim paskiem na pierś ) i prawdopodobnie wtedy wytarła jej się prawie cała sierść na piersi, co widać na zdjęciu. Suka teraz ma 1,5 roku. [IMG]http://i49.photobucket.com/albums/f284/Figlonek/Brzuszek2.jpg[/IMG] Być może ona zwyczajnie miałaby tam mniej sierści, ale teraz jest to praktycznie łyse miejsce. Na szyi to samo. Nosi na zmianę obrożę Rogz, skórzaną podszytą miękką skórą i dławik szyty na okrągło. Ale skóra na szyi jest bardzo wytarta. Czy można jakoś przyśpieszyć odrastanie sierści ? Czy jest mozliwe żeby sierść się zagęściła ? Suka ogólnie ma bardzo ładną okrywę włosową, błyszczącą i miłą w dotyku. Napiszę jeszcze że przy sterylizacji miała golony cąły brzyszek i do teraz jest on praktycznie łysy. Widywałam u innych jamników niemal całkowicie zarośnięty brzuch i nie wiem co o tym myśleć. Czy to taka jej właściwość ? Przez to że nie ma na podwoziu sierści bardzo często miewa wysypki i zadrapania. Tu jeszcze kilka zdjęć [IMG]http://i49.photobucket.com/albums/f284/Figlonek/03_resize-1.jpg[/IMG] [IMG]http://i49.photobucket.com/albums/f284/Figlonek/02_resize-1.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts