Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='olekg89']Chapsio-mnie też właśnie to zastanawia na cholere biorą np.szkota/bichona czy inne kudłate psy skoro nie chce im się potem ich czesać?A jak przyprowadzą takiego do fryzjera to najlepiej na łyso ,żeby przypadkiem ziarenka piasku nie przyniósł.[/QUOTE]

i żeby nie trzeba było za szybko do fryzjera znowu przychodzić i płacić :lol:

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Chapsio to co opisujesz występuje u ponad 95% opiekunów , ale to ty masz decydować , chyba że najważniejszy jest pieniądz.
Ja krótko przedstawiam sprawę , mogę maksymalnie zrobić krótko , ale wszystko ma pewne granice , bo nie mogę sobie pozwolić na antyreklamę . Nie ma nic wspólnego wystawa , pies ma wygłądać jak należy . A jak się nie podoba , to niech idzie do innego.

Posted

[quote name='Chapsio']
trzy dni przygotowywałam się do tego merytorycznie, zgłębiłam wzorzec, obejrzałam hodowle, porady dotyczące jak ma dany osobnik wyglądać, co i gdzie trymować, robiłam go trzy godziny , byłam wręcz z siebie dumna jak patrzyłam na obiekt na stole i co? ZONK, przyszła Pani i powiedziała że ona nie przyszła tu zrobić psa na wystawę tylko obciąć na krótko!! że tak, to robił jej hodowca, a ona chce na KRÓTKO!! ech temat rzeka...[/QUOTE]

widać za mało zgłębiłaś wzorzec....
no są tacy niestety co proszą o golenie ..ale mi chodzi i wykończenie tej fryzury ...jego praktycznie nie ma ...za uszamu nie wygolone , łapy nie przyciete na równo, kiecke tez ostatecznie przy takiej fryzurze można podrównać ...broda na sznaucera....nad łokciem bałagan za dużo...front też skopany ....to sa wszystko niuanse rzutujące na całość formy nawet u zgolonego szkota ...
jak golić to też z głową i przynajmniej przybliżyć się do wzorca...i staranniej wykończyć fryzurę .

Posted

Grey jeżeli dorabiasz sobie tylko strzyżeniem to mozesz tak robić a jeżeli to twoje główne źródło dochodu to nie bardzo bo zostaniesz bez klientów.Mi czasami udaje się przekonac klienta a czasami nie i koniec

Posted

już rozumiem co miała na myśli koleżanka mówiąc "nie wsadzaj zdjęć na dogo" :))
ale ja pokorna jestem, więc wszelką krytykę przyjęłam i postaram zastosować w praktyce, choć fakt faktem brakuje mi tu trochę sformułowań typu "ja uważam że..." myślę że powinnaś..." takiej trochę milszej formy...no ale cóż widocznie z racji wieku inaczej na to patrzę;) ale rozumiem i wiem że ja widząc źle lub nie dokładnie zrobionego setera daję upust mojemu niezadowoleniu;)
pozdrawiam

Posted

[B][URL="http://www.dogomania.../members/277-Chapsio"][B]Chapsio[/B][/URL][/B] taka jest już specyfika dogo, kto nie przywykł do krytyki na pewno miejsca sobie na tym forum nie znajdzie [B];) [/B]nie ma co się przejmować[B] :p
[/B]

Posted

Wydaje mi się że o to w tym wszystkim chodzi... Każdy jest omylny i robi coś źle.. Ja bym wolała żeby ktoś ocenił moją pracę abym mogła się doskonalić... Powiedział mi co robie źle i jak powinno być;) Do tego między innymi służy ta galeria;)

Posted

Ja dla różnicy wrzuce setera cietego wg angielskiej szkoly. Nie uzywam maszynki, tylko nozyczek i trymera. Ucho sciete ok 8-9 mm, wewnetrzna strona z dlugim wlosem. Grzbiet przestrzyzony na wysokosci lopatek (robia sie skrzydelka) i zadu (gesty wlos dodaje dobre 4-5 cm w góre) Na wystawie zrobiony kosmetykami obciazajacymi wlos, w celu wlasnie zniwelowania "piórek" i elektryzowania sie. Pod ogonem wyciety na króko trójkącik, wlos ogona przyciety az do ostatniego kregu.

[IMG]http://lh5.ggpht.com/_utg6caj0104/TALsxayBaKI/AAAAAAAAA04/ZtNqONDMRqo/s640/myenglishboy.jpg[/IMG]

I tu sama glowa po 2 tygodniach od obciecia

[IMG]http://lh5.ggpht.com/_utg6caj0104/TALw_0_jY2I/AAAAAAAAA1Q/xt0IWT9IQT0/s512/glowa.jpg[/IMG]

Posted

Talagia to męczysz się ,a wszystko mogła by zrobić maszynka , używasz C.K. Marsy , chyba specjalnie zostawiłaś duży pióropusz na ogonie.

Posted

Grey wole się pomęczyć niż zjechać mojego psa maszynką :) Uważam, ze widac czy pies byl strzyzony nozyczkami (moim zdaniem znacznie naturalniej) czy zostal zgolony maszynka.
Przez pewien czas uzywalismy maszynki, ale od 2 lat juz jej nie ruszam, ze wzgledu na to, ze znacznie bardziej podoba mi sie pies zrobiony degazowkami. Wbrew pozorom nie mecze sie tak bardzo, raptem koło godzinki przed telewizorem :)
A ogon no coz, preferuje na nim dlugi włos :diabloti:

Posted

Chapsio a co Ty zastosowałabyś ?
Darianna nie zapominaj ,że to są psy na polowania , a nie do dekoracji..
Talagia , czyżby maszynka wysiadła i ostrza się stępiły ?
Szkoda czasu na zabawę z nożyczkami .

Posted

Cockermaniaczka mysle, ze u cockera tez sie sprawdzi, bo wlos jest podobny. Uwazam, ze przejscia sa znacznie łagodniejsze :)
Nie uwazam, ze to strata czasu. Tak jak napisalam nie zabiera mi go dlugo obciecie psa (a zwykle sa to male poprawki, bo czesto sie wystawia), a efekt mi sie bardziej podoba niz po maszynce :)

Posted

Szanowne panie , nie piszcie "golenie " , bo do tego jest inne narzędzie .Ja zastosowałbym ostrze 9 mm.z włosem i gdzie tu byłoby goło.
Cockermaniaczka nie wytrzymałaś , żeby coś napisać , czy aby nie zapomniałaś o diabełku .