baster i lusi Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 Nadrabia stracony czas,ale za to kochamy te małe szkodniki.Moje mają przezwisko szkodniki i demolki. Quote
nina_q Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 [quote name='baster i lusi']Nadrabia stracony czas,ale za to kochamy te małe szkodniki.Moje mają przezwisko szkodniki i demolki.[/QUOTE] A mój to bestia :) Niestety ta bestia zapomina ze ma ostre ząbki i podgryza strasznie dzieciaki. Wiem że chce się bawić ale nawet karcony, łapie ich mocno za raczki i nóżki Quote
baster i lusi Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 Mój 40 kg. cielaczek też w zabawie podszczypuje.One nie zdaja sobie sprawy ,że mają mocne i ostre zęby. Quote
mmd Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 Mój ma kilka przezwisk, najłagodniejsze to "apage satanas" :diabloti: Szczeniaki są wykańczające ;), ale to tak krótko trwa... a później z rozrzewnieniem będziesz wspominać te psoty. Quote
nina_q Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Trzecia kąpiel boraksowa za Oskarkiem, ale nie widzę żadnej poprawy. Nawet wydaje mi sie że Oskar bardziej się drapie niż poprzednio :( Nie przeszkadza mu to jednak w demolowaniu ogródka, zbijaniu donic,wykopywaniu moich ukochanych róż i zjadaniu innych kwiatków oraz sprzętów ogrodniczych typu konewka, spryskiwacz ;) Generalnie baaaardzo lubi truskawki i maliny, zwłaszcza jak je zjada z krzakiem :D Quote
baster i lusi Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Moim oczkiem też są róże a lusi pomimo kolców potrafi podgryść gałązkę.Wczoraj potargała mojej wnusi lalkę.Myślałam ,że mnie trafi ale popatrzyła ślepkami ,,mówiąc to nie ja ,ja nie chciałam". Quote
agnieszka24 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 A to rozbójnik jeden :mad: Widzę, że energia go rozpiera i nie wie jak ją spożytkować. Może kup mu taka wielką kość ze skóry wołowej lub ścięgien - będzie miał zajęcie na jakiś czas. Nie wiem czemu nie ma poprawy po kąpieli boraksowych :( Może za krótko leży zawinięty w mokry ręcznik?? Magdalenko, jak było z Freyką? Kiedy zauważyłaś pierwsze oznaki poprawy? Co do truskawek, to możesz mu dawać do jedzenia kilka sztuk na dzień - mają bardzo dużo wit.C, a Oskarek jej potrzebuje. Poza truskawkami Oskar uwielbia jabłka :) Quote
nina_q Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 [quote name='agnieszka24']A to rozbójnik jeden :mad: Widzę, że energia go rozpiera i nie wie jak ją spożytkować. Może kup mu taka wielką kość ze skóry wołowej lub ścięgien - będzie miał zajęcie na jakiś czas. Nie wiem czemu nie ma poprawy po kąpieli boraksowych :( Może za krótko leży zawinięty w mokry ręcznik?? Magdalenko, jak było z Freyką? Kiedy zauważyłaś pierwsze oznaki poprawy? Co do truskawek, to możesz mu dawać do jedzenia kilka sztuk na dzień - mają bardzo dużo wit.C, a Oskarek jej potrzebuje. Poza truskawkami Oskar uwielbia jabłka :)[/QUOTE] Kość zjada w 2 h z Rysią na spółkę, a nie chce za często mu dawać takich smakołyków. :cool3: Po kąpielach wychodzi mu sierść, łuszczy skórka ale drapie się okrutnie, aż żal patrzeć. Staram się nie owijać Oskarka w ręcznik. Najpierw długo wcieram miksturę w niego gąbką a potem siedzimy sobie w łazience przytuleni aż sam wyschnie (nie otrzepując się). Może to faktycznie mniej się wchłania jakby leżał w ręczniku??? Co do truskawek to robi sobie samoobsługę :) Sam podchodzi i sobie je zjada razem z krzaczkiem :lol: Quote
_Goldenek2 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Polecam dla Oskara kongo. Najlepiej wysmarować je w środku jakimś pasztetem. Dobre rezultaty daje również zawijanie maleńkich kawałków żarełka w dużą ilość papieru, wkładanie do papierowych rolek po papierze toaletowym i co tylko się wymyśli.... To psa bardzo pobudza do wysiłku intelektualnego i zabiera mu sporo czasu. Powodzenia :). Quote
mmd Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Ostatecznie do konga można włożyć truskawki. Z krzaczkiem:) A z tym pakowanie w papier to dobry pomysł - sprawdzę na swoim, tylko nie wiem, jak TZ to zniesie:) Quote
_Goldenek2 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Jak ktoś mieszka w domu z ogrodem fajnie jest też ukrywać jedzonko w ogrodzie, też zapakowane. To stymuluje ''zdobywanie'' jedzenia.... rozwija i zapełnia psu czas :). Quote
mmd Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Przypomniało mi się, że coś takiego czytałam: można też zakopywać coś fajnego przy psie, kilka razy w tym samym miejscu, to będzie kopał tylko tam, ale nie ryzykowałam prób, bo mam trawnik wspólny z sąsiadami:) Quote
_Goldenek2 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Szkoda trawnika. Po prostu chowaj zawiniete jedzonko pod krzaczkiem, na krzaczku, pod deską.... nie za zmyślne rób te skrytki. To ma być jednak zabawa. Tylko pies bawi się sam, a Ty masz trochę wolnego Quote
divia_gg Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Maluch w domku, a tu kolejka nastepnych 4. Moze ktos zajrzy: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/188704-Czw%C3%B3rka-ma%C5%82ych-budowniczych-zjadanych-przez-pch%C5%82y-prosimy-o-pomoc-w-szczepieniu[/URL] Quote
nina_q Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 A ja wrzuciłam do butelki 0,5l troszke suchego jedzonka. Wczoraj aportował tą butelke a dzis bestyjka nauczyla sie już ja otwierać :) Ale faktycznie miałam troche pieska z głowy :D Quote
_Goldenek2 Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 To są naprawdę proste sposoby. I świetnie wpływają na psią psychikę :). Quote
nina_q Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Dziękuję za rady i czekam na więcej podpowiedzi :) Dziś był chyba pierwszy dzień gdzie Oskarek nie zbroił nic wielkiego :) bo małe psoty robi non stop ;) Quote
_Goldenek2 Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Jeśli może jeść biały twaróg... to kup kosteczkę półtłustego i syp Mu raz dziennie na trawce taką cieniutką ścieżkę......... Będzie chodził i zlizywał. Ale takie zabawy tylko stosuj na podwórku. Na ulicy ucz malucha aby niczego nie jadł. Natomiast w upalny dzień - wynieś dużą miskę z wodą, wsyp parę kulek karmy... Niech psina sobie połowi :). Quote
nina_q Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Z tym twarogiem fajny pomysł, tylko muszę go czymś innym zastąpić, bo nie może aż tyle ;) Miskę wypróbuje, bo upały się zbliżają a Oskar lubi wodę. Jak podlewamy trawę to wchodzi pod strumień :) A najlepsza zabawę ma jak uda mu się kota zapędzić pod wodę, za którą nie przepada :) Ryśka dostarcza mu trochę atrakcji i frustracji :D Wypuszcza go zabawą, a potem smyk przez płot i wręcz się mu w pyszczek śmieje "a jak mnie teraz złapiesz". Robią sobie strasznie na złość ale zaczepiają się na wzajem ;) Dziękuję Goldenko za rady. Chodząca skarbnica pomysłów :) Quote
agnieszka24 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Ja bawiłam się ze szczeniakami w "kulę zgadulę" - robiłam ją z dziurawej skarpety ;) Wsypywałam kilka kulek karmy, zakręcałam w ten sposób by tworzyła się piłka, potem znowu kilka kulek karmy, zakręcałam i tak dopóki skarpeta się nie skończyła i nie utworzyła się piłeczka. W ostatniej warstwie wkładałam karmę tak, by wypadła zaraz jak psiak weźmie ją w pysk. Aron bardzo lubił tą zabawę, ale bardzo szybko ją rozpracował ;) Butelką z karmą też się bawił :) Żeby było trudniej wydostać jedzonko, wsypywałam mu Purinę dla dorosłych do 1,5 l butelki. Im większe kulki, tym trudniej je wydostać. A może kupić Oskarkowi, takiego jumpera: [url]http://www.krakvet.pl/trixie-jumper-duzy-10cm-3327-p-1581.html[/url] To taki odpowiedni Konga - można go wypchać w środku smakowitym jedzonkiem. Mam go w domu i Oskarek bardzo lubił kiedy wysmarowałam mu środek zabawki serkiem topionym. Miał zajęcie na dłuższa chwilę :) Quote
_Goldenek2 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 To nie są moje pomysły :). Dużo czytam książek o psiakach, pasjonuję się pozytywnymi metodami szkolenia. W wolneh chwili pooglądajcie i poczytajcie [URL="http://www.wesolalapka.pl"]www.wesolalapka.pl[/URL] Quote
nina_q Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='_Goldenek2']To nie są moje pomysły :). Dużo czytam książek o psiakach, pasjonuję się pozytywnymi metodami szkolenia. W wolneh chwili pooglądajcie i poczytajcie [URL="http://www.wesolalapka.pl"]www.wesolalapka.pl[/URL][/QUOTE] To może polecisz mi coś "wartościowego" do czytania. Taka nauka pieska od podstaw. Żebym mogla Oskarka sama powoli uczyć. Quote
_Goldenek2 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='nina_q']To może polecisz mi coś "wartościowego" do czytania. Taka nauka pieska od podstaw. Żebym mogla Oskarka sama powoli uczyć.[/QUOTE] Chętnie :): [SIZE=2],, Wielkie małe życie'' wspomnienia o radosnym psie autor Dean Koontz [/SIZE] [URL="http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,7868088,Jak_rozmawiac_trzeba_z_psem_.html"][SIZE=2][COLOR=#000000]http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,7868088,Jak_rozmawiac_trzeba_z_psem_.html[/COLOR][/SIZE][/URL][SIZE=2] [/SIZE] [URL="http://www.meritumfci.republika.pl/on_chcial.html"][SIZE=2][COLOR=#000000]http://www.meritumfci.republika.pl/on_chcial.html[/COLOR][/SIZE][/URL] To na początek :) Quote
agnieszka24 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Ja polecam: "Charakter psa dla bystrzaków" :) [url]http://www.sklep.mampsa.pl/?p=productsMore&iProduct=589&sName=Charakter-psa-dla-bystrzakow[/url] Przejrzę jeszcze ksiązki, które mam w domu i podeslę ci tytuły. Same książki też mogę ;) Quote
nina_q Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='agnieszka24']Ja polecam: "Charakter psa dla bystrzaków" :) [URL]http://www.sklep.mampsa.pl/?p=productsMore&iProduct=589&sName=Charakter-psa-dla-bystrzakow[/URL] Przejrzę jeszcze ksiązki, które mam w domu i podeslę ci tytuły. Same książki też mogę ;)[/QUOTE] Aga bede wdzieczna za jakieś książeczki, oczywiscie zwroce koszt przesyłki i książeczki po przeczytaniu. Artykuły są świetne, prosze więcej linków :lol: To sie nazywa pasożytnictwo ;) Ale naprawde nie mam kiedy szukac. Dzieki dziewczyny odnosimy małe sukcesy z Oskarkiem. Wie ze jak mówie "nie wolno" tzn ze ma szlaban, zwłaszcza dotarło w przypadku porywania jedzenia dzieciom i ich podgryzania. Niestety problem załatwiania w salonie jest dalej, a juz myslałam, że jest za nami. Oskarek nie daje znac ze chce mu sie cos. A dzis to mnie juz załamał. siedze w salonie, drzwi na taras otwarte a on staje na srodku salonu i w najlepsze sobie sika , patrzac przez otwarte drzwi tarasu na trawke i pole :-( Quote
Recommended Posts