Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja niezmiennie od 4 lat stosuję ten sam schemat zywienia, opisany w poscie 44 w tym temacie, i niezmiennie jestem z Biomilla zadowolona. Tylko startera z Biomilla dla szczeniat nie daje bo się nie nadaje przy mojej rasie- za duze granulki.

• Replies 155
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja niezmiennie od 4 lat stosuję ten sam schemat zywienia, opisany w poscie 44 w tym temacie, i niezmiennie jestem z Biomilla zadowolona. Tylko startera z Biomilla dla szczeniat nie daje bo się nie nadaje przy mojej rasie- za duze granulki.

Posted

[quote name='karenina']Ja niezmiennie od 4 lat stosuję ten sam schemat zywienia, opisany w poscie 44 w tym temacie, i niezmiennie jestem z Biomilla zadowolona. Tylko startera z Biomilla dla szczeniat nie daje bo się nie nadaje przy mojej rasie- za duze granulki.[/QUOTE]

Stosujesz sensible czy ten zwykły kurczakowy?

• 2 weeks later...
Posted

Po juniorze stosujemy już sensible dla dorosłych (mój posokowiec ma rok). W dalszym ciągu psu bardzo smakuje. Ale oczywiście pańcia nie byłaby sobą, gdyby nie zaczęła kombinować. A może jednak junior medium? Podaje się ją do 15, 18 m-ca życia, jest wysokoenergetyczna. Mój pies nie jest alergikiem ale ma wrażliwy przewód pokarmowy i miał przerost flory bakteryjnej w wieku 8 m-cy i od tamtej pory daję mu karmy z jagnięciną, ale to mój wybór, nie jakieś szczególne zalecenia weta. Natomiast wydaje mi się, że pies nie zakończył jeszcze okresu wzrostu, jest szczuplutki i ma szczenięcą budowę ciała. Może potrzebuje więcej czasu i stąd myśl o podawaniu mu karmy szczeniakowej, ale dedykowanej po 1-szym roku życia. Czy przejście z jagnięciny na kurczaka (oczywiście stopniowo) w obrębie tej samej karmy to duży stres? Jeżeli ktoś z Was ma w tym zakresie doświadczenia, proszę o radę.

Posted

witam serdecznie :) widze że chwalicie Biomila.Wielka szkoda że nie maja próbek juz nie koniecznie darmowych...
Wiec mam prożbe do dobrych duszków :) potrzebowałabym ok 200 - 300 gram karmy na spróbunek oczywiście zapłace
a interesuje mnie Biomill Adult Mini i Biomill Sensible Mini jagnięcina + ryż

Pozdrawiam i czekam na PW

Posted

Czytałam, że karmisz w tej chwili PPP, ale jako, że znalazłam Biomill mini w 1kg opakowaniach, to podsyłam Ci linka. Może się przyda w przyszłości

[url]http://www.psiraj.pl/sklep-zoologiczny-w-krakowie/kategoria/49/pokarmy/karmy-suche/biomill-premium.html?limit=10&start=30[/url]

Posted

[quote name='murakami']Czytałam, że karmisz w tej chwili PPP, ale jako, że znalazłam Biomill mini w 1kg opakowaniach, to podsyłam Ci linka. Może się przyda w przyszłości

[URL]http://www.psiraj.pl/sklep-zoologiczny-w-krakowie/kategoria/49/pokarmy/karmy-suche/biomill-premium.html?limit=10&start=30[/URL][/QUOTE]
DZIĘKUJEMY :loveu: !!!!kiedyś napewno sie przyda a szczególnie tąm karme mamy zamiar spróbować [URL]http://www.psiraj.pl/sklep-zoologiczny-w-krakowie/detale/2506/49/pokarmy/karmy-suche/biomill-premium/biomill-adult-sensible-mini-1kg.html[/URL] :)
A teraz jemy purine pro plan jagnięcinke i ryż :)
Zobaczymu jak długo :D

• 1 month later...
Posted

[quote name='tufi']Ceny maja zabojcze - za 15kg ponad 300zl :o
Sa karmy o polowe tansze a spelniajace rowniez wszystkie parametry tej karmy.[/QUOTE]

zgadzam sie, dodam ze kolega Szwajcar na pytanie o Biomill rzekł ze to żaden wypas... , tam nikt nie traktuje tej karmy lepiej od Puriny (ktora akurat w sklepach jest od niego droższa)

to ze ma iso, haccp ? , wiekszośc karm to ma...

pytanie, to czym sie wyróżnia Biomill, w którym jest soja, tani tłuszcz, pszenica , żze kosztuje tyle kasy?

wg. mnie niczym, to przeciętna karma premium

• 1 month later...
Posted

Czy ktoś mógłby przepisać tutaj skład Biomilla adult sensible ale z opakowania karmy, a nie z internetu? Najlepiej dodatkowo skład podany w języku angielskim. Był podany ten skład w tym wątku, ale w 2006 roku, więc może coś się zmieniło.
Z góry bardzo dziękuję - będę wdzięczna.

Posted

Nie doczekawszy się odpowiedzi, kupiłam w "ciemno" ;)
Przepisuję skład po angielsku, może komuś się jeszcze przyda:
Biomill adult sensible - z opakowania
Rice (34%), dehydrated lamb meat products (27%), poultry fat (chicken and turkey), beetroot pulp, potato proteins (9%), fishmeal, powdered hole egg, brewer's yeast hydrolyzed poultry liver, cod liver oil, acacia fiber, DL-methionin,, minerals, trace-elements and vitamine premix.
(Ktoś wcześniej przetłumaczył etykietę z opakowania i wyszło z tego tłumaczenia, że biomil jest robiony z mączki mięsnej, ale jest wyraźnie "meat", nie "meal", więc chyba jednak mięso, chyba, że pod "products" czai się jeszcze coś tajemniczego ;))

Po polsku jest mniej dokładnie:
Ryż (min. 34%), mięso jagnięce (dehydrolizowane) - (min. 27%), ryż [nie wiem, co to za "drugi" ryż?], proteiny ziemniaczane, tłuszcz roślinny oraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi, pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, DL-metonina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe.
Tłumaczenie poprawiło się więc tylko o tyle, że kolejność składników jest taka, jak w wersji angielskiej.

PS. Edycja u mnie nie działa, więc przepraszam za post pod postem.

Posted

Nie, nie smakuje mu. Ale jemu nic nie smakuje, więc nie należy się tym sugerować ;) Jemu nawet suszone żwacze-śmierdziuchy nie smakują.
Mądra doświadczeniem razem z Biomillem zamówiłam trochę puszek Animondy. Pomieszane z puszką jakoś wchodzi.
Z przesyłką dostałam gratis ciasteczka waniliowe i bananowe - też nie smakują :)

Posted

[quote name='filodendron']Nie, nie smakuje mu. Ale jemu nic nie smakuje, więc nie należy się tym sugerować ;) Jemu nawet suszone żwacze-śmierdziuchy nie smakują.
Mądra doświadczeniem razem z Biomillem zamówiłam trochę puszek Animondy. Pomieszane z puszką jakoś wchodzi.
Z przesyłką dostałam gratis ciasteczka waniliowe i bananowe - też nie smakują :)[/QUOTE]
Mam pytanie czy nie odsprzedałabyś mi z 20 deko karmy żeby wypróbowac smakowitość ????

Posted

[quote name='Hawanka']Mam pytanie czy nie odsprzedałabyś mi z 20 deko karmy żeby wypróbowac smakowitość ????[/QUOTE]
Na razie kupiłam tylko 3 kg i to skarmię w ten czy inny sposób na pewno w ciągu jakichś 3 tygodni, ale jeśli coś zaskoczy, pies zacznie jeść, albo będzie jadł dosmaczane i nagle wypięknieje ;) to pomyślę nad większym workiem i jeśli wtedy nadal będziesz się zastanawiać, to pewnie, że mogę przesłać trochę.
A teraz to trzy, cztery łyżki mogę Ci wsypać do koperty - tak żeby tylko sprawdzić, czy pies w ogóle chwyci się za to. Jak chcesz, to prześlij adres na pw.
Ja nie wiem tylko, czy granule nie będą za duże dla hawańczyka? Karma jest taka średnia - ok. 1,5 cm średnicy. Ale może to nie problem dla małego pieska, nie wiem.

Posted

[quote name='filodendron']Na razie kupiłam tylko 3 kg i to skarmię w ten czy inny sposób na pewno w ciągu jakichś 3 tygodni, ale jeśli coś zaskoczy, pies zacznie jeść, albo będzie jadł dosmaczane i nagle wypięknieje ;) to pomyślę nad większym workiem i jeśli wtedy nadal będziesz się zastanawiać, to pewnie, że mogę przesłać trochę.
A teraz to trzy, cztery łyżki mogę Ci wsypać do koperty - tak żeby tylko sprawdzić, czy pies w ogóle chwyci się za to. Jak chcesz, to prześlij adres na pw.
Ja nie wiem tylko, czy granule nie będą za duże dla hawańczyka? Karma jest taka średnia - ok. 1,5 cm średnicy. Ale może to nie problem dla małego pieska, nie wiem.[/QUOTE]O to chodzi zeby gryzł:) dobrze to kilka łyzeczek ...Własnie mi chodzi zeby zobaczyc czy bedzie chciał jesc:)Jak bedzie chciał to kupie 3 kg

Posted

To dawaj adres na pw :)
A potem daj znać jak reakcja. Moim zdaniem to ta karma "podśmierduje" trochę i wcale się nie dziwię, że pies jej nie chce. No ale może Biomill wie coś, czego ja nie wiem, a tylko mój egzemplarz jest taki dziwaczny. Podobno psy przepadają za "śmierdziuszkami" typu suszone żwacze czy płucka - mój nawet do legowiska nie chciał wejść jak mu tam żwacza położyłam :D

• 4 weeks later...
Posted

Zamówiłam karmę Biomill dla mojego szczeniaka i jestem ciekawa jak ta karma się ma do karmy hills lub RC ?
czy rzeczywiście Biomill na tą chwilę jest jedną z najlepszych i...najdroższych karm ?:diabloti:
Jakieś nowe opinie ?

Posted

na pewno jest drogi... a patrząc na skład ( ten poniżej jest dla psów wielkości medium) widzę w nim tani tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, tanie białko pochodzenia roślinnego i pszenice, która nieraz uczula. Moim zdaniem za 270PLN mozna lepiej wybrać

[B]Składniki:[/B]
Mięso z kurczaka, kukurydza, ryż, [B]pszenica[/B], [B]tłuszcz [/B]roślinny oraz [B]zwierzęcy[/B], [B]proteiny pochodzenia roślinnego[/B], ryba oraz olej rybi ,pulpa buraczana, oligosacharydy, ekstrakt z Yucca Schidigera, drożdże, DL-metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe