jarbey Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Witam:)Mam od tygodnia szczeniaka labradora.Karmie go karma Nutra Gold ryz z kurczakiem dla szczeniat duzych ras.Pytanie moje jest moze troche malo apetyczne;)Mianowicie jaka kupke po takiej karmie powinien robic piesek?Teraz robi ja troche rzadkawa.Czy to normalna konsystencja po takim jedzeniu?Pozdrawiam i licze na odpowiedz.Jarek Quote
BRET Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Podaj wiek psiaka dokładny, czy był szczepiony i odrobaczany oraz całą nazwe karmy jaką podajesz Quote
jarbey Posted November 30, 2005 Author Posted November 30, 2005 Hej.Pies ma 10tygodni.Karmie go karma Nutra Gold Large Breed Puppy Chicken&Rice.Zalatwia sie regularnie,czesto.Zjada wszystko co do okruszka.Czy taka postac odchodow jest prawidlowa? Quote
PiotrekJ Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Jeżeli stolec nie jest zwarty i pojawia się często to nie jest dobry objaw. Tak samo minusem jest zbyt duża kupka. Oznacza to wtedy, że psiak nienajlepiej toleruje karmę, a dużą jej część zwraca. Proponuję abyś odczekała jeszcze kilka dni i zobaczył czy coś się zmieni na lepsze. Jeśli nie to koniecznie zmień psiakowi karmę. W związku z tym iż jest to Labek polecam karmę dla szczeniąt ras dużych ... Powodzenia ;) ... Quote
ana Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Ja bym nie spieszyła się tak ze zmianą sposobu żywienia. Powiedz jak długo psiak przebywa u Ciebie i co do jedzeenia dostawał u hodowcy? Szczeniaki jedne dłużej, jedne krócej adaptują się do nowych warunków. A czy kupa jest mała czy duża, to ciężko jest stwierdzić i jak wiele razy się przekonałam jest to ocena dość subiektywna. Poza tym szczeniaki dosyć często robią kupy, nie są one tak twarde jak u straszych psów ale jak napisał PiotrekJ powinny być zwarte. Quote
jarbey Posted December 1, 2005 Author Posted December 1, 2005 Hej.Pies jest u mnie tydzien.Zauwazylem,ze kupa jest ciastowata,wiec moze powoli normuje sie.U hodowcy jadl pokarm gotowany i mial dodawana sucha karme.Moze to zamieszanie spowodowane jest zmiana tresci jedzenia.Przestawilem go na tylko sucha karme ale nie od razu.Ogolnie pies jest pogodny.Sporo spi ale to szczeniak wiec ma prawo;)Te karme wybralem uwazajac ze jest ona przyzwoitej jakosci,nie rujnujaca kieszeni.Co wy na to?Pozdrawiam,Jarek Quote
PiotrekJ Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Hodowca mieszał pokarm gotowany z suchą karmą jednocześnie? :o ... No chyba że źle zrozumiałem :-? ... Nie pisalem aby szybko zmieniać karmę, tylko poobserwować jeszcze psiaka przez pewien czas ... Karma, którą podajesz szczeniakowi nie jest zła, ale myślę że w tej cenie można kupić lepszę o korzystniejszym składzie. Poczytaj tematy w dziale "Żywienie" ;) ... Quote
darek Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Witam! PiotrekJ a co Ci sie w Nutrze Gold nie podoba?Moim zdaniem jest to jedna z najlepszych karm,super premium.A cena?Można znaleśc w necie za niespełna 180 zł za 15 kg worek. Pozdrawiam. Quote
PiotrekJ Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 [quote name='darek']PiotrekJ a co Ci sie w Nutrze Gold nie podoba?Moim zdaniem jest to jedna z najlepszych karm,super premium.A cena?Można znaleśc w necie za niespełna 180 zł za 15 kg worek. Pozdrawiam.[/quote] Darek, każdy ma swoje zdanie :wink: Napisałem, że nie jest zła. Ogólnie nia mam do niej przekonania ... Moim skromnym zdaniem :wink: Hill's jest bez porównania lepszy, a worek 15 kg (w tej chwili 15 kg + 3 kg gratis) znajdziesz w necie również za 180 zł ... Quote
SAWA Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Moim zdaniem Nutra Gold jest lepsza od Hillsa ,choć ja karmię PROFormance . Nutra Gold jest klasy Super Premium i jest doskonale zbilansowana ,orginalna z USA ,a nie produkowana w UE tak jak Hills. SAWA. Quote
PiotrekJ Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Dla mnie Hill's może być nawet z Zimbabwe, oby tylko miał taki skład jak ma. :wink: Tak jak już pisałem - sprawa karmy to indywidualna decyzja każdego właściciela :wink: ... Quote
Birmanka Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Piotrek, a moge wiedziec co tak bardzo podoba ci sie w skladzie Hills'a ?? Quote
PiotrekJ Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 [quote name='Birmanka']Piotrek, a moge wiedziec co tak bardzo podoba ci sie w skladzie Hills'a ??[/quote] Porównywaliśmy razem ze znajomą (studentką weterynari, dokładniej coś tam z żywieniem ;)) skład według norm żywieniowych dla szczeniąt. I okazało się, iż skład Hills'a jest idealnie dopasowany do stylu życia mojego psiuta ... Jak już mówiłem to sprawa indywidualnego podejścia każdego właściciela. Dla mojego szczeniora Hill's jest poprostu najlepszy. Zarówno jeśli chodzi o ilości witamin, minerałów itp. jak również o aktywność psa ;) ... Quote
SAWA Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Czy Hills juz nie zawiera dodatku sojowego? Kiedys białko w Hillsie było miedzy innymi z soją .Teraz wiem że Royal ma w swoim składzie soje ,ale czy Hills już nie dodaje? tego nie wiem .Pozdrawiam SAWA. Quote
PiotrekJ Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Soja w Hillsi'e? To musiało być dawno :lol: ... Quote
Niunia_Zolzunia Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 Moja sunia (szczenie 5 mies) jadla Nutre i mialam problemy ze stolcami, potem Royal - tez problemy, w koncu Hills i jak dotad (odpukac) wszystko idealnie. Quote
Birmanka Posted December 2, 2005 Posted December 2, 2005 [quote name='PiotrekJ']Soja w Hillsi'e? To musiało być dawno :lol: ...[/quote] chyba nie dawno bo z dostepnych na stronach Hills'a ulotek i skladow karm wynika, ze karmy Puppy Lamb & Rice, Adult Chicken, Adult Large Breed with Chicken, Adult Lamb & Rice, Adult with Tuna & Rice, Oral Care Adult Chicken, Senior with Chicken, Senior Lamb & Rice zawieraja soye. Quote
jarbey Posted December 3, 2005 Author Posted December 3, 2005 Hej:)Sytuacja na froncie wyproznieniowym u mojego labradorka Bazyla unormowala sie.Moge stwierdzic po efektach na trawie,ze jego uklad trawienny zaakceptowal zywienie karma sucha.Namaczam ja przed podaniem w cieplej wodzie i po nasiaknieciu podaje,poniewaz szczeniak je bardzo lapczywie.Wyproznia sie zawsze po jedzeniu oraz po nocy w sumie ok5 razy ,czy to ok?Nie wiem czy ta karma bede karmil docelowo.Zalezy mi zeby byla dobrej jakosci ale tez licza sie koszty.Czy mozna pogodzic dobra jakosc z umiarkowana cena?Chetnie przyjme wszelkie podpowiedzi ale sprawdzone w praktyce.Pozdrawiam,Jarek Quote
PiotrekJ Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Poprzeglądaj sobie dokładnie forum "Żywienie". Są tam opisane dwie karmy których cena nie jest wysoka, a jakość jest ok - Acana orz Proformance ... Mój pies nie toleruje Acany (jest uczulony na jeden ze skladników, tak przynajmniej przypuszcza wet) ale inni są z niej zadowoleni, Proformance nie znam ... Quote
ika07 Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Każdy chwali co innego, ja chwalę ACANĘ głównie dlatego że karmię nią moje psy i zdecydowanie jest to lepsza karma od Nutry,wystarczy porównać składy.Acana zawiera najwięcej białka zwierzęcego spośród karm dostepnych na rynku, każdy wie że jest to podstawowy budulec młodego organizmu!Ludzie często dodają do suchego "coś" i to jest nieporozumienie .Efekt różne kupki-ale to zależy od psa ,karmy i tego czy pies dobrze przyswaja.Pozdrawiam , pamiętajmy że to nasze psiaki mają być zadowolone i zdrowe , a kwestia rodzaju jedzenia spada na dalszy plan.IKA-uśmiech dla bokserka :D Quote
PiotrekJ Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 [quote name='ika07']IKA-uśmiech dla bokserka :D[/quote] Dziękuję w imieniu swoim i Loca :) ... Quote
darek Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 [quote] ja chwalę ACANĘ głównie dlatego że karmię nią moje psy i zdecydowanie jest to lepsza karma od Nutry,wystarczy porównać składy.Acana zawiera najwięcej białka zwierzęcego spośród karm dostepnych na rynk[/quote] Ika-a czy jest napisane na worku Acany że dany rodzaj zawiera własnie tą %-tową ilośc mięsa?Nie wydaje mi się,takie info znajdziesz na reklamach w czasopismach i nie wiem co lepszego jest w Acanie od Nutry-mam na mysli Nutrę Gold,bo Nuggets faktycznie jest trochę gorsza i na tzw poziomie Acany. Quote
SAWA Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Dokładnie Nutra Gold ,jest doskonała ,a Nuggets już troche gorsza .Nie dawałam swoim psom Acany ,więc nie będę się wypowiadać z praktycznego punktu widzenia .Składy gwarantowane są istotną sprawą ,a w Acanie jest wyrażnie w składach napisane - mączka z kurczaka . Pozdrawiam SAWA. Quote
ika07 Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 [quote name='SAWA']Dokładnie Nutra Gold ,jest doskonała ,a Nuggets już troche gorsza .Nie dawałam swoim psom Acany ,więc nie będę się wypowiadać z praktycznego punktu widzenia .Składy gwarantowane są istotną sprawą ,a w Acanie jest wyrażnie w składach napisane - mączka z kurczaka . Pozdrawiam SAWA.[/quote] A w której nie jest napisane "mączka"?????Ludzie przecież tam nikt nie wkłada mięsa tylko jest to przerób bez względu na firmę!Natomoast jedno jest pewne, że Acana zawiera najwięcej białka zwierzęcego. :fadein: Quote
SAWA Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 To ja teraz proszę o odpowiedż ,gdzie to jest napisane że zawiera jakiś procent mięsa ? Bo ilość białka jest określona we wszystkich karmach. Quote
Recommended Posts