Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich
u mojego Freda (sznaucer olbrzym, 6 miesięcy) ostatnio bardzo zaczeła wycierać się sierść w miejscu obróżki, jak temu zapobiegać i czy tak będzie zawsze??? bo zaczynam się niepokoić
pozdrawiam

Posted

a skórzaną to jaką?? podszyta filcem??
bo czasmi to właśnie obroże wycierają sierść...gdzieś w dziale "wszystko o psach" był temat o obrożach szytych "na okrągło", które podobno nie wycierają sierści

Posted

Zgadzam się z [B]Cateriną[/B].
Kolczatka bardzo wyciera sierść. :roll:
Nasza Saba (rottka) nim trafiła do nas była uwiązana na kolczatce. Na szyi nie miała czarnej sierści... tak była przetarta. :roll:

Posted

witam i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT
kolczatka już poszła w "odstawkę" bo z sierścią freda na szyi coraz gorzej mam nadzieję że ona po pewnym czasie wróci do poprzedniego stanu??

Posted

[quote name='niunia_51']witam i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT
kolczatka już poszła w "odstawkę" bo z sierścią freda na szyi coraz gorzej mam nadzieję że ona po pewnym czasie wróci do poprzedniego stanu??[/quote] U naszej Saby po jakimś czasie (już nie pamiętam jak długo) sierść bardzo ładnie odrosła.

Posted

A może porpostu kupić plisowaną?
Ja miałam obrożę skórzaną i taki łańcuszek dla mojego psa, ale łańcuszek mu tragicznie tą sierść wytarł, a że to piesek krótkowłosy to było to bardzo widac :roll:
Przy plisowanej nie mam zadnyc problemow i to ja wlasnie polecam :)

Posted

Tak, dokładnie :lol:
Materiałowa, dodatkowo wzmacniana przy duzych psach jest moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem ;)
Teddy'emu sierść odrosła jak chodził na tej obroży i już teraz zadnej innej nie uzywam.

• 4 months later...
Posted

Ja mam dośc spory problem z wytartą sierścią. Za szczenięctwa Figa nosiła przez pierwsze 2/3 miesiące szeleczki Trixie ( z szerokim paskiem na pierś ) i prawdopodobnie wtedy wytarła jej się prawie cała sierść na piersi, co widać na zdjęciu. Suka teraz ma 1,5 roku.

[IMG]http://i49.photobucket.com/albums/f284/Figlonek/Brzuszek2.jpg[/IMG]

Być może ona zwyczajnie miałaby tam mniej sierści, ale teraz jest to praktycznie łyse miejsce. Na szyi to samo. Nosi na zmianę obrożę Rogz, skórzaną podszytą miękką skórą i dławik szyty na okrągło. Ale skóra na szyi jest bardzo wytarta. Czy można jakoś przyśpieszyć odrastanie sierści ? Czy jest mozliwe żeby sierść się zagęściła ? Suka ogólnie ma bardzo ładną okrywę włosową, błyszczącą i miłą w dotyku.

Napiszę jeszcze że przy sterylizacji miała golony cąły brzyszek i do teraz jest on praktycznie łysy. Widywałam u innych jamników niemal całkowicie zarośnięty brzuch i nie wiem co o tym myśleć. Czy to taka jej właściwość ?

Przez to że nie ma na podwoziu sierści bardzo często miewa wysypki i zadrapania.

Tu jeszcze kilka zdjęć

[IMG]http://i49.photobucket.com/albums/f284/Figlonek/03_resize-1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.photobucket.com/albums/f284/Figlonek/02_resize-1.jpg[/IMG]