bela51 Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 Wesołych świat Emi, trzymaj sie cieplutko i nie dawaj Angolom.:loveu: Zycze Wam wszystkim zdrowka, słoneczka i worka kasiory, zeby psiakom pomagac.:lol::laola: Quote
tayga Posted April 24, 2011 Posted April 24, 2011 [CENTER][COLOR=deepskyblue][FONT=Georgia][SIZE=6][I][B]WESOŁYCH ŚWIĄT[/B][/I][/SIZE][/FONT] [/COLOR] [url=http://www.glitter-graphics.com][img]http://dl10.glitter-graphics.net/pub/941/941500xwx0v3clnb.gif[/img][/url][/CENTER] Quote
minia913 Posted April 24, 2011 Posted April 24, 2011 [quote name='Emigrantka']Dostalam linka na inszym forum takiego: [url]http://www.workingdogs.com/doc0039.htm[/url] wiem ze to po tutejszemu ale wg teko kawalka bardzo pomaga witamina C , Ester C dokladnie ktora jest jakas delikatnijsza i z wapnem. Na stawy u psow.... bioflo obroza dzisiaj przyszla (z magnesem taka) tez ma pomagac, zobaczymy......o to to jetsm po polskiemu obroze znalazlam: [url]http://www.ecoflow.at/pl/tiere/tiere.php[/url][/QUOTE] Bardzo ciekawy artykuł tylko z moja znajomością angielskiego nie bardzo rozumiem jak dawkować tą witaminę Emi jak masz przepis na dawkowanie to wrzuć tutaj ja na pewno wypróbuję, witaminy nie zaszkodzą , a okazuje się ,że mogą pomóc . Quote
Emigrantka Posted April 24, 2011 Author Posted April 24, 2011 No wlasnie nigdzie nie moge znalezc info na temat waga psa/dawka Ester C. Ester C znalazlam w Boots po 8.99 za 60 tabletek i sa na ofercie 3 za 2 czyli masz 180 tabletek za 18 funtow. W tym linku pisza o 2000mg i o 850mg ale nic o wadze psa nie wspominaja: [QUOTE] The results were impressively in favor of Ester-C therapy. Seventy-eight percent of the dogs on 2,000mg of Ester-C experienced improved mobility within four or five days. The average improvement score was 1.52. On the low (850mg) dose of Ester-C, only 52 percent of the dogs improved, with an average score of 0.45. Obviously, size of dose was important. Of dogs receiving 2,000mg of Ester-C with extra minerals, 62 percent improved by an average score of 0.87. Why Ester-C without extra minerals had better results remains unknown. Ordinary Vitamin C improved 44 percent of the dogs, with a score of 0.67. As expected, no noticeable change occurred among dogs on the placebo. [/QUOTE] No i wlasnie pisza ze Ester C lepiej niz normalna vitamina C czy vitamina C z mineralami - wygrala Ester C w tym wszystkim. Co do dozowania, cos tu mamlaja o tym ale dla mnie nie wyraznie szlag by to bo pisze op normalnej vitaminie C a nie o Ester C - podobno Ester C nie powoduje biegunki jak normalna vitamina C: [QUOTE]Vitamin C should be given in increasing doses until the dog's stools loosen, at which point the dose should be backed off a half a gram or a gram at a time until the stools became firm again. At that point, the dog's body receives the maximum Vitamin C that it can utilize. [/QUOTE] [QUOTE]The vitamin in Ester-C is molecularly locked to calcium, so it doesn't cause the acidity problems normally associated with ascorbic acid (the common form of Vitamin C), which can upset a dog's stomach. Ester-C also has natural C metabolites that get it into the cells faster and more effectively (common ascorbic acid is slower getting out of the blood serum, so it passes through the kidneys, where much of it is rapidly lost in the urine). [/QUOTE] Tabletki z Boots maja po 1000mg jedna: [url]http://www.boots.com/en/Boots-Pharmaceuticals-Ester-C-1000mg-60-Tablets-_1139878/[/url] Ja pojecia nie mam jak z tabletki po 1 gramie odejmowac wiec walne Zarze po 2 tabletki dziennie (2000mg) i zobacze co bedzie.....Zara wazy dobre 40kg (cos nam dieta nie idzie za bardzo, powinna 35kg wazyc) to jej 2000 nie powinno zaszkodzic chyba? Nie chce tez zapeszac tej obrozy ktora jej kupilam ale mi psica JUZ wstaje z podlogi lepiej, dzisiaj zobacze jak na/po spacerze bedzie Wezme ja do veta po swietach ale tu z vetami sie dogadac to przeciez masakra, zaraz by kroili na operacje - Zary vet to specjalista ortopeda.... Quote
Emigrantka Posted April 24, 2011 Author Posted April 24, 2011 Bela Tayga - co u was slychac? I gdzie reszta towarzystwa? Quote
minia913 Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 znalazłam dawkowanie tutaj: [url]http://www.petworldshop.com/nutri-vet/ester-nutrivet.php[/url] Quote
Emigrantka Posted April 25, 2011 Author Posted April 25, 2011 [quote name='minia913']znalazłam dawkowanie tutaj: [URL]http://www.petworldshop.com/nutri-vet/ester-nutrivet.php[/URL][/QUOTE] Minia, dzieki - dzisiaj w Boots kupilam Ester C, tabletki 1000mg sztuka a wg tego linku od Ciebie [QUOTE]give one tablet per 20 lbs of body weight, not to exceed 4 tablets daily.[/QUOTE]20lb to plus minus 10kg czyli Zary 40kg to by byly 4 tabletki ale te ichnie maja po : [QUOTE] Active Ingredients Per Tablet Vitamin C Ester C Calcium Ascorbate [B]250[/B] mg [/QUOTE]a te ktore kupilam maja po 1000mg czyli moich wychodzi 1 tabletka dziennie czyli 1000mg (4 tabletki bo 250mg) [B]ALE[/B] w tym linku ktory podawalam wczesniej pisali o 2000mg dobrych wynikach i slabych wynikach przy 850mg..... Dalam Zarze dzisiaj 1 tabletke, poszperam jeszcze i pomysle..... dzieki ze to wyszukalas Quote
Emigrantka Posted April 25, 2011 Author Posted April 25, 2011 Chwala ta Ester C cholera, trzeba wyprobowac, nie? [URL]http://www.yourdoghealth.com/dog_ester-c.htm[/URL] [QUOTE]Dr. Geir Erik Berge, a veterinarian in Oslo, Norway, gave 100 disabled dogs 30 mg/kg of Ester C® three times daily for six months. [/QUOTE] 30mg na kilogram to by bylo na Zare 1200mg ale chyba to w sumie w 3 dawkach a nie 3 razy dziennie po 1200mg, do dupy to zdanie sforuowali, nie? [QUOTE]After one week of treatment with Ester C®, some 75% of the ailing dogs showed dramatic improvement in their conditions. This percentage improvement remained relatively stable for the rest of the study. At the six month mark, 78% of the previously suffering dogs had experienced a significant reduction in symptoms. [/QUOTE] To "after one week" mi sie podoba, bede jej dawac po 1 tabletce 1000mg i zobacze co z tego wyjdzie.... [URL]http://www.healthyhappydogs.com/EsterCInfo[/URL] Quote
minia913 Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 ja też jutro lecę do boots kupić bo to zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi a może pomoże. A jak Twoje obserwacje po założeniu obroży ? zauważyłaś jakieś zmiany? Quote
Emigrantka Posted April 25, 2011 Author Posted April 25, 2011 Obroze ma od soboty poludnia - wczoraj lazila spoko na spacerze, nie siadala mi co chwila wiec sie bardzo ucieszylam - ale wieczorem po mieszkaniu nogi wloczyla :( Dzisiaj przeganiala z psami Gosi sztuk 4 niezle kolo poludnia, lazi po domu teraz normalnie, zobaczymy pozniej. Obraza pare dni zanim ma zaczac dzialac podobno - no ale od dzisiaj jej ta Ester C tez daje wiec ciezko bedzie powiedziec co pomaga jezeli cos pomoze...hmmmmm J4edno co wiem to ze Metacam jej w ogole nie pomagal, nic a nic wiec chyba cholera odstawie zupelnie... Boots ma 3 za 2 ta Ester C, idz i kup, bedziemy testowac....wspolnie Quote
Agmarek Posted April 27, 2011 Posted April 27, 2011 [quote name='Emigrantka']Bela Tayga - co u was slychac? I gdzie reszta towarzystwa?[/QUOTE] Ja żyję sobie powoli, zabiegana jak cholera, ale z Facebooka dowiedziałam się dziś rano że Tayga pożegnała Nalę :-( Quote
minia913 Posted April 27, 2011 Posted April 27, 2011 [quote name='Emigrantka']Obroze ma od soboty poludnia - wczoraj lazila spoko na spacerze, nie siadala mi co chwila wiec sie bardzo ucieszylam - ale wieczorem po mieszkaniu nogi wloczyla :( Dzisiaj przeganiala z psami Gosi sztuk 4 niezle kolo poludnia, lazi po domu teraz normalnie, zobaczymy pozniej. Obraza pare dni zanim ma zaczac dzialac podobno - no ale od dzisiaj jej ta Ester C tez daje wiec ciezko bedzie powiedziec co pomaga jezeli cos pomoze...hmmmmm J4edno co wiem to ze Metacam jej w ogole nie pomagal, nic a nic wiec chyba cholera odstawie zupelnie... Boots ma 3 za 2 ta Ester C, idz i kup, bedziemy testowac....wspolnie[/QUOTE] kupiłam wczoraj i przywaliłam dawkę 2000mg. a to dlatego ,że miałam wolne i mogłam spokojnie obserwować psa dostał po południu dwie tabletki i nic się nie działo żadnej biegunki ani innych objawów dziś rano dostał kolejne dwie tabletki i jak nic się nie będzie działo to przy tej dawce zostaniemy bo pisałaś o dobrych efektach przy tak dużej dawce ponoć po 5 dniach ma być widać poprawę więc zobaczymy Quote
Cantadorra Posted April 27, 2011 Posted April 27, 2011 [quote name='Agmarek']Ja żyję sobie powoli, zabiegana jak cholera, ale z Facebooka dowiedziałam się dziś rano że Tayga pożegnała Nalę :-([/QUOTE] O rany, to Tayga musi się teraz paskudnie czuć. Tak mi przykro Tayga, to zawsze boli :( Quote
tayga Posted April 27, 2011 Posted April 27, 2011 To się stało w sobotę... miałam paskudne Święta, wyję do tej pory :placz: Muszę się nauczyć żyć bez Nali.... Quote
bela51 Posted April 27, 2011 Posted April 27, 2011 Nie znajduje słow pocieszenia, taygo.:-( Wiem jak to boli, kazda z nas chyba wie...:-( Quote
Emigrantka Posted April 28, 2011 Author Posted April 28, 2011 Tayga - ten cushing Nale wykonczyl? Tak mi przykro.... :( Quote
Emigrantka Posted April 28, 2011 Author Posted April 28, 2011 Minia - ile Twoje psie wazy? MOja krowa 40kg, trzymam ja na 1500 g od wtorku, tez adnych problemow zoladkowych nie ma, walne ja na 2000 od jutra. Quote
minia913 Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 jakieś 3 tygodnie temu ważył równe 40 kg. teraz pewnie mniej bo on sobie co jakiś czas robi diety i przestaje jeść widać po nim ,że schudł ale dostaje 2000mg. ester c i nic się nie dzieje żołądek ma delikatny od małego wystarczy odrobina czegoś nowego i leci z niego jak z kranu. Quote
minia913 Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 dokładnie tak jak ty zaczęłam stosować ester c od ubiegłego wtorku :) Quote
Iv_ Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 [quote name='tayga']To się stało w sobotę... miałam paskudne Święta, wyję do tej pory :placz: Muszę się nauczyć żyć bez Nali....[/QUOTE] Tayga, przykro mi :-( Nala [*] Quote
Iv_ Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Emi, biedna ta Twoja suńka :shake: A jak tam miewają się kociszony? Może jakieś aktualne fotki ;);) Quote
Emigrantka Posted May 3, 2011 Author Posted May 3, 2011 mam kota numer 5......5 letnia bura kotka dachowa ktora udaje Norvegian Forest-a ex mi maila puscil jakis czas temu czy chce Chloe - no kuzwa zawsze Chloe chcialam tylko ze mi jej nie chcial dac/oddac a teraz jak u mnie 4 koty i pies i zero pracy on mnie pyta czy Chloe chce.. no kuzwa wzielam jest u mnie od niedzieli wieczor zabidzona strasznie, wyczesalam na wejsciu pol reklamowki futra furminatorem [IMG]http://www.polishplanet.com/_upload/attachments/2011/05/02/20110502_1525.jpg[/IMG] [IMG]http://www.polishplanet.com/_upload/attachments/2011/05/02/20110502_1526.jpg[/IMG] [IMG]http://www.polishplanet.com/_upload/attachments/2011/05/02/20110502_1524.jpg[/IMG] Na poczatku chciala Zarze w******* spuscic bo Zara oczywiscie uszy po sobie, ogon jak wiatrak i chciala sie kumplowac z Chloe.. a Chloe jej 4.5 roku nie widziala to nie pamietala.....to Zara dostala po ryju. Z kolei znowu moje 2 chlopaki (rudy George i bury Fred) chcialy Chloe w******* spuscic ale ja obronilam.. zamknelam drziw itd itp.. lezala na moim wyrku, Zara plackiem kolo niej na podlodze 9a moze sie jednak odezwie - ja tu cichutko bede udawac ze mne nie ma) dzisiaj juz spokojniej, nie robuie cyrkow z zamykaniem drzwi itd - musza sie zgrac i koniec... Cloe mi spac nie daje bo tylko sie kaze miziac, tak mi tym lebkiem to pod ramie, to pod brode - byle ja myziac... Ma puchaty dlugi ogon, dlugie portki na dupsku puchate, puchate policzki i taki kolnierz jak mloda lwica pod broda - kremowy... Cala jest bura, brzuch na... jasno bezowy i... krecony - jak owca jest "pod spodem", strasznie smieszna..... Byla u mnei od bejbika do 6 miesiecy jak z exem bylam, teraz 5 letnia kicia ale a charakteru NIC sie nie zmienila - miziaj mnie miziaj.... Tu jeszcze Zara z Fredkiem - na JEJ lozku, mieszcza sie oboje a czesto jeszcze George na niej sidzi... [IMG]http://www.polishplanet.com/_upload/attachments/2011/05/02/20110502_1527.jpg[/IMG] I Phoebe - a jajkiem czekoladowym.... [IMG]http://www.polishplanet.com/_upload/attachments/2011/05/02/20110502_1528.jpg[/IMG] Co u was kobitki? Ja nadal leze i kwicze (finansowo) wiec 5 kot.... no ale to MOJA kicia. pol godziny ja w szopie lapalam jak miala 8 tygodni..... no to wzielam, co mialam zrobic? jakos damy rade..hmmm Quote
Agmarek Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 Może się małpa przekona że skoro Zara nie żre innych kotów, to jej też nie ruszy. Daj jej Emi trochę czasu. Ona nie wie co się dzieje, gdzie jest i dlaczego. Z drugiej strony nie bardzo rozumiem jak można oddać kota po 5 latach. Quote
minia913 Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 śliczna kicia :) ale ja tu przychodzę powiedzieć ,że ester c DZIAŁA po tygodniu stosowania widzę różnicę mój synuś na wyro wskakuje bez problemu, a wcześniej trzeba było mu pomagać i dupsko podnosić ;) więc polecam nawet po długich spacerach nie ma problemu ze wstawaniem i po spaniu też wstaje normalnie nie na sztywnych nogach. Do tego stosujemy oczywiście cały czas glukozaminę dawka końska 3200mg. dziennie i cod liver oil. Pies jak nowy :) Quote
Emigrantka Posted May 4, 2011 Author Posted May 4, 2011 Minia - tak sie ciesze bo z zarcia tez lepiej..... Jaka glukozamine mu dajesz? Ja dawalam Zarze Seraquin ale niedlugo sie konczy i chce jej zmienic - rzuc linkiem co mu dajesz i gdzie kupic? I ktory cod liver oil - tez linkiem rzuc prosze, dzieki. Agmarek - Chloe JUZ olewa Zare, Zara do niej podchodzi i nosem szturcha, nie hisa, nie wscieka sie - super :) Tylko Fredka musze pilnowac bo dalej chce Chloe wpierdziel spuscic skubaniec jeden. Reszta kotow - na neutralnym... z daleka sie gapia na nia ale nie podchodza..... Wiecie co? Kocham moja psice ale koty to sa zarypiaste humorzaste smieszne stFory hehehhe Co u was? Tayga - jak sie trzymasz? :( Quote
Recommended Posts