Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 864
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Takie psy w domu na prawdę bardzo się zmieniają.
Przykład-moja tymczaska, Dżaki.
W schronie siedząca od kilku miesięcy, bardzo agresywna, rzucająca się do gardła, przerażona na maxa, zza budy tylko pysk jej było widać.Łapaliśmy ją w 10 osób po schronie.Udało się, w końcu się poddała, wiozłam sztywnego ze strachu psa.W domu 1 dzień znów była agresja, ale już na wieczór przyszła mnie niuchnąć, dała się dotknąć i przyszła do mnie spać na łóżko :) Drugiego dnia powitała mnie lizaniem po buzi i machaniem ogona :)A teraz to jest przytulas na maxa, choć nieufna do obcych.
I myślę, że gdyby Kornel poszedł do DT/DS też by tak było :)

Posted

[quote name='Borówka16']Takie psy w domu na prawdę bardzo się zmieniają.
Przykład-moja tymczaska, Dżaki.
W schronie siedząca od kilku miesięcy, bardzo agresywna, rzucająca się do gardła, przerażona na maxa, zza budy tylko pysk jej było widać.Łapaliśmy ją w 10 osób po schronie.Udało się, w końcu się poddała, wiozłam sztywnego ze strachu psa.W domu 1 dzień znów była agresja, ale już na wieczór przyszła mnie niuchnąć, dała się dotknąć i przyszła do mnie spać na łóżko :) Drugiego dnia powitała mnie lizaniem po buzi i machaniem ogona :)A teraz to jest przytulas na maxa, choć nieufna do obcych.
I myślę, że gdyby Kornel poszedł do DT/DS też by tak było :)[/QUOTE]

Ale jest zasadnicza różnica w podejsciu ludzi do psów duzych i małych.

Te małe, nawet z problemami behawioralnymi mają o wiele wieksze wzięcia- nawet tu, na dogo zdecydowaan wiekszośc pomocy jest dedykowana psom małym.

Pies duży, nawet młody i łagodny ma już na starcie o wiele mniej szans, a co dopiero taki wymagajacy pracy :-(.

A Kornelek w weekend był bardzo miły i radosny , dopóki były tylko głaski - gdy zaczęłam majstrować przy zapieciu łańcucha , zrobił chyc do budy i widziałąm tylko wystajacy nos :-(.....

Posted

Ojej,czyli nie udało sie go wyprowadzic na spacerek:-(
Masz racje Aniu pisząc o wiekszych szansach na prace z małym pieskiem,jak z dużym,myślę,ze duzy pies wzbudza większy lęk...

Posted

Martwi mnię bardzo sytuacja Kornelka- im dłużej tkwi tak bez sensu na łańcuchu, tym bardziej utwala sie w swoich zachowaniach i tym trudniej go zsocjalizować.

Był kiedyś plan hoteliku, nawet mial przez moment zrezerwowoane miejsce u Gabi, ale deklaracji było tyle," co kot napłakał" :-(.

Nie mam na niego pomysłu.

Posted

[INDENT]Jest szansa, aby nieznane dotąd sprawy bestialskiego traktowania zwierzat ujrzały światło dzienne. Mój znajomy pracuje w TVN. Własnie jest w trakcie kręcenia materiału o nieludzkich przejawach okrecieństwa wobec zwierząt. Jeśli znacie takie przypadki, macie jakies linki - np. tu z DOGO - wraz ze zdjęciami etc., które mogłyby stanowić podstawę do dalszego "drążenia sprawy" dajcie proszę znać. Sama nie jestem w stanie wszystkiego przejrzeć. Była sławna sprawa kobiety, która zakładała pseudoschroniska w małych miejscowościach, brała pieniądze od gmin, które potem nie byłe wydatkowane zgodnie z przeznaczeniem. Zwierzęta były głodzone, nie miały opieki weterynaryjnej, były chore, zagryzały się nawzajem. Czy ktoś może dać mi namiary na tę sprawę? Jaki jest jej finał? Proszę, roześlijecie info do znajomych. Może dzięki tej akcji, temu reportażowi, pomożemy jakimś zwierzakom? [/INDENT]

Posted

Chciałabym zrobić dla Kornela allegro. Jako kontakt w sprawie adopcji mogę podac namiary na Anię wskazaną w 1 poście?
Czy znany jest jego stosunek do dzieci?

Posted

Niestety, trudno mówić o stosunku Kornela do dzieci, bo na razie po wielu trudach i namowach udało sie zaledwie kilka razy mnie i Asi odpiąć go od budy i wziąć n akrotki spacer.
W syt. nowych, nieznanych i pzry kontaktach z nowymi osobami Kornel wycofuje sie do budy.

Posted

a ja myślę,że sens jest, tylko trzeba zaznaczyć że psiak nieufny i wymaga poznania, najlepiej gdyby ktoś mógł odwiedzać go w schronisku i tu złapać kontakt...
z hotelikiem dla niego to mnie też się marzy , ale sama odpowiedziałaś sobie na to pytanie...
ale może...

Posted

A ja się boję, że chętni się znajdą, ale tacy którzy zobaczą w Kornelku kaukaza i będą chcieli trzymać go na łańcuchu, przy budzie...
A mnie się marzy ciepły domek z ludźmi, którzy mają serce i czas dla zwierzaków.

Posted

[quote name='Atrisko']a ja myślę,że sens jest, tylko trzeba zaznaczyć że psiak nieufny i wymaga poznania, najlepiej gdyby ktoś mógł odwiedzać go w schronisku i tu złapać kontakt...
z hotelikiem dla niego to mnie też się marzy , ale sama odpowiedziałaś sobie na to pytanie...
ale może...[/QUOTE]

Może faktycznie zrobić allegro- czy ktoś moze napisać madry tekst?

Najlepsza byłaby rzeczywiście resocjalizacja w hotelu a potem dom, ale skad tyle funduszy?

Posted

[SIZE=1]Przepraszam :oops:
Staruszek Dan już ponad pół roku czeka w hoteliku na dom !
Ze względu na wiek pewnie jeszcze tam trochę posiedzi :-(
Ma 110zł stałych deklaracji, a miesięcznie potrzebne jest 200zł.
Brakuje więc jeszcze tylko/aż ? 90zł !

Prosimy, dorzuć piątaka ! [/SIZE] [SIZE=1]:loveu::loveu::loveu:

-> [/SIZE] [SIZE=1][URL="http://www.dogomania.pl/threads/186633-B.schorowany-i-stary-ASTEK-w-schronisku-%21-Potrzebny-spokojny-k%C4%85t-na-stare-lata-%21?p=14781803#post14781803"]http://www.dogomania.pl/threads/186633-B.schorowany-i-stary-ASTEK-w-schronisku-!-Potrzebny-spokojny-k%C4%85t-na-stare-lata-!?p=14781803#post14781803[/URL]

Zapraszam również na wątek starej, schorowanej suni, która cały czas podupada na zdrowiu i potrzebuje pieniędzy na leki :([/SIZE] [SIZE=1]
-> [url]http://www.dogomania.pl/threads/196383-Wyrzucona-smutna..SPOWODOWA%C5%81A-WYPADEK-!-UCIEK%C5%81A-Z-DT!-S%C5%82awno-okolice[/url][/SIZE]

Posted

[quote name='agrazka']w schronisku też jest w budzie i na łańcuchu, to może lepiej gdyby miał życzliwego człowieka koło siebie.[/QUOTE]

Ja wierzę , że gdyby Kornel trafił do odpowiednich ludzi, takich, co sie nie boją i potrafią pracowąc z psem, to w mig by się otworzył. Na zdjęciu wyciaga nieśmiało jezyk- to znak, ze czuje sie niepewnie, ale chce pokazac podporządkowanie- w stresie reaguje ucieczką, nie agresją.

[IMG]http://schronisko.doskomp.lodz.pl/tmpimg/94824283.jpg[/IMG]

Cóż, kiedy te dwie potencjalne adopcje, to byli ludzie, którym Kornel sie bardzo podobał,ale potzrebowali " psa gotowego"- do bloku, do wyorowadzania na spzcery.

Więc albo socjalizacja w hotelu/DT albo w DS- na pewno nie trwałaby ona długo.

W schronie szanse zerowe.
A im Kornel dłużej na łańcuchu, tym bardziej się wycofuje.