Asiaczek Posted March 31, 2011 Author Share Posted March 31, 2011 [quote name='lourdnes']O cholercia az mi slinka cieknie.Dałaś łakociowego czadu i narobiłas mi takiego smaka ,że chyba zgwałce kierowce żeby do Ciebie jechać:diabloti: Pyyyyyszotka :eating:[/QUOTE] No to jazda do W-wy:) [quote name='deer_1987']153? i kto to zje? :razz:[/QUOTE] Przeciez napisałam, że wysłałam większą partię do mojego brata ciotecznego i Cioci, a dla mnie zostało to, co na talerzyku na zdjęciach:) pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewelinabuck Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 widzialam juz na FB zdjecia rozkow pierozkow i mi zoladek scisnelo ale bym takich zjadla!!!!!!!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted March 31, 2011 Author Share Posted March 31, 2011 Oj, można ich sporo zjeść.... do herbatki czy kawki popołudniowej pasują jak ulał:) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewelinabuck Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 bo i jeszcze ja sie do wawki wybiore tylko 6 godzin pociagiem:P:P:P jeszcze przed wyjazdem do anglii:P:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted March 31, 2011 Author Share Posted March 31, 2011 Hahaha, daj znaka wcześniej, to upiekę i będa jeszcze cieplutkie:) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewelinabuck Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 a kto mnie tam wie :):):)): nigdy jeszcze w stolicy nie bylam:P: jednodniowa wycieczke mozna sobie zrobic hehehe a tak wogole zapraszam do nas nawet nudny filmik jest::P:)):) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted March 31, 2011 Author Share Posted March 31, 2011 [quote name='ewelinabuck']a kto mnie tam wie :):):)): nigdy jeszcze w stolicy nie bylam:P: jednodniowa wycieczke mozna sobie zrobic hehehe a tak wogole zapraszam do nas nawet nudny filmik jest::P:)):)[/QUOTE] Lecę:) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zuza i Noddy Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Przyszła chyba pora na takie wypieki, ślicznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cienka Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 A mnie ta porcyjka nie wzrusza jak by była fotka pieczonego mięska to by mi ślinka ciekła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lourdnes Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Ja nie mięsista ale Asiaczek będzie mnie miała na sumieniu , bo narobiła mi smaka i wciągnełam cała tabliczke czekolady + batonik i nie wiem jak to sie skonczy :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciapkowa. Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Widziałam na fb i mam smaka, mniam! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Asiaczku ,to masz jakiś inny przepis na pierożki -rożki ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darianna Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 a ja się nie załapałam w Katowicach ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 [quote name='Zuza i Noddy']Przyszła chyba pora na takie wypieki, ślicznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują.[/QUOTE] Zuzka - mogłaś popróbowac przepisu w Katowicach. Ale ta to był mój debiut w rożkach-pierożkach. Teraz przepis jest ciut udoskonalony:) [quote name='Cienka']A mnie ta porcyjka nie wzrusza jak by była fotka pieczonego mięska to by mi ślinka ciekła.[/QUOTE] Ja tam nie wybrzydzam: lubię i słodkie i tresciwe potrawy;) [quote name='lourdnes']Ja nie mięsista ale Asiaczek będzie mnie miała na sumieniu , bo narobiła mi smaka i wciągnełam cała tabliczke czekolady + batonik i nie wiem jak to sie skonczy :eviltong:[/QUOTE] I jak się skończyło? Jak minęła noc;) [quote name='Ciapkowa.']Widziałam na fb i mam smaka, mniam! :)[/QUOTE] Wierzę, że wielu osobom narobiłam smaka... [quote name='Alicja']Asiaczku ,to masz jakiś inny przepis na pierożki -rożki ??[/QUOTE] Tak. Zaraz podam. [quote name='Darianna']a ja się nie załapałam w Katowicach ;([/QUOTE] No właśnie, ja nawet wołałam Ciebie, ale dopiero PO wystawie mnie zauwazyłas;) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 [COLOR=indigo][B][SIZE=4]Przepis na rożki-pierożki.[/SIZE][/B][/COLOR] składniki: 1 kg mąki 1 op. margaryny (ja biorę Kasię) 3 łyzki smietany 22-24 % 3 łyzki cukru (Przy tej ilości cukru, ciasto nie jest słodkie, ale jak ktoś lubi słodsze - można więcej) 1 op. cukru waniliowego 3 jajka 3 zółtka (białka zbieram i następnego dnia dodaję do jajecznicy lub piekę ciasto z białek) 10 dag drożdży łuszcz do posmarowania blachy marmolada (smak dowolny) lub krem czekoladowy, rodzynki, suszona żurawina, uduszone jabłka, ser na słodko... - po prostu, co kto lubi:) Można tez na ostro z pieczarkami lub mięskiem... Z mąki, jajek (całych), margaryny (może byc taka wyjęta prosto z lodówki), drożdży (pokruszyć), śmietany i cukrów - zagnieść ciasto. Gdy będzie odchodziło od ręki - uformował kulę, zawinąć w folię alu i na 2 godz. do lodówki. Odciąć kawałek ciasta i rozwałkowac na dośc cienki placek. Wykrawac szklanką, nakładać nadzienie (ja nieraz mieszam marmoladkę z powidłami + rodzynka:). Połowę brzegu wykrojonego okregu smaruję rozbełtanym żółkiem, zlepiam (mocno!) i wierzch smaruję rozbełtanym żółtkiem. Układam na blaszce. Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką. Piec ok. 25-30 min w temp. 150 stopni. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilka minut na blaszce. Lekko przestygnięte przekładam do pojemnika. Mi z tych proporcji wyszło 153 rożków-pierożków. W kuchni spędziłam prawie ponad 5 godzin.... Mam nadzieję, że przepis nie wyda Wam się zbyt skomplikowany. Tutaj jedyna rzecz, jaka może nas zdenerwować, to pękanie rożków. Dlatego piszę, aby mocno pozlepiać brzegi:) Tak, jak w normalnych pierogach:) Smacznego! Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Skopiowałam ,do wypróbowania w kuchni :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buszki Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Mam nadzieję,że w Opolu też będą rożki-pierożki :p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 [quote name='Alicja']Skopiowałam ,do wypróbowania w kuchni :)[/QUOTE] Dopisałam, że blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana maka:) [quote name='Buszki']Mam nadzieję,że w Opolu też będą rożki-pierożki :p.[/QUOTE] Obiecałam i zrobię wszystko, aby wywiązac się z obietnicy:) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lourdnes Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Biedy nie było ;) a przepisik też skopiowałam i poczekam aż pasiapsiólka mnie odwiedzi ,zeby w pojedynke czegoś nie wysadzić hihi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 No to super:) Ciekawe, czy sobie we dwie poradzicie... Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bundustar Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 [quote name='Asiaczek']Oj, można ich sporo zjeść.... do herbatki czy kawki popołudniowej pasują jak ulał:) Pzdr.[/QUOTE] NOOOO MOŻNA ;) potwierdzam :) :) :) Asiu Twój Braciszek uapakował we mnie tyle rożków, że do dziś bokami wystają ;) ;) ;) ale PYSZNE były, niech żałują Ci co się nie załapali, mogę polecić i aż zazdroszczę kosztowania w Opolu :) Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie :) :) :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 Hahaha, no, widziałam, że Jurek ciągle podtykał Tobie pojemniczek z rożkami, ale nie spodziewałam się, że do dziś mam wypchane boczki;) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doris&Grenio Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 [quote name='Asiaczek'][COLOR=indigo][B][SIZE=4]Przepis na rożki-pierożki.[/SIZE][/B][/COLOR] składniki: 1 kg mąki 1 op. margaryny (ja biorę Kasię) 3 łyzki smietany 22-24 % 3 łyzki cukru (Przy tej ilości cukru, ciasto nie jest słodkie, ale jak ktoś lubi słodsze - można więcej) 1 op. cukru waniliowego 3 jajka 3 zółtka (białka zbieram i następnego dnia dodaję do jajecznicy lub piekę ciasto z białek) 10 dag drożdży łuszcz do posmarowania blachy marmolada (smak dowolny) lub krem czekoladowy, rodzynki, suszona żurawina, uduszone jabłka, ser na słodko... - po prostu, co kto lubi:) Można tez na ostro z pieczarkami lub mięskiem... Z mąki, jajek (całych), margaryny (może byc taka wyjęta prosto z lodówki), drożdży (pokruszyć), śmietany i cukrów - zagnieść ciasto. Gdy będzie odchodziło od ręki - uformował kulę, zawinąć w folię alu i na 2 godz. do lodówki. Odciąć kawałek ciasta i rozwałkowac na dośc cienki placek. Wykrawac szklanką, nakładać nadzienie (ja nieraz mieszam marmoladkę z powidłami + rodzynka:). Połowę brzegu wykrojonego okregu smaruję rozbełtanym żółkiem, zlepiam (mocno!) i wierzch smaruję rozbełtanym żółtkiem. Układam na blaszce. Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką. Piec ok. 25-30 min w temp. 150 stopni. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilka minut na blaszce. Lekko przestygnięte przekładam do pojemnika. Mi z tych proporcji wyszło 153 rożków-pierożków. W kuchni spędziłam prawie ponad 5 godzin.... Mam nadzieję, że przepis nie wyda Wam się zbyt skomplikowany. Tutaj jedyna rzecz, jaka może nas zdenerwować, to pękanie rożków. Dlatego piszę, aby mocno pozlepiać brzegi:) Tak, jak w normalnych pierogach:) Smacznego! Pzdr.[/QUOTE] Myyy musi byc pyszne moja ciotka tez cos takiego robiła..chyba tez spróbuje:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosiaja Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 [quote name='Asiaczek'][COLOR=indigo][B][SIZE=4]Przepis na rożki-pierożki.[/SIZE][/B][/COLOR] ... Smacznego! Pzdr.[/QUOTE] dopisałam tam gdzie zawsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asiaczek Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 [quote name='Doris&Grenio']Myyy musi byc pyszne moja ciotka tez cos takiego robiła..chyba tez spróbuje:D[/QUOTE] Daj znac, co wyszło;) [quote name='gosiaja']dopisałam tam gdzie zawsze[/QUOTE] Dzięki, niezawodna kobieto:) Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.