iac1 Posted July 27, 2005 Share Posted July 27, 2005 hmm potrzebne mi są informacje o maczkach miesnych które są w karmach np z kurcząt oraz wszelkich innych maczkach kostnych po pierwsze czy nie sa zabronione czy są lepsze niż zwykłe mieso i czy nie sa szkodliwe czy łatwo przyswajalne itd. bardzo prosze o pomoc dziekuję z góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted July 27, 2005 Share Posted July 27, 2005 Mączki mięsne, to jest wysuszone mięso.Mączka jest bardziej bogata w proteiny niż prawdziwe mięso zawierające ok.70 % wody . Jakość mączki to są sprawy zwiazane z jakością karmy i dość obiektywnym wyznacznikem jest ilość popiołu (Ash) w karmie ,ale zawsze pozycja w składzie daje gwarancję o ilości protein (białka ) ,czyli jak karma ma na pierwszym miejscu białko ,a nie przenicę ,to znaczy że tego białka jast najwięcej . To jest ogólnie na ten temat,ale mam nadzieję ,że ktoś jeszcze coś dopisze . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfi Posted July 28, 2005 Share Posted July 28, 2005 Mączki prawdziwsze niż mięso- czyli produkt przetworzony bogatszy w proteiny niż produkt,z którego powstał. :o To jest dopiero mączka marketingowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfi Posted July 28, 2005 Share Posted July 28, 2005 An evaluation of typical lamb meal sources showed that the protein quality was poor when compared with egg -- the protein quality standard Typical lamb meal may contain high amounts of wool and starch, which reduces the quality. The presence of wool may be due to poor processing techniques. Starch contamination can be attributed to the presence of grain in the stomach not removed prior to processing. In addition, the lamb meal supply in the United States is limited and difficult to obtain. -słowa te pochodzą z e strony koncernu Iams. Ale oczywiście każdy producent twierdzi,ze jego mączka jest najlepsza. Każda pliszka swój ogonek chwali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfi Posted July 29, 2005 Share Posted July 29, 2005 jac1-nikt Ci nie odpowie czy maczki są lepsze niż zwykłe mięso. Musisz poczytać o tym i o tym i sam zdecydować , co przekonuje Cię bardziej. Czy są szkodliwe , łatwo przyswajalne czy nie-to zależy jakie są żródła i proces technologiczny, w którym się je pozyskuje. Czyli wraca temat jakości karm. Dla mnie zwykłe ,nieprzetworzone mięso ma większą wartość niż przetworzone, poddane róznym procesom i zamienione w mączkę . Idea jest taka aby mączka była odwodniona i zdatna do długiego przechowywania.Czy za tym idzie poprawa jakości w stosunku do mięsa, z którego mączka powstaje..? O ile powstaje z mięsa a nie z różnych innych elementów.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AM Posted July 29, 2005 Share Posted July 29, 2005 Mączka mięsna powstaje z przerobu części miękkich pochodzących z uboju zwierząt gospodarskich i drobiu (np. wnętrzności, ścinki mięsa, ścięgna) ryb (w całości lub odpady) oraz środków spożywczych nie przeznaczonych dla ludzi (np. przeterminowane wędliny, elementy drobiowe bez kości lub inne mięso itp.), czyli tzw. z odpadów niskiego ryzyka (LRM), które nie stanowią zagrożenia zdrowia ludzi lub zwierząt. LRM-y muszą pochodzić ze zwierząt zdrowych. O mączkach i innych składnikach oraz technologii produkcji karm dla zwierząt domowych można poczytać w książce pod redakcją prof. dr hab.J. Grochowicza pt. „Karma dla psów, kotów, innych małych zwierząt domowych i ryb” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted July 29, 2005 Share Posted July 29, 2005 Tak jak dobrej jakości mięso jest drogie ,tak dobrej jakości mączka musi mieć odpowiedni standart i cenę . Napiszę o Amerykańskich karmach importowanych do Europy ,bo to znam najlepiej . 15 czerwca 2004r. Unia Europejska wprowadziła nowe wymagania na import produktów dla zwierząt,które podniosły standart produkcji w krajach poza Unią .Głównym elementem tych standardów jest używanie drobiu,jagnięciny i ryb ,które odpowiadają takim samym standardom,jaki byłyby używane dla produkcji żywności dla ludzi ,oraz zakaz używania wołowiny i wieprzowiny. Wszystkie karmy importowane do Unii Europejskiej musiały dostać Certyfikaty Unijne i jest pewne ,że te karmy nie są robione z mięsa (mączki) padłych czy chorych zwierząt . Pozdrawiam SAWA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AM Posted July 29, 2005 Share Posted July 29, 2005 SAWA, możesz wskazać jakieś rozporządzenie unijne, dyrektywę lub inną podstawę prawną mówiącą o zakazie używania wołowiny i wieprzowiny w karmach dla zwierząt domowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted July 29, 2005 Share Posted July 29, 2005 To są wytyczne Unii w stosunku do np. Amerykańskich karm i Canadyjskich ,a z tego co wiem dotyczy to wszystkich importowanych karm do UE . Nie wiem jakie są namiary na te dyrektywy ,ale karmy ,które zawierają wołowinę i wieprzowinę już nie mogą być importowane nawet do Polski . Myślę że takie dyrektywy ma Gł. Weterynarz na Polskę . SAWA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Przesyłam stronę ,gdzie można przeczytać wytyczne Unii Europejskiej dotyczące ,wymagań i importu pasz . [url]www.wetgiw.gov.pl[/url] Jest tam trochę tego do czytania ,ale dociekliwi znajdą wiele interesujących odpowiedzi . Pozdrawiam SAWA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AM Posted August 1, 2005 Share Posted August 1, 2005 Stronę GIW odwiedziłam już wcześniej ale nic nie znalazłam na temat zakazu stosowania w karmach dla zwierząt domowych wołowiny i wieprzowiny. Na EURLEXie tez nic nie znalazlam na ten temat :( Napisałam dzisiaj do GIW z pytaniem i czekam na odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AM Posted August 2, 2005 Share Posted August 2, 2005 Dziś otrzymałam odpowiedź, z której wynika że na dzień dzisiejszy "nie ma żadnych zakazów w odniesieniu do pet-food z wołowiną lub wieprzowiną." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iac1 Posted August 6, 2005 Author Share Posted August 6, 2005 hmmm to juz cos dzieki za troszke informacji ale to chyba nie wszystko... czy jakies opracowania macie tak aby mi przeslac na priva? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kreska Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 Witam, Poczylałam sobie trochę na temat karm w tym topiku, ale mam jeszcze pytanie. Zrozumiałam,że jak w składzie jest mączka np. z kurczaków to nie jest dobrze. Z drugiej jednak strony były tu pozytywne opinie o karmie Eagle Pack , która mączkę mięsną zawiera... Więc jak to jest ? Mączka mączce nierówna ??? W Bento Kronen podają w opisie np. "kurczak" , ale pod tym hasłem może kryć się bardzo wiele, nie koniecznie mięso. Ktoś wie coś wiecej o Bento i jakości tego ":kurczaka" tam ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birmanka Posted March 10, 2006 Share Posted March 10, 2006 W tłumaczeniach ulotek na język polski często jest wiele przekłamań ... wielu karm .... W polskim tłumaczeniu w Bento jest "kurczak (>30%)" co może być zrozumiane różnie: mięso z kurczaka, mączka z kurczaka ... a na stronie producenta jest "Poultry (> 30%)" co oznacza drób, czyli kurczaki, gęsi, kaczki ... wszelkie ptactwo przy czym też nie jest powiedziane czy jest to mięso drobiowe (poultry meat), mączka drobiowa (poultry meal) czy moze suszone mięso drobiowe (np. dehydrated/dried poultry meat) ... poultry to drób szeroko rozumiany, a kurczak to chicken. Czyli wg mnie w Bento najprawdopodobniej została uzyta do produkcji mączka drobiowa (z różnego ptactwa w tym być może między innymi z kurczaka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cathedral Posted June 13, 2006 Share Posted June 13, 2006 Wyciągam temat, bo jak dobrze rozumiem tylko "meat meal" czyli mączka mięsna w składzie karmy daje pewność, że pokarm zawiera dużo białka pochodzenia zwierzęcego. Samo "meat" czyli mięso - to mięso świeże (?). Tymczasem pierwszym składnikiem w karmach uważanych powszechnie za dobre pierwszym składnikiem jest właśnie meat, np. Eukanuba, Nutrience, ANF, Purina Pro Plan - przy czym w składzie podane jest np. kurczak (>30%), albo jagnięcina (19%). Czy to oznacza, że te karmy są zrobione ze świeżego mięsa? Jak się zorientować przy takim opisie ile białka pochodzi z mięsa, a ile ze zbóż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 Jeśli w końcowej fazie jest na pierwszym miejscu mączka z np.kurczaka ,to znaczy że tego białka jest najwięcej.Cykl produkcji suchej karmy zachodzi w tak wysokiej temperaturze ,że nie ma znaczenia czy karma ma w sobie świeże mięso ,czy przerobione na mączkę .Wszystko w jednym kotle mieszają i w bardzo wysokiej temperaturze wtryskiwane jest do maszyn gdzie zachodzi proces wygniatania kuleczek ,gwiazdeczek i innych ,oraz szybkie chłodzenie.Wystarczy ,że dany producent doda minimalną ilość np. sarniny i już może pisać ,że karma wyjątkowa ,bo zawiera mięso z sarny.To jest tylko przykład ,że czasem producenci szaleją ,aby podnieść sprzedawalność i atrakcyjnośc karmy.Moje zdanie jest takie ,że jak karma doskonała i zawiera mączkę najlepszej jakości (nie padlina) to jest OK. Świeżego mięsa raczej w karmie nie będzie ,bo i tak zrobi się z niego pod wpływem 150 stopni jedna wielka gotująca się masa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jureja Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 W składzie Nutry Nuggets jako pierwszy składnik widnieje chicken by-product meal(co znaczy'by-product'). czy ta karma ma wystarczającą ilość białka zwierzęcego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 by-product -to w karmach oznacza pochodzące z danego zwierzęcia. czyli mięso (mączka) pochodzące z np.kurczaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 Jeszcze,jeśli karma ma na pierwszym miejscu w opisie składu - białko z mięsa ,to znaczy ,że tego białka jest wystarczająca ilość przewidziana dla danego psa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cathedral Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 Wg mojego rozeznania "by-products" to bynajmniej nie to samo co "mączka z kurczaka", czy "mięso z kurczaka". By-products to "produkty POCHODZENIA zwierzęcego", co oznacza przede wszystkim: pazury, dzioby, wnętrzności, pióra. Jeśli producet chce napisać, że jedo karma zawiera mięso z kurczaka to pisze: chicken meat, a jeśli karma kawiera mączkę z kurczaka to pisze: chicken meal. Czasami producenci wkładają raz kurczaka, raz gęś, raz kaczkę, raz indyka - nigdy nie wiadomo co nam się trafi, wówczas karma ma w opisie: poultry meat/meal - czyli ogólnie mączkę lub mięso z drobiu. Jeśli to co zostało dodane do karmy trudno nazwać mięsem - to właśnie zostaje określone jako "by-products".... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cathedral Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 SAWA - z tego co piszesz, jasno wynika, że np. w Eukanubie powinno być mało protein zwierzęcych (?). Może w takim razie należy raczej dociekać jaki procent z ogólnej zawartości białak stanowią proteiny pochodzenia zwierzęcego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 Istotne jest to jakie białko jest na pierwszym miejscu .Jeśli jest to mączka miesna ,to tego jest najwięcej .Inne już w mniejszym stopniu są w kolejności wymienione. Cathedral, dokładnie to opisałaś.Mączki też są lepsze i gorsze . Te lepsze zawsze będą miały opis -meal i podane z jakiego zwierzęcia są zrobione .Dla mnie mączka drobiowa lub mieszana z wieprzowiną ,bedzie zawsze gorsza ,niż mączka z kurczaka ,czy jagnięciny ,bez domieszki innych gatunków. To jest moje subiektywne zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jureja Posted June 15, 2006 Share Posted June 15, 2006 [quote name='Cathedral']Wg mojego rozeznania "by-products" to bynajmniej nie to samo co "mączka z kurczaka", czy "mięso z kurczaka". By-products to "produkty POCHODZENIA zwierzęcego", co oznacza przede wszystkim: pazury, dzioby, wnętrzności, pióra. [/quote] Czyli ta mączka jest zdecydowanie tą z "niższej pólki":shake: . Chyba na dobre zrezygnuje ze suchej karmy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAWA Posted June 16, 2006 Share Posted June 16, 2006 Jureja ,nie myśl ,że to jest jakieś złe jedzenie .Moje jedzą suche od wielu lat i tak świetnie się na tym mają ,że nigdy nie wrócę do gotowanego. Jeśli karma pasuje psu i jest zdrowy w dobrej kondycji ,to nie wiem po co kombinować ? Jak karmiłam gotowanym ,to zawsze miałam problemy ,a to z włosem ,a to z jelitami i tak na okrągło .Teraz weterynarz jest proszony tylko do szczepień .To w moich psach ,a mam delikatnę rasę ( Owczarki Niemieckie) sucha karma świetnie się sprawdza,kapitalnie rosną szczeniaki ,włos piękny ,zdrowe i wesołe ,pełne energii .Czego tu więcej można chcieć ? Trzeba tylko dobrać odpowiednią karmę dla swojego psa i jak chętnie ją je i wygląda OK i jest zdrowy ,to pełnia szczęścia. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.