Miśka Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 Czesc z Was widziala juz ankiete na [URL="http://www.husky.w.pl"]www.husky.w.pl[/URL]. Mam wiec pytanie o opinie, jakie widzicie za i przeciw tej idei. Forma tych zapowiedzi? Notka, najwazniejsze informacje - nazwa hodowli, rodzice, data ur, ilosciowe/jakosciowe dane dot.miotu (czyli liczba szczeniat, struktura plci, umaszczenia), kontakt do hodowcy.) Quote
efra-husky Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 Ja jestem za chociaż by dlatego, że na stronce są zamieszczone dane o hodowlach a umieszczenie informacji o miotach ułatwi chętnym szybsze dotarcie do hodowcy ;) Quote
Szamanka Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Zwłaszcza dla kogos, kto szuka sobie psiaka. Gdy ja szukałam sobie psa musiałam korzystać z wyszukiwarek w necie, bo nie znałam żadnych hodowli. To, że trafiłam akurat na Banciarnię to czysty przypadek. Quote
Canis_lupus_husky Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 No racja-o wiele lepiej szukac na SH World, niz np. na Allegro... Pozdr. Quote
danek Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Jestem za. Małe zestawienie pomoże ewentualnemu kupcowi wybrac spośód wielu hodowli, bo będzie o nich wiedział, a nie z tej jednej o kórej słyszał. Quote
Szamanka Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Tylko dajcie znać jeśli i kiedy uruchomicie taki dział ;) Quote
dachenoceras Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Powiem tak (napiszę) jak kto już ma jakowe rozeznanie to znalezienie szczeniaka nie nastręcza problemów - inaczej z nowicjuszami - tu głównie przypadek, aby bisko, aby szybko - mnie się w myśl tej zasady jakoś udało, psiak jako tako wygląda - pomogła tu inna zasada cena nie gra roli, więc po tym wywodzie stwierdzę, że co nas nie osłabi to nas wzmocni, jak mawiała babcia podająca coś w stylu mleka z czosnkiem na wszelkie zło w ciele mieszkające. Najfajniej jakby to miało formę takowego kalendaża gdzie pod każdym miesiącem można by wpisywać kto z kim - oczywiście myślę tu o czasie przeszłym jak i przeszłym, to co jest i to co będzie. Info, zdjątka itd - ktoś to przecież może zebrać - bo nawet z takiego czasopisma związkowego PIES ciężko coś poza rasą i telefonem dostać. Quote
Szamanka Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Oczywiste - że ten kto ma jakieś pojęcie o rasowych psach wie, gdzie uderzać. 2 lata temu ja byłam taką właśnie nowicjuszką, która kompletnie nic o hodowlach okolicznych nie wiedziała. A to co znalazła - przeraziło mnie, bo cena za psa jaką sobie zyczyła hodowla z okolicy była jak dla mnie kosmiczna ..:roll: W ten oto sposób poprzez wyszukiwarki wynalazłam sobie pięknego psa, ale z hodowli oddalonej o 200 km... było warto tam jechać :) Jestem jak najbardziej ZA pomysłem zrobienia działu o miotach. Wtedy wiadomo co, gdzie, jak i po jakich rodzicach. Quote
ewaka Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Kiedys coś podobnego było na stronie u Joli, zapowiedzi miotów były też na psach.pl. Generalnie pomysł jest ok, bo najwięcej pytan via e-meil dotyczy jednak tego "gdzie są szczeniaki". Problem tylko w tym, że ma to sens, jak dajemy wszystkie o ktorych wiemy. Ale z drugiej strony czy w ten sposób nie robisz reklamy hodowli, ktora ma szczeniaki na okragło, a ich wartość często jest dyskusyjna? Z kolei komentowanie miotow - z góry przecież subiektywne - wprowadziłoby niezły zamęt w srodowisku. Fakt, ze wybór należy do człowieka, ale żeby potem nie miał pretensji, do ciebie, ze znalazł w serwisie psa "z trzecim okiem" ;) Jednak z drugiej strony, dawanie tylko "wyróżnionych" ogłoszeń - miotów, ktore polecałabyś ewentualnie - byłoby tendencyjne z góry, więc tak czy tak na jakiś kompromis musiałabyś pójść... Z dwojga złego chyba lepiej dawać ogłoszenie o wszystkim co jest... Ja zawsze staram się mieć taka listę w kompie, jak znajdę gdzieś miot na jakieś stronie to zapisuję, i jak ktoś pisze z prośbą o podanie hodowli gdzie są szczeniaki to wysyłam. Problem w tym, ze nie sprawdzam potem gdzie i ile jest jeszcze szczeniaków. Ale jakbys potrzebowała coś z ostatnich tygodni to daj znać, podeślę co mam, sprawdzisz czy masz i juz coś będzie.... Szamanka, nie żartuj, że znalazłaś w wyszukiwarce tylko jedną hodowlę :crazyeye: Jednak jest ich w sieci kilkadziesiąt i ciągle przybywa stron i przybywa :cool1: Quote
Miśka Posted January 16, 2006 Author Posted January 16, 2006 wlasnie w tym sek... info musieliby przesylac sami hodowcy, a to z gory zaweza krag do tych ktorzy maja dostep do netu. Dwa - jak traktowac zgloszenia tych ktorzy robia masowke lub nawet - po tych skojarzeniach gdzie badania sa totalna abstrakcja dla hodowcy - mozna nie umieszczac. i w tym momencie pojawia sie tendencyjnosc. obawiam sie ze taki dzial moglby troche rzutowac na wizerunek strony ktora z zalozenia miala byc jak najbardziej obiektywna (tu pojawia sie watek rankingu ktory ktos moze uznac za reklame tych kilkudziesieciu, idee rank. niech juz kazdy sam oceni, dla mnie to jest krotkie podsumowanie tego jakie psy znaczyly najwiecej w tym roku na ringach i jakas tam forme docenienia wytrwalosci i mimo wszystko checi zabawy w wystawy) Pewnie byloby tak ze ktos wpada, kurs - dzial "mioty" i nic poza tym. Zero checi/czasu na przeczytanie chociazby dzialu "jaki jest husky"... a to by bylo bez sensu... Sama nie potrafie podjac decyzji. Mam nadzieje ze zechca sie wypowiedziec w tym temacie m.in. Cyraneczka, NigdyNigdy, SH, AdrianY, basia, HT, USH, sh_maniak, NN... Quote
HUSKYTEAM Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [QUOTE]Ale z drugiej strony czy w ten sposób nie robisz reklamy hodowli, ktora ma szczeniaki na okragło, a ich wartość często jest dyskusyjna?[/QUOTE] Wiesz, wprowadzenie jakiejkolwiek oceny miotu, nawet na zasadzie totalnie prostego podziału na typ zaprzęgowy/typ wystawowy i tak poskutkuje tym, że z rzeczywistością to nie będzie miało nic wspólnego. Sam pomysł uważam jednak za jak najbardziej ok - w końcu o to chodzi, żeby ludzie kupowali szczeniaki od hodowców, a nie handlarzy. Dodatkowo można by podawać sugerowaną cenę szczeniąt. Byłoby to o tyle korzystne, że nie dochodziło by do zaniżania kosztów rasy: jeżeli ktoś by zobaczył, że rasowy szczeniak husky kosztuje w kilku hodowlach od 1200 do 2000 zł, to by się zastanowił na czym "hodowca" przyszczędził jeżeli jest gotów sprzedać 8-miesięcznego psa za złotych 500. [QUOTE] Problem w tym, ze nie sprawdzam potem gdzie i ile jest jeszcze szczeniaków[/QUOTE] Sposobem byłby edytowalny formularz, gdzie hodowca wpisywałby aktualny stan "pogłowia". Ale z drugiej strony prosta informacja typu "dnia xxx urodziło się xx szczeniaków po takich rodziacach - odbiór w dniu xx" wisząca na stronie powiedzmy 4 miesiące od narodzin szczeniąt dawałaby jakiś tam pogląd na to, co dostępne na rynku... [QUOTE]Sama nie potrafie podjac decyzji. Mam nadzieje ze zechca sie wypowiedziec w tym temacie m.in. Cyraneczka, NigdyNigdy, SH, AdrianY, basia, HT, USH, sh_maniak, NN...[/QUOTE] ****, nie załapałem się na listę ;-) A Cyraneczki to bym o zdanie nie pytał bo się kompletnie nie zna :P Quote
Miśka Posted January 16, 2006 Author Posted January 16, 2006 [quote name='HUSKYTEAM']Wiesz, wprowadzenie jakiejkolwiek oceny miotu[/quote] musze jeszcze raz przeczytac watek - bo nie wiem w ktorym momencie pojawil sie pomysl oceny miotu. ja o niczym takim nie pisalam - chodzi mi o suche info - gdzie, kiedy, po jakich rodzicach, ile, kontakt - to wszystko. [quote name='HUSKYTEAM']****, nie załapałem się na listę ;-) [/quote] czyzby? [quote name='Miśka']...w tym temacie m.in. Cyraneczka, NigdyNigdy, SH, AdrianY, basia, [COLOR=Red][B]HT[/B][/COLOR], USH, sh_maniak, NN...[/quote] Quote
jolka11 Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Jak to ,nie załapałeś się na listę? A HT to niby kto? Ja mogę powiedzieć ,że mnie pominęli. Quote
HUSKYTEAM Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Aaaa no tja starość nie radość :-) dzięki... Quote
Miśka Posted January 16, 2006 Author Posted January 16, 2006 [quote name='jolka11']Jak to ,nie załapałeś się na listę? A HT to niby kto? Ja mogę powiedzieć ,że mnie pominęli.[/quote] zaraz ten wielokropek rozwine :) niemniej bede wdzieczna jesli Sadeckie Pieszczochy tez sie wypowiedza :) Quote
Nitor-Nivalis Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 NN - to chyba ja :) ja jestem za. Mysle ze w takich zapowiedziach powinny sie znależć informacje ktore na poczatku podala Mirka... czyli rodzice data urodzenia (ewentualnie data planowanego miotu), ilość i info o plci. Mysle ze jesli chodzi o hodowle ktore maja sporo miotow to i tak beda je mieli, niezaleznie od tego czy umiesci sie ich zapowiedz czy tez nie. Z cala pewnoscia w takiej zapowiedzi powinni sie znależć wszyscy bez wyjątku. Uwazam ze taka strona ułatwi poszukiwanie psiakow z hodowli, byc moze (mam nadzieje) przyczyni sie takze do promowania psow rodowodwych. Nie jestem natomiast za podowaniem cen, przynajmniej u mnie jest to indywidualna sprawa ktora mysle zalezy w duzej mierze od nabywcy - wole sprzedac psiaka taniej jesli mam pewnosc ze trafia on do odpowiedzialnego domu. Co do obaw Mirki [QUOTE]Pewnie byloby tak ze ktos wpada, kurs - dzial "mioty" i nic poza tym. Zero checi/czasu na przeczytanie chociazby dzialu "jaki jest husky"... a to by bylo bez sensu...[/QUOTE] Mysle ze to tez mozna rozwiazac, podajac informacje typu "Zanim zdecydujesz sie na szczeniaczka przeczytaj...." [QUOTE]wlasnie w tym sek... info musieliby przesylac sami hodowcy, a to z gory zaweza krag do tych ktorzy maja dostep do netu. [/QUOTE] Mysle ze tego sie i tak nie da uniknąć, nie wszyscy maja dostęp do internetu. Mozna natomiast rozwiazać to w sposob następujący. Hodowca musi w terminie do 14 dni od daty urodzenia sie szczeniąt poinformować o nich swój oddział ZK, wiec mysle ze nie bylo by problemu by zwrócić sie o pomoc do oddziałów i poprosić o takie informacje. ( Ja moge podawać info z oddziału poznańskiego) Quote
jolka11 Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Sądzę ,że umieszczenie informacji o spodziewanych miotach jak i o tym w których hodowlach są szczeniaczki itd.. jest naprawdę dobrym pomysłem . Na pewno ułatwi to przyszłym właścicielom wybór odpowiedniego szczeniaka z hodowli ,która mu się spodoba (przecież każdy sam podejmie decyzję) Obawy Mirki czy zainteresowani zechcą przeczytać coś więcej niż tylko dział mioty jest moim zdaniem nieuzasadniny. Po co w takim razie w ogóle robić jakiekolwiek stronki o naszych psiakach ,gdzie oprócz wiadomości o rasie ,o pieskach w danej hodowli ,zdjęciach prawie każdy ma dział o miotach .I nie wydaje mi się ,że każdy kto zagląda na te strony oglądał tylko dział-mioty. Jeśli natomiast chodzi o dostępność do internetu to dla chcącego ... Powiem tylko,iż wszyscy ,którzy chcieli wiedzieć ,że mam hasiorki to wiedzieli z netu. Po ogłoszeniach w gazetach tych lokalnych ,jak i tematycznych nie było żadnego odzewu. Sądzę również ,że informacje ze związku też byłyby pomocne w tworzeniu takiej listy.Choć nie wiem czy nie będzie to za dużym obciążeniem dla ZK . Mają przecież tak wiele wystaw do zorganizowania... Czy ktoś miał jakąś pomoc ze związku Quote
sh_maniak Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [quote name='jolka11'] Obawy Mirki czy zainteresowani zechcą przeczytać coś więcej niż tylko dział mioty jest moim zdaniem nieuzasadniny. [/quote] Tez tak sądzę, gdyz przeciez każdy z nas uświadamia przyszłego nabywcę indywidualnie ( w prywatnej korespondencji) jaki jest syberian. :evil_lol: Myslę, że to dobry pomysł, aby na tak duzym serwisie znajdowały się takie informacje, one będą z korzyścią dla przyszłych kupców jak i dla nas samych. Quote
rOOn7 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 taaaaa ja sie na pewno nie zalapalem - dlatego jestem PRZECIW :mad: a poza tym sie nie znam ..... na reklami i marketingu :-) Quote
jolka11 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [quote name='rOOn7']taaaaa ja sie na pewno nie zalapalem - dlatego jestem PRZECIW :mad: a poza tym sie nie znam ..... na reklami i marketingu :-)[/quote] Taaaak o Tobie to zapomnieli na amen :evil_lol: Powód jest jeden - tak dawno nie było Cię na dogomanii :eviltong: Trzeba się przypominać!!! Quote
rOOn7 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [COLOR=black][FONT=Verdana]jak to nie wiele trzeba zeby – zapomniec wystarczy kilkanaście dni :eviltong: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana] co do miotow albo wszystko , albo nic , i ceny to glupi pomysl - to nie karton mleka w dyskoncie :shake: nie ma chyba od xxxx do xxxx ?? przynajmniej chcial bym w to wierzyc ze to nie "towar".[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana] A nawet gdyby kto ?? wlasnie kto weryfikowal by ceny ?? i kto ponosil by odpowiedzialnosc za prawdziwosc tychze ?? A pretensje niezadowlonych ? moze jakas info-linia :diabloti: dla tych co sie chca pozalic. (patrz. ranking - jak latwo jest miec pretensje nie wazne uzasadnione czy nie a jak ciezko powiedziec - dziekuje.)[/FONT][/COLOR] Quote
jolka11 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 (patrz. ranking - jak latwo jest miec pretensje nie wazne uzasadnione czy nie a jak ciezko powiedziec - dziekuje.)[/quote] Ja oczywiście bardzo dziękuję no i gratuluję :oops:Tego chyba nie musiałam pisać ,choć przyznaję ,że mogłam. Pewnie ,że szczeniak to nie towar ,więc z góry nie można powiedzieć jaka konkretna cena będzie za szczeniaka .Czy wysoka cena daje gwarancję ,że szczeniak wyrośnie na idealnego psa i będzie wygrywał bisy , a niska takiej gwarancji nie daje? Ale na pewno spis hodowli z wszelkimi jej danymi ułatwi kontakt nabywcy(tak nazwijmy przyszłego właściciela) z hodowcą.A później niech on ,po rozmowie z kilkoma hodowcami podejmie następną życiową decyzję sam .Wówczas pretensje będzie miał tylko dla siebie za źle dokonany wybór (może nie pierwszy w swoim życiu). Czy widziałeś abym miała pretensje do niby hodowcy co sprzedał mi Maxa (bezrodowodowy husky) kocham go i traktuję na równi z moimi misskami .Szkoda tylko ,że nie było lub nie trafiłam na dogomanię wcześniej Quote
rOOn7 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [quote name='jolka11'] Ja oczywiście bardzo dziękuję no i gratuluję :oops:Tego chyba nie musiałam pisać ,choć przyznaję ,że mogłam. [/quote] jaaaaa zupelnie nie to mialem na mysli :mad: chodzilo mi o troche zrozumienia dla Miski ktora zupelnie bezinteresownie spedzila xxxx czasu nad liczeniem :p [quote name='jolka11'] Pewnie ,że szczeniak to nie towar ,więc z góry nie można powiedzieć jaka konkretna cena będzie za szczeniaka .Czy wysoka cena daje gwarancję ,że szczeniak wyrośnie na idealnego psa i będzie wygrywał bisy , a niska takiej gwarancji nie daje? Ale na pewno spis hodowli z wszelkimi jej danymi ułatwi kontakt nabywcy(tak nazwijmy przyszłego właściciela) z hodowcą.A później niech on ,po rozmowie z kilkoma hodowcami podejmie następną życiową decyzję sam .Wówczas pretensje będzie miał tylko dla siebie za źle dokonany wybór (może nie pierwszy w swoim życiu). Czy widziałeś abym miała pretensje do niby hodowcy co sprzedał mi Maxa (bezrodowodowy husky) kocham go i traktuję na równi z moimi misskami .Szkoda tylko ,że nie było lub nie trafiłam na dogomanię wcześniej[/quote] Niestety nie wszyscy maja takie - normalne podejscie !! Jak sa pieski traktowane to wiem :-) i jak by tak wszedzie bylo to ahhhhh Quote
jolka11 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 chodzilo mi o troche zrozumienia dla Miski ktora zupelnie bezinteresownie spedzila xxxx czasu nad liczeniem :p A to zmienia postać rzeczy :roll: A może by się tak skrzyknąć i założyć klub husky ,ale taki z prawdziwego zdarzenia.Wowczas info o husky ,promocja dobrych hodowli itp...,pomoc właścicielom i przyszłym wystawcom.. miała by sens . Może Miśka by się podjęła takiej próby ,jakby co ..to mielibyśmy na kim "psy wieszać" ;) Quote
jolka11 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Przepraszam Miśka ,ale u nas tak już jest ,jak Ktoś chce coś więcej zrobić ,albo zrobi ,to huzia (chyba tak to się pisze )na niego ,że mógł to zrobić inaczej ,lub lepiej .Pomocy natomiast nie uświadczy żadnej :roll: Quote
Recommended Posts