madika Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 Jezeli juz byl taki temat to przepraszam, ale cos mi nie chce dzialac opcja szukaj ostatnio.:roll: Szukam jakichs informacji o tym jak zrobic Championat Moldawii (ile CACy, z jakich wystaw, od ilu sedziow, w jakim czasie, i czy jest jakies udogodnienie dla psow posiadajacych juz tytul championa). Niestety na ich stronie (wersja angielska) nic nie znalazlam na ten temat. Quote
J.G Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 Mołdawia jest zawieszona w FCI,nie jestem pewien ale wydaje mi się że do odwieszenia nie mogą wydawac Championatów swego kraju. Quote
efra-husky Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 zawieszenie w FCI nie skutkuje zakazem wydawania championatów krajowych ;) Bośnia mimo, że zawieszona a championat Bośni i Hercegowiny wydawała ;) Każdy z krajów sam ustala zasady championatów. To, że dany kraj jest zawieszony przez FCI wiąże się z tym, że nie może organizować wystaw międzynarodowych a krajowe championaty nie są honorowane przez FCI. Jak dobrze pamiętam, jeśli pies był już championem jakiegokolwiek kraju to za 1 CAC dostawało się championat Mołdawii. No i zgodnie z zarządzeniem przyjętym w Bratysławie 4 października Mołdawia od przyszłego roku odzyskuje prawo do organizacji wystaw międzynarodowych ;) Quote
J.G Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 [quote name='efra-husky']zawieszenie w FCI nie skutkuje zakazem wydawania championatów krajowych ;) Bośnia nadal jest zawieszona a championat Bośni i Hercegowiny można zrobić. Każdy z krajów sam ustala zasady championatów. To, że dany kraj jest zawieszony przez FCI wiąże się z tym, że nie może organizować wystaw międzynarodowych a krajowe championaty nie są honorowane przez FCI. Jak dobrze pamiętam, jeśli pies był już championem jakiegokolwiek kraju to za 1 CAC dostawało się championat Mołdawii.[/QUOTE] Dziękuję bardzo serdecznie,nie wiedziałem że tak jest. Quote
madika Posted October 28, 2009 Author Posted October 28, 2009 [B]Efra[/B] - no wlasnie dlatego, ze odzyskali prawa czlonkowiskie i beda tam CACIBy to sie pytalam o championat :) Jestes pewna tego jednego CACa? Z miedzynarodowki oczywiscie ma on byc? Quote
efra-husky Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 madika wiem ;) Znalazłam tą informację i poprawiłam mój post ;) Quote
panbazyl Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 To od nowego roku Mołdawia będzie już odwieszona? Quote
madika Posted October 28, 2009 Author Posted October 28, 2009 Efra - zauwazylam i zedytowalam swoj post szybko, ale nie wystarczajaco szybko jak widac ;) Panbazyl - tak, podpisali dokumenty bodajze 4pazniernika i w 2010 Moldawia normalnie organizuje CACIBy. Quote
narisowa Posted October 29, 2009 Posted October 29, 2009 tak na marginesie - temat powinien być w "championatach i tytułach" ;) przed zawieszeniem dla psa "łysego" trzeba było mieć 3 cac w tym 1 z międzynarodówki od 2 różnych sędziów. mołdawia organizowała tzw. maratony czyli w 1 weekend 2 x cacib i 1 x cac, także można było zdobyć ch md za jednym wyjazdem. dla championów wystarczył 1 cac. jak będzie "po odwieszeniu" to zobaczymy.... informację o możliwości zdobycia championatu podawali zwykle przy info o danych wystawach. Quote
Zabajka Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Mołdawia wraca do łask...? Wow ! No to wypada się tam pokazać... Byłam zgłoszona do Mołdawii gdy akurat ją zawiesili i nic wtedy z tego nie wyszło. Może teraz się uda odwiedzić ten tajemniczy kraj... Quote
narisowa Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 caciby: 6, 7 II kiszyniów 22, 23 V kiszyniów 11,12 IX kiszyniów 9, 10 X tiraspol 4,5 XII kiszyniów na razie tyle tylko, może jeszcze coś dorzucą do tej listy ;) Quote
wiktorziolo Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 W Mołdawii jest jeden CAC na płeć czy jak w Polsce? CACIB Mołdawski będzie się normalnie liczył do Intera od 2010r? Quote
narisowa Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 cacib normalnie liczą do intera. cac był jeden na klasę, nie wiem, czy nie zmmienili, ale nie ma zadnego info na ten temat Quote
Darianna Posted April 11, 2011 Posted April 11, 2011 Ktoś był po 2010 roku i faktycznie, wliczyli mu cacib z Mołdawii do Intera? :D Quote
panbazyl Posted April 11, 2011 Posted April 11, 2011 [quote name='Darianna']Ktoś był po 2010 roku i faktycznie, wliczyli mu cacib z Mołdawii do Intera? :D[/QUOTE] Mołdawia znów wróciła do FCI. Pies mojej znajomej skończył ostatnio tam intera, więc za kilka miesięcy dowiem się czy już ma dyplom intera w domu :) Quote
meta Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 ja byłam w Kiszyniowie w grudniu 2010, skonczylam 2 intery, dostalam dyplomy w zeszlym tygodniu, co mnie bardzo zdziwilo, ze tak szybko wyslali caciby do fci :) Quote
Mari Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 a czy ktoś się orientuje jak zdobyć junior ch? ile zwycięstw potrzebnych, od ilu sędziów i na jakich wystawach? Quote
narisowa Posted August 3, 2011 Posted August 3, 2011 [quote name='Mari']a czy ktoś się orientuje jak zdobyć junior ch? ile zwycięstw potrzebnych, od ilu sędziów i na jakich wystawach?[/QUOTE] [LIST=1] [LIST] [*][FONT=Times New Roman][B]Awarding of the "JUNIOR CHAMPION OF MOLDOVA" title[/B](JChMD)[/FONT] [/LIST] [/LIST][SIZE=3][FONT=Times New Roman]- 2 х Junior САС – at double Dog Shows of CACIB rank. [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman][B]- [/B][B]In[B] National Championship [/B]dogs[/B]obtainedBest Junior Dog and Best Junior Bitch of breed became Champion of Moldova.[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] In order to obtain the certificate “Junior Champion of Moldova” it is necessary to submit the following documents: [/FONT][/SIZE] [LIST=1] [*][SIZE=3][FONT=Times New Roman][U]Application on obtaining the certificate of Junior Champion of [/U][U]Moldova[/U][U] [/U](specifying the date of exhibition, place of exhibition holding, name of the expert and the registration number of the exhibitor).[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Copy of the pedigree.[/FONT][/SIZE] [/LIST][FONT=Times New Roman][SIZE=3] no i jeszcze na tzw. maratonach można za 1 CAC pod warunkiem, że pies ma już jakiś młodzieżowy championat[/SIZE][/FONT] Quote
Banshee. Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale.. tzn. że psu wystarczy jeden BOB Junior na CACIBie? Czy musi być obowiązkowo do tego 2xCAJC? Quote
Recommended Posts