Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tu jest wątek...można poczytać....

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/182265-Znaleziono-sukAE-w-typie-owczarka-niemieckiego?p=14342043&posted=1#post14342043[/URL]

Moje pytanie odnośnie kwestii prawnych dotyczy sterylizacji...

Koleżanka chce suczkę wysterylizować...
Wiem,że właściciel ma 2-3 lata na odnalezienie psa...
W tym czasie pies należy do niego prawnie....
Jeśli koleżanka sunię wysterylizuje, a po tym zabiegu właściciel się odnajdzie, to czy może mieć ona z tego powodu jakieś problemy?

Posted

[quote name='Arwilla']
Wiem,że właściciel ma 2-3 lata na odnalezienie psa...
W tym czasie pies należy do niego prawnie....
[/QUOTE]
Teoretycznie i nie do końca...
Najpierw musiałby udowodnić że to faktycznie jego pies ( samo oswiadczenie nie wystarczy)
Po drugie musiałby wykazać, że przez ten czas aktywnie szukał psa ( i tu tez nie wystarczy , że "się rozglądał po okolicy") a zakładam, że koleżanka przegladała ogłoszenia o zagubionych zwierzakach i nic nie znalazła
No i drobiazg - również udowodnić ,że strata psa ( ucieczka?) nie wynikała z jego zaniedbania i niedostatecznego nadzoru nad psem

Niestety ( lub stety;)) jak się dopuści, że pies nam zwieje, mijają tygodnie naszej bezczynności i przygarnie go ktoś kto chce takiego psa zatrzymać,otoczy go właściwą opieką to droga odzyskania zwierzaka wcale nie jest taka prosta.

W sumie spokojnie możecie sterylizować
a jeśli nawet pojawi się właściciel i koleżanka zechce mu mimo wszystko wydać psa to powinna wystawić słony rachunek i za opiekę i za karmę i za zabieg

• 2 weeks later...
Posted

Dziękuję Taks... :)

Gdyby się jednak właściciel znalazł i okazałoby się,że to jego sunia (a to łatwo poznać po psie - wiem, bo miałam kiedyś taki przypadek), to koleżanka nie będzie robiła problemów z oddaniem psa...tylko boi się,że właściciel może robić problemy....

Jak na razie nikt się po sucz nie zgłosił, więc pewnie zostanie...a kastracja zaplanowana po cieczce....

Koleżanka rachunki zbiera...tak na wszelki wypadek.... ;)