kowalsky19 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Witam wszystkich serdecznie. Jakiś czas temu w mojej miejscowości, w Koszalinie ktoś porzucił czarnego jamnika(suczkę). Pies jest czysty, zadbany, widać, że miał normalny dom. Jednak ktoś ewidentnie go porzucił, pies latał jak szalony, ciągle szukając swojego domu. Od 3 dni jest u mnie w domu. Gdybym nie miał już jednego psa w domu, napewno bym ją zostawił. Jednak nie jestem w stanie długo go u siebie przetrzymać, Pies jest niesamowity. Dobrze wychowany, załatwia sie tylko na zewnątrz, bardzo towarzyski, zero jakiejkolwiek agresji, wdzięczny za okazaną mu pomoc, sympatyczny, spokojny. Ponadto staje na dwóch łapkach(to jego popisowy numer), naprawdę pies jest boski. Jest to pies odnaleziony, także nie mam żadnych danych o nim, ale ma około 4-5 lat. Zdjęcia mogę wysłać na maila ! Nie jestem w stanie zatrzymać go u siebie, a nie chcę oddawać do schroniska, bo to nie miejsce dla takiego psa. Gwarantuję, że pies jest kochający, ufny, radosny. Naprawdę aż dziwie się jak można porzucić takiego psa .. Więcej informacji pod numerem 665-724-231. Quote
Cudak Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Sprawdź u weta, czy nie ma czipa. Może akurat uda się znaleźć poprzedniego właściciela i ustalić, czy pies faktycznie został porzucony, czy tylko się zgubił. Jest cała czarna, czy podpalana? Spróbuj załadować zdjęcia na [url]www.imageshac.us[/url] i podaj linki ;) Quote
kowalsky19 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Jest podpalana. Naprawdę śliczna, zadbana, pachnąca. Napewno nie jest z okolicy bo zjeździłem wszystkie domy. Tu niestety bardzo często ludzie przywożą psy samochodem i porzucają .. Oby nie było tak w tym przypadku, bo to naprawdę przeuroczy pies. Zamieszczam linki do zdjęć. Do weterynarza wybiore się jutro, może faktycznie będzie mial chip'a. Proszę o pomoc, może znajdzie się ktoś chętny by przygarnąć tą suczkę. Jest naprawdę piękna. Quote
kowalsky19 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 [URL]http://i39.tinypic.com/kah5ld.jpg[/URL] [URL]http://i41.tinypic.com/219ea7q.jpg[/URL] [URL]http://i39.tinypic.com/1ovh1k.jpg[/URL] Quote
Cudak Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Zdjęcia przydadzą się do ogłoszeń. [img]http://i39.tinypic.com/kah5ld.jpg[/img] [img]http://i41.tinypic.com/219ea7q.jpg[/img] [img]http://i39.tinypic.com/1ovh1k.jpg[/img] Jak długo może u ciebie zostać? Aż znajdzie nowy dom? Przy okazji wizyty u weta spróbujcie ustalić, czy jest wysterylizowana. Quote
kowalsky19 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 No właśnie tu jest mały problem. Mieszkam jeszcze z rodzicami, mamy swojego psa, dość sporego, i nie za bardzo podoba się ten pomysł by jamniczek został. Narazie udało mi się wywalczyć kilka dni, chciałbym żeby jak najszybciej znalazła się osoba, która chętnie się nim zaopiekuje. Mogę go gdzieś zawieźć, nie widzę problemu. Zależy mi tylko na tym, by nie trafił do schroniska .. Pies jest zadbany, nie jest wygłodzony, bardzo dobrze wychowany, przebywa przy małym dziecku i zachowuje się przy tym świetnie, wręcz opiekuje się bobaskiem. Mam nadzieję, że to forum pomoże w zapewnieniu tej sympatycznej suni dobrego domu. Quote
LAZY Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Zaznaczam wątek. Jak będziesz po wizycie u weterynarza i będzie więcej szczegółów co do tego czy sunia nie ma np. chipa, czy jest wysterylizowana itd. to uderzę w jedno miejsce i spytam czy państwo nie zdecydowaliby się na psiaka. Mieli jamniczka (chyba nawet dwa) i bardzo przeżyli jego odejście. To cudowne osoby, jakby się zgodzili (co z racji ich bardzo rozsądnego podejścia do życia i tego, ze już nie są najmłodsi może być trudne) to byliby cudownymi opiekunami. Quote
Enigma79 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Ja takze wysylam wiadomosc do fanki jamnikow, moze (sama ma juz 2) zna kogos.... ale napisz wiecej, ile sunia ma lat, niech weterynarz pomoze w okresleniu wieku itp i czy na pewno nikt jej nie szuka. Quote
kowalsky19 Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Dzięki za zainteresowanie. Jutro postaram się wyciągnąć od weterynarza jak najwięcej szczegółów. Dowiem się o wiek, czy byla sterylizowana, czy posiada chip. Sunia jest naprawdę urokliwa, zero kłopotów. Co prawda jest ze mną od kilku dni, ale przyglądam się jej uważnie i jest super wychowana. Jeśli chce się załatwić daje o tym znać, oczywiście załatwia się tylko na zewnątrz. Widać, że docenia to , że okazałem jej pomoc, próbuje się we wszelki sposób odwdzięczyć. Co do tego czy nikt jej nie szuka, to wydaje mi się że nigdy nie mamy pewności. Jedno wiem napewno. Mieszkam na sporym osiedlu domków, oddalonym od miasta o około 4 kilometry. Pies nigdy nie był widziany u nas, nikt nie zostawił żadnej wiadomości o jego zaginięciu w sklepie itp. Dałem ogłoszenie do gazety, byłem też w schronisku. Ogłosiłem to na kilku portalach, również zero odzewu ze strony właścicieli. Z tego co mi wiadomo, na moim osiedlu, w Jamnie, bardzo często ludzie przywożą psy samochodami i porzucają. Tak mogło być i w tym przypadku. Widać, że pies nie błąkał się zbyt długo. Jutro postaram się podać więcej szczegółów na temat suni. Mogę również zrobić więcej zdjęć. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. Mam nadzieję, że uda nam się znaleźć dom dla tego psiaka. Ma ogromne serce, uwierzcie mi. Quote
Heming Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Słodka :-). Chętnie byśmy się z żoną nią zaopiekowali. Mamy już jednego czarnego-podpalanego jamnika (Kajtusia, lat. 11) i duzy dom z ogrodem. Niestety jesteśmy z południa Polski (Bielsko-Biała), ja studiuje i pracuje na pół etatu, a zona obecnie nie pracuje, wiec wyjazd nad morze przekracza nasze aktualne mozliwosci finasowe. Moze ktos akurat jedzie z koszalina na Slask i udaloby sie zorganizowac transport... ? Quote
wiolaP Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Jamniczek śliczny, jeżeli chodzi o transport to 26 marca jadę na wystawę do Katowic z moimi więc jeżeli co to mogę pomóc. Zastanawiam się tylko jak zareaguje na haszczaki, ale powinno być dobrze. Siedziała by ze mną z przodu. Ja mieszkam w okolicach Kamienia Pomorskiego, ewentualnie pieska można by było podwieść do Rewala. Quote
aldira Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 piekna jamniczka az nie moge uwierzyc ze ktos ja zostawil na ulicy na pastwe losu.. miala szczescie ze spotkala czlowieka o wielkim sercu dla zwierzat bo nie wiadomo co by jej sie moglo przytrafić.. Quote
Igiełka Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Śliczna sunia nie wygląda na porzuconą jest bardzo zadbana. Quote
__Lara Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 [quote name='Igiełka']Śliczna sunia nie wygląda na porzuconą jest bardzo zadbana.[/QUOTE] Czyli zguba? Quote
kowalsky19 Posted March 19, 2010 Author Posted March 19, 2010 Więc tak. Byłem kilka dni temu w schronisku, nikt takiego psa nie poszukuje. Dałem też ogłoszenie do gazety lokalnej, również cisza. Wydaje mi się że jest to pies porzucony. Jednak chciałbym jeszcze chwilkę poczekać, ogłoszenie w gazecie będzie również w poniedziałek i wtorek, może ktoś się odezwie. Jeżeli chodzi o wizytę u weterynarza. Pies został przebadany. Ma około 5-6 lat. Stawy, kości, tętno, płucka - wszystko zdrowe. Bardzo delikatny kamień na ząbkach, naprawdę delikatny, nie trzeba go jeszcze usuwać. Temperatura psiaka w normie. Pies jest odrobaczony. Niestety nie widać śladu po sterylizacji.. Sterylizacja takiego psiaka to koszt 200-300 zł. Nie wiem czy dobrze zapamiętałem, ale piesek waży chyba 8,900, dobrze zbudowany, nie wygłodzony. Chcę się przekonać czy nikt napewno jej nie szuka. Zobaczymy czy będzie jakiś odzew w poniedziałek bądź wtorek. Jeżeli nic się nie wydarzy, odezwe się, tu na forum. Tymczasem idę z sunią na spacerek :) Quote
kinga Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 kowalsky - w Waszej okolicy, przy wylocie na jezioro - często plączą się porzucone psy ( mieszkam w tej samej wsi :) ), wiem to z relacji ludzi miejscowych, którzy te psy przygarniają - ale skoro mała jest tak zadbana, mimo wszystko jest dużym prawdopodobieństwem, ze komuś się zagubiła. Ludziom, wbrew pozorom, często nie przychodzi do głowy, aby szukać zaginionego psa w schronisku. Oprócz gazet - dajcie jeszcze ogłoszenia w lokalnym radio ew. na Maxie. Wywieście ogłoszenia na stacji benzynowej przy Władysława IV i przy wylocie na Mścice, dobrze byłoby także na stacji w Mścicach Zostawcie koniecznie informacje w wiejskich sklepach ( te sklepy to dobry "słup ogłoszeniowy" - na ogół panie sklepowe wiedzą, co u kogo sie dzieje), we wsi jest też kilka tablic ogłoszeniowych - również tam powieście informacje ( myślę nie tylko o dzielnicach willowych na obrzeżach, także o starej wsi). Zostawcie info w kilku lecznicach ( np na Franciszkańskiej, u Pokrzywków, u Sienkowskiego, u Kulki - te gabinety obsługują przeważnie północną częśc miasta) napisaliście już do mnie :-) o wrzucenie na stronę www schroniska, ale to niestety trochę potrwa, zanim mała będzie wrzucona ( niezależne ode mnie) - więc póki co, próbujcie lokalnie. Takie poszukiwania właściciela są żmudne i czasochłonne, ale lepiej mieć pewność, ze zrobiło się, co można - bo być może ktoś za małą jednak tęskni, i nie może jej znaleźć. pozdrawiam :-) Quote
aldira Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 czasami jest tak ze jamniczek zostaje ukradziony i porzucony w inne miejsce , ale w tym przypadku chyba jamniczka zostala porzucona skoro nikt jeszcze jej nie szukal , jest naprawde piekna szkoda aby sie zmarnowala w schronisku....... Quote
aldira Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 znalazłam l stronkę gdzie oferują hotel dla piesków zamieszaczm ja tutaj bo może ktoś właśnie poszukuje takiego miejsca dla pieska....[url]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/2119397_hotel_dla_psiakow_serdecznie_zaprasza.html[/url] Quote
__Lara Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 [quote name='aldira']czasami jest tak ze jamniczek zostaje ukradziony i porzucony w inne miejsce , ale w tym przypadku chyba jamniczka zostala porzucona skoro nikt jeszcze jej nie szukal , jest naprawde piekna szkoda aby sie zmarnowala w schronisku.......[/QUOTE] Dokładnie.... taka piękność.... jej psychika źle to zniesie.... Co z ogłoszeniami? robimy? Quote
kowalsky19 Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 Sluchajcie. Ten psiak jest tak uroczy, że chyba zostanie u mnie. Będę się starał odnaleźć właściciela, jeśli piesek rzeczywiście się zgubił. Jednak jeśli właściciel się nie znajdzie, piesek zostanie w rodzinie :) Pozdrawiam Quote
AMIŚKA Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 [quote name='kowalsky19']Sluchajcie. Ten psiak jest tak uroczy, że chyba zostanie u mnie. Będę się starał odnaleźć właściciela, jeśli piesek rzeczywiście się zgubił. Jednak jeśli właściciel się nie znajdzie, piesek zostanie w rodzinie :) Pozdrawiam[/QUOTE] [B][COLOR=Blue]Witam nowego Jamnikomana:multi::multi::multi: ale to było do przewidzenia, zważywszy na Twój olbrzymi zachwyt jamnisią../pierwszy post/:loveu: i wiedz, że jamnikomanem zostaje sie na zawsze.....:p:p [/COLOR][/B] Quote
Recommended Posts