Jump to content
Dogomania

SPLIT (Chorwacja 22-25.07.2010) 4x letnie NOCNE wystawy!

Recommended Posts

Posted

[quote name='aro'] Choć odnoszę wrażenie, że posty Narisowej też mówią o pewnym braku komfortu w połączeniu prawdziwego odpoczynku z czterodniówką.[/QUOTE]

myśmy byli przez 2 tygodnie. wystawy przy okazji urlopu z rodziną. kwatera super i właściciele też przychylnie do psa nastawieni.
i to raczej nie brak komfortu spowodowany 4-dniową wystawą, bo to na mnie nie robi wrażenia.
wolę jednak urlop spędzać w bardziej "odludnych" miejscach. po prostu męczą mnie tłumy ludzi, brak możliwości wybiegania psa, brak przestrzeni itp. wolę bezdroża i brak cywilizacji w byłym zsrr ;) rzecz gustu ;)

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ACTINA to miej mnie proszę na uwadze ;)
Ja myślałam o domku na campingu, namiot jakoś tak średnio mi się widzi. Kwatery, które oglądałam w tym roku były dość drogie i nierzadko pobyty minimum 7 dni...

Posted

[quote name='narisowa']myśmy byli przez 2 tygodnie. wystawy przy okazji urlopu z rodziną. kwatera super i właściciele też przychylnie do psa nastawieni.
i to raczej nie brak komfortu spowodowany 4-dniową wystawą, bo to na mnie nie robi wrażenia.
wolę jednak urlop spędzać w bardziej "odludnych" miejscach. po prostu męczą mnie tłumy ludzi, brak możliwości wybiegania psa, brak przestrzeni itp. wolę bezdroża i brak cywilizacji w byłym zsrr ;) rzecz gustu ;)[/QUOTE]
to jak ja! A do tego ten dreszczyk emocji na granicy! ech!

Posted

Tecia - my też lubimy Chorwację i jesteśmy tam każdego roku. A Dalmacja the best ;)

Narisowa - "braku komfortu w połaczeniu prawdziwego odpoczynku z czterodniówką" akcent położony był na "połączeniu". Chodzi mi o to, że jeśli ktoś jadąc na 4-5 dni, na wystawy ( czyli z podróżą - tydzień), liczy na to, że odpocznie tak, jak byłby to zwykły wypoczynkowy wyjazd, to faktycznie wygląda to trochę inaczej... I z tym się trzeba liczyć. My też byliśmy dłużej. Chyba 11 albo 13 dni. I dzięki Bogu ;) bo był czas zdominowany przez wystawy i zdominowany ;) przez wypoczynek.

Gia - campingi są ok. Spoko. Bez obaw. A ceny niższe, a poza tym pewna swoboda, która u nas gra dużą rolę. Jeśli Ci się coś nie podoba lub pogoda jest nie taka, to bez problemu przenosisz się w inne miejsce. A w przypadku kwater lub hotelu, jak już zrobiłaś rezerwację, to gorzej.

Posted

[quote name='narisowa']tylko weźcie pod uwagę, że to środek sezonu w chorwacji !!! dzikie tłumy turystów. myśmy byli dwa lata temu i powiedziałam sobie, że nigdy więcej. na plażę z psem nie dało się wejść, a jak był wydzielony kawałek "dla psów", to też mi się ludzie burzyli. w splicie można zapomnieć o obiadku z psem :( godzinę szukaliśmy knajpy, gdzie można spokojnie z psiakiem usiąść. ale może to też kwestia psa - duży czarny zawsze strach sieje ;) jak wakacje z psem w chorwacji to poza sezonem i na istrze. dalmacja "nieprzyjazna" psom :(
co do wystaw - jak dla mnie super !!! i pod każdym względem ;)[/QUOTE]

hmmm byłam w tamtym roku na wakacjach w Chorwacji z moim czarnuchem i również byłam bardzo zadowolona....w restauracjach nie było problemu, jeszcze miske z wodą mu przynosili a na promenadach robił furore, przy wieczornej eskapadzie na miasto:)

Posted

[quote name='aro']Tecia - my też lubimy Chorwację i jesteśmy tam każdego roku. A Dalmacja the best ;)

Narisowa - "braku komfortu w połaczeniu prawdziwego odpoczynku z czterodniówką" akcent położony był na "połączeniu". Chodzi mi o to, że jeśli ktoś jadąc na 4-5 dni, na wystawy ( czyli z podróżą - tydzień), liczy na to, że odpocznie tak, jak byłby to zwykły wypoczynkowy wyjazd, to faktycznie wygląda to trochę inaczej... I z tym się trzeba liczyć. My też byliśmy dłużej. Chyba 11 albo 13 dni. I dzięki Bogu ;) bo był czas zdominowany przez wystawy i zdominowany ;) przez wypoczynek.

Gia - campingi są ok. Spoko. Bez obaw. A ceny niższe, a poza tym pewna swoboda, która u nas gra dużą rolę. Jeśli Ci się coś nie podoba lub pogoda jest nie taka, to bez problemu przenosisz się w inne miejsce. A w przypadku kwater lub hotelu, jak już zrobiłaś rezerwację, to gorzej.[/QUOTE]

Super pomysł na wakacje. My co prawda jeździmy nie do Chorwacji a do Montenegro, ale w tym roku chyba to połączymy. Tydzień w Montenegro ( 20 lipiec wystawa w Cetinje0, a potem tydzień gdzieś w okolicach Splitu. Jeździmy w tamte rejony od kilku lat i zawsze rezerwujemy kwatery prywatne, albo cały dom w zalezności jak liczną ekipą jedziemy. Z psami wybieram się pierwszy raz, a mam futrzaki i nie ukrywam, że trochę przeraza mnie jak zniosą klimat, ale myślę że będzie dobrze. A przy okazji czy ktoś mógłby podac z katalogu stawkę shih tzu z tamtejszych wystaw?

Posted

[quote name='Betulka']Super pomysł na wakacje. My co prawda jeździmy nie do Chorwacji a do Montenegro, ale w tym roku chyba to połączymy. Tydzień w Montenegro ( 20 lipiec wystawa w Cetinje0, a potem tydzień gdzieś w okolicach Splitu. Jeździmy w tamte rejony od kilku lat i zawsze rezerwujemy kwatery prywatne, albo cały dom w zalezności jak liczną ekipą jedziemy. Z psami wybieram się pierwszy raz, a mam futrzaki i nie ukrywam, że trochę przeraza mnie jak zniosą klimat, ale myślę że będzie dobrze. A przy okazji czy ktoś mógłby podac z katalogu stawkę shih tzu z tamtejszych wystaw?[/QUOTE]

no właśnie- temperatury! ja się rozglądam za kimś kto mógłby mi"skołować" maty chłodzące:D a dołączając o prośby stawek z katalogu to baaardzo proszę o CTR i pekinczyki, baaardzo proszę:D

Posted

wystawy super choc takie 4 dni sa bardzo męczące. psy byly zmeczone i a tu jeszcze w srodku nocy kazali im biegać :) ciepełko, plaże, palmy. wszystko cudowne. pokój to tylko z klimatyzacją bo w dzien upał. Arbuzy tanie jak barszcz, jaszczurki biegające po domach i niesmiertelna rakija :D

Posted

Betulka - a jak jeździcie do Czarnogóry? Od Serbii przez te koszmarne i piękne góry? Czy od Chorwacji?
a Cetinje - polecam! Byliśmy. Tyle, że nie nocowaliśmy w tym miasteczku a nad morzem - jak w bajce!

Posted

[quote name='aro']Tecia - my też lubimy Chorwację i jesteśmy tam każdego roku. A Dalmacja the best ;)

[/QUOTE]

Nie liczę na formę wypoczynku - wolę bardziej aktywnie spędzać czas w wakacje. Wypoczywać mogę w sanatorium. Sama podróż nie będzie chyba aż taka męcząca, jestem przyzwyczajona do długiej jazdy, 1200km dla dwóch kierowców to oczywiście pewien wysiłek ale nie wyjątkowo duży.

Chciała bym jednak wiedzieć - jakie jest tam jedzenie? Może głupie pytanie ale chcę wiedzieć czy będę musiała zabrać ze sobą Polski prowiant :-D Mimo iż lubię arbuzy to chyba nie mogła bym żyć jedząc tylko to :-)

Posted

[quote name='ACTINA']
Chciała bym jednak wiedzieć - jakie jest tam jedzenie? Może głupie pytanie ale chcę wiedzieć czy będę musiała zabrać ze sobą Polski prowiant :-D Mimo iż lubię arbuzy to chyba nie mogła bym żyć jedząc tylko to :-)[/QUOTE]
Tak jak w Polsce - zależy gdzie trafisz - są wspaniałe knajpiki, jakieś bary nawet takie małe a sa koszmarne restauracje rodem z czasów komuny - tam jeszcze nie dość że jedzenie robią z przepisów z czasów Tito to i kelnerzy są jak z sennego koszmaru. Ale mają super pizze. I w sezonie owoce. A na pewno na kwaterach prywatnych jedzenie jest cudne!!!!

Posted

Czy ktoś może mi napisać na jakich zasadach podczas tych 4 wystaw będzie można zrobić championat? Dla ras podlegających próbom pracy i tych niepodlegających ?

Posted

[quote name='Gia']Czy ktoś może mi napisać na jakich zasadach podczas tych 4 wystaw będzie można zrobić championat? Dla ras podlegających próbom pracy i tych niepodlegających ?[/QUOTE]

proszę bardzo:
[URL]http://hks.hr/cro_champion.pdf[/URL]

Posted

Championat zarowno mlodziezowy jak i dorosly bedzie mozna uzyskac prawdopodobnie poprzez zdobycie na wszystkich 4 wystawach 4 cacow natomiast na 100% jeszcze nie wiadomo.
Ja bylam ze swoimi psami w zeszlym roku na tych wystawach i powiem szczerze ze bardzo mi sie podobaly. Organizacja byla calkiem niezla, miejsce rowniez choc stadion maly i ringi tez ale bylo to wykonane calkiem niezle.
Spalam w hotelu jakies 2 minuty piechota od wystawy.

Jedynym problemem jaki ja widze w tych wystawach, a w zasadzie w ich terminie to to ze Split jest miastem turystycznym i w lecie bardzo duzo osob tam przyjezdza wiec trzeba myslec na dlugo wczesniej przed rezerwowaniem hotelu zeby miec dobre miejsce i w korzystnej cenie. Moim zdaniem o noclego bez klimatyzacji mozna zapomniec gdyz w dzien jest przeokrutnie goraco i moje psy by umarly gdybym nia znalazla czegos z klima.
To rowniez ma znaczenie jesli w dzien chcemy cos zobaczyc czy ewentualnie pojsc nad morze bo nie wyobrazam sobie zostawic psa gdzies na polu namiotowym czy w samochodzie...A jest to bardzo ladne miasto.

Bede organizowac wyjazd busem z Lublina na ta wystawe wiec jesli ktos mialby problem z transportem to zapraszam.

• 3 weeks later...
Posted

jesli chodzi o psy podlegajace probom pracy to potrzebuja 3 cace i certyfikat uzytkowosci, te niepodlegajace potrzebuja 4 cace
normalnie miedzy 1 a ostatnim cacem musi byc rok odstepu ale w Splicie jest promocja i jesli pies uzbiera cace na tych wystawach to rok odstepu go nieobowiazuje

Posted

[quote name='LadyDobermann']jesli chodzi o psy podlegajace probom pracy to potrzebuja 3 cace i certyfikat uzytkowosci, te niepodlegajace potrzebuja 4 cace
normalnie miedzy 1 a ostatnim cacem musi byc rok odstepu ale w Splicie jest promocja i jesli pies uzbiera cace na tych wystawach to rok odstepu go nieobowiazuje[/QUOTE]
Już nie musi byc rok odstępu pomiędzy pierwszym a ostatnim CAC-em.,Ch.CRO=2xCAC z wystaw międzynarodowych+2xCAC z krajówek lub międzynarodowych...

Posted

[quote name='LadyDobermann']tak ale 4 cace tycza sie psow ktore nie podlegaja probom pracy, dla tych ktore podlegaja wystarczy 3 cace[/QUOTE]
no ale chyba muszą mieć certyfikat uzytkowości czy jak to się tam nazywa. A co jeśli pies nie ma czegoś takiego? jak dla innych - 4 cace?

Posted

no tak musza miec certyfikat uzytkowosci, jesli pies nie ma czegos takiego to certyfikat championa dostanie dopiero w momencie kiedy bedzie miec uzytek

czasem na takich wystawach z promocja (jak bylo w budapeszcie na jubileuszowej w 2009 roku) jesli pies zdobedzie ilosc wymaganych cacow to bez certyfikatu przyznaja mu championa

jesli pies nie podlega probom pracy to musi miec 4 cace i juz