MK2 Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 Potrzebuje waszej rady. Nie wiem co mam zrobić. Mój beagl ma już prawie 12 miesięcy. Jestem już drugą jego właścicielką. Poprzednia pani powiedziała mi, że go oddaje, bo nie ma dla niego czasu i ma małe dziecko. Jak mi odpisała na ogłoszenie, to dodała tylko że z pieskiem trzeba wychodzić 5-6 razy bo to mały szczeniak... To było pół roku temu, ale piesek ma nadal problemy z sikaniem. Sika w domu jak szalony. Potrafi tak kilkanaście razy. Dostosowałam jego pojenie i robię to przed samymi spacerami jednak i to bardzo często nie pomaga. Czasem mam wrażenie że niektóre 'razy' są robione gdy mu się coś nie podoba, innym z kolei widzę że nie może wytrzymać. Na szczęście nie mam dywanów ale i tak problem jest duży. Już nie wiem co mam z tym zrobić. Gdy go brałam, mogłam z nim wychodzić tak często jak tego potrzebuje, ale teraz jestem zmuszona pracować po 6-8h poza domem. W końcu to trwa już pół roku... Weterynarz mówił że on szybciej dojrzewa. To było kilka miesięcy temu... Ten pies jest członkiem naszej rodziny, ale jak tak dalej pójdzie to będę zmuszona go oddać do domu z ogrodem i to w krótkim czasie:placz: Nie wiem nawet czy ktoś wziął by takiego psa. Proszę serdecznie pomóżcie. Quote
taks Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 To co opisujesz wygląda nie na problem urologiczny a bardzo już niestety zaniedbane szkolenie/ nauka czystości Poczytaj proszę wątki w tym dziale: http://www.dogomania.pl/forums/456-Nauka-czystosci? są tam opisane i przykłady podobne do Twojego , czyli edukacja psa już właściwie dorosłego Quote
MK2 Posted July 6, 2010 Author Posted July 6, 2010 robiliśmy kolejne badania moczu. przed nami powtórka i badania krwi oraz usg. okazuje się że nasz pies może być nieuleczalnie chory na nerki:placz::placz::placz: Pani doktor powiedziała że w najlepszym przypadku okaże się że jest to - moczówka prosta... czy ktoś wie jak się to leczy? Quote
ewtos Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Jeżeli to jest moczówka prosta i uszkodzony jest ośrodek w podwzgórzu to leczenie polega na podawaniu brakującego hormomu wazopresyny. Leczenie często trwa do końca życia.Jeżeli to jest upośledzenie nerek (nie reagują na wazopresynę, której poziom jest w organiżmie dostateczny) to jest to postać nerkowa moczówki i zdarza się dużo rzadziej , przynajmniej u ludzi. Ta choroba może byc dziedziczona, albo nabyta na skutek urazu ( głowy). Badaniami należy wykluczyć cukrzycę bo objawy są podobne. Jeżeli pies bedzie otrzymywał mniej płynów ,(żeby nie sikał tak często)to może to doprowadzić do odwodnienia i wyniszczania organizmu bo i tak będzie wydalał. Quote
Recommended Posts