Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[LEFT]Mam kilka pytań do osób ktore przygotowywały sie bądź zdawały egzamin asystencki, gdyż od dłuższego czasu ta myśl za mną chodzi i kto wie może akurat :)
1. Jakie są ogólne wymogi do podejścia do egzaminu?
2. Jaki jest tak mniej więcej zakres egzaminu, na co zwaraca się najbardziej uwagę i co jest wymagane?
3. Jakie lektury i inne ksiażki mogą być przydatne w nauce,z których wy korzystaliście?
4. Ile terminów jest tak mniej wiecej w roku (czy to jest zależne od odziału ZK czy jest orgazniowane ogólnie)?
Z góry dzięki
[/LEFT]

Posted

też jestem ciekawa jakie są pytania :)

ale wg mojej wiedzy parę słów mogę dorzucić:
1. musisz mieć zgodę kierownika sekcji do której należysz na podejście do egzaminu oraz pozytywną opinię wydaną przez zarząd oddziału
2. zakres (wg regulaminu sędziów kynologicznych): anatomia, fizjologia, psychologia, genetyka, historia pochodzenia psów ze specjalnym uwzględnieniem rasy lub grupy ras którą chcesz kiedyś oceniać, szczegółowa znajomość wzorców ras którymi chcesz się zajmować, ogólna znajomość ras, ogólne wiadomości o chorobach psów, znajomość Statutu i regulaminów oraz historia ZK
3. na pewno "podstawy kynologii", na pewno genetyka pani Junikiewicz, na pewno coś z historią ZK a reszta.. trudno powiedzieć - chętnie posłucham tych, którzy już sie uczyli :)
4. egzaminy są organizowane dla wszystkich kandydatów, więc ogólnie dla ludzi z całej Polski. Ile rocznie? Różnie ;)

Posted

Ja zdawalam 4 lata temu i zdalam za pierwszym razem bez wczesniejszego uczestnictwa w zajeciach . Mysle ,wiec ,ze nie jest tak starsznie . Podstawa to jednak genetyka , potem anatomia , przepisy zwiazkowe i historia ZKwP . Pochodzenie psa ogolnie , no i widza o hodowli ,podstawowych chorobach psow , behawiorze, oczywisice mozliwe jak najwiksza wiedza o grupie z jakiej zdajemy egzamin . A takze rozpoznawanie ras lub rozroznianie tych ktore sa do siebie podobne .

Posted

[COLOR=blue]Na egzaminy trzeba znać wzorce ras i sekcje do ktorych dana rasa nalezy, jej nr. FCI. [/COLOR]
[COLOR=blue]Genetyka jest b. ważna. Ksiązki przydatne to: "Podstawy Genetyki" E. Junikiewicz, "Genetyka w praktyce" K. Fiszdon , "Pies, utrzymanie i hodowla" K. Scieśiński. [/COLOR]
[COLOR=blue]Anatomia - książki np. "Pies" Larouse "Podrecznik dla kandydatów i asystentów kynologicznych".[/COLOR]
[COLOR=blue]Przepisy Związkowe - broszurka "Statut".[/COLOR]
[COLOR=blue]Historia - książka "Historia Związku Kynologicznego" wyszła na 50-Lecie ZKwP. [/COLOR][COLOR=blue]Pozdrawiam Stella[/COLOR]

Posted

[COLOR=blue]Pytania przykładowe:[/COLOR]
[COLOR=blue]* Na pods. rozczepienia 3:1 ,prosze wyjasnic pojęcie dominacji, recesji, genotypu i fenotypu.[/COLOR]
[COLOR=blue]* Prepotencja. Tworzenie linii wsobnych.[/COLOR]

• 3 weeks later...
Posted

Dołącze do wątku swoje pytania:cool3:
czy egzamin jest organizowany tylko w miastach takich jak Poznań czy Wawa czy np. Katowice też?
jakie koszty wiążą sie z egzaminem-bo zapewne jest płatny?
i jak wygląda sparawa ze szkoleniami przed..czy 3ba skonczyć mieć zaświadczenie czy tez możena podchodzić z tzw. wolnej stopy?
(wolnej stopy?tak to się mowi!heh)
pytam tak przyszłościowo bo cosik w głowie zaświtało:-o

Posted

słuchajcie a jak to jest w latach? mam na myśli ile trzeba mieć ukończone żeby najpierw zacząć zajecia a potem zdawać egzaminy??;-))
tak się zastanawiałam czy za pare lat mam co próbować (rocznik 1990) myśle o tym bo coraz poważniej myśle nad weterynarją ;-))

Posted

no z tego co się orientuje to 18tkę koniecznie 3ba miec i conajmniej 2letni staż w związku kyn.
ja mam 4letni staż ale dopiero teraz zaczęłam się tym intersesować!traktuję całą tą działalność jak hobby i myśle że z przyjemności nauka do głowy łatwiej bedzie wchodzić;)

Posted

Iśrednie wykształcenie jest wymagane żeby uczestniczyć w kursie.
Nikt nie pisze że trzeba uczestniczyć wkursie asystenckim organizowanym prez ddział ZK.
I koniecznie 2 letni wolontariat-regularne uczęszczanie na sekcję ,pomoc przy organizowaniu wystaw, itd...

Posted

to ja sobie jeszcze poczekam bo do 18 zostało mi jakieś 2 i pół roku w związku z tym że z grudnia jestem 8)

a pomoc przy wystawach itp itd to również po 18-stce ?

Posted

Członkim ZK może zostać osoba która ma skończone 16 lat i powolenie rodziców.:cool:
A zeby uczęszczać na sekcję trzeba być członkiem ZK.
Pomagać przy wystawach mogą wszyscy niezaleznie od wieku, i przynależności do ZK.

Posted

[quote name='caterina1']Nie moja droga , członkim ZK może zostać osoba która ma skończone 16 lat i powolenie rodziców.:cool:[/quote]

no to czekam do 4 grudnia 8)

Posted

[quote name='caterina1']Iśrednie wykształcenie jest wymagane żeby uczestniczyć w kursie.
Nikt nie pisze że trzeba uczestniczyć wkursie asystenckim organizowanym prez ddział ZK.
I koniecznie 2 letni wolontariat-regularne uczęszczanie na sekcję ,pomoc przy organizowaniu wystaw, itd...[/quote]
Czyli teoretycznie mozna wogole o tym myslec w wieku 19 lat po skonczeniu szkoly:razz: No i mam pytanie jak to jest u was w oddzialach, czy jak chcecie pomagac na wystawie, to zglaszacie sie do oddzialu? czy jest jakas "selekcja" kto bedzie pracowal na wystawie?
Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted

[quote name='jo-jo'] no to czekam do 4 grudnia :cool:[/quote]

[quote name='Ambra']:crazyeye: ja tez 4 grudzień tylko 10 lat wcześniej:eviltong:[/quote]

jeszcze ja!!! 04.12.1989 :eviltong:

• 1 month later...
Posted

[quote name='Savannah']Czyli teoretycznie mozna wogole o tym myslec w wieku 19 lat po skonczeniu szkoly:razz: No i mam pytanie jak to jest u was w oddzialach, czy jak chcecie pomagac na wystawie, to zglaszacie sie do oddzialu? czy jest jakas "selekcja" kto bedzie pracowal na wystawie?
Pozdrawiam[/quote]

ja jestem z warszawskiego oddziału i własnie po raz pierwszy się teraz zapisalam do organizowania, w ogole smiesznie bylo (jasne teraz smiesznie wtedy sie przestraszylam :eviltong: ) bo poszlam na sekcje terierów i tam wszyscy sie znali w ogole jedna wielka rodzina... w ogóle troche nie rozumiem co to znaczy "uczeszczac na sekcje" mam jezdzic co tydzien na dyzur terierowaty i ofiarowac swoja pomoc? powiedzcie, bo ja jestem jedna z rodziny zainteresowana kynologią (no, pomijajac brata ciotecznego) i bardzo chce isc dalej, ale nie wszystko jeszcze wiem :lol: