Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie przywiązuj takiej uwagi do temperatury bo ta którą podalas to zapewne normalna tem suki w ciąży tym bardziej przy licznym miocie, moja Molly ma zawsze taką a nawet niższą i nei rodzi, patrz po zachowaniu: moze się trząść, nie zjeść lub niekeidy nawet najeść się jak nigdy podczas całej ciąży, będzie drapała , mocno dyszała

miniaga szkoda, ze tylko tyle :(

Posted

miniaga - poczekaj! Poczekaj do rozwiązania. Potwierdzasz tylko moje spiskowe teorie, że usg tylko potwierdza ciążę. czyli taniej by wrózka wzięła za wizytę. :)

Witamy nowe oczekujące mamuśki!

A co u naszych maluchow? Jak tam golaski, bostony i pudelsy? Wybaczcie jak o kimś zapomniałam....

Posted

[quote name='panbazyl']miniaga - poczekaj! Poczekaj do rozwiązania. Potwierdzasz tylko moje spiskowe teorie, że usg tylko potwierdza ciążę. czyli taniej by wrózka wzięła za wizytę. :)

Witamy nowe oczekujące mamuśki!

A co u naszych maluchow? Jak tam golaski, bostony i pudelsy? Wybaczcie jak o kimś zapomniałam....[/QUOTE]

Pan Bazyl ja mam boskiego specjalistę usg. W poprzedniej ciąży równięż odstęp między pierwszym a ostatnim dniem krycia był duży bo 10 dni.Poszłam na usg około 30 dnia od pierwszego krycia i dowiedziałam się że jest to max 24 dzień, szczeniąt jest 5 , ale jedno nie rokuje dobrze. Na drugim usg rzeczywiście było już tylko 4 i 4 szczeniąt urodziła się 59 dniu ciąży (według wyliczenia z 1 usg).

Porodówkę rozłożyłam dzień wcześniej. :razz:

Niestety dr Jacek przyjmuje daleko, bierze 2 razy więcej a ja uległam czarowi nazwiska, które jest znane w
środowisku, dodatkowo jest to wykładowca akademicki ect i myślałam że wszyscy są jak mój wet Jacek...:loveu:

Będę więc mięć zapewne długie pogotowie porodowe ( na własne życzenie bo a) mogłam zbadać progesteron albo b) jechać do sprawdzonego specjalisty)
Widząc dziś szczeniaki na usg, mogę powiedzieć że jest to już dosyć zawansowana ciąża i być może w tym okresie 30-40 dzień określenie dnia ciąży jest ciężkie. Co do liczby szczeniąt, to również obstawiałam małą ciąże patrząc na Jagodziankę. Jej brzuch w ostatnim czasie zmniejszył się o około połowę. Obserwowałam już podobne zjawisko w pierwszej ciąży, gdy z 3 zarodków na pierwszym usg został nam się nam na drugim usg 1. Przypuszczam więc że i tym razem nie wszystkie zarodki się utrzymały i jutro będę się konsultować z swoimi wetami czy nie nie potrzebna jest jakaś dodatkowa diagnostyka, czy można ją wykonać teraz czy dopiero po połogu, bo zaczynam podejrzewać że z jednym rogiem macicy jest coś nie tak:shake:

Posted

[quote name='Monika Volturi']Witajcie
Zbliża się termin porodu Giny - dziś jest 52 dzień ciąży od pierwszego krycia. Brzuchol jest ogromny i coś mi się wydaje, że do 63 dnia to raczej nie wytrzyma:lol:. Od wczoraj mierzę jej temperaturę i ciągle ma 37,8. Z tego co wiem, tydzień przed porodem temperatura spada poniżej 38,0 a na 24-36 godzin poniżej 37,0. Nie wiem od jak dawna ma to 37,8, więc nie wiem od kiedy liczyć ten tydzień. Jakie są Wasze doświadczenia ? Psy mam od dawna, ale to moja pierwsza sunia no i pierwszy jej poród. Teorii w głowie sporo, ale z doświadczeniem trochę gorzej :niewiem:[/QUOTE]

Monika, dwa tygodnie temu byłam dokładnie w takiej sutuacji jak ty.
Mogę powiedziec ci, że temperaturę mierzyłam od 52 dnia i ani razu nie przekroczyła ona 38. Wieczorem 58 dnia spadła do 36,8. Ale ten sygnał potwierdził tylko to, co juz mi suka pokazywała: że zaczęło się napinanie brzucha. Szczonki urodziły się 59 dnia ciązy. Było ich sporo, bo 5 sztuk i dość duże, bo wszystkie ważyły 225g.
Trzymam kciuki i powodzenia życzę. Wymiziaj, proszę, Ginę!! Podziwiam ją na molosach.

Posted

Miniaga, szkoda, że nie masz fajnieszych wiadomości. Bo gdybś dowiedziała się, że szczonków jest więcej i istnieje przwdopodobieństwo, że dzieciaki mają dwóch ojców, łatwiej by się czekało.
Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli.

Posted

Panbazyl, ano zapomniałaś o gryfonikach, ale wybaczam:)))))
U nas otworzyły się oczka i zaczyna się towarzystwo rozdlądać po świecie. Maluszki mają 14 dni!
Niestety, od wczoraj zaczęłam chodzić do pracy i czasu mam dużo mniej na obserwacje...

Posted

[quote name='kumpel od serca']Monika, dwa tygodnie temu byłam dokładnie w takiej sutuacji jak ty.
Mogę powiedziec ci, że temperaturę mierzyłam od 52 dnia i ani razu nie przekroczyła ona 38. Wieczorem 58 dnia spadła do 36,8. Ale ten sygnał potwierdził tylko to, co juz mi suka pokazywała: że zaczęło się napinanie brzucha. Szczonki urodziły się 59 dnia ciązy. Było ich sporo, bo 5 sztuk i dość duże, bo wszystkie ważyły 225g.
Trzymam kciuki i powodzenia życzę. Wymiziaj, proszę, Ginę!! Podziwiam ją na molosach.[/QUOTE]

Dzięki za miłe słowa - na "molosach" to już jestem starym bywalcem :cool1: ;), a tu dopiero od niedawna.:oops:

No to muszę uzbroić się jeszcze w cierpliwość . Dziś Gina miała 38,0 więc jest szansa, że jeszcze trochę ponosi małe w środku. Dla nich to lepiej - niech się dobrze przyszykują na zewnętrzny świat. Będę jej w takim razie dalej mierzyć dwa razy dziennie i czekać na spadek temperatury poniżej 37,0. Jej normalna temperatura to 38,5 więc obniżenie do 37,8-38,0 to pewnie powolna droga do spadku przedporodowego. W każdym razie lekarz czeka na telefon i jak będzie potrzebny wsiada w auto i przyjeżdża.
Wczoraj Gina położyła się po kolacji na grzbiecie i wyglądała przekomicznie - jak lotniskowiec :lol: .A maluchy tak fajnie się poruszają, gdy przyłożę ręce do jej brzucha :iloveyou: - rodzina juz się ze mnie śmieje, że ją tak często macam :p

Posted

[quote name='Monika Volturi']A maluchy tak fajnie się poruszają, gdy przyłożę ręce do jej brzucha :iloveyou: - rodzina juz się ze mnie śmieje, że ją tak często macam :p[/QUOTE]
Jak moja Gracja była w ciąży i małe zaczęły szaleć w brzuchu to też macałam z uporem maniaka i też się ze mnie śmiali. I to też była moja pierwsza suka w ciąży ;)

Posted

[quote name='*kleo*']Jak moja Gracja była w ciąży i małe zaczęły szaleć w brzuchu to też macałam z uporem maniaka i też się ze mnie śmiali. I to też była moja pierwsza suka w ciąży ;)[/QUOTE]
Kleo my sąsiadki jesteśmy ;) miasta obok :) Ja z Rudą mam taki problem, że brzucha sobie dotknąć nie da, a jak już to ma napięty i nie czułam nic tylko przelewanie :( U nas 56 dzień zależy jak liczyć krycia były 3 ostatnie 6.04 późnym wieczorem :) na razie oznak zero w temperaturę się nie bawię na razie ...
Miniaga nie mów chop wiesz ze niespodzianki są przeróżne :)

Posted

[quote name='kumpel od serca']Panbazyl, ano zapomniałaś o gryfonikach, ale wybaczam:)))))
U nas otworzyły się oczka i zaczyna się towarzystwo rozdlądać po świecie. Maluszki mają 14 dni!
Niestety, od wczoraj zaczęłam chodzić do pracy i czasu mam dużo mniej na obserwacje...[/QUOTE]

ojej przepraszam..... Pomyliłam z bostanami.... Cóż za wpadka.... :)

Ja też sie przyłączam do prośby o foty!
a co do macania brzuchola - hm.... ja też należę do tych co macali.... i to na okrągło... Bo to takie niesamowite uczucie!

Posted

[quote name='Patka']Kleo my sąsiadki jesteśmy ;) miasta obok :) [/QUOTE]
Aaaa faktycznie, nie spojrzałam wcześniej. W dzieciństwie czasem bywałam w Toruniu, mam tam rodzinę :) I toruńską wystawę już trzeci rok z rzędu odwiedzę :)

Monika Volturi - trzymam mocno kciuki za lekki poród i piękne dzieci :) Cane Corso, a zwłaszcza czarne to taka moja cicha miłość ;)

Posted

Ale fajnie się na porodówce zrobiło i dziećmi sypnie w najbliższym czasie! Super
Ja macam z przymusu. Jaga w ciąży molestuje nas wszystkich o pieszczoty. Najpierw kładzie się na plecach i merda ogonem. Jeżeli nie ma reakcji to siada i jojczy- w ostateczności zaczyna nas drapać. Głaskamy więc brzuchol i gadamy do dzieci imionami ( a co trzeba mieć w życiu jakiegoś świra!) jeżeli przestaniemy to Jagoda zaczyna znowu rytuał.

Po za tym ciągle leży na którymś z nas. Mamy więc ręce i kolana odrętwiałe. hahhaha, ale wystarczy tirówkę wyprowadzić na dwór i Jagodzianka zapomina że jest w ciąży. Szaleje jak najęta i trzącha biednymi dziećmi na prawo i lewo.

Posted

Właśnie zmierzyłam Ginie temperaturę i jest 37,3:crazyeye: !! Mam nadzieję, że jeszcze trochę poczeka z tym porodem to dopiero 54 dzień:-o całe szczęście jeszcze nic nie kopie i nie mości sobie miejsca

Posted

Miniaga Rudexia jeszcze 1,5 tygodnia temu szalała jak dzika na spacerach aż się bałam o nią ... teraz siku kupka i chce do domu sama i patrzy na małża żeby ja wnosił :) mądrala :)
Kleo ja towarzysko na toruńskiej wystawie też w tym roku zapewne będę :) zapraszam w odwiedziny :)
Monika Volturi to niezłe stadko się szykuje :) może się równo wysypią dziewczynki :) tylko moja sporo mniej sztuk będzie miała :)

Posted

[quote name='*kleo*']
Monika Volturi - trzymam mocno kciuki za lekki poród i piękne dzieci :) Cane Corso, a zwłaszcza czarne to taka moja cicha miłość ;)[/QUOTE]
U mnie też przez chwilę to była cicha miłość, ale potem tak się rozkrzyczała :evil_lol:, że mam teraz dwójkę , za chwilę będzie X sztuk, a potem będzie w domu "kwartet" ( zostawiam sobie prawdopodobnie parkę :multi:)

Posted

Monika Volturi to tak jak u mnie z terierami typu bull ;) ale na razie mam też ludzkiego szczeniaka więc chyba nic nie zostawię zazdroszczę możliwości, a zaraz właduje Rudej termometr do pupy zobaczymy ... ;) ( ajak długo ten termometr jej trzymać?? ;))
Zmierzyłam 37,8 i ma mleczko w cycuszkach :)

Posted

i co???? Są już jakieś dzieci?
A jak te większe?
Bo moje to już "dorosłe" w końcu prawie 4 miesiące mają. :) A chętnie obejrzę jakieś maluszki. Na zdjęciach zawsze są takie słodkie! Gorzej jak się rano wstaje i idzie do stadka a tam czeka praca. Ja w czasie jak są szczenięta to zużywam TYLE środkow do mycia podlóg że szok! Do tego jakieś odświeżacze - zwłaszcza w czasie zimowym jak otwieranie okien non stop jest niemożliwe. Bo u mnie w domu i psy i ludzie i kot mieszkają i nie wyobrażam sobie innego stylu mieszkania. Tylko większy materac musze kupić, bo nie mieścimy się juz wszyscy na tym co aktualnie jest....:evil_lol: