Behemot Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Dziś weterynarz powiedział, że moja 3-miesięczna Sonia prawdopodobnie ma domieszkę owczarka szkockiego/szetlandzkiego (pyszczek, uszka). Jak to może wpłynąć na jej charakter? Słyszałam, że collie bywają złośliwe, czy to prawda? :wink: Czego mogę się po niej spodziewać i czy domieszka tej rasy w ogóle objawi się w jej osobowości? Jak myślicie? Tak Sonia wyglądała w wieku 2 miesięcy: Quote
Behemot Posted November 22, 2005 Author Posted November 22, 2005 Oj, wiem, Julita :wink: Nie zauważył emotikonka? To był żart :wink: Chodziło mi o to, że ponoć collie bywają uparte, niezależne, trudne w ułożeniu. Nie wiem, czy to prawda, czy tylko takie gadanie. No, ale do meritum: czy cechy psa rasowego u kundelka mogą się ujawnić w jego osobowości? Quote
PiotrekJ Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Wszystko zależy od tego, po którym z rodziców odziedziczył silniejsze geny ... Co do owczarków szkockich - ne mam doświadczenia z tymi psiakami, jednak slyszełem podobne opinie co Ty ;) ... Quote
Berek Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Hm, takie przekonanie świadczy co najwyżej o slabej wiedzy o psiej psychice właścicciela rzeczonego czworonoga... :) Quote
Anulka Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Wiesz ocenianie psa po wyglądzie nie zawsze jest trafne a weci często znają 5 ras na krzyż i zgadują. A jeśli chodzi o charakter szkotów i szetlandów to te drugie są generalnie bardziej żywiołowe i aktywne. Szkoty są bardziej stateczne i spokojne. Quote
Behemot Posted November 22, 2005 Author Posted November 22, 2005 Anulko, ten weterynarz nie sprawiał wrażenia takiego, który zna 5 ras na krzyż :wink: BTW: byłam w warszawskiej klinice Elwet. Miałam b. dobre wrażenie :) Quote
Recommended Posts