Ula Posted October 17, 2003 Share Posted October 17, 2003 Kiedy jade z psami na trening to one biegna,nie zatrzymuja sie,a anuk nawet cignie,a gaja troche slabiej ale tez. Ale jesli juz zdarzy mi sie zatrzymac to one potem wogole nie chce startowac.Moge sie drzec hike przez pol godziny i nic.A jak juz startuja to kompletnie bez zapalu,najpierw do stepa potem do klusa. I do tego prawie nie zdaza im sie biec galopem,a jak juz zdaza to to galop z predkoscia 18-20 km na godzine.A wiem ze anuk to bez laski i 32 km/h pobiegnie. Co mam zrobic zeby biegly najszybciej jak umieja,startowaly z zapalem do galopu,no i zeby sie nie opieprzaly kiedy jest pod gorke?? Prosze o pomoc!! Ja juz nie mam do nich sily,takie z nich lenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ula Posted October 17, 2003 Author Share Posted October 17, 2003 Dzieki Jacek. Anuk zna komende hike,dalej,go,i stoj.I troche kmendy kierunkowe. Po prosu jemu nie zawsze sie chce,a to on nadaje tmpo biegu jako starszy i rozumiejacy komendy.Gaja dopiero sie uczy. One jak juz wystartuja to biegna,ale nie rozwijaja swojej maksymlnej predkosci.Biegna na odczepnego,a jak gorka to juz musze pedalowac. I nie chca za duzo biec galopem. Np.przed chwila wrocilam z treningu.Byla sama z anukiem.Jak zakladalam mu uprzaz to skakal,a jak wyszlismy to ledwo dal mi wsiasc na rower,a na komende tak sie rzucil jak nigdy.No i nasza srednia predkosc na 10 km wynosil ok 22 km/h.Pierwszy raz tak ladnie biegl.Moze dlatego ze dzis byl tylko na 15 minut na dworze,bo ja bylam w szkole i byl niewybiegany. Czy robic tak zeby anuk byl niewyzyty i dopiero na trening go brac? Dzisiaj to mnie prawie caly czas sam cignal i mial pierwszy raz od dawna zapal do biegu.A jakby byl z gaja to by jeszcze ladnij biegl bo on ja uwielbia. Co zrobic zeby anuk szybko(bardzo)iegl i ciagnal zawsze a nie tylko wtedy gdy ma chec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ula Posted October 17, 2003 Author Share Posted October 17, 2003 Anuk w lesie i na lace zawsze chodzi luzem bo nie ucieka. Sprobuje go troche na smyczy potrzymac,zobacze czy bedzie lepiej. Niech ktos jescze sie odzwie i powie co o tym sadzi. dzieki jacek. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtas Posted October 18, 2003 Share Posted October 18, 2003 Timur też jest leniwiec, lecz mam wrażenie, że teraz jak już to robiliśmy kilkanaście razy, to jest lepiej i na pewno szybciej. Timur generalnie chodzi na smyczy i to u niego nie ma wpływu na biegi. To chyba zależy też od charakteru psa i jego wytrenowania. Jak jest leń, to może być zawsze, poza tym nie wszystkie hasiory przecież biegają, mimo genów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ula Posted October 18, 2003 Author Share Posted October 18, 2003 Anuk nie jest leniwy.Po prostu nie uwaza zeby ciaganie bylo oplacalne,wiec tego nie robi.A jesli juz robi to na odwal,choc ostatnio pierwszy raz sie cieszyl bardzo na widok szelek i skakal i ledwo dal mi na rower wsiasc,tak chcial biec... Moze dlatego ze byl niewybiegany.Nie wiem. Ja chce zeby on sie nie opieprzal pod gore jak biegnie i zeby z calej sily ciagnal a nie tylko z gorki.:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agacia Posted October 19, 2003 Share Posted October 19, 2003 Ula,a moze za czesto trenujesz i psiakom sie to znudzilo? Nie wiem jak Twoje psiaki,ale Azja zawsze chetniej biega jak ja trenuje co kilka dni,a nie codziennie.No i oczywiscie jak jej zmieniam trasy :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ula Posted October 19, 2003 Author Share Posted October 19, 2003 Ja robie trening gdzis 2-3 razy w tygodniu,wiec to chyba nie tak czesto.Gaji teraz wogole nie trenuje bo jest niedysponowana. Nie wiem.Zrobie anukowi przerwe. Moze jak bedzie niewybiegany to bedzie chcial sie wyladowac. Dzeki za rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts