gops Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 mamy taki problem moj 13-letni pudel zaczal zalatwiac sie w domu ale tylko sika robi to zawsze beszczelnie, przy nas, przy gosciach! co jest dla mnie niedopuszczalne, wstyd poporstu mi za niego moze sie zdarzyc wiadomo ale on to robi od jakiegos czasu notorycznie, po min. 2 razy dziennie ostatnimi czasy mamy sporo gosci w domu , pzrewija sie mas aludzi rowniez z psami nasz dom otwarty jest na psy , wiec goscie zapsieni przychodza raczej z pupilami i dlatego wydaje mi sie ze a) on zaczal zaznaczac teren b) jest stary i nie wytrzymuje ,ale wychodzi 4 razy dziennie ,czesciej sie nie da,szkola itp co moge zrobic? kupic jakis sprey i psikac miejsca osikane? oczywiscie meijsca te sa odrazu wyceirane i porzadnei myte plynami Quote
filodendron Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Gops, to już staruszek jest... Trzeba by w pierwszym rzędzie wykluczyć problemy zdrowotne Quote
gops Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 filodendron napisał(a):Gops, to już staruszek jest... Trzeba by w pierwszym rzędzie wykluczyć problemy zdrowotne mial robione badania i wszystko jest okey nerki rowniez dlatego wiem ze to jakis inny powod , i chcialabym to zachowanie wyeliminowac jakos Quote
karjo2 Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Tak sobie czytam, gdzies sie przewinely tematy zmian wiekowych u psow. W tym wieku juz moze sposob postrzegania swiata szwankowac, pies moze czuc sie coraz mniej pewnie, z racji starzenia i pojawiajacych sie w domu obcych psow. Posikiwaniem moze dawac znac o swoim niepokoju, probie utrzymania terenu i komunikowaniu tego innym psom. Tak sobie gdybam... Quote
pysiunia133 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 ja mam sunie 14-letnią i też zaczęła się załatwiać w domu :/ ale jest stara i już może tak nie trzymać a na dwór jest wypuszczana z 10 razy dziennie prawie cały czas a najczęściej się w nocy załatwia Quote
gops Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 karjo2 napisał(a):Tak sobie czytam, gdzies sie przewinely tematy zmian wiekowych u psow. W tym wieku juz moze sposob postrzegania swiata szwankowac, pies moze czuc sie coraz mniej pewnie, z racji starzenia i pojawiajacych sie w domu obcych psow. Posikiwaniem moze dawac znac o swoim niepokoju, probie utrzymania terenu i komunikowaniu tego innym psom. Tak sobie gdybam... wlasnie tak to sobie tlumacze przeciez nie bede go karac za to , widocznie tak musi 2 dni temu polozylam w miejscach najczesciej sikanych takie podklady jak dla szczeniakow i rzeczywiscie robi na nie a przeciez ma mase innych miejsc w ktorych czesto sikal, pozostaje mi sie przyzwyczaic do tego Quote
Pies Pustyni Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 A jaki to pudel?Bo 13 lat to sporo,ale dla malego czy sredniego to jeszcze nie tak strasznie.Moze popros znajomych,zeby przestali przychodzic przez jakis miesiac i zobaczysz czy cos sie zmieni. Quote
gops Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Pies Pustyni napisał(a):A jaki to pudel?Bo 13 lat to sporo,ale dla malego czy sredniego to jeszcze nie tak strasznie.Moze popros znajomych,zeby przestali przychodzic przez jakis miesiac i zobaczysz czy cos sie zmieni. pudel 7kg :) wiec to raczej maly on nie robi tego tylko przy gosciach , gdy gosci nie ma tez to robi nie wiem sama. moze i tak zrobie Quote
Pies Pustyni Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 on to robi od jakiegos czasu notorycznie, po min. 2 razy dziennie ostatnimi czasy mamy sporo gosci w domu , pzrewija sie mas aludzi rowniez z psami nasz dom otwarty jest na psy , wiec goscie zapsieni przychodza raczej z pupilami Ciekawe kiedy zrobil to po raz pierwszy - zanim zaczeli przychodzic czy pozniej.Jesli pozniej to "zamknij dom na psy" na jakis czas :).Tak czy siak psu to nie zaszkodzi,a moze pomoc. pzdr Quote
Recommended Posts