Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Do mojej siostry, mieszkającej w Szczecinie (ul. Nehringa, okolice Szosy Polskiej na Police), przybłąkał się psiak. Jest to szczeniak, około 6 miesięczny. Siostra mówiła, że on już od kilku dni pomieszkiwał na opuszczonej budowie obok i się kręcił po okolicy, myślała, że jest czyjś. Ale dzisiaj sam do nich przyszedł, mówiła, że widać, że jest głodny i że dosłownie przez ostatnie dni musiał zdobywać jedzenie, bo ma podrapany pyszczek. Nikt w okolicy nie rozwiesił ogłoszeń, że zginął pies, nie miał żadnej obroży i pyta się mnie, co ma dalej zrobić. Nakarmiła go, zostawiła na noc, ale na długo nie może go u siebie zostawić z przyczyn rodzinnych, finansowych i zdrowotnych. Na dodatek ich psiak strasznie "męczy" i "molestuje" młodego. Nie wiem, co jej poradzić. Nie wiem,jak teraz po modernizacji wygląda szczecińskie schronisko, czy można go tam odwieźć, czy raczej szybko szukać, z Waszą pomocą, jakiegoś domku. Na razie poprosiłam żeby mu zrobiła zdjęcia i mi przesłała. Ja niewiele mogę zdziałać, bo od kilku lat mieszkam w Nowym Sączu, ale proszę, żebyście mi coś mądrego poradziły, gdzie umieścić tego psinka. Podobno nie jest duży, widać, że już wiek wczesnoszczenięcy ma już za sobą, ale jeszcze jest młody, taki wyrośnięty szczeniak.
Piesek spokojnie przespał noc, jest czysty - nic nie nabrudził w domu i chętnie grzecznie wyszedł na spacer. Jest spokojny do małych dzieci. Moja siostra mówi, że to anioł w porównaniu z ich 1,5 rocznym Łatkiem :).
Możliwe jest też, że nikomu się nie zgubił tylko ktoś go specjalnie porzucił - piesek przyszedł w okolice posesji siostry razem z Łatkiem w niedzielę (21.03) z łatkowej ucieczki do pobliskiego lasu przy wieży Bismarka.

[FONT=Comic Sans MS]SZUKAMY DLA NIEGO DOMU NA ZAWSZE[/FONT]

Tak wygląda:

Posted

Schronisko odradzam, to ostateczność. Najlepiej dać ogłoszenia na infoludek.pl, można też napisać do TOZ'u, wysłać zdjęcie psa i poprosić o zamieszczenie oferty adopcyjnej na ich stronie. Psina jest młoda ma duże szanse na domek.

Posted

Piękny pies - może go ktoś szuka?
Chociaż nie przypominam sobie takiego ogłoszenia...

Koniecznie trzeba dać znać do TOZu i zrobić ogłoszenia o znalezieniu psa. W weekend będę mogła trochę ich porobić, odnawiając ogłoszenia swoim psiakom.

Posted

Wymyliłyśmy dzisiaj rano (bo człek po nocy jest mądrzejszy :) )że dzisiaj siora zadzwoni do schorniska i jesli nikt go nie szuka, to jak mu wykupie u nas na dogo na bazarku ogłoszeniowym ogłoszenia i dodatkowo dam go na Allegro na wyróżnione, wyślę kasę na karmę dla niego, a siostra go przetrzyma do czasu, aż ktoś go weźmie.
Piesek jest podobno super grzeczny, całą noc przespał w mieszkaniu i nie piszczał, nie nabrudził, jest bardzo spokojny do dzieci (siostra ma 3 i 6 latka) i gdyby nie okoliczności, to by go zatrzymali jako drugiego psa. Ale naprawdę nie mają jak.

Posted

[quote name='agnieszka32'] Koniecznie trzeba dać znać do TOZu i zrobić ogłoszenia o znalezieniu psa. W weekend będę mogła trochę ich porobić, odnawiając ogłoszenia swoim psiakom.
Agnieszko, będę bardzo wdzięczna za pomoc. Piesek na razie sięga poniżej kolana (a moja siostra ma 155 cm) i mówi, że nie wygląda, aby miał większy urosnąć. Podobno gdzieś na główce widziała, że miał ślad jakby po przypalaniu papierosem (siostra jest kuratorem - więc niestety wie, jak to wygląda :( )

Posted

na stonie tozu jest nr gg. ja ostatnio mialam kontakt z dziewczyna, bo u mnie w okolicy tez blakala sie sunia, ale niestety nie udalo sie jej zlapac :( byl wtedy nawert dt dla malej, wiec tylko toz!!!

Posted

Już dzwoniłam do TOZu, wysłałam zdjęcia i opis do poczekalni. Na razie nikt w TOZie go nie szukał. Tam w okolicy jest dużo ogródków działkowych, a biorąc pod uwagę, że piesek był bez obroży i na głowie ma ślad jakby po przypaleniu papierosem, bardzo możliwe, że uciekł jakiemuś towarzystwu z działek i nikt go nie szuka. Zaraz dzwonię też do schroniska.
edit: W schronisku też go nikt nie szuka.

Posted

ageralion napisał(a):
poczekalnia TOZ obowiazkowo, bo tam wiele osob ze Szczecina zaglada :)

Jak dzisiaj rozmawiałam z Panią z TOZu to powiedziała mi, że jej zdaniem możemy od razu ogłaszać pieska, że szukamy dla niego domu, oprócz tego oczywiście wysłałam dane i zdjęcia do TOZu.
Czy pisząc "poczekalnia obowiązkowo" miałaś na myśli to, że daje pieskowi duże szanse na adopcję czy też to jest jakiś wymóg formalno-prawny i jednak piesek musi tam ileś czasu "powisieć" zanim będziemy go ogłaszać?

Posted

MagdaNS napisał(a):
Czy pisząc "poczekalnia obowiązkowo" miałaś na myśli to, że daje pieskowi duże szanse na adopcję czy też to jest jakiś wymóg formalno-prawny i jednak piesek musi tam ileś czasu "powisieć" zanim będziemy go ogłaszać?

Chodzilo o duze szanse na adopcje :) Ludzie coraz czesciej szukaja dla siebie psiaka w TOZie :)

Posted

ageralion napisał(a):
Chodzilo o duze szanse na adopcje :) Ludzie coraz czesciej szukaja dla siebie psiaka w TOZie :)

Dzięki za wyjaśnienie, ja osobiście pierwszy raz szukam domu dla psa :)

Posted

Psiak był u weterynarza. Więc na oko fachowca ma 8 miesięcy. Jest zdrowy. Został odpchlony i odrobaczony. I muszę kupić mu ogłoszenia na bazarku i zrobić Allegro :)

Posted

Nie wiem, czy oglądasz bajki, zwłaszcza Troskliwe Misie, bo właśnie stamtąd przyszło skojarzenie imienia :).
Moja siostra ma już psa, 1,5- rocznego niesamowicie psotnego Łatka. Wszyscy zgodnie przyznają, że ten szczeniaczek to przy nim anioł - spokojny, uległy. Wiec szwagier wpadł na pomysł, by mu dać na imię Tołdi :)
Tołdi to jest taki usłużny gnom, który cały czas przytakuje we wszystkim swojemu złemu panu i się obleśnie podlizuje :)
To oczywiście żart, chyba będzie lepiej jak nowy domek da mu imię.

Posted

Aaaaa, a może to i Gumisie, faktycznie :)
Tyle tych róznych misiów było już nie za mojej kadencji, że mi się mylą :)
nasza młodsza siostra miewa w zwyczaju mówić do swojego męża "Tołdi, mój ty podnóżku :) " I faktycznie, była fanka Gumisiów :)