Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgadzam się z Emigrantką osoby chętne do sprawdzenia miejsc przed wydanie psów by się znalazły,
I to nie jest tylko stwierdzenie do Waszego Schroniska tak powinni być wszędzie WSZĘDZIE w każdym schronisku

• Replies 554
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Emigrantka']Chetnych na sprawdzanie warunkow [B]przed[/B] wydaniem psa (woluntariuszy) na pewno by sie znalazlo, to nie wymowka.
Osobiscie nie wierze w wydawanie psow "kto przyjdzie" i "na oko" i podejscie "jak sobie nie beda radzic to psa zwroca".

Prawde mowiac zatkalo mnei w tym momencie.... Ide zapalic.[/QUOTE]

a ja myślę że nawet bardzo dobrze sprawdzony dom też jest wielkim znakiem zapytania , są tego przykłady na dogomanii , tak że takie wizyty przedadopcyjne dla mnie większego sensu nie mają
poadopcyjne już bardziej są pożądane

Posted

Mnie tylko zastanawia fakt pozbycia się wolontariuszy ze schroniska, to zastanawiające w świetle doniesień Gazety Wyborczej, a jestem jej czytelnikiem. Otóż w 2008 roku Gazeta opublikowała kilkanaście niechlubnych artykułów o Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt prowadzonym przez Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami na wniosek których Prokuratura rozpoczęła postępowanie w sprawie znęcania się nad zwierzętami. Kilka miesięcy po tym zdarzeniu Schronisko pozbyło się kilkunastu wolontariuszy. Dlatego zastanawia mnie, co tym razem jest prawdziwym powodem wstrzymania wolontariatu? Żadne szanujące się Schronisko nie stroni od wolontariatu.

Zainteresowanych publikacjami zapraszam na PW.

Posted

[QUOTE]
Żadne szanujące się Schronisko nie stroni od wolontariatu.
[/QUOTE]

No wlasnie..

A co schronisko Czestochowa moze na ten temat powiedziec?

Prawde mowic, ne podoba mi sie ze z jednego logowania korzysta kilka (nascie?) osob ale....chetnie poczytam.

Posted

Taka myśl z ostatniej chwili. Może pokuszę się o założenie wątku dla schroniska zza kulis. Muszę tylko pogadać z kilkoma wiarygodnymi w tej kwestii osobami.

Posted

[quote name='Emigrantka']Czyli nie ma planow na wizyty [B]przed[/B]adopcyjne?
[B]Zanim[/B] schronisko wyda komus psa?[/QUOTE]

a które schroniska w Polsce robią wizyty przed adopcyjne??!!! co wy tu wypisujecie??!! ja na chwilę obecną nie znam ani jednego takiego więc podejrzewam, ze jeśli takie są to na palcach jednej ręki można policzyć - do czego chcecie doprowadzić tym pisaniem? do zamknięcia wątku i znowu psy z Częstochowy będą pozbawione tej szansy żeby tu zaistnieć??!! wizyty przed adopcyjne robią tylko domy tymczasowe albo wolontariusze jak znajdą dom dla swojego podopiecznego ze schroniska - ale to są wizyty nie nadzorowane przez schroniska i nie wymagane przez schroniska polskie

a o wolontariacie załóżcie wątek w odpowiednim dziale - jest taki na dogomanii o tutaj: [url]http://www.dogomania.pl/forums/511-Wolontariusze[/url]

ten wątek ma być poświęcony psom ze schroniska - nie odbierajcie im tej szansy!

Posted

Emigrantko - o ile poadopcyjne wizyty jesteśmy w stanie w niewielkiej liczbie przeprowadzić, o tyle przedadopcyjne nie. Być może kiedyś się to zmieni, ale na razie nie widzimy takiej możliwości. Te wizyty, które były po adopcji przeprowadzone, wykazały, że psy trafiły w dobre miejsca, a z kolei "zwrotów' do schroniska jest niewiele. Są - i to martwi, ale na to nic nie poradzimy.

@Argus7 - wierz lub nie - prawdziwym i jedynym powodem zawieszenia (nie wyrzucenia) wolontariatu jest przebudowa schroniska, gdyż plac budowy nie jest bezpiecznym miejscem dla ludzi i zwierząt. Aby zminimalizować ryzyko - wolontariat zawiesiliśmy do zakończenia przebudowy. I to jest tyle nt wolontariatu - ale na pewno nie będzie problemów ze znalezieniem powodów, żeby schronisko oczernić...

Posted

Malawaszka - napij sie melisy moze?
:shake:

Schronisko-czest, dziekuje za odpowiedz.
Tak sobie porownuje realia w Polsce i w UK i prawde mowiac ciezko stwierdzic co jest lepsze a co gorsze poniewaz i tu i tam sa problemy ktorych po prostu nie da sie przeskoczyc.

Posted

a ja sobie myślę tak ... wychodzi na to że znowu zamiast skupić się na pomocy psom , które tej pomocy potrzebują , rozpoczynają się kłótnie i przepychanki , kto komu i dlaczego ...
skupmy się może na pomocy a nie na udawadnianiu kto ma rację ,bardzo proszę :)
nie znam sprawy wolontariatu i innych spraw poruszonych tutaj i tak naprawdę nie obchodzi mnie co było
ważne jest tu i teraz ... proszę skupmy się na najważniejszej tu sprawie ...na psach

Posted

[quote name='Szarotka']Osobiscie slyszalam, ze Czestochowskie schronisko nalezy do dobrych. Nie ma sesnu sie przepychac. Jak jest dobre schronisko to trzeba mu pomoc.[/QUOTE]

Też takie opinie słyszałem.Z racji sędziwego wieku wiele mi się o uszy obiło;), między innymi o niechlubnych praktykach pewnych wolontariuszek, obecnych do dziś na tym forum i ich sposobach na autoreklamę kosztem innych, w tym i schroniska.Zanim więc rozwalą wątek podszeptami do nagonki, spróbujmy pomóc zwierzakom i ludziom,którzy o nie dbają .

Posted

Witamy doogo-60!
Dziękujemy za miłe słowa - cała ekipa się stara, żeby psom był tak dobrze, jak tylko to możliwe w warunkach schroniska.
Wielkie podziękowania tez dla naszych sponsorów - bez nich na pewno byłoby gorzej niż jest teraz.

Córka Lilk_i zalogowała się na dogomanię specjalnie, by wspomóc nasze internetowe działania. Witaj noexist!

Przedstawiamy nasza kolejną podopieczną. Tym razem dużą, owczarkowatą sukę. Nie ma jeszcze imienia, chociaż nasza pani doktor wołała na nią "Zła". Czemu? Bo się nie dogaduje z innymi psami. Suka ma około 5 lat, trafiła do schroniska na początku grudnia zeszłego roku i od razu przeszła poważny zabieg - gwoździowanie kości udowej (specjalne podziękowania dla zaprzyjaźnionej pani doktor chirurg). Kilka zdjęć z połowy grudnia, kiedy suka miała jeszcze gips (obecnie gips ściągnięty, suka stara się chodzić na tej nodze, ale jeszcze kuleje).

[IMG]http://lh6.ggpht.com/_zPteBnv-RBA/S16nnoW9xXI/AAAAAAAAAGI/E-UACfsm1eQ/s640/DSC01934.JPG[/IMG]

[IMG]http://lh4.ggpht.com/_zPteBnv-RBA/S16nlor_mTI/AAAAAAAAAGA/seelNaOTkLE/s640/DSC01932.JPG[/IMG]

[IMG]http://lh4.ggpht.com/_zPteBnv-RBA/S16nhCNBkvI/AAAAAAAAAF0/gbJP7J5kW6Q/s640/DSC01929.JPG[/IMG]

Suka nie może mieszkać w domu z innymi psami, w schronisku zajmuje na razie boks przeznaczony dla kilku psów - być może uda się jej znaleźć jakiegoś towarzysza, albo z Waszą pomocą dom.

Posted

[B]Przepraszam za offa ale WAŻNE:

Teoś mały piesek poszukuje transportu do lepszego świata. Z RADOMSKA DO DĄBROWY GÓRNICZEJ.
Mogę dowieść pieska do Częstochowy.
KONTAKT: 600 297 542
e-mail: [email][email protected][/email]

BŁAGAMY O POMOC. [/B]Transport jest potrzebny jak najszybciej.
[url]http://www.dogomania.pl/threads/178769-TeoA-maA-y-uratowany-RADOMSKO-DAE-BROWA-GA-RNICZA[/url]