Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bener to pies w typie Amstaffa. Trafił do schroniska w listopadzie. Niestety pobyt w schronisku nie służy mu dobrze. Pies marnieje w oczach. Chodzi ze spuszczoną głową, niepewnie podnosi wzrok, ale gdy przybliżyłam się do niego zaczął lizać mnie po twarzy.
Bener ma dopiero 3 lata. Jest psem łagodnym w stosunku do ludzi. Nie jest hałaśliwy. Bardzo ładnie chodzi na smyczy. Nie toleruje innych psów.

• Replies 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zapisuję sobie .... bener niestety nie toleruje zadnych psow ... nie wiem jak z sukami ale raczej tez nie ... przez kraty kojca był cały pogryziony ... gdzies mam fotki jak znajdę to wstawię.

Posted

Bener siedzi w kojcu z tyłu budynku, w zasadzie w odosobnieniu. Obok tylko 2 kojce, w jednym pies na kwarantannie, w drugim Olga ( dobermanka, która mimo, że w schronisku jest długo to do tej pory bardzo boi się ludzi ). Chyba powoli zaczyna dostawac do głowy :/ Nie wiem jak, ale przesuwa swoją budę, gryzie miskę, miskę z woda cały czas przewala...kiedyś tak nie robił :/ Stan skóry się pogorszył, ma zadrapania na główce

Posted

Walu - bardzo prosimy o ogłoszenia, tylko trzeba zaznaczyć ze nie nadaje się absolutnie do innych zwierząt... ja pogadam ze schroniskiem żeby go ciachnęli najszybciej jak się da ...

Posted

Tekst, nie wiem czy taki może być. Zaraz wstawię zdjęcia jak gryzie miskę.

Amstaffy - taki los zgotował im człowiek. Przez modę, media coraz więcej psów w tym typie zasila schroniska. Jedną z takich ofiar jest Bener, już sam fakt bycia w typie tej rasy powoduje, że jest w ciężkiej sytuacji. Do schroniska trafił w listopadzie, od tamtej pory mieszka w metalowym boksie, nikt się nim nie zachwyca, nie schyla się żeby podrapać. Pies, który potrzebuje ciągłego kontaktu z człowiekiem wpada w depresję. Bener bardzo źle znosi ciągłe zamknięcie. Początkowo był wesołym i uśmiechniętym psiakiem, jednak z czasem załamał się. Bener jest smutny i zaczął wykazywać oznaki nerwicy. Nerwowo gryzie miskę od wody, wydając przeraźliwie piskliwe dźwięki. Mimo, że ma kojec oddzielony od innych psów jest cały poodzierany, z samotności pewnie robi sobie krzywdę.
Bener ma typowy dla tej rasy charakter. W stosunku do ludzi jest łagodny, nawet w stosunku do obcych osób. Jednak jeśli chodzi o kontakty z innymi psami jest bardzo agresywny.
Wymaga konsekwentnego prowadzenia, dobrze gdyby przyszły właściciel skontaktował się z behawiorystą czy szkoleniowcem aby móc nauczyć się współpracy z psem.
Bener ma dopiero 3 lata i potrafi chodzić na smyczy.

Posted

Niestety zostanie w tym kojcu, nie chca go przeniesc bliżej ludzi bo gryzie sie z innymi psami przez kraty to raz, dwa, gryzie i niszczy kraty od nowych kojcy. Bude sam przesunal jednoczesnie taranujac sobie do iej wejscie. Daszek od budy pogryzl i nie ma daszka. Dopiero dzisiaj pracownicy nabili na gore od budy blache zeby deszcz na niego nie lecial. na moje pytanie co opetalo ostatnio Benera uslyszalam: "a skad mamy wiedziec co jest:/ amstaf ". Ja widze tylko jeden powod, stres jaki przezywa w schronisku. Na spacery chodzi z doroslymi osobami, dzieciaki nie dostaja amstafow na spacery. Pracownik mowil, ze on chyba juz mial jakies ogloszenia, bo ktos z fundacji astow robil mu zdjecia...ja nic o tym nie wiem w kazdym razie

Posted

o matko .... dawno nie bylam w schronisku .... ale widzę ze Bener załamał sie i to strasznie :(
Bener to pieszczoch .... on pragnie być blisko człowieka... w stosunku do ludzi zero agresji... ale z psami jest naprawdę problem :( rzuca się do krat kojca jak przechodzi się koło innego psa...

Posted

ale wolałybysmy o telefon ( jak coś ) na prywatne numery czyli np do Pauliny. Wtedy dopilnujemy, aby Bener został oddany w dobre rece i to dopiero po kastracji :)