Jump to content
Dogomania

Babesja, zatrucie?! Pomocy co to jest? sunia mi się wykańcza

Recommended Posts

Posted

Skopiowane z mojego innego wątku. "Nie wiem gdzie to napisać, ale napiszę tu. Luna w przeciągu dwóch dni zmieniła się ze psa we wrak, jest w trakcie leczenie i diagnozy ale objawy wskazują na babesje :-( Wieczorem będę znała już wyniki. Nie była zabezpieczona bo jak poprzednio dostała advantix to się potwornie potem przez parę tygodni drapała i bałam się że ma uczulenie na ten lek :-( (kleszcza nie znalazłam)"

Posted

Dostałam wyniki i teraz już w ogóle nie wiem co myśleć. Babesja w badaniach nie wyszła, wyszły tylko nieco podwyższone próby wątrobowe i keratynina, co mogłoby wskazywać na podtrucie. Mnie to jednak nie cieszy, Luna jest w fatalnym stanie, dużo gorszym niż na to wskazują wyniki, nie przyswaja jedzenia już 3 dzień , załatwia się wodą, nie chce jeść ani pić, zachowuje sę bardzo dziwnie, ciągle przestraszona chodzi za mną i błagalnie patrzy, dziś rano nie mogła chodzić, już myślałam, że do weta będę ją nieść - bolały ją wszystkie mięśnie bądź stawy. Dostała już dwa razy kroplówkiz witaminami, bierze antybiotyk synergal, dostała nospe, no i imaktyne na babesje na wszelki wypadek. Nie wiem co dalej będzie :-( Czy ktoś ma pomysł co to może być?!

Posted

Kurcze! chodzę do znajomego weta, konsultuje z moją koleżanką która jest wetką i tez była dziś przy Lunie, nie wiem co więcej mogę zrobić, dostała już masę leków i to już nawet na wyrost! Senga_sk, czy twoja sunia dostałą imektynę, czy znalazłaś u niej kleszcza? Możesz coś więcej napisać jak to wyglądało u Ciebie?!

Posted

Najpier sunia zaczela byc osowiala i wyraznie obolala, odmawiala jedzenia - ew co zjadla to z niej wylatywalo. Doslownie wylatywalo na wodnisto.
Tylko u nas toczylo sie blyskawicznie - po kilku godzinach odmawiala wstania, zmuszona do podniesienia sie wyraznei okazywala ze wszystko ja boli i nie ma sily - po badaniach krwi - nadostra postac babeszji niesamowicie szybko postepujaca - zaczely wysiadac nerki. nastepnego ranka dawalismy transfuzje krwi (swieza krew podalismy), niestety ale nerki siadly i juz nic nie mozna bylo zrobic:(

Posted

Senga_sk napisał(a):
Najpier sunia zaczela byc osowiala i wyraznie obolala, odmawiala jedzenia - ew co zjadla to z niej wylatywalo. Doslownie wylatywalo na wodnisto.
Tylko u nas toczylo sie blyskawicznie - po kilku godzinach odmawiala wstania, zmuszona do podniesienia sie wyraznei okazywala ze wszystko ja boli i nie ma sily - po badaniach krwi - nadostra postac babeszji niesamowicie szybko postepujaca - zaczely wysiadac nerki. nastepnego ranka dawalismy transfuzje krwi (swieza krew podalismy), niestety ale nerki siadly i juz nic nie mozna bylo zrobic:(

Strasznie mi przykro z powodu Twojej suni :-(
U nas jest trochę inaczej bo trwa to już 3 dni no i badania nie potwierdziły babesji! Pozostaje mi chyba obserwować i podawać kroplówki bo lek na babesje i tak już dostała.

Posted

Iss napisał(a):
zróbcie rozmaz ręczny , wtedy będzie pewność czy babesia jest czy jej nie ma.

Moja kolezanka wetka też mi mówi, że to że nie wyszło nie musi wykluczać babesji bo mogli to przeoczyć :shake: Nie wiem czy jest sens teraz robić jeszcze rozmaz ręczny jak już i tak dostała lek na babesje i jest leczona w tym kierunku. Zresztą Luna miała robione badania krwi z rozmazem plus babesje-nie wiem czy to o to chodziło?

Posted

Babeszja nie zawsze wychodzi w badaniu, ale jeśli jest, to ZAWSZE pogarsza się morfologia, bo babeszja rozwala czerwone krwinki. Przy podwyższonej kreatyninie ja bym jeszcze zrobiła rozszerzone badanie moczu (z kreatyniną właśnie) oraz usg narządów jamy brzusznej.

Posted

BeataG napisał(a):
Babeszja nie zawsze wychodzi w badaniu, ale jeśli jest, to ZAWSZE pogarsza się morfologia, bo babeszja rozwala czerwone krwinki. Przy podwyższonej kreatyninie ja bym jeszcze zrobiła rozszerzone badanie moczu (z kreatyniną właśnie) oraz usg narządów jamy brzusznej.

Dzięki! Zasugeruję te badania na wizycie. Z ta kreatyniną, to coś jest na rzeczy bo jak ją przygarnęłam 4 miesiące temu to też była w bardzo złym stanie w badaniach krwi i (chyba) moczu też wyszedł wysoki wskaźnik m.in kreatyniny i była leczona parę tygodni na zapalenie pęcherza. Miała jednak wtedy nieco inne objawy.Dziwne to wszystko :shake:

Posted

Iss napisał(a):
W rozmazie byłoby widać te paskudztwa.

Nie zawsze. Na początku może ich być na tyle mało, że ich nie widać, ale nawet wtedy pogarsza się morfologia (spada liczba czerwonych krwinek) i to jest przeważnie pierwsza widoczna w badaniu krwi oznaka babeszji.

Posted

Kurcze, mój pies ma podobne objawy, jest osowiały, nie je, nie chce pić, ale nie ma biegunki i sika normalnie. Nie chce się kłaść, siedzi albo stoi, chodzi słabo, sprawia wrażenie mocno osłabionego. Dopiero co przeszedł zapalenie ucha i dostawał przez 10 dni antybiotyk, nie wiem co mogło się przyplątać... Mieszkamy w mieście, spacery tylko na trawnikach, kleszcze raczej mało prawdopodobne, ale... To się zaczęło z godziny na godzinę, eh, już nie wiem, dzis jedziemy do weta.

Posted

kingula napisał(a):
Ziele jak tam suczka?

Luna po zastrzyku na babesje zdecydowanie poczuła się lepiej i z każdym dniem było już coraz lepiej, teraz już śmiga jak dawniej :multi:Martwi mnie tylko to, że tak właściwie to nie wiem co jej było, bo badania nie potwierdziły babesji, a i wyniki krwi były w granicach normy (lekko tylko podwyższone próby wątrobowe i kreatynina). Nie wiem czego się wystrzegać na przyszłość, ale nie będę już drążyć tematu i robić kolejnych badań bo Luna czuje się świetnie a ja nie mam w tej chwili kasy :shake:
PS: hecia13, a jak się czuje twój psiak, wiesz już co mu dolega?

Posted

ziel77 - okazało się, że mój pies ma zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie, dlatego nie chciał siadać i kłaść się! Brak apetytu też mógł być tym spowodowany, tylko nie rozumiem dlaczego nie chciał pić... W każdym razie to nie babesja :)