Ilka21 Posted April 20, 2009 Posted April 20, 2009 a ja juz swoje oddaje,2 poszły do domków i reszta czeka na odbiór:placz: a dopiero co się rodziły.. Quote
mrowa23 Posted April 20, 2009 Posted April 20, 2009 anastoki ja na pierwsze dostawienie do butli to musialam glowke przytrzymac bo robily takie "nieeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!" krecac glowkami ale z drugim razem to juz wciagaly smoka jak wsciekle... sprobuj przytrzymac glowke wlozyc smoka i leciutko nacisnac zeby pojawila sie kropla powinny wtedy zalapac :) oj ja juz nie moge sie doczekac az otworza oczka zaczna biegac...moment one juz biegaja...hehe... ale chociaz oczka otwarte...no... Quote
justysiek Posted April 20, 2009 Posted April 20, 2009 [quote name='mrowa23']anastoki ja na pierwsze dostawienie do butli to musialam glowke przytrzymac bo robily takie "nieeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!" krecac glowkami ale z drugim razem to juz wciagaly smoka jak wsciekle... sprobuj przytrzymac glowke wlozyc smoka i leciutko nacisnac zeby pojawila sie kropla powinny wtedy zalapac :) oj ja juz nie moge sie doczekac az otworza oczka zaczna biegac...moment one juz biegaja...hehe... ale chociaz oczka otwarte...no...[/quote] jak zaczna biegac to bedzie wesolo:evil_lol: uwielbiam takie szczeniaczki slodkie:loveu: Quote
milamini Posted April 20, 2009 Posted April 20, 2009 [QUOTE]a jak nie ma butli co godzine to jest wrzask na caly dom ze babcia sie opier.... no ten tego... ;-)[/QUOTE] :huh::grab: Jak pomocy sobie nie zapewnisz :razz: No to tylko dotrwać do pokarmu stałego. Nasze chomiki "chomikują" na razie- czyli widać same doopki bo śpią na piramidkę non stop. No i tradycyjnie- mamy jednego "wrzaska". Nawet jak dwa się rodziły- to jedno musialo byc wraskiem. Co to w nich siedzi? :evil_lol: Quote
Musiałek Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 a ja mam pytanie odnośnie kapieli suki w ciązy i utrzymania sutków w czystości ?? ja na razie mam u siebie jeszcze plac budowy, psy wsciekają się w piachu - niepowiem żeby teraz do najczystszych należały :) Sheina tez nie pozostaje w tyle :) jest w 40 dniu ciąży i teraz kiedy powinnam ja kapać? czy teraz czy dopiero przed porodem ? czy sutki czymś przemywać czy tylko przed porodem ?? czy wogóle nic nie robić ?? i czy przed porodem powinnam sie zaopatrzec w jakies mleko, butelki i smoczki aby ewentualnie dokarmiac szczeniaki ?? jesli tak to jakie ?? Quote
Junka Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 A jak tam się Sheina czuje Iwonko?? :lol::cool3: Quote
Junka Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 [quote name='Musiałek']super - humor jej dopisuje, próbuje figlowac zaraz odpuszcza bo przeciez jej cięzko - a słuchanie brzucha stało się rytułałem i teraz sama - nie proszona - przychodzi do wyra na mizianie i słuchanie :) ale cwaniara :)[/quote] hehe wykorzystuje dziewczyna sytuacje :) Quote
Musiałek Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 super - humor jej dopisuje, próbuje figlowac zaraz odpuszcza bo przeciez jej cięzko - a słuchanie brzucha stało się rytułałem i teraz sama - nie proszona - przychodzi do wyra na mizianie i słuchanie :) ale cwaniara :) Quote
Alojzyna Posted April 21, 2009 Author Posted April 21, 2009 ja mam krótkowłose, więc nie kąpałam tylko przetarłam wilgotnym ręcznikiem a sutki przemyłam letnią wodą. Ja raczej bym nie kąpała. Lepiej porządnie wyszczotkuj. W mleko zawsze jestem zaopatrzyna (MIXOL), bo nigdy nie wiadomo co się będzie działo. A latać za mlekiem jak jest nagle potrzebne, to żadna radocha:cool3: W puszce z mlekiem jest butelka ze smoczkiem (trzeba zrobić dziurkę). Jak masz psy dużej rasy, to od razu możesz kupić w aptece butelkę dla niemowląt i smoczki "0", czyli z najmniejsza dziurką. Quote
Musiałek Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 ja mam aussiki- średnie psy :) pamietasz Blunia w kaliningradzie :) szczotkuje to i bez tego codziennnie :) ok czyli jedna butelke powinnam miec ze smoczkiem i nie kąpie a sutki przemywam ciepłą wodą aby były czyste :) i mam kupic mleko - MIXOL - gdzie je kupie ?? Quote
Light of Shin-Ra Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 Gratuluję wszystkich szczęśliwym mamom i babciom. I szelciali i dożki (szczególniej ukochane przeze mnie) przepiękne. Zazdroszczę Wam bo też bym chciała już to mieć za sobą a tu jeszcze przyjdzie trochę poczekać. Quote
justysiek Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 niedlugo beda kolejne malenstwa:diabloti::loveu: Quote
Vilcan Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 Dołączam do oczekujących na poród :loveu: Moja suczka wyżła weimarskiego jest w 43 dniu ciąży. Teraz tylko patrzec jak jej się brzuszek zaokrągla :lol: Quote
Aurunia Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 My też jesteśmy w kolejce do porodu dziś mamy 50 dzień :loveu: Quote
Asiaczek Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 [quote name='Musiałek']ja mam aussiki- średnie psy :) pamietasz Blunia w kaliningradzie :) szczotkuje to i bez tego codziennnie :) ok czyli jedna butelke powinnam miec ze smoczkiem i nie kąpie a sutki przemywam ciepłą wodą aby były czyste :) i mam kupic mleko - MIXOL - gdzie je kupie ??[/quote] ja kupuje w lecznicy wet. ale wiem, ze nie w kazdej mozna to mleko kipic. pzdr. Quote
Buszki Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 [quote name='Aurunia']My też jesteśmy w kolejce do porodu dziś mamy 50 dzień :loveu:[/quote] Ale macie fajnie,my dopiero mamy 36 dzień.To wychodzi,że jesteśmy trzecie w kolejce(chyba,że przed nami ktoś się jeszcze ujawni:cool3:). Quote
tigrunia Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 Ja sie ujawniam :grins: Wg kalendarza prenatalnego termin na 13 maja mamy :loveu: Quote
Alojzyna Posted April 21, 2009 Author Posted April 21, 2009 Ja też kupuję mleko w lecznicy. A teraz odnośnie dokarmiania szczeniąt - ile razy i ile? Stwierdziłam, że gdybym się trzymała zaleceń na opakowaniu, to szczenię padłoby z głodu :cool3: Ile i jak często karmicie? przeczytałam kiedyś artykuł p.Supronowicz na temat szcztucznego karmienia szczeniat i tam pisała, żeby karmić 3 x dziennie do syta, czyli tyle ile chcą. Ale moje nie mają umiaru. Ja teraz trzy maluchy dokarmiam 3 x dziennie zaraz po nakarmieniu ich przez sukę i wypijają po 30 ml ale widzę, że mogłyby więcej. Boję się im więcej dawać, bo nie wiem czy szczenieta "wyczują", że mają już dość... A jak wy robicie? Quote
Musiałek Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 [quote name='tigrunia']Ja sie ujawniam :grins: Wg kalendarza prenatalnego termin na 13 maja mamy :loveu:[/quote] to bedziemy sie wspierac poniewaz ja tez mam termin na 13 maja :)) Quote
anastoki Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 [quote name='Alojzyna']Ja też kupuję mleko w lecznicy. A teraz odnośnie dokarmiania szczeniąt - ile razy i ile? Stwierdziłam, że gdybym się trzymała zaleceń na opakowaniu, to szczenię padłoby z głodu :cool3: Ile i jak często karmicie? przeczytałam kiedyś artykuł p.Supronowicz na temat szcztucznego karmienia szczeniat i tam pisała, żeby karmić 3 x dziennie do syta, czyli tyle ile chcą. Ale moje nie mają umiaru. Ja teraz trzy maluchy dokarmiam 3 x dziennie zaraz po nakarmieniu ich przez sukę i wypijają po 30 ml ale widzę, że mogłyby więcej. Boję się im więcej dawać, bo nie wiem czy szczenieta "wyczują", że mają już dość... A jak wy robicie?[/quote] Lepiej nauczcie mnie karmic z butelki,bo moje w ogole nie chca:cool3: I czy w ogole jest sens dokarmiania jak przebieraja na wadze codziennie od 60 do 100gr? Quote
MEGNUM Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 [quote name='Musiałek']to bedziemy sie wspierac poniewaz ja tez mam termin na 13 maja :))[/quote] U nas dziś 60 dzień:evil_lol: Ale na razie spokój. Brzuch jeszcze nie opadł, temperatura spadła o 0,1 st. wiec sie nie liczy, nadal ma apetyt i spokojnie śpi. A dzieci krecą się w brzuchu. Czyli raczej jeszcze poczekamy. Quote
pokoik1 Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 U nas 54 dzień. Apetycik mamy, opalamy się na słoneczku cały dzień i maluszki szaleją w brzuszku :loveu: Według poprzedniego porodu powinna urodzić za 4 dni.... Quote
Alojzyna Posted April 21, 2009 Author Posted April 21, 2009 [quote name='anastoki']Lepiej nauczcie mnie karmic z butelki,bo moje w ogole nie chca:cool3: I czy w ogole jest sens dokarmiania jak przebieraja na wadze codziennie od 60 do 100gr?[/quote] Jak maluchy ładnie przybierają na wadze, to tylko się ciesz i nic nie rób. Najwidoczniej suka ma pod dostatkiem pokarmu... Quote
tigrunia Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 [quote name='Musiałek']to bedziemy sie wspierac poniewaz ja tez mam termin na 13 maja :))[/quote] Super :multi: U mnie to będzie pierwszy poród .. mam cykora jak nie wiem :-o Quote
Light of Shin-Ra Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 Jeśli szczeniaki przybierają na wadze to raczej suka ma dośc pokarmu. Mnie radzili jeszcze zwracać uwagę czy szczeniaki mają okrągłe brzuszki. Jak brzuszek jest zapadnięty to niedobrz. U nas 57 dzień. Poprzednio urodziła w 63 ale tym razem chyba jest więcej szczeniąt (na to wygląda ogromne - jak na grzywkę - obwisłe brzuszycko). Powiedzcie czy ma cie jakieś doświadczenia czy faktycznie ilośc szczeniąt wpływa na termin porodu. Jedni mówią, że jak więcej to szybciej ale inni (też doświadczeni hodowcy) , że niekoniecznie. Quote
Recommended Posts