giselle4 Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Dolly to 4-5 letnia owczareczka z przykurczem tylnych łapek i przęziebiona na przeziebienie dostaje betamox,na przykurcz nie ma lekow ale aby ja tak bardzo nie bolały potrzebujemy leki z grupy artrostop...to dosyc drogie leki. Dziewczyna jest posluszna grzeczna i bardzo smutna,jej oczy wielkosci pieciu zlotych patrza na kazdego człowieka...ale Ona juz wybrała i to doprowadza mnie do łez Ja jej pomoc nie umiem,nie moge jej zabrac do siebie dlatego szukam tymczasu domowego z cieplem i przyjecielem zwierzat. Dolly jest z interwencji,przywieziona przez SM w te wielkie mrozy Kawałki lodu przymarzły do jej siersci I CAŁY PYSIO BYŁ OBLODZONY:( TO PRZYKRE ZE TAK LUDZIE POZBYWAJA SIE CHORYCH I STARSZAWYCH ZWIERZAT co Ona winna ze jest chora,co winna ze robi sie stara:) Poytrzebuje troche grosza na leki i tymczas...pomozcie Dolly ma pare bazarków ,moze troche grosza nazbiera....prosze kto ma jakis tymczas wolny ona nie sprawi duzo kłopotow Dolly na kwarantannie Quote
giselle4 Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 Dolly..... http://www.dogomania.pl/threads/176506-Filizanki-na-kawusie-dla-Dolly-na-nozie-10-01-10-25zł http://www.dogomania.pl/threads/176623-Drobiazgi-na-nA-A-ki-Dolly-10-01-10-12zł http://www.dogomania.pl/threads/176769-ROZLICZAMY-Ceramika-na-Dolly-nA-A-ki-szukamy-Dt-10-01-10-60zł http://www.dogomania.pl/threads/176619-SPRZEDANE-ROZLICZAMY4-kocyki-na-nozki-Dolly-10-01-10-22zł http://www.dogomania.pl/threads/176264-Rozliczamy-psiakA-w-z-Azyla-19-01-2010-40zł Wydatki: smycz-35zł obroza-12zł worek karmy-100zł puszki-9zł wykupienie ze schroniska-50zł u Adama:) http://www.dogomania.pl/threads/178347-ROZLICZMY-To-i-owo-dla-Dolly-na-Dt-u-Adama-30-01-10?p=13951029#post13951029-9zł Quote
Nadziejka Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 :shake::shake::-(co za narod co za swiat :-(Gisuniu ja mam czasem wielka radosc i zaszczyt powedrowac wlasnie na spacerki z owczareczkami i powiem tak -:iloveyou::B-fly:serce sie raduje gdy owczarus wedruje , boc to idziesz czleku z dumnym owczaruniem i nie idziesz jak chcesz , tylko wchodzisz w te mantre owczaruniowa bo to jakbys prowadzila konika :loveu:na smyczy , ten chod , to jest poprostu boski i ludzie to glupcy bez sumienia !W pewnym momencie juz czlek teskni za tym specyficznym chodem , Gisuniu jak prowadzisz owczarunia :loveu:to duma z piersi bije ! Ale Dolly jest cudna :crazyeye::loveu::thumbs:cudenko dziewczynka, laluni domeczek niechaj sie wyczaruje w Nowym Roku! Quote
giselle4 Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 Ecia ,zobacz w jej smutne oczy..... Quote
giselle4 Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 Dolly,leki w poniedzialek i bedziesz mniej cierpiec jeszcze musze ciebie zabrac na izoltke w te mrozy ...kierownictwo mnie pogoni w koncu ale ją boli a na zimne bardziej Quote
Kamila_ Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 ja niunie podrzuce! Piękna Dolly na samą górę! prosimy o wsparcie! Quote
_ogonek_ Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Kurcze, dla niej przydałoby się pilnie DT i jakaś rehabilitacja czy coś w tym stylu... Przy przykurczu miesni na poczatek trzeba go po prostu rozciagnac. To jest bolezne i czlowiekowi mozna wytlumaczyc, z psem bedzie gorzej. Popros weta o wytlumaczenie ktory miesien jest przykurczony, zobacz na rysunku i po prostu biernie rozciagaj miesien. Pozciaganie miesnia polega na odginaniu danej konczyny w przeciwnym kierunku niz skurcz. Zadna filozowia, pies lezy a ty odginasz lape w dana strone (zalezy ktore miesnie przykurczone) Dobrze jest miesien rogrzac przed cwiczeniami, lagodzi to bol i pozwala na lepsze rozcianiecie. Rozciagasz az do bolu, powolnymi ruchami. W momencie gdzie dochodzi do bolu zatrzymujesz i trzymasz pare sekund i powrot do pozycji wyjsciowej tez powolny. Zadnych gwaltownych ruchow. Mozesz pomasowac miesien przed rozciaganiem tez bardzo pomaga. Tak wiec najpierw jakis cieply oklad, potem masaz dosc energiczny i pobudzajacy, potem rozciaganie i zakoncz masazem lagodny spokojnym. Nie musisz byc masazysta po prostu palcami zataczaj kolka na danych meisniach. I zawsze w kierunku od "dolu" do gory czyli w kierunku do serca. To bardzo wazne szczegolnie po cwiczeniach, zeby nie tworzyl sie zakwas w miesniu. Na zanik miesni to cwiczyc cwiczyc i cwiczyc, trening za treningiem i miesnie powroca.. Jesli sa sruby i danego miesnia nei mozna ruszyc to dwie metody, pierwsza to stumulacja pradem - kazdy fizjoterapeuta ma przyrzad, no ale to musisz znalezc weta ktory ma i zrobi. No i to bedzie zapewne kosztowac. Druga rzecz to napinanie miesni ale jak to psy wytlumaczyc to zagadka.... moze jakas stymulacja ruchowa. Dla przykladu zebys wiedzial o co chodzi.... Jak lezysz na plecach nogi masz proste w kolanach to teraz wyobraz sobie ze masz kolano unieruchomione. Zeby poruszac miesnie uda (z przodu) musisz naciagnac palce i stope w kierunku glowy i miesien uda sie napnie. Jak to zrobic z psem???? Zagadka. Dla tego psa jak juz bedzie w stanie sie ruszyc najlepsze bedzie plywanie, i to duzo zanim zacznie chodzic pozadnie. Woda odciaza cialo i konczyny nie maja ciala do dzwigania, ale jest opor wody ktory powoduje ze miesnie pracuja. Ganeralnie wizyta u fizjoterapeuty by ci bardzo pomogla, takiego ludzkiego, zabierz psa pokarza ci jakie cwiczenia itd. Zabierz rysunek miesni i szkieletu psa zeby fizjoterapeuta mogl zobaczyc. Popros zeby pokazali ci jak robic podstawowe ruchy mazazu i jak rozciagac miesien. Mysle ze godzinna wizyta u kogos kto bedzie chcial przekazac choc troche wiedzy da ci wystarczajaco zebys sam mogl to robic. Quote
_ogonek_ Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Kurcze, dla niej przydałoby się pilnie DT i jakaś rehabilitacja czy coś w tym stylu... Przy przykurczu miesni na poczatek trzeba go po prostu rozciagnac. To jest bolezne i czlowiekowi mozna wytlumaczyc, z psem bedzie gorzej. Popros weta o wytlumaczenie ktory miesien jest przykurczony, zobacz na rysunku i po prostu biernie rozciagaj miesien. Pozciaganie miesnia polega na odginaniu danej konczyny w przeciwnym kierunku niz skurcz. Zadna filozowia, pies lezy a ty odginasz lape w dana strone (zalezy ktore miesnie przykurczone) Dobrze jest miesien rogrzac przed cwiczeniami, lagodzi to bol i pozwala na lepsze rozcianiecie. Rozciagasz az do bolu, powolnymi ruchami. W momencie gdzie dochodzi do bolu zatrzymujesz i trzymasz pare sekund i powrot do pozycji wyjsciowej tez powolny. Zadnych gwaltownych ruchow. Mozesz pomasowac miesien przed rozciaganiem tez bardzo pomaga. Tak wiec najpierw jakis cieply oklad, potem masaz dosc energiczny i pobudzajacy, potem rozciaganie i zakoncz masazem lagodny spokojnym. Nie musisz byc masazysta po prostu palcami zataczaj kolka na danych meisniach. I zawsze w kierunku od "dolu" do gory czyli w kierunku do serca. To bardzo wazne szczegolnie po cwiczeniach, zeby nie tworzyl sie zakwas w miesniu. Na zanik miesni to cwiczyc cwiczyc i cwiczyc, trening za treningiem i miesnie powroca.. Jesli sa sruby i danego miesnia nei mozna ruszyc to dwie metody, pierwsza to stumulacja pradem - kazdy fizjoterapeuta ma przyrzad, no ale to musisz znalezc weta ktory ma i zrobi. No i to bedzie zapewne kosztowac. Druga rzecz to napinanie miesni ale jak to psy wytlumaczyc to zagadka.... moze jakas stymulacja ruchowa. Dla przykladu zebys wiedzial o co chodzi.... Jak lezysz na plecach nogi masz proste w kolanach to teraz wyobraz sobie ze masz kolano unieruchomione. Zeby poruszac miesnie uda (z przodu) musisz naciagnac palce i stope w kierunku glowy i miesien uda sie napnie. Jak to zrobic z psem???? Zagadka. Dla tego psa jak juz bedzie w stanie sie ruszyc najlepsze bedzie plywanie, i to duzo zanim zacznie chodzic pozadnie. Woda odciaza cialo i konczyny nie maja ciala do dzwigania, ale jest opor wody ktory powoduje ze miesnie pracuja. Ganeralnie wizyta u fizjoterapeuty by ci bardzo pomogla, takiego ludzkiego, zabierz psa pokarza ci jakie cwiczenia itd. Zabierz rysunek miesni i szkieletu psa zeby fizjoterapeuta mogl zobaczyc. Popros zeby pokazali ci jak robic podstawowe ruchy mazazu i jak rozciagac miesien. Mysle ze godzinna wizyta u kogos kto bedzie chcial przekazac choc troche wiedzy da ci wystarczajaco zebys sam mogl to robic. Quote
wieso Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 ja tez podnosze, biedusia ty moja, trzymam kciuki za domek....ehh..gdybym ja mogla :-(.... Quote
AdamG. Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 gdzie jest Dolly? we Wrocławskim schronie? Może udało by mi się skombinować lek na ten przykurcz, ale lek nie tradycyjny z apteki tylko lek wibroniczny. Lek będzie za darmo tylko będzie problem z podawaniem jej chyba że moja ciotka się zgodzi i będę mógł wziąć sunię na tymczas. Quote
giselle4 Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 Witam nowa osobe na watku Dolly Sunieczka jest w Dzierzoniowie,szukam jej tymczasu bo podawanie lekow w schronie moze byc ale jej potrzeba ciepla na te nozki najlepiej aby byl a przez zime w domku....w cieple Quote
giselle4 Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 ma pieknego faflunka w awatarku ...moze ciocia sie zgodzi... tak bym sie cieszyla Wars u Wuni Tami u Poker niech mi ktos jeszcze pomoze przy Dolly i Dobisku.... prosze Quote
AdamG. Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Do Dzierżoniowa nie jest daleko z Wrocławia, tylko nie wiem co powie ciotka, po lek dla suni na ten przykurcz i ogólny dobry stan już dzwonię więc będzie na zamówienie i jutro go odbiorę. A jak tylko wróci ciotka do domu to wypytam i później dam znać co i jak. Jak wszystko pójdzie dobrze to jutro bym mógł podjechać po sunię ale dopiero po pracy a kończę ok 19 :( Quote
giselle4 Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 to nie problem moge ja oddac o 19,dla jej dobra moge czekac prosic i błagac nawet ale kierownictwo svhroniska rozumie i dla dobra psow wyda po 19..... bede gadac....spoko:) Quote
AdamG. Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Dobra wiadomość to taka że dla suni będzie lek na jutro gotowy, nie gwarantuję że pomoże, bo przy tych lekach działanie jest dłuższe, ale na pewno nie zaszkodzi a spróbować można. Lek będzie ogólny z nastawieniem na ten przykurcz, zanik mięśni i ogólną poprawę zdrowia. Tak jak pisałem wcześniej będzie on za darmo :) więc o koszty proszę mnie nie pytać :) Teraz tylko pozostaje sprawa DT oby ciotka się zgodziła. P.S. fafel w avatarze należy do mojego wujka i został zabrany a właściwie zabrana z domu gdzie była przywiązana do kaloryfera w kuchni i wyprowadzana tylko na załatwienie potrzeb fizjologicznych. Za to teraz ma raj na ziemi w domku z ogrodem i kilkoma kompanami do zabaw w postaci mopsa, dobka i kilku kotów :) Quote
giselle4 Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 suuuper,kocham boksie i nie tylko.... jak ciocia sie nie zgodzi to powiesz mi jak mam podawac a ja bede molestowac o przeniesienie jej na izlotke ...tylko ze tam tez pełno:( Dziekuje,za lek na porady i za pomoc. Jestem bardzo wdzieczna ,juz nie moge patrzec w te jej błagajace oczka.... jest u nas 17 dni,tylko zeszla z kwarantanny..... pewnie byla przy budzie bo kawałek sznura przy szyjce widac na fotce z kwarantanny biedna Quote
AdamG. Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 z podawaniem leku nie ma problemu, trzeba to robić trzy razy dziennie. Jest on w postaci małych cukrowych kulek, najlepiej podać je wprost do pyszczka i nie dotykać kulek rękami bo wibracja ulega wtedy uszkodzeniu. W stanach poważniejszych można przez pierwsze dni podawać lek co pół godziny. Wystarczą trzy kulki na jedną dawkę :) Quote
AdamG. Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Z moją ciocią załatwione i mogę psa wziąć na tymczas, nie wiem jak jest ze szczepieniami i czy będę musiał jakieś opłaty wnieść do schroniska. Proszę o info. Mój numer telefonu 660 974 242. Posłanie dla suni jest już gotowe micha na jedzonko i wodę się znajdzie. Mam nadzieję że sunia poczuje się lepiej i szybko wróci do zdrowia :):):). I jeszcze małe pytanko, czy sunia ma jakąś obrożę i smycz? bo niestety nie posiadam żadnej teraz :( Quote
giselle4 Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 spoko,smycz i obroze zaraz polece kupic...... Quote
Recommended Posts