Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja się może dołączę i dorzucę swoje trzy grosze choć nie jestem hodowcą tylko zwykłą szczęśliwą posiadaczką goldenki. Tak - to niestety prawda - w naszym pięknym kraju zepsuto już i ONki /bo to takie inteligentne psy - same się wyszkolą/ zepsuto goldeny i labki /bo to takie rodzinne psy - trzeba im tylko być przy rodzinie i to im wystarczy do szczęścia/, zepsuto spaniele, jamniki, husky, malamuty itp. czyniąc z nich kanapowce. Efekt - niezrównoważone, nadpobudliwe, agresywne psy często coraz mniej nawet z wyglądu przypominające przedstawicieli swojej rasy. A to niestety tylko dlatego, że jakaś rasa robi się modna i psa kupują ludzie, którym on absolutnie nie powinien być sprzedany. Więc po pierwsze - chroń na Panie Boże przed modą na rasy a po drugie lecz najważniejsze - potrzeba nam po prostu wiecej odpowiedzialnych hodowców, którzy nie rozmnażają psów tylko dla kasy ale dbają o rozwój i socjalizację szczeniaka a potem byle komu nie oddadzą swoich "dzieci"...czy to możliwe?

• Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Mrzewinska']
5. Brak prawdziwej odpowiedzialnosci karnej i finansowej za zachowanie zwierzecia.
Zofia[/quote]

Dopóki nie będzie spełniony powyższy warunek, niestety nie będzie to możliwe!

Posted

[quote name='ayshe']taki los ze czlowiek chodzi jakis taki niewygledny,spodnie-dziury,kurtka-dziury:rolleyes: .w kieszeniach pilki,sznurek wystaje,obsliniona laze,rekawiczki-nie wachac lepiej,ciagle na dworzu sie siedzi,bo ........wyrob onkowi kondycje-a ja mam hurtowa sytuacje:evilbat:[/quote]

Ayshe, Ty mi miód na serce lejesz!!! Dzięki Tobie zrozumiałam, że nie tylko ja jak ostatni menel w parku wyglądam (bez obrazy)!!!:multi: :multi: :multi:
Szczególnie te rękawiczki zimą - wrrrr!!!!
Najgorzej jak w weekendy pańcie na obcasikach do parku przychodzą, wyprasowane od stóp do głów, futerko jakoweś... A zdarza się - dawna koleżanka ze szkolnej ławy paraduje jak po Marszałkowskiej, a ja w krzaki hop! Po co ma się cieszyć, że mi się w życiu nie powiodło i w polarku muszę śmigać :p

Posted

W tym temaci najlepiej widac jakie jest marzenie i wyobrazenie hodowcy o ONkach a jaka jest prawda o tym co sie dzieje z ONkami u nas w kraju.
To byly psy mojego dziecinstwa,ilez znalam tych "wilczurow"jak wtedy sie mowilo,madrych ,zrownowazonych i pieknych.
A teraz ??Tragedia.Na ulicach widzi sie jakies dziwne krzyzowki psa z zajacem ,z placzacymi sie tylnimi nogami i karpiowatym grzbietem.Kazdy z tych psow ,mieszkajacych na moim osiedlu nie dosc ,ze brzydki , to jeszcze agresywny.Zadnego nie spotyka sie bez smyczy ,swobodnie biegajacego.Nad jednym do tego stopnia wlasciciel nie panuje ,ze zawsze chdozi z kijem w reku .
Jakby porozmawiac z tymi wlascicielami to na pewno wiekszosc ONkow jest bez papierow i wiekszosc wlascicieli nie wie nic lub prawie nic o wychowaniu psa.
Smutne i szkoda mi tych pieknych niegdys psow .Ja osobiscie nie odwazylabym sie kupic ON chyba zebym bardzo ,bardzo dobrze znala hodowce.
Moja obserwacja sytuacji Onkowej jest laicka ,poniewaz nie siedze w temacie tych psow.Ale jest to jakis obraz rzeczywistosci ,smutnej rzecywistosci .

Posted

Romas -bardzo mi przykro ale ja nie mam wyobrazenia i poboznych zyczen o tym jak maja wygladac onki.ja mam normalne onki na szkoleniu,wszystko z nimi jest ok.:cool3: .swoje tez mam calkiem normalne.u mnie tez sa onki i nie wygladaja mi wcale na zajace-sa calkiem normalne.wygladaja jak onki-katowanie,grzbiety,wykolorowanie.i zaden jakos mi nie zjadl ani psa ani suki z ktorymi szwendam sie po centrum warszawy.natomiast sa onki kupowane z ferm produkcyjnych-no sorry ale to zdaje sie nie jest kwestia tego jak hodowcy sie staraja-zawsze znajdzie sie taki co ta prace rozlozy na lopatki,sa tez tacy ktorzy takie psy ,z ferm kupuja-to kwestia widzenia onka-marniawe jest pojecie o tym jaki ma byc onek,czego wymagac od rodzicow szczeniecia.onek to pies pracujacy-ile psow pracuje[mowie o amatorskiej pracy,spedzaniu czasu z psem a nie obok psa na spacerach].Stephanitz pisal[tworca rasy] ze onek potrzebuje minimum 4 godzin aktywnego ruchu dziennie opartego na wspolpracy z przewodnikiem.to nie jest pies dla kazdego.tak jak juz pisalam jako treser z baaaardzo dlugim stazem moge rowniez napisac o KAZDEJ rasie ze jest zdegenerowana i do kitu.jednak byloby to baaardzo naciagane nieprawdaz?:diabloti: .ja nie zauwazylam u onkow z HODOWLI onkow a nie z fermy ZADNYCH zdegenerowanych psow.wszystko z nimi w porzadku.to ze chodoffcy produkuja psy to nie znaczy ze od nich trzeba kupowac.wybor wlasny kupujacego.

Posted

Witam,
a ja moge powiedziec tylko jedno-dla mnie owczarki niemieckie to najwspanialsze psy!
bardzo madre,szybko sie uczace,kochane i piekne.......
miałam dwa owczarki niemieckie(nie jednoczesnie)-pierwszy to Atos którego nigdy w zyciu niezapomne!!!!!!!!najlepszy przyjaciel-bardzo mądry!!!drugi to Szarik który odszedł od nas pół roku temu-wspaniały pies-poznał mnie w wieku 7 lat a od razu zaakceptował i pokochał ze wzajemnoscią!!!!!!!!!!słuchał mnie lepiej niz swojego Pana ,który go miał od urodzenia.....zapamietajmy jedno-wszystko zalezy od naszego stosunku do psa!!!!pies wyczuje co do niego czujemy..i tym samym nam sie odwdzieczy....

Posted

[B]Ayshe[/B], na forum PsySportowe jest film z testów psychicznych suk KLASY UŻYTKOWEJ, a więc ze zdanym IPOI. Obejrzyj sobie. A potem możemy porozmawiać o kondycji rasy :razz:

Wejdź sobie na strony hodowli. Ze świeca szukac takich, które piszą o osiągnięciach swoich psów w szkoleniu. Wszędzie tylko medale, puchary... z wystaw. Gros hodowców nie przykłada ŻADNEJ wagi do psychiki rozmnażanych przezeń psów. Mam wrażenie, że oni nie odróżniają nadpobudliwości, nerwowości od... drylu do pracy :shake:

I własciwie każdy jeden ON, którego znam, ma jakies problemy z tylnymi kończynami, nie mówię tu tylko o dysplazji. Po prostu żal patrzeć na te psy - z przodu piękne, mocne, tył - tragedia, psu się łąpy plączą, wygląda jakby ledwo chodził... I wiesz, zazwyczaj hodowcy tych psów nie dostrzegają tego, te psy uważane są za normalne, wzorcowe. No skoro tak, to ja dziękuję za takiego ON :shake:

Posted

Nasze owczarki czy z rodowodami czy nie były madre i prezentowały sie pieknie!!!!!
Atos majacy rodowód nigdy nie był wystawiany na zadnych wystawach....
był kochanym przyjacielem,wspaniale pilnował mojej 10 lat młodszej siostry......kiedy próbowała oddalic sie gdzies -gdzie nie mogła sama,była chwytana za rekaw ........i zaprowadzana na miejsce....
Szarik-wsapniały stróż i przyjaciel-z własnego doswiadczenia powiem ci,ze jesli chodzi o problemy zdrowotne to głównie uszy....lubia miec z nimi problemy...i trzeba dbac o siersc i skóre-zreszta jak u kazdego psa...

Posted

[quote name='asher'][B]Ayshe[/B], na forum PsySportowe jest film z testów psychicznych suk KLASY UŻYTKOWEJ, a więc ze zdanym IPOI. Obejrzyj sobie. A potem możemy porozmawiać o kondycji rasy :razz:
[/quote]

asher,
oglądałam ten filmik i wiem, że w Polsce bym ONa nie kupiła...:shake: A jak się robi u nas egzaminy IPO to każdy wie ;) dlatego Niemcy (ojczyzna rasy) nie uznają naszego IPO.

Posted

Dla mnie Owczarek niemiecki to wierny i madry przyjaciel!!!!
i nie tylko owczarek ale i kazdy pies jakiego miałam lub mam-i nie liczyło sie nigdy ile medali miał tatus ani nigdy nie czerpaliśmy zysku z naszego przyjaciela........
dla mnie to ułozony pies....posłuszny....i wierny..!!!!!!

Posted

[quote name='ayshe']Romas -bardzo mi przykro ale ja nie mam wyobrazenia i poboznych zyczen o tym jak maja wygladac onki.ja mam normalne onki na szkoleniu,wszystko z nimi jest ok.:cool3: ..[/quote]

Tego nie napisalam ,ze "pobozne zyczenia".Mialam na mysli tylko to ,ze takich hodowcow jak Ty ,majacych wizje rasy , jest malo.
Nie twierdze tez ,ze to nie moga byc wspaniale psy ,w odpowiednich rekach.Niestety przeklenstwem tej rasy jest to ,ze jest tak popularna i w zwiazku z tym ilosc egzemplarzy kiepskich,bezrodowowdowych itd przebija ten normalny odsetek.

Posted

Kiepskie egzempalrze-jak to brzmi grrrrr:cool3:
mysle ze wielu dogomaniaków by sie nie zgodziło.....
a to ze jest tak a nie inaczej to wyłacznie wina ludzi-nieodpowiedzialnych ludzi...(jesli chodzi o czystość rasy)
bo z tego co sie dowiedziałam z Dogomanii to ze ktos ma hodowle wcale nie musi oznaczac ze ma wspaniałe psy(jakimi sie chwali)bo sa tez nieuczciwe hodowle..i jak to wszedzie bywa nieuczciwi ludzie.....

Posted

[quote name='Romas']Niestety przeklenstwem tej rasy jest to ,ze jest tak popularna i w zwiazku z tym ilosc egzemplarzy kiepskich,bezrodowowdowych itd przebija ten normalny odsetek.[/quote]Romas, tu nawet nie chdzi o bezrodowodowe. Kiepskich rodowodowych jest zatrważająca ilość :roll:

[B]AM[/B], ja bym pewnie kupiła, ale jeszcze nie teraz, za mało wiem ;) Tyle, że ja nie szukam psa do pracy, a do towarzystwa, a praca to tylko tak przy okazji ;)

Posted

[quote name='karolin']Kiepskie egzempalrze-jak to brzmi grrrrr:cool3: [/quote]No brzmi niefajnie, ale wiadomo o co chodzi - o psy z takich, czy innych względów odstające od wzorca rasy ;) A wiadomo ON, to przede wszystkim charakter, użytkowość (więc i zdrowie), a dopiero potem wygląd. Tak przynajmniej być powinno, a czy jest? :evil_lol:

[quote name='karolin']bo z tego co sie dowiedziałam z Dogomanii to ze ktos ma hodowle wcale nie musi oznaczac ze ma wspaniałe psy(jakimi sie chwali)bo sa tez nieuczciwe hodowle..i jak to wszedzie bywa nieuczciwi ludzie.....[/quote]A ty myslałaś, że wszyscy hodowcy są wzorem uczciwości? :lol:
Widzisz, nic tak nie psuje rasy, jak nadmierna popularność, a ON od wieli, wielu lat jest chyba najpopularniejszą rasą psów na świecie.
Popularnośc psuje, bo z jednej strony ludzie węszą zarobek i otwierają "biznes hodowlany" - zamiast troskliwie hodować, zamiast dązyć do tego, by z ich hodowli wychodziły doskonałe pod każdym względem psy zaczynają "masową produkcję".
Z drugiej strony psy trafiają w ręce ludzi, którzy absolutnie nie powinni mieć psa tej rasy. Bo ludzie kupują ON nie dlatego, że coś wiedzą o rasie, a dlatego, że rasa jest modna i krąży o niej wiele pochlebnych stereotypów...

I mamy, co mamy :-(

Posted

No wstyd sie przyznac....ale wierzyłam ze jesli ktos juz prowadzi hodowle i jest to w jakis sposob prawnie regulowane i kontrolowane to jest o.k.......
czesto zapominam jacy sa ludzie..............................:shake:
i tu sie z toba zgodze-zanim zdecydujesz sie na psa-najpierw dowiedz sie czegos o nim-konkretnie o jego rasie!!!!-swiete słowa.....
nie było by potem tyle tragedii.......i psich i ludzkich....
ale wiesz co?nadal sie upieram ze owczarek to wspaniały pies!!!!!mielismy Rottwailera-uwaga pies morderca!!!NIEPRAWDA-STAREOTYP!!TO BYŁ KOCHANY MISIO NA KTÓRYM SPAŁ NASZ KOT!!!NIGDY NIE ZROBIŁ NIKOMU KRZYWDY!!teraz jest owczarek srodkowo-azjatycki i bernardyn i wiesz co?
owczarek niemiecki to owczarek niemiecki;)

Posted

[quote name='AM']asher,
oglądałam ten filmik i wiem, że w Polsce bym ONa nie kupiła...:shake: A jak się robi u nas egzaminy IPO to każdy wie ;) dlatego Niemcy (ojczyzna rasy) nie uznają naszego IPO.[/quote]i nie sprzedadza dobrego psa do polski w zyciu:cool1: .mamy nagrabione u niemcow.polskie wyczyny hodowlane sa znane:diabloti: .testy psychiczne,wyszkolenie-nie rozmawiajmy prosze o patologii tylko o hodowli:cool3:

Posted

[quote name='ayshe']nie rozmawiajmy prosze o patologii tylko o hodowli:cool3:[/quote]Ayshe, rozmawiamy o polskich ON... Zwał, jak zwał :evil_lol:

Posted

a ja myslalam ze rozmawiamy o .......owczarkach niemieckich:mad: .a to nie polska jest hodowlanym przykladem chyba?nie bede bic piany nad stanem polskiej hodowli.ja w polsce polecam jedna hodowle.i psy po suce z innej[tej jednej suce:cool1: ].popatrzmy na naszy poludniowych sasiadow:loveu: -oni nie gadaja tylko robia.nie wymyslaja coby tu jeszcze sp....yc tylko stosuja sie do niemieckich zasad.czy chcecie caly temat przmarudzic jakie to onki sa paskudne,zdegenerowane,beznadziejne?to mnie tu nie ma.bo wiadomo jak mozna schrzanic wszystko.mowmy o tym JAK mozna hodowac onki.JAK mozna a nie jak to jest zle i do d......nie lubie gadania zeby sobie pomarudzic.chce zeby jak ktos wejdzie na temat o o nkach przeczytal jak powinna wygladac hodowla tych pieknych,uzytkowych psow.

Posted

Ayshe, ja nie marudzę, ja stwierdzam fakt. Mam pisać, że ON są cudowne i wspaniałe, skoro prawie codziennie osobiście się przekonuję, że nie są? :niewiem:
Ja jestem załamana. To zaszło już tak daleko, że naprawdę nie umiem sobie wyobrazić co trzeba by zrobić, żeby to zmnienić.
Pisanie o tym, że polska hodowla ON jest w stanie tragicznym tez ma jakiś sens - bo jest choćby przestrogą dla ludzi, którzy mają w głowie wyidealizowany obraz tych psów i chcąc mieć wspaniałego przyjaciela jadą do pierwszej lepszej hodowli, prowadzonej nie przez byle kogo, bo przez sędziego X, albo inną szanowaną w kręgach ZK personę i... jedno wielkie rozczarowanie. Bo szczeniak reaguje panicznym lękiem na odgłos spadających na beton kluczy, bo drze jak głupi japę na widok każdego przechodzącego psa, a jak ten pies chce go powąchać, to kuli ogon pod siebie i wyszczerza kły, bo w wieku niespełna roku pies musi miec operację stawów, hodowca o tym wie, ale i tak gorąco namawia włąścicieli na wystawianie psa, tak przecież pięknego...

Polska nie jest przykładem hodowlanym, ale żyjemy w Polsce, i to w Polsce większośc ludzi kupuje psa.
Jasne, rozmawiajmy o tym, jak powinno się hodować ON, kto umie hodować ON, ale zarazem nie pomijajmy milczeniem, tego, jak to wygląda w naszym kraju.

Posted

halo chwilunia....
ale nie mozemy tez powiedziec ze wszystkie hodowle sa złe.....
i ze psy równiez.....
nie mozemy wrzucac wszystkich do jednaego wora..
i ze hodowle w Polsce sa do niczego...
bo z tym zgodzic sie nie mozna...

Posted

asher-ja obcujac z onkami na codzien widze normalne onki -nie idealne psy z marzen tylko .........psy.socjalne,ale lubiace lekki"dymik"itd.onek to onek.pisanie jaka to jest beznadziejna teraz rasa-no przepraszam,ja sie wycofuje.znam osobicie ogromna liczbe onkow.i uzytkowych i eksterierowych.i z tych psow ktore znam tylko jeden jest szurniety[chociaz jakos sobie radzi przewodnik ,pies chodzi agility]-po swoim tatusiu.wy widzicie chore onki a ja wam mowie ze procent ciezkiej dysplazji w populacji onkow powoli lecz stale sie zmniejsza.owszem dyslazji lekkiej jest nadal sporo[nie pisze tu o noch zugelassen-bo moim zdaniem tez te psy powinny byc dopuszczane do hodowli].kazda rasa ma jakies problemy ze zdrowiem.i co z tego wynika?ano to ze trzeba promowac hodowle uczciwe i ambitne.a sa takie.jojczenie tu nic nie pomoze.rasie napewno nie.mowienie ludziom jake to onki sa beznadziejne doprowadza mnie do :angryy: bo to nieprawda.to bardzo liczna rasa.jesli ktos mi mowi ze chce kupic onka mowie-oooo tylko nie onka.jak widze ze czyta,dowiaduje sie,jest zafascynowany tymi wspanialymi psami -wtedy moge pomoc mu dokonac wyboru skad onka i po kim.uswiadamianie ludzim ze onek jest psem wymagajacym-to madre dzialanie.uswiadamianie ludziom ze zakup onka wiaze sie z dokonaniem swiadomego wyboru skad i dlaczego po takich a nie innych rodzicach[a w ktorej popularnej rasie tak nie jest?]-to madry wybor.pokazujmy i mowmy o najlepszych-nie o hodowlanej patologii.wtedy ludzie beda wiedziec czego mozna wymagac.inaczej beda wiedziec tylko jedno-onki sa do dooopy i jak chodzi i nie robi ze strachu po nogach to juz jest niezle.nie tedy droga.trzeba pokazywac ze szkolenie IPO to jeszcze za malo,ze onki pasa,ze zdaja RH i to nie tylko uzytki ale tez eksteriery.bo sa i kiepskie uzytki i doskonale eksteriery.ze jesli suki w kojcach siedza w syfie albo wypuszczone plaszcza sie i oplataja nogi chodoffcy to znak ze ten czlowiek nie ma zadnego z nimi kontaktu ............itd itp.biadolenie-polska specjalnosc-odpuscmy sobie bo jej wszedzie zbyt duzo.

Posted

[quote name='karolin']halo chwilunia....
ale nie mozemy tez powiedziec ze wszystkie hodowle sa złe.....
i ze psy równiez.....
nie mozemy wrzucac wszystkich do jednaego wora..
i ze hodowle w Polsce sa do niczego...
bo z tym zgodzic sie nie mozna...[/quote]

To które hodowle w Polsce uważasz za dobre? Bo ja może dwie bym znalazła (patrzę głównie pod kątem psychiki)

Posted

[B]Ayshe[/B], jasne, że trzeba promować hodowle uczciwe i ambitne. Ale czy to nie ty napisałaś, że możesz polecić [B]JEDNĄ[/B] polską hodowlę? Więc o czym własciwie mówimy? :hmmmm:

Co do zdrowia - ja nie mam na myśli tylko dysplazji. Ale chyba nie powiesz mi, że np. krowia postawa jest własciwa? A Onków z tylnymi łapami w "iks" jest od groma i ciut ciut, na wystawach również. A karpiowate grzebiety?
Tego właściwie nie można nawet nazwać chorobą, ale za chiny ludowe nie chciałabym szczeniaka po tak wygladających psach :crazyeye:

I, jak już pisałam, ja nie biadolę. JA STWIERDZAM FAKT. W przeważającej części populacja polskich ON jest tragiczna...

ps.obejrzałaś ten film z testów psychicznych? Gorąco polecam. Zobacz sobie, jakie suki stanowią polską "elitę hodowlaną"...

pps. i wiesz co, ja nie widzę nic złego w uwadamianiu ludziom, że ON nie jest taki cudowny, jak go malują. Bo utrata popularnści może tej rasie wyjść tylko na dobre. Dopóki będzie tak popularna, jak teraz, to NIC się nie zmieni.

Posted

z onkarskim pozdrowieniem:diabloti: piekny zawsze doskonaly na zawodach w pasieniu,stale pracujacy przy stadzie,SCHH3 Faskus Kirschental
[img]http://img149.imageshack.us/img149/8135/faskus24pd.jpg[/img]
zawody HGH
[img]http://img210.imageshack.us/img210/8854/showfullpic8mh.jpg[/img]
[img]http://img125.imageshack.us/img125/2218/kir5at.jpg[/img]
[img]http://img129.imageshack.us/img125/7377/dzi5qt.jpg[/img]
orbit tronje-wspanialy rodzinny pies schh3,FH.wspanialy rodzinny pies.czolowy reproduktor.
[img]http://img129.imageshack.us/img129/3743/orbit6cj.jpg[/img]
[img]http://img463.imageshack.us/img463/3160/ot0vr.gif[/img]
[img]http://img374.imageshack.us/img374/1690/orr7sy.gif[/img]
mam duuuuuuzo zdjec roznych psow.na sladach,rekawie,przy owcach,dzieciach,w domu ..........ja znam takie psy.