Asiaczek Posted June 1, 2012 Author Posted June 1, 2012 Od powrotu z WDS nie wyrabiam sie z czasem. Przepraszam. Obiecuje jutro nadrobic zaległości i pocieszyc Was fotkami... I jeszcze jedno przemyślenie: Nie wolno pić wody z kranu, bo jest brudna, tak? Owoce trzeba myć wodą z kranu - będą czyste.... Czy ktoś to ogarnia...?;) pzdr. Quote
A&L Posted June 1, 2012 Posted June 1, 2012 Hhahaha ależ masz przemyślenia :evil_lol: No, ale racja! Trzeba myć przegotowaną ;) Czekam na foto. Quote
Korenia Posted June 1, 2012 Posted June 1, 2012 [quote name='Asiaczek']I jeszcze jedno przemyślenie: Nie wolno pić wody z kranu, bo jest brudna, tak? Owoce trzeba myć wodą z kranu - będą czyste.... Czy ktoś to ogarnia...?;) pzdr.[/QUOTE] To ja wyjaśnię ;) Wodę z kranu generalnie można pić. Tzn. woda wypływająca z oczyszczalni ścieków jak najbardziej nadaje się do picia i bez oporów można pić. Niestety zanim dotrze ona do nas przepływa przez kilometry rurociągów. W takich rurach tworzy się biofilm, który zanieczyszcza tą wodę, ale im nowszy rurociąg tym woda czystsza :) A co do mycia owoców - w wodzie nie ma tylu bakterii, ile jest w glebie czy w powietrzu. Stężenie bakterii wrasta wraz z oddaleniem od ziemi - tzn. na marchewce będzie najwięcej, potem na truskawkach, a najczystsze będą czereśnie. Większa część owoców jest również woskowana czy pryskana i wodą zmywamy to co 'najgorsze'. Oczywiście lepiej myć wodą przegotowaną, ale ta z kranu również jest czysta, podlega ona rygorystycznym kontrolom. W starym rurociągu oczywiście będzie więcej jonów magnezu czy wapnia, ale nie będzie to woda zanieczyszczona bakteriologicznie. Wody z kranu nie można pić na pewno podczas powodzi itp, chociaż wtedy dodatkowo oczyszczalnia ścieków wprowadza tzw. punkt dozowania środków chemicznych (dwutlenek chlorku + ług sodowy, które dodatkowo oczyszczają bakteriologicznie i jest utrzymane odpowiednie pH), ale mimo to takiej wody nie pijemy i przegotowujemy ją około 20 minut ;) Quote
Alicja Posted June 1, 2012 Posted June 1, 2012 [quote name='Asiaczek']Od powrotu z WDS nie wyrabiam sie z czasem. Przepraszam. Obiecuje jutro nadrobic zaległości i pocieszyc Was fotkami... I jeszcze jedno przemyślenie: Nie wolno pić wody z kranu, bo jest brudna, tak? Owoce trzeba myć wodą z kranu - będą czyste.... Czy ktoś to ogarnia...?;) pzdr.[/QUOTE] ja tam czasem wypiję nieprzegotowaną kranówę i jeszcze nic mi nigdy nie było , jak idę z Ozzym na spacer leję kranówkę do butelki i równo wypijamy , przecież 2 butelek taszczyć nie będę :lol: Quote
Asiaczek Posted June 2, 2012 Author Posted June 2, 2012 [quote name='Korenia']To ja wyjaśnię ;) Wodę z kranu generalnie można pić. Tzn. woda wypływająca z oczyszczalni ścieków jak najbardziej nadaje się do picia i bez oporów można pić. Niestety zanim dotrze ona do nas przepływa przez kilometry rurociągów. W takich rurach tworzy się biofilm, który zanieczyszcza tą wodę, ale im nowszy rurociąg tym woda czystsza :) A co do mycia owoców - w wodzie nie ma tylu bakterii, ile jest w glebie czy w powietrzu. Stężenie bakterii wrasta wraz z oddaleniem od ziemi - tzn. na marchewce będzie najwięcej, potem na truskawkach, a najczystsze będą czereśnie. Większa część owoców jest również woskowana czy pryskana i wodą zmywamy to co 'najgorsze'. Oczywiście lepiej myć wodą przegotowaną, ale ta z kranu również jest czysta, podlega ona rygorystycznym kontrolom. W starym rurociągu oczywiście będzie więcej jonów magnezu czy wapnia, ale nie będzie to woda zanieczyszczona bakteriologicznie. Wody z kranu nie można pić na pewno podczas powodzi itp, chociaż wtedy dodatkowo oczyszczalnia ścieków wprowadza tzw. punkt dozowania środków chemicznych (dwutlenek chlorku + ług sodowy, które dodatkowo oczyszczają bakteriologicznie i jest utrzymane odpowiednie pH), ale mimo to takiej wody nie pijemy i przegotowujemy ją około 20 minut ;)[/QUOTE] Dzięki. Mądra z Ciebie kobitka:) [quote name='Alicja']ja tam czasem wypiję nieprzegotowaną kranówę i jeszcze nic mi nigdy nie było , jak idę z Ozzym na spacer leję kranówkę do butelki i równo wypijamy , przecież 2 butelek taszczyć nie będę :lol:[/QUOTE] Moje baski tez pija kranówkę. Ja - juz tylko z butelek gazowaną;) pzdr. Quote
Asiaczek Posted June 2, 2012 Author Posted June 2, 2012 Zdjęcia Dżezika z WDs 2012. Dowiedziałam się, że ten link moga oglądac również osoby niezalogowane na FB. Proszę, niech ktoś to sprawdzi i mi potwierdzi... [url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.336236996449381.74067.100001892510922&type=3&l=bd02262a0d[/url] Facebook © 2012 · [URL="https://www.facebook.com/ajax/intl/language_dialog.php?uri=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.336236996449381.74067.100001892510922%26type%3D3"]Polski[/URL] Pzdr. Quote
Ptysiak Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 [quote name='Asiaczek']Zdjęcia Dżezika z WDs 2012. Dowiedziałam się, że ten link moga oglądac również osoby niezalogowane na FB. Proszę, niech ktoś to sprawdzi i mi potwierdzi... [URL]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.336236996449381.74067.100001892510922&type=3&l=bd02262a0d[/URL] Facebook © 2012 · [URL="https://www.facebook.com/ajax/intl/language_dialog.php?uri=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.336236996449381.74067.100001892510922%26type%3D3"]Polski[/URL] Pzdr.[/QUOTE] Mogą, potwierdzam ;) A wody z kranu (przynajmniej u mnie w domu) nie pijam bo mamy tak zajefajną, że strach ją pić nawet przegotowaną :D Quote
Ptysiak Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Nie ma za co :) [url]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/540067_336241673115580_100001892510922_825121_2057385423_n.jpg[/url] a tak na marginesie, to musi być wspaniałe uczucie :) Miłej soboty, pozdrawiamy. Quote
Asiaczek Posted June 2, 2012 Author Posted June 2, 2012 Oj, tak..... i dodatkowo w tak wysokiej stawce (61 zgłoszonych, ocenionych 53), i jeszcze, że to pierwszy basenji z polskim przydomkiem!!!! Eh, chce się zyc:) pzdr. Quote
Daga&Maks Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 świetnie się zaprezentował :) ja z kranu wody nigdy nie piłam, zawsze kupuję w butelkach, chociaż podobno w tym kraju nawet do butelkowanej wody potrafią nalać kranówkę, a potem to w sklepach ląduje Quote
Vectra Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Asiu bo ty lubisz dowcipy , a ten mnie zabił :evil_lol: [IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/196039_365361563523328_1477148326_n.jpg[/IMG] polska to jest kraj z ogromnym poczuciem humoru :evil_lol: Quote
Asiaczek Posted June 2, 2012 Author Posted June 2, 2012 [quote name='dagaa111']świetnie się zaprezentował :) ja z kranu wody nigdy nie piłam, zawsze kupuję w butelkach, chociaż podobno w tym kraju nawet do butelkowanej wody potrafią nalać kranówkę, a potem to w sklepach ląduje[/QUOTE] Hahaha, tez o tym słyszałam:) [quote name='Vectra']Asiu bo ty lubisz dowcipy , a ten mnie zabił :evil_lol: [IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/196039_365361563523328_1477148326_n.jpg[/IMG] polska to jest kraj z ogromnym poczuciem humoru :evil_lol:[/QUOTE] Dobre!!!! pzdr. Quote
Ciapkowa. Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 ja nie raz piłam kranówę i nic mi nie jest, chociaż najsmaczniejsza to ona nie jest :D a co do obrazka, padłam i umarłam :D Quote
jamnicze Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Ja też spokojnie mogłam obejrzeć zdjęcia. Ach ten szampan z Puchara musiała wyśmienicie smakować :) Quote
Patisa Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 [quote name='Asiaczek']A czego tu się wstydzic...? Dokładnie:) Ostatnio jest jakas mania jeżdżenia na maratony wystawowe, gdzie można zdobyc 5-8-10 tytułów championów. Tytuły sa dosyc egzotyczne - Azerbejdżan, Cypr, Kirgistan, Gruzja... Pzdr.[/QUOTE] [quote name='Asiaczek']Wracając jeszcze do WDS 2012, to Dżezik przywiółz takie oto nagrody (puchar + rozeta): [IMG]http://i1262.photobucket.com/albums/ii614/JoannaGS/ZmianarozmiaruRotationofIMG_4722.jpg[/IMG] [IMG]http://i1262.photobucket.com/albums/ii614/JoannaGS/ZmianarozmiaruRotationofIMG_4719.jpg[/IMG] [IMG]http://i1262.photobucket.com/albums/ii614/JoannaGS/ZmianarozmiaruRotationofIMG_4721.jpg[/IMG] ;) pzdr.[/QUOTE] [quote name='Elitesse']o jak ja to uwielbiam ! szkoda ze nikt jeszcze nie ma tytułu Burkina Faso czy Papui Nowej Gwinei .... w sznaucerach to wrecz oczywistoscia sie staje ze pies oprocz CH.PL powinien miec Ch Rumuni - dostaje sie go za 1 CACIB przy stawkach prawie zerowych w sznaucerach wiec osiagniecie ze ho ho co innego jak ktos jezdzi do "normalnych" krajow i taka Rumunie potraktuje jako egzotyczna wycieczke ale dla niektoryc to cel najwazniejszy i najwyzsze wystawowe osiagniecie ...[/QUOTE] Piekne nagrody, mm...:loveu: Jeszcze wszystko przede mna jesli chodzi o maratony zagraniczne :evil_lol: ale już tak sama podejrzewałam, że w takiej Rumunii czy Ukrainie, Litwie, musi być łatwiej zrobić intera niż w takich Niemczech, Francji czy nawet Czechach - bo wystarczy spojrzeć ile w Polsce jest interchampionów z tytułami championa Niemiec, Francji czy Czech a ile z tytułami Litwy, Ukrainy, Rumunii. Praktycznie każdy, którego przeglądałam miał championat Rumunii i Litwy/Ukrainy. :razz: Quote
Asiaczek Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 [quote name='Ciapkowa.']ja nie raz piłam kranówę i nic mi nie jest, chociaż najsmaczniejsza to ona nie jest :D a co do obrazka, padłam i umarłam :D[/QUOTE] Ja juz wieki całe nie piłam kranówy. Generalnie nie lubię smaku wody, ale powoli przekonuje si e do gazowanej. Mam nawet swoje ulubione wody:) Nestle - Aquarelle, Żywiec, no i moja ulubiona węgierska woda Cristal.... . A niegazowane to lubię tylko Aquarelle. [quote name='jamnicze']Ja też spokojnie mogłam obejrzeć zdjęcia. Ach ten szampan z Puchara musiała wyśmienicie smakować :)[/QUOTE] Oj, tak, po takich emocjach, pragnienie było ogromne:) A jeszcze w takim świetnym towarzystwie, mmmm.... [quote name='Patisa']Piekne nagrody, mm...:loveu: Jeszcze wszystko przede mna jesli chodzi o maratony zagraniczne :evil_lol: ale już tak sama podejrzewałam, że w takiej Rumunii czy Ukrainie, Litwie, musi być łatwiej zrobić intera niż w takich Niemczech, Francji czy nawet Czechach - bo wystarczy spojrzeć ile w Polsce jest interchampionów z tytułami championa Niemiec, Francji czy Czech a ile z tytułami Litwy, Ukrainy, Rumunii. Praktycznie każdy, którego przeglądałam miał championat Rumunii i Litwy/Ukrainy. :razz:[/QUOTE] Niektóre moje psy tez maja tytuły championa Litwy i Rumunii. I o ile do Rumunii, to rzeczywiscie pojechały tylko raz, o tyle na Litwę to trzeba pojeździć było 4 razy (potrzebne byly 4 wnioski). Na Łotwie tez jest ciekawie bo tam jest jeden CAC na płeć, więc ciężko się przedrzeć... Teraz Litwa złagodziła wymogi dla nas Polaków... Poza tym, wszystko zalezy od tego, jaką masz rasę. Mniej lub bardziej popularna na wystawach. Wystarczy spojrzec na statystyki, jakie pojawiaja się w katalogach - ile jest psow w danej rasie... Pzdr. Quote
Asiaczek Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 Zaraz jade do Tesco na zakupy. Kto chetny.? hahaha... Pzdr. Quote
anorektyczna.nerka Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Asiaczku, masz może kontakt z Matagi? Bo wydaje mi się, że się znacie osobiście? Quote
Ciapkowa. Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 [quote name='Asiaczek']Ja juz wieki całe nie piłam kranówy. Generalnie nie lubię smaku wody, ale powoli przekonuje si e do gazowanej. Mam nawet swoje ulubione wody:) Nestle - Aquarelle, Żywiec, no i moja ulubiona węgierska woda Cristal.... . A niegazowane to lubię tylko Aquarelle.[/QUOTE] Ja też dawno nie piłam kranówki. Wodę gazowaną/niezowaną/smakową lubię akurat :) Quote
Buszki Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 [quote name='Asiaczek']Zaraz jade do Tesco na zakupy. Kto chetny.? hahaha... Pzdr.[/QUOTE] To ja bym poprosiła o bagietkę i winogronka,bo dość dobre mają ;).Odbiorę przy okazji :diabloti:. Quote
Alicja Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 [quote name='Asiaczek']Zaraz jade do Tesco na zakupy. Kto chetny.? hahaha... Pzdr.[/QUOTE] dla mnie możesz kupić piwo , zielone lubuskie :) Quote
Kaaasia Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 [quote name='Asiaczek']Zaraz jade do Tesco na zakupy. Kto chetny.? hahaha... Pzdr.[/QUOTE] Życzę powodzenia ;) w czwartek stałam 40min do kasy :roll: Fotki super, a taki szampan musial smakować wybornie :multi: Quote
Asiaczek Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Asiaczku, masz może kontakt z Matagi? Bo wydaje mi się, że się znacie osobiście?[/QUOTE] Tak, znamy się i mam z nią kontakt:) [quote name='Ciapkowa.']Ja też dawno nie piłam kranówki. Wodę gazowaną/niezowaną/smakową lubię akurat :)[/QUOTE] A, faktycznie, zapomniałam o smakowych:) Na wystawę światowa zabrałam wode niegazowaną o smaku malinowym.Była pyszna!!! Ale nie pamiętam,czy to Żywiec ja wypuścił, bo to jakaś seria letnia czy jakostak... [quote name='Buszki']To ja bym poprosiła o bagietkę i winogronka,bo dość dobre mają ;).Odbiorę przy okazji :diabloti:.[/QUOTE] Bagietki nie kupiłam, ale winogronka - a i owszem:) Czerwone:) Wpadaj, dawno Cie u nas nie było:) [quote name='Alicja']dla mnie możesz kupić piwo , zielone lubuskie :)[/QUOTE] Do działu z piwem nawet nie zaglądnęłam.... [quote name='Kaaasia']Życzę powodzenia ;) w czwartek stałam 40min do kasy :roll: Fotki super, a taki szampan musial smakować wybornie :multi:[/QUOTE] Do kasy to ja byłam trzecia. I udało mi się zdenerwować jaką pańcię z ogonka z tyłu za mną.... Nie wiedziałam, że za zakupy powyżej 100 zł sa gratisy: 1 l soku malinowego, 2xdużeopakowanie Delicji, 2xchipsy, chyba piwo.... No więc pani z kasy była na tyle uprzejma, że mnie o tym poinformowała, czy nie chce skorzystac z gratisów. Ja zrobiłam wielkie oczy, ale oczywiście - chcę:) A co to za gratisy? A tam przy początku kas są wystawione. Proszę sobie wziąć. I od razu proszę wziąć 2, bo widzę, że przekroczy pani 200 zł. No więc poszłam sobie na początek kas, a jakaś pańcia do mnie: To my teraz mamy czekać na panią?! A ja na to: Przecież idę po gratisy! Nie moja wina, że są tak daleko, hahaha.... Az zakupów to jestem mega zadowolona; wszystkie pozycje z kartki zostały wykreślone + tradycyjnie, kilka nawet nie zaznaczonych na kartce, hahaha... Pzdr. Quote
Recommended Posts