Arwilla Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Tu jest wątek...można poczytać.... [URL]http://www.dogomania.pl/threads/182265-Znaleziono-sukAE-w-typie-owczarka-niemieckiego?p=14342043&posted=1#post14342043[/URL] Moje pytanie odnośnie kwestii prawnych dotyczy sterylizacji... Koleżanka chce suczkę wysterylizować... Wiem,że właściciel ma 2-3 lata na odnalezienie psa... W tym czasie pies należy do niego prawnie.... Jeśli koleżanka sunię wysterylizuje, a po tym zabiegu właściciel się odnajdzie, to czy może mieć ona z tego powodu jakieś problemy? Quote
taks Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 [quote name='Arwilla'] Wiem,że właściciel ma 2-3 lata na odnalezienie psa... W tym czasie pies należy do niego prawnie.... [/QUOTE] Teoretycznie i nie do końca... Najpierw musiałby udowodnić że to faktycznie jego pies ( samo oswiadczenie nie wystarczy) Po drugie musiałby wykazać, że przez ten czas aktywnie szukał psa ( i tu tez nie wystarczy , że "się rozglądał po okolicy") a zakładam, że koleżanka przegladała ogłoszenia o zagubionych zwierzakach i nic nie znalazła No i drobiazg - również udowodnić ,że strata psa ( ucieczka?) nie wynikała z jego zaniedbania i niedostatecznego nadzoru nad psem Niestety ( lub stety;)) jak się dopuści, że pies nam zwieje, mijają tygodnie naszej bezczynności i przygarnie go ktoś kto chce takiego psa zatrzymać,otoczy go właściwą opieką to droga odzyskania zwierzaka wcale nie jest taka prosta. W sumie spokojnie możecie sterylizować a jeśli nawet pojawi się właściciel i koleżanka zechce mu mimo wszystko wydać psa to powinna wystawić słony rachunek i za opiekę i za karmę i za zabieg Quote
Arwilla Posted April 2, 2010 Author Posted April 2, 2010 Dziękuję Taks... :) Gdyby się jednak właściciel znalazł i okazałoby się,że to jego sunia (a to łatwo poznać po psie - wiem, bo miałam kiedyś taki przypadek), to koleżanka nie będzie robiła problemów z oddaniem psa...tylko boi się,że właściciel może robić problemy.... Jak na razie nikt się po sucz nie zgłosił, więc pewnie zostanie...a kastracja zaplanowana po cieczce.... Koleżanka rachunki zbiera...tak na wszelki wypadek.... ;) Quote
Recommended Posts