Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mamy psa (kaukaza) w schronisku. Błąkał się od kilku miesięcy, w końcu trafił do schroniska. Pies ma czipa- jednak nie jest nigdzie(?) zarejestrowany. Dzwoniłysmy do identifikacji.pl- nie ma go tam. Identifikacja napisala do producenta i nic. zero odzewu. co jeszcze można zrobic?

[COLOR=red]nowy wątek na temat:[/COLOR]
[COLOR=red][B][U]"Twój pies ma chipa? ---> ZAREJESTRUJ GO ! [/U][/B][/COLOR]
[U][COLOR=red]Jeżeli myślisz, że chipując psa możesz spać spokojnie -[B] jesteś w błędzie.[/B] [IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/icon_rolleyes.gif[/IMG]
Bardzo często okazuje się, że psów zachipowanych nie ma w bazach danych, czyli nie możemy liczyć na to, że w przypadku zaginięcia naszego podopiecznego szybko go odnajdziemy.

[COLOR=black][B]baza danych na wątku:[/B][/COLOR]

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/179440-TwA-j-pies-ma-chipa-ZAREJESTRUJ-GO"][COLOR=red][B]http://www.dogomania.pl/threads/1794...ZAREJESTRUJ-GO[/B][/COLOR][/URL]
[B][COLOR=#006400]Będzie to wątek zamknięty, a wszelkie uwagi i linki do kolejnych baz danych proszę przesyłajcie mi na PW. Nie jestem pewna czy ujęłam tam wszystkie bazy podane przez was. Jakby co - dajcie znać;)"[/COLOR][/B]
[/COLOR][/U][INDENT]
[/INDENT][B][COLOR=#006400][/COLOR][/B]

• Replies 158
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nic nie zrobisz. Po prostu wlasciciel zaczipowal psa a wet mial obowiazek poinformowac o tym ze nie rejestruje czipa. Ale tego nie zrobil. Wlasciciel niczego nieswiadom nie rejestrowal bo nie wiedzial. I teraz masz taka oto zagadke. Jedyne co mozesz zrobic to szukaj tego czipa w bazach lokalnych wiekszych miast w okolicy. te bazy nie maja zadnych powiazan z baza ogolnopolska....

Posted

Mam podobny problem. Mój pies jako szczeniak trafił do schroniska (został ukradziony na spacerze), tam został zachipowany, podano nam jego nr. Było to 8 lat temu. Teraz do głowy mi wpadło aby sprawdzić dany nr ... i ?? Niestety nie ma go w bazie... nic z tego nie rozumiem. Na jakiej zasadzie to działa? 8 letnie chipy są już niektywne?

Posted

Wydaje mi się , że taki czip powinien działać, przecież pies żyje więcej niż 8 lat. Może spróbuj pójść do schroniska i wyjaśnić sprawę, zapytać czy w ogóle został zarejestrowany i w jakiej bazie. Mój pies został zarejestrowany dopiero po pół roku od zaczipowania, nie wiem dlaczego tak późno. Posprawdzaj w różnych bazach może...

Charly i jak tam , był w tej bazie czy nie ?

Posted

I tak to z tymi czipami jest, jak się nie dopilnuje , żeby od razu pies został zarejestrowany to potem są niemiłe niespodzianki. Szkoda, że niektóre przychodnie , w których się psy czipuje jakoś tak na "lajcie" do tego podchodzą, tak jak moja. Czipa założyli, ale o rejestracji zapomnieli ;/

Posted

Już go zarejestrowałam w safe-animal i jeszcze jednej bazie. Nie wiem, może był zarejestrowany tylko w bazie schroniska. A ja głupia przez 8 lat byłam pewna , że jak piesek zginie to wczytają tylko ten głupi numerek i będzie można go znaleźć w każdym miejscu Polski...

Posted

Ja co prawda krócej , bo tylko parę miesięcy, ale też sobie w takiej błogiej nieświadomości żyłam, że moja suka zarejestrowana jest w bazie. Powiedziano mi w lecznicy , że warto również raz na jakiś czas sprawdzać czy się czip nie wysunął. Nie wiem ile w tym prawdy , ale od tej pory proszę w lecznicy , żeby tym czytnikiem jednak sprawdzali. Przezornego Pan Bóg strzeże:)

Posted

eee wysunął ? ;) mój pies na początku miał go przy uchu obecnie znajduje się pod pyskiem, na szyi . Jest wyczuwalny, muszę spytać swojego weta czy da się go sprawdzić, bo szczerze mówiąc nigdy chyba nie był sprawdzany.

Posted

Da się sprawdzić zwykłym czytnikiem :) no tak twierdził wet, który jej czipa montował, że czasem się wysuwają. Moja ma na łopatce lewej i w ogóle go nie mogę wyczuć.

Posted

a tu patrzyłaś?
[url]http://www.europetnet.com/Home.aspx[/url]
[url]http://www.petmaxx.com/[/url]

do tej drugiej można się wpisać za darmo korzystając z Niemieckiego rejestratora polecam:
[url]www.tasso.net/[/url]

Posted

Sprawdziłam swoje. I co???? I gó.... . To jest żenujące. Pies był chipowany 4 lata temu w Hiszpanii - nie ma go w tej bazie. Na lotnisku na Okęciu go wpisywali w jakieś bazy, na granicy z Ukrainą też - ale w jakie??????
Suka - chipowana u weta w Polsce ponad rok temu. W mieście wojewódzkim w siedzibie powiatowego weta. I co???? I to samo. Brak jej w bazach.
To po jakiego grzyba tyle kasy na to wydawałam???? Żeby psy były bezpieczne? tak. Ale nie sa, bo ich nie ma w bazach.

Posted

Kurde co jest z tymi czipami, myślałam , że to parę przypadków, a tu proszę ;/ może zrobić jakąś akcję "sprawdź czy Twójpies jest zarejestrowany ", no bo jak to ludzie kasę wydają, myślą , że psy w jakiś sposób zabezpieczone, a tu takie rzeczy .

Posted

takich przypadków jest z pewnością duuużo więcej, ale ludzie nie są tego świadomi - jak ja. Bo chipujesz psa i myślisz, ze wszytko ok, w koncu placisz kupę kasy, wypełniasz jakieś kwity u weta chipujesz a nie na bazarze jakimś. I wierzysz, ze wszystko jest ok. A tu takie siurprajzy...

Posted

Kurcze, sprawdziłam też nr chipa psa mojej koleżanki (chipowany 5 lat temu u weterynarza) i też go NIGDZIE nie było , sprawdzałam już chyba wszystkie tego typu strony. Na szczęście dane wprowadziłyśmy same i już jest wszystko ok.

Najgorsze jest to, że jest sie pewnym , że pies jest w jakiś sposób "bezpieczny" a tu niespodzianka.

Dowiedziałam się też (dzwoniłam do tamtego schroniska gdzie moj psiak byl chipowany), że pies jest JEDYNIE w bazie tego schroniska , do którego trafił :O , tzn, że jeśli kiedyś by się zgubił i trafił do innego schroniska to chip by tak jakby nie istniał... nie mieliby go w bazie :/ I teraz UWAGA ! Powiedziano mi, że jeśli pies chipowany był 8 lat temu to mogligo już usunąć z bazy ... ręce opadają...

Posted

[quote name='xMsMartax']Kurcze, sprawdziłam też nr chipa psa mojej koleżanki (chipowany 5 lat temu u weterynarza) i też go NIGDZIE nie było , sprawdzałam już chyba wszystkie tego typu strony. Na szczęście dane wprowadziłyśmy same i już jest wszystko ok.
.[/QUOTE]

Jak i gdzie wprowadziłaś te dane???? też chce swoje psy i ich dane gdzieś wprowadzić.
I faktycznie - ręce opadaja... I szkoda słów. A tak się mowi o bezdomnych psach i potrzebie chipowania.

Posted

Paniebazylu, chyba się trzeba zarejestrować na takiej stronie.Tak mi się wydaje, a potem wprowadzać dane, chociaż teoretycznie, jeśli pies był czipowany u weterynarza, to wet ma taki obowiązek, przynajmniej u nas tak było.

Posted

Kurde , bo cwaniara jestem ;/ mam nazwę bazy zapisaną, taką jaką mi podali u weta. Masz numer czipa, wejdź może na [url]www.safe-animal.eu[/url] , to chyba też ogólnopolska baza właśnie, załóż konto i wpisz ten numer i swoje dane kontaktowe, imię psa itd.

[url]http://www.safe-animal.eu/[/url]