Akitka Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 U mojej psicy podejrzewamy alergię na drób (sunia je Eukanubę Pupyy&Junior Large Breed) i wetka radzi zmienić albo na Eukanubę Lamb & Rice albo na Hill'sa Lamb& Rice albo właśnie na Royal Canine Hypoallergenic albo RC Sesitivity Control. A po waszych postach to już sama nie wiem... Jakoś mnie nie ciągnie do tego RC. :shake: Quote
Toska Posted August 23, 2006 Author Posted August 23, 2006 hmmm, chyba najlepszym rozwiązaniem jest niestety metoda prób i blędów... no i baczna obserwacja psa ! Quote
agnieska Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Odgrzebię stary temat ;) obecnie skład jest nieco zmieniony: [B]tapioka, suszone ryby (błękitek), włókno roślinne, hydrolizowane wątróbki drobiowe, tłuszcze zwierzęce, sole mineralne, olej sojowy, fruktooligosacharydy, tran, L-tyrozyna, DL-metionina, tauryna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny)[/B] Weterynarz zaleciła przejście na 2 miesiące na dietę weterynaryjną w celu hmm.. ogólnie uspokojenia układu trawiennego u naszego kurdupla ;) przypuszczalnie alergię na kurczaka (skutki ponad 30kg kurczakowej Acany dla szczeniąt ras dużych daje nam obecnie w kość), raz w miesiącu tygodniowa biegunka, ogólna wrażliwość na nowe składniki w diecie... Z jednej strony jestem bardzo źle nastawiona do Royala, z drugiej - nie mieliśmy już nic do stracenia, a jeśli miała pomóc... Na Royala przeszliśmy po 1,5tygodnia gotowanego jedzenia (serwowanego z powodu kolejnej biegunki), w niedzielę 14.06 dostał pierwsze royalowe śniadanie, we wtorek 16.06 już wszystkie 3 posiłki składały się z Royala. Zawsze suchą karmę wprowadzaliśmy przez tydzień - półtora, a i tak kończyło się to luźniejszą kupą, Royala przyjął niesamowicie dobrze: kupy są zwarte i z dnia na dzień jest ich mniej (wtorek 5, środa 4, dzisiaj zanosi się na 3 :multi: szajbus z kup się cieszy :oops:). Karma jak na razie jedzona jest chętnie, pies wręcz lata do miski i wylizuje do czysta. Mam nadzieję że apetyt będzie mu dopisywał przez 2 miesiące, a później będzie można wrócić na normalne karmy bytowe z wyższej półki :) Quote
dzasta Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Mojemu psiakowi ta karma pomogła na wyłysienia za uszami ( które miał od urodzenia) jak również na łyse placki po nie udolnych zeskrobinach :mad: Nie jadł jej chętnie ale generalnie jest niejadkiem Quote
Magdalena Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 odgrzebiemy stary temat - od mniej więcej połtora roku mój pies alergik jest tylko i wyłącznie na tej karmie (szczegolnie upodobał sobie puszki, ale suchym też nie pogardzi) i przyznaje, że jestem bardzo zadowolona Quote
gayka Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 czyli wbrew ludzkiemu gadaniu , diety RC poprostu się sprawdzają u wielu psów. Ktoś kto nie mial problemów z psim zdrowiem nie ma pojęcia jaka to dla właściciela ulga dobrać karmę , która pomaga. Quote
whiteterrier Posted October 5, 2012 Posted October 5, 2012 Mój pies właśnie 'testuje' tą karmę. Ogólnie u niego najbardziej OK było na Acanie, ale bałam się, że ma za dużą ilość białka i może być potem nie fajnie z wątrobą, więc przeszliśmy na Wolfsbluta ( którego jadł wcześniej ) i się zaczął armagedon.. Nie wiem czy zmienili skład, czy co, ale pies wymiotował dalej niż widział, dużo pił i miał luźne kupy. Aktualnie 'przejściowo' jesteśmy na karmie z RC, właśnie tej sensitivity i po tygodniu mogę powiedzieć, że wszystko się uspokoiło, pies wcina aż miło ( jest straaasznym niejadkiem ) i co najważniejsze nie wymiotouję. Jestem ogólnie zadowolona, ale mam nadzieję, że za jakieś 2-3 miesiące bd mogli wrócić do Acany. Albo dopiero po zimie. Muszę wypróbować też puszki i na czas kuracji wykluczyć inne jedzenie. Quote
miecz999 Posted March 20, 2013 Posted March 20, 2013 Karmię psa od dawna tą karmą. Bardzo ładnie nabrał na wadze, z czym miał niegdyś problem. Sierść błyszczy a samopoczucie zwierzaka jest na najwyższym poziomie. Gazy pożegnaliśmy bezpowrotnie. Quote
havanese Posted July 30, 2014 Posted July 30, 2014 Czy ktos zna podobna karme o mniejszych krokiecikach ? Quote
Marzena* Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 [quote name='havanese']Czy ktos zna podobna karme o mniejszych krokiecikach ?[/QUOTE] Royal Canin Hypoallergenic Small Dog lub Royal Canin Skin Care Small Dog Quote
gayka Posted February 5, 2015 Posted February 5, 2015 Marzena zanim coś takiego napiszesz powinnaś sprawdzić , bo wprowadzasz kogoś w błąd. Rc Skin Care to zupełnie inna od sensitivity karma , ma w składzie pszenicę i kukurydzę i ma dwa razy więcej tłuszczu . Hypoallergenic podobnie ma 16 % tłuszczu , więc żadna z nich nie nadaje się do zastąpienia Sensivity , która jest rekomendowana przy diecie niskotłuszczowej . Pamiętajmy, że to są karmy lecznicze i każda ma określone zadanie. Quote
Recommended Posts