Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

anastoki ja na pierwsze dostawienie do butli to musialam glowke przytrzymac bo robily takie "nieeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!" krecac glowkami ale z drugim razem to juz wciagaly smoka jak wsciekle... sprobuj przytrzymac glowke wlozyc smoka i leciutko nacisnac zeby pojawila sie kropla powinny wtedy zalapac :)

oj ja juz nie moge sie doczekac az otworza oczka zaczna biegac...moment one juz biegaja...hehe... ale chociaz oczka otwarte...no...

Posted

[quote name='mrowa23']anastoki ja na pierwsze dostawienie do butli to musialam glowke przytrzymac bo robily takie "nieeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!" krecac glowkami ale z drugim razem to juz wciagaly smoka jak wsciekle... sprobuj przytrzymac glowke wlozyc smoka i leciutko nacisnac zeby pojawila sie kropla powinny wtedy zalapac :)

oj ja juz nie moge sie doczekac az otworza oczka zaczna biegac...moment one juz biegaja...hehe... ale chociaz oczka otwarte...no...[/quote]
jak zaczna biegac to bedzie wesolo:evil_lol:
uwielbiam takie szczeniaczki slodkie:loveu:

Posted

[QUOTE]a jak nie ma butli co godzine to jest wrzask na caly dom ze babcia sie opier.... no ten tego... ;-)[/QUOTE]
:huh::grab: Jak pomocy sobie nie zapewnisz :razz:
No to tylko dotrwać do pokarmu stałego. Nasze chomiki "chomikują" na razie- czyli widać same doopki bo śpią na piramidkę non stop. No i tradycyjnie- mamy jednego "wrzaska". Nawet jak dwa się rodziły- to jedno musialo byc wraskiem. Co to w nich siedzi? :evil_lol:

Posted

a ja mam pytanie odnośnie kapieli suki w ciązy i utrzymania sutków w czystości ??

ja na razie mam u siebie jeszcze plac budowy, psy wsciekają się w piachu - niepowiem żeby teraz do najczystszych należały :) Sheina tez nie pozostaje w tyle :) jest w 40 dniu ciąży

i teraz kiedy powinnam ja kapać? czy teraz czy dopiero przed porodem ? czy sutki czymś przemywać czy tylko przed porodem ?? czy wogóle nic nie robić ??

i czy przed porodem powinnam sie zaopatrzec w jakies mleko, butelki i smoczki aby ewentualnie dokarmiac szczeniaki ?? jesli tak to jakie ??

Posted

[quote name='Musiałek']super - humor jej dopisuje, próbuje figlowac zaraz odpuszcza bo przeciez jej cięzko - a słuchanie brzucha stało się rytułałem i teraz sama - nie proszona - przychodzi do wyra na mizianie i słuchanie :) ale cwaniara :)[/quote]

hehe wykorzystuje dziewczyna sytuacje :)

Posted

super - humor jej dopisuje, próbuje figlowac zaraz odpuszcza bo przeciez jej cięzko - a słuchanie brzucha stało się rytułałem i teraz sama - nie proszona - przychodzi do wyra na mizianie i słuchanie :) ale cwaniara :)

Posted

ja mam krótkowłose, więc nie kąpałam tylko przetarłam wilgotnym ręcznikiem a sutki przemyłam letnią wodą.
Ja raczej bym nie kąpała. Lepiej porządnie wyszczotkuj.

W mleko zawsze jestem zaopatrzyna (MIXOL), bo nigdy nie wiadomo co się będzie działo. A latać za mlekiem jak jest nagle potrzebne, to żadna radocha:cool3:
W puszce z mlekiem jest butelka ze smoczkiem (trzeba zrobić dziurkę).
Jak masz psy dużej rasy, to od razu możesz kupić w aptece butelkę dla niemowląt i smoczki "0", czyli z najmniejsza dziurką.

Posted

ja mam aussiki- średnie psy :) pamietasz Blunia w kaliningradzie :)

szczotkuje to i bez tego codziennnie :)

ok czyli jedna butelke powinnam miec ze smoczkiem i nie kąpie a sutki przemywam ciepłą wodą aby były czyste :)

i mam kupic mleko - MIXOL - gdzie je kupie ??

Posted

Dołączam do oczekujących na poród :loveu: Moja suczka wyżła weimarskiego jest w 43 dniu ciąży. Teraz tylko patrzec jak jej się brzuszek zaokrągla :lol:

Posted

[quote name='Musiałek']ja mam aussiki- średnie psy :) pamietasz Blunia w kaliningradzie :)

szczotkuje to i bez tego codziennnie :)

ok czyli jedna butelke powinnam miec ze smoczkiem i nie kąpie a sutki przemywam ciepłą wodą aby były czyste :)

i mam kupic mleko - MIXOL - gdzie je kupie ??[/quote]
ja kupuje w lecznicy wet. ale wiem, ze nie w kazdej mozna to mleko kipic.

pzdr.

Posted

[quote name='Aurunia']My też jesteśmy w kolejce do porodu dziś mamy 50 dzień :loveu:[/quote]

Ale macie fajnie,my dopiero mamy 36 dzień.To wychodzi,że jesteśmy trzecie w kolejce(chyba,że przed nami ktoś się jeszcze ujawni:cool3:).

Posted

Ja też kupuję mleko w lecznicy.

A teraz odnośnie dokarmiania szczeniąt - ile razy i ile? Stwierdziłam, że gdybym się trzymała zaleceń na opakowaniu, to szczenię padłoby z głodu :cool3:

Ile i jak często karmicie?

przeczytałam kiedyś artykuł p.Supronowicz na temat szcztucznego karmienia szczeniat i tam pisała, żeby karmić 3 x dziennie do syta, czyli tyle ile chcą. Ale moje nie mają umiaru.

Ja teraz trzy maluchy dokarmiam 3 x dziennie zaraz po nakarmieniu ich przez sukę i wypijają po 30 ml ale widzę, że mogłyby więcej.
Boję się im więcej dawać, bo nie wiem czy szczenieta "wyczują", że mają już dość...

A jak wy robicie?

Posted

[quote name='Alojzyna']Ja też kupuję mleko w lecznicy.

A teraz odnośnie dokarmiania szczeniąt - ile razy i ile? Stwierdziłam, że gdybym się trzymała zaleceń na opakowaniu, to szczenię padłoby z głodu :cool3:

Ile i jak często karmicie?

przeczytałam kiedyś artykuł p.Supronowicz na temat szcztucznego karmienia szczeniat i tam pisała, żeby karmić 3 x dziennie do syta, czyli tyle ile chcą. Ale moje nie mają umiaru.

Ja teraz trzy maluchy dokarmiam 3 x dziennie zaraz po nakarmieniu ich przez sukę i wypijają po 30 ml ale widzę, że mogłyby więcej.
Boję się im więcej dawać, bo nie wiem czy szczenieta "wyczują", że mają już dość...

A jak wy robicie?[/quote]
Lepiej nauczcie mnie karmic z butelki,bo moje w ogole nie chca:cool3:
I czy w ogole jest sens dokarmiania jak przebieraja na wadze codziennie od 60 do 100gr?

Posted

[quote name='Musiałek']to bedziemy sie wspierac poniewaz ja tez mam termin na 13 maja :))[/quote]

U nas dziś 60 dzień:evil_lol:
Ale na razie spokój. Brzuch jeszcze nie opadł, temperatura spadła o 0,1 st. wiec sie nie liczy, nadal ma apetyt i spokojnie śpi. A dzieci krecą się w brzuchu.
Czyli raczej jeszcze poczekamy.

Posted

U nas 54 dzień. Apetycik mamy, opalamy się na słoneczku cały dzień i maluszki szaleją w brzuszku :loveu: Według poprzedniego porodu powinna urodzić za 4 dni....

Posted

[quote name='anastoki']Lepiej nauczcie mnie karmic z butelki,bo moje w ogole nie chca:cool3:
I czy w ogole jest sens dokarmiania jak przebieraja na wadze codziennie od 60 do 100gr?[/quote]

Jak maluchy ładnie przybierają na wadze, to tylko się ciesz i nic nie rób. Najwidoczniej suka ma pod dostatkiem pokarmu...

Posted

[quote name='Musiałek']to bedziemy sie wspierac poniewaz ja tez mam termin na 13 maja :))[/quote]
Super :multi:
U mnie to będzie pierwszy poród .. mam cykora jak nie wiem :-o

Posted

Jeśli szczeniaki przybierają na wadze to raczej suka ma dośc pokarmu. Mnie radzili jeszcze zwracać uwagę czy szczeniaki mają okrągłe brzuszki. Jak brzuszek jest zapadnięty to niedobrz.

U nas 57 dzień. Poprzednio urodziła w 63 ale tym razem chyba jest więcej szczeniąt (na to wygląda ogromne - jak na grzywkę - obwisłe brzuszycko).

Powiedzcie czy ma cie jakieś doświadczenia czy faktycznie ilośc szczeniąt wpływa na termin porodu. Jedni mówią, że jak więcej to szybciej ale inni (też doświadczeni hodowcy) , że niekoniecznie.