Jump to content
Dogomania

Historia bokserka Imbirka (Sułtana) z Kundelka :))))))

Recommended Posts

Posted

Imbir1 napisał(a):
Już jesteśmy:multi::multi::multi:, było ognicho, kiełbaski i pieczone ziemniaczki z ogniska:lol: (100 lat chyba takich ziemniaków już nie jadłam). Wstawie fotki, ale najpierw musze iść pod prysznic bo cuchne jak niezła wędzonka Morliny:cool3:

To czekamy:p
Ale bym sobie zjadła takie ziemniaczki:placz: Narobiłaś mi smaka:placz: Chyba się w przyszłym tygodniu też na jakieś ognisko wybiorę:cool3:

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Imbirka

3038

• Medorowa

1205

• e.v.a

1026

• Kate I Luka

373

Posted

Bodziulka napisał(a):
Mówicie o Tzatzykach czy po prostu ziemniaczkach :cool3: bo robienie tzatzyków opanowałam w domowym piekarniku i smakują jak z ognia :razz:

:roll: Ja o takich zwyczajnych ziemniaczkach, najzyczajniejszych kartofeleczkach;) A podaj przepis na te tzatzyki:razz:

Julia, czy ty się utopiłaś:diabloti: ;)

Posted

no to fajnie ze fafluniek znalazl nowy domek :) zeczywiscie taki do Imbira podobny :) !! wlasnie nie za dobrze z ta dzialka ?? i z grillem zimniaczkami :P przeciez juz chlodno jest chociaz przy ognisku to nie tak bardzo :) my chcemy zdjecia :) moga tez byc ziemniaczkow:P

Posted

Bodziulka napisał(a):
Przepis jest ściśle tajny, chroniony tajemnicą rodzinną :razz:

Ale przecież my jesteśmy jedną, wielką, dogomaniacka rodziną:cool3: :cool3: :cool3: :evil_lol:

Posted

Jestem, jestem, przecie jeszcze myłam głowę i suszyłam, wreszcie zmieniłam zapach:cool3:

ognisko:lol:

z kiełbaską:cool3:

fotki psiaków robiłam naoślep po ciemku:cool3: więc z samego ogniska tylko tyle. Piesy chodziły bokami, nie lubią ognia, a i jeszcze Imbir zdobył się na akt odwagi i porwał ostatniego przestudzonego już ziemniaczka:cool3:, a teraz sobie słodko chrapie:mad:

Posted

:cool3: ale jak ktoś mi skomercjolizyzuje przepis :mad: :mad: :mad: :evil_lol:

Najpierw przygotowanie ziemniaczków kilka godzin przed grillem/grzaniem w piecu:
*myjemy
*suszymy i wycinamy oczka
*nacinamy (płytkie nacięcia w formie 2 krzyżyków) lub widelcujemy :cool3: (żeby było dużo dziurek) :razz: :diabloti:

"sos" do obtaczania ziemniaków:
dużo wyciśniętego czosnku pomieszanego z solą (taka papka) - dla odważnych można dodać trochę papryki chili - powtażam! - dla odważnych
w tym "sosie" obtaczamy każdego ziemniaka obficie a następnie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin, żeby się "przegryzło" (trochę sosu powinno być of kors w folii)

teraz przygotowanie sosu tzatzykowego:
ogórek mizeriowy (drobno utarty) + ten sok co sie z niego wydzieli
sól (tylko nie można przesadzić)
wyciśnięty czosnek (ja tak daję na 2 duże kubki jogurtu całą główkę albo więcej - czyli kilka ząbków czosnku)
jogurt naturalny
i to wszystko mieszamy i również odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin

teraz pieczenie: ziemniaki wsadzamy w żar na grillu i je tym żarem opatulamy i czekamy aż będą miękkie lub w piekarniku ustawiamy na ok 200 stopni i czekamy tak 40-50 minut (oczywiście ziemniaki muszą cały czas być w srebrnej folii)
wyjmujemy ziemniaki, zdejmujemy folię, zeskrobujemy resztki "sosu" obtaczającego, kroimy ziemniaki i oblewamy sosem tzatzykowym mnaim mnaim SMACZNEGO!! Idealne na katar

Uwaga! Spożywanie wskazane dla wszystkich członków biesiadowania, osoby nie spożywające mogą czuć się wyobcowane :evil_lol:

ten sos tzatzykowy dobrze smakuje też z karkówką, pod warunkiem, ze ta nie była mocno przyprawiona przyprawami mięsnymi - ja go stosuję też zamiast masła na tosty ;)

Posted

Wszystkie ziemniaczki zjedzone, w tym jeden przez złodziejaszka:cool3::evil_lol:,
one wiedziały co robią, siedząc z daleka od ogniska, dym im też przeszkadzał, a ciepełko i tak tam docierało:lol:, mnie nadal piecze twarz, a tylko kiełbaskę starałam sobie upiec:cool3:

Posted

hehe, już widze, dogo mi działa w żółwim tempie:cool3:
a ja sos tzatzyki robie z serkiem homogenizowanym, wtedy jest taki bardziej do smarowania, no i faktycznie z karkówką smakuje super, teraz będę próbować z ziemniaczkami:lol:

Posted

my mówimy już dobranoc, bo moje uwędzone szczęście nieżle się już zezłomowało (chyba jakieś kompanko trzeba będzie zrobić, chyba, że się wywietrzy:cool3:)

:cool3::cool3::cool3::cool3:

Posted

[quote name='Imbir1']On się zaczadził i śmierdzi nadal jak wędzonka:evil_lol:

moje wczoraj też się wędziły w ognisku :evil_lol: a dziś nie mam psów :crazyeye: na siłę wyciągałłam na siusiu poranne, zjadły i spią jak zabite :lol: