Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na allegro jest Bosch 20kg+2kg+kości+kurier gratis za 79zł i zacząłem się nad nią zastanawiać, bo prawdę powiedziawszy nie mam za bardzo siana na kupowanie karm za 250 zł

Moje psy:
Sunia- wysterylizowana, ale bardzo aktywna, 6,5 roku, w typie dobka
Psiur- kastrat, leniwy(zero ruchu), 7 lat , kurdupel

Gotuję im ryż z kurczakiem, wątróbke. Jedzą wszystkie warzywa oprócz sałaty ;), orzechy, płatki, jogurty naturalne.Podaję im preparaty z glukozaminą i drożdżami.

Czy mogę z czystym sumieniem kupić im taką karmę? Czy potrzebują jednak lepszej?

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na Bosh my friend moje briardy (6-8 lat) leciały całą zimę.Karma dobra,chętnie jedzona,bez żadnych sensacji gastrycznych,tylko musiałam im dawać trochę więcej ,niz norma przewiduje.No ,ale to była ostra zima.

Posted

[quote name='borysus']Na allegro jest Bosch 20kg+2kg+kości+kurier gratis za 79zł i zacząłem się nad nią zastanawiać, bo prawdę powiedziawszy nie mam za bardzo siana na kupowanie karm za 250 zł

Moje psy:
Sunia- wysterylizowana, ale bardzo aktywna, 6,5 roku, w typie dobka
Psiur- kastrat, leniwy(zero ruchu), 7 lat , kurdupel

Gotuję im ryż z kurczakiem, wątróbke. Jedzą wszystkie warzywa oprócz sałaty ;), orzechy, płatki, jogurty naturalne.Podaję im preparaty z glukozaminą i drożdżami.

Czy mogę z czystym sumieniem kupić im taką karmę? Czy potrzebują jednak lepszej?[/QUOTE]

wg dość wiarygodnego artykułu ( [url]http://pies.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=6[/url] ) można przy takim karmieniu podawać karmę średniej klasy. myślę jednak, że lepszym wyborem byłby chyba Brit (nawet ten niebieski). nie jest wiele droższy, ale jakość bez porównania. Dog Chow i Bosch My Friend to niespecjalne karmy...za jedno byłoby już kupić Pedigree :) skład podobny.

Posted

Ciekawy i obiektywny artykuł. Zgadzam sie z nim w zupełności. Staram sie moim psom dawac wszystkiego po trochu, są wszystko żerne ;) i od siedmiu lat są zdrowe ,silne, maja ładne zęby i lśniącą sierść(pomijając problemy ze stawami mojej suni, ale to juz wyniosła ze schronu i od kiedy wprowadziłem glukozaminę nie ma większych problemów).

Jeśli chodzi o karmę to zamówiłem i muszę przyznać, że nie jest najgorsza(napewno lepsza od hipermarketówek), ale brakuje jej zapachu i nie jest taka wilgotna jak lepsze karmy

• 10 months later...
Posted

Nie polecam tej karmy. Firma Bosch ma w swoim asortymencie karmy lepsze z rodzaju premium i może cenowo trochę mniej ciekawe ale różnica w jakości jest gigantyczna. Swego czasu karmiliśmy boschem lamm& rice starego owczarka z niewydolnością trzustki i było ok.
Karmę bosch my friend przez pewien czas jadły zaprzyjaźnione psy- 2 spore kundle ( pana, który wcześniej żywił je puffi z biedronki lub korpusami) i chciał im kupić coś lepszego czego nie musiałby nosić w zimie ze sklepu a też nie jest zamożny. Ale jego zdaniem bmf to porażka wcale nie lepsza od supermarketówy, i że jednak woli im dawać korpusy z kurczaków....