Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bela51']Nadziaslaki to lagodne guzy. Moja poprzednia ONka miala dwa. Zostały usuniete bez zadnych powiklan.[/QUOTE]

Czy usunięcie załatwiło sprawę ? To paskudztwo nie odrastało ?
Moja Gaja ma zaatakowaną górną szczękę identycznie jak Sasza.

Posted

[quote name='*Gajowa*']Czy usunięcie załatwiło sprawę ? To paskudztwo nie odrastało ?
Moja Gaja ma zaatakowaną górną szczękę identycznie jak Sasza.[/QUOTE]
Lora miala operacje niestety juz u schyłku swego zycia. Zabily ją rok później powilkania po operacji ropomacicza.
Przez rok nadziaslaki nie odrosly, choc lekarz mowił, ze maja tendencje do odrastania. Ale nie czynia przerzrutow. Są łagodne..
Jesli Twoja sunia, jest w miare mloda, ze nie stnieje ryzyko podania narkozy, to radze Ci usuną je w dobrym gabinecie. Podniesie to jej komfort zycia. Byc moze odrosna. Ale przeciez niekoniecznie.

Posted

Bela, decyzje o braku interwencji chirurgicznej podjelismy z uwagi na ryzyko niewybudzenia z narkozy. Ona jest juz starutka i boimy sie, że ja stracimy.
Jak myslisz, warto zaryzykowac operacje? Cioteczki, co myslicie? Możemy wrócic do rozmowy, ale ja szczerze boje sie.

Posted

Oczywiscie, w przypadku takiego ryzyka, to nie ma mowy o operacji. Chcialam tylko oddemonizowac informacje o nadziaslakach. Jesli pojawia sie u Waszych psow, to radzilabym usuwac.

Posted

[quote name='bela51']Lora miala operacje niestety juz u schyłku swego zycia. Zabily ją rok później powilkania po operacji ropomacicza.
Przez rok nadziaslaki nie odrosly, choc lekarz mowił, ze maja tendencje do odrastania. Ale nie czynia przerzrutow. Są łagodne..
Jesli Twoja sunia, jest w miare mloda, ze nie stnieje ryzyko podania narkozy, to radze Ci usuną je w dobrym gabinecie. Podniesie to jej komfort zycia. Byc moze odrosna. Ale przeciez niekoniecznie.[/QUOTE]

Bela51 dzięki za odpowiedź. Moja Gaja ma 8 - 9 lat i jest w dobrej formie, na razie narośl jej jeszcze w niczym nie przeszkadza.
Chciałabym wspomóc Saszkę groszem, poproszę o numer konta.

Posted

Dziekie Gajowa za wsparcie, wyslalam nr na PW.

Moj piesek mial narosl na krtani, dosc twarda, jakies 5-6 lat i weci kazali nie ruszac (bielawscy weci). Kiedy stan Filipka zaczal sie pogarszac, nie mogl oddychac zaniepokojeni pojechalismy do Wroclawia a tam juz weterynarze nie mogli nam pomoc...Gdybysmy od razu jechali do nich to pies prawdopodobnie zylby dluzej. Chociaz dozyl 15 lat, ale zabil go rak krtani (EDIT: guz rozlewał sie na tchawicy,) przy zdrowych plucach i serduszku :( eh...gdybym byla madrzejsza...

Posted

Edytko, tak naprawdę nigdy nie wiesz co by się stało gdybyś ruszyła tego raka swojej psinki
może drastycznie skróciłoby to życie twojego pieska
mechanizm rozrzutów po operacyjnym wycięciu jest absolutnie nauce nie znany, nie udaje się tego wyjaśnić
aczkowliek weci mówią, że bywa tak że wytniesz i jest zdrowy , bywa że wycięcie zabije psiaka
wszyscy bardzo chcielibyśmy wiezryć w naukę i nieskończoną wiedze specjalistów
jednak prawda jest taka, że nierzadko to loteria, wiedza bowiem nadal jest ograniczona, smutne.... tzreba mimo wszystko próbowac to akceptować

Posted

Tak, wiem Gosiu. To prawda co piszesz, z tego tez powodu nie kazali ruszac aby nie pogorszyc sytuacji. Niemniej jednak zawsze pozostaje poczucie winy i pretensje do samego siebie :(

Ale dosc smutkow na watku naszej Pięknej Saszki :)
Teraz cioteczki chwalcie sie, jakie plany na weekend? Saszka pewnie z Liskiem sie wyleguje na zielonej trawce :)

Posted

Rozmawialam z Kasią, Saszka ma się dobrze - jak na swoj wiek i stan zdrówka. Nadziąślak i guzki na listwie mlecznej sie nie powiekszają, wiec tutaj dobre wieści :)
W letnie upały Saszka spedza czas na leniuchowaniu, wiadomo przy jej pięknym ale grubym futrze skwar daje popalic i Saszka jest mniej aktywna, dopiero wieczorem robi obchód terenu i włącza sie aktywniej do życia :)
Kasia zawsze chwali jej charakter i usposobienie, nazywa ją psem idealnym.
Tabletki wzmocnily i zregenerowaly choc w części wątrobe a wiec na chwile obecna Saszenka jest w dobrej kondycji. A my możemy sie tylko cieszyc :)

Kasia za ostatnią wizyte i badania zaplacila 100zł, jest to zaleglosc, która musimy uregulowac - zaraz puszcze przelew a zdjecie rachunku ma przeslac Kasia, wowczas wkleje na watek.

Saszenko, jestem uskrzydlona rozmowa z Kasia :)