Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Karolciu nie śmiej się ze mnie....Ja dopiero się uczę obcować z aparatem ,poza tym model nie chciał pozować ,wiercił się i siadał , nie miał mi go kto przytrzymać ...
Byliśmy sam na sam ;)

Posted

[quote name='Gru']Karolciu nie śmiej się ze mnie....Ja dopiero się uczę obcować z aparatem ,poza tym model nie chciał pozować ,wiercił się i siadał , nie miał mi go kto przytrzymać ...
Byliśmy sam na sam ;)[/QUOTE]

>>>>>>>>Basiu to był taki mały uśmiech:) ja zdjęcia robie zawsze tel; więc moje też są słabe niestety,i też jestem z psami sam na sam:) niestety nie wszystkie zwierzaki chcą pozować:) pozdrawiam:)

Posted

Włosa na uszach nie ruszałam maszynką , podcięłam tylko końcówki , on ma taki dziwny włos na nich.
Chętnie posłucham rad na temat cięcia pudli , spanieli i goldenów.Jestem samoukiem , oglądam zdjęcia i próbuję zrobić podobnie ;)
Całego pieska zrobiłam nożyczkami giętymi , oczywiście prócz pyszczka ,części szyi i łapek .

Posted

[quote name='Gru']Włosa na uszach nie ruszałam maszynką , podcięłam tylko końcówki , on ma taki dziwny włos na nich.
Chętnie posłucham rad na temat cięcia pudli , spanieli i goldenów.Jestem samoukiem , oglądam zdjęcia i próbuję zrobić podobnie ;)
Całego pieska zrobiłam nożyczkami giętymi , oczywiście prócz pyszczka ,części szyi i łapek .[/QUOTE]

[B]Gru[/B] gratuluję, bardzo ładnie zrobiony pudelek :)
Uszy są u nasady albo wycięte nożyczkami, albo zgolone.
Osobiście ja bym jeszcze podrównała brzegi nożyczkami.
Swoim pudlom, które strzygę na "jeżyka" ;) od spodu wygalam całkowicie włos z ucha, a na zewnętrznej stronie zostawiam włos maksymalnie do 2 cm :)

Posted

[quote name='Sonya-Nero'][B]Gru[/B]
Swoim pudlom, które strzygę na "jeżyka" ;) od spodu wygalam całkowicie włos z ucha, a na zewnętrznej stronie zostawiam włos maksymalnie do 2 cm :)[/QUOTE]
Żeby poprawić wentylację?
Zrób zdjęcia koniecznie - też chciałabym zobaczyć.

Posted

Dzięki za odpowiedzi i miłe posty.Ciesze się ,że mogę z Wami pisać bo do tej pory nie miałam z kim wymieniać doświadczeń.
Nie posiadam kursu strzyżenia i na euro-groomie znalazłam się przypadkiem za namową koleżanki i tam poznałam Lilki16 i stąd moja obecność na dogo ;)

Posted

A tego pudla wcześniej strzygła sama właścicielka a co z uszami zrobiła zapytam przy najbliższej okazji ;)
Spaniela to bym wytrymowała tylko miałabym problem ze szczegółami tj.brzuch , łapy (zarys) ,trójkąt między tylnymi łapami i czy przedpiersie musi być obfite czy umiarkowane to tego też nie wiem ....

Posted

[url]http://www.youtube.com/watch?v=-VhiXTjNNCE[/url] polecam te filmiki::)a co do reszty podpatrz sobie na fotkach.Tak naprawde kazdemu spanielowi przedpiersie zrobisz inaczej.Jak ma slabe to wiadomo,zostawiamy wiecej klaka,jak mocne mozna wiecej wyciac:)
Lapki na kocio(okraglo).
Firanka na brzuchu tez zalezy od psa i groomera.Ja np robie taka troche scieta pod skosem w kierunku przedpiersia,nieraz zostawia sie dluga prosta.

Posted

[quote name='Gru']Dzięki Doginko (wiem ,że hodujesz sznupki)tym bardziej dzięki;)[/QUOTE]
Ja nie hoduję sznupków - 2 moje psy są z hodowli Sasquehanna i 1 z Kosmate łapy;-)
Ale robię sznupki i tak jak Ty zrobiłaś/łeś głowę, a i resztę, bardzo mi się podoba;-)

Posted

Sonya a jak się nazywają te różne fryzury pudlowe? Jakieś kontynentalne? Na lwa? Bardzo mnie to ciekawi.
Kiedyś pragnęłam mieć pudelka czarnego toyka , okrutnie mi się podobają.
Na jakiejś międzynarodówce kobieta wystawiała na bisach królewskiego i toyka oba były w nią tak wpatrzone w ruchu ,że zastanawiałam się nad tym jak mogą biec nie patrząc pod łapy,ten mały tak zadarta główka do góry jak w obrazek w nią patrzył ;)

Posted

Pudlowe fryzy znajdziesz [URL="http://www.klubpudla.twojhosting.pl/?cat=29"]tu[/URL]

Lew to goła dooopka z pomponami na stawach skokowych a kontynentalna to dorzucone do tego rozety na nerkach/zadzie.

Posted

Ale na wystawach bywasz często ;) Fervex ma bardzo mało włosa na łapach , jest bardzo szorstki a i wskubany brzuch miał zbyt płytko stąd różnica koloru płetwy .Niestety trymował go właściciel ,ja bym to zrobiła nieco inaczej .Rosjanie pięknie robią sznupki;)

Posted

[quote name='Gru']Modern clip jest najłatwiejsza ;)[/QUOTE]

No nie wiem. Przy modern clip musisz mieć super oko i technikę bo inaczej zrobisz z psa koślawca a przy pomponach tylko giete nożyczki :P Zdaniem prawdziwych groomerów kontynentalna najłatwiejsza bo nie musisz tak strasznie pilnowac proporcji.

Posted

[quote name='Gru']No właśnie technikę...Jakie są techniki? Brakiem proporcji można każdego psa "zbebrać"...[/QUOTE]

Ja się nie wypowiadam, bom nie groomer, o technikach strzyżenia. Nie mam wiedzy teoretycznej tylko troszkę praktycznej :D Tak tyci tyci :D