Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziś weterynarz powiedział, że moja 3-miesięczna Sonia prawdopodobnie ma domieszkę owczarka szkockiego/szetlandzkiego (pyszczek, uszka). Jak to może wpłynąć na jej charakter? Słyszałam, że collie bywają złośliwe, czy to prawda? :wink: Czego mogę się po niej spodziewać i czy domieszka tej rasy w ogóle objawi się w jej osobowości? Jak myślicie?

Tak Sonia wyglądała w wieku 2 miesięcy:

Posted

Oj, wiem, Julita :wink: Nie zauważył emotikonka? To był żart :wink:
Chodziło mi o to, że ponoć collie bywają uparte, niezależne, trudne w ułożeniu. Nie wiem, czy to prawda, czy tylko takie gadanie.

No, ale do meritum: czy cechy psa rasowego u kundelka mogą się ujawnić w jego osobowości?

Posted

Wszystko zależy od tego, po którym z rodziców odziedziczył silniejsze geny ...
Co do owczarków szkockich - ne mam doświadczenia z tymi psiakami, jednak slyszełem podobne opinie co Ty ;) ...

Posted

Wiesz ocenianie psa po wyglądzie nie zawsze jest trafne a weci często znają 5 ras na krzyż i zgadują. A jeśli chodzi o charakter szkotów i szetlandów to te drugie są generalnie bardziej żywiołowe i aktywne. Szkoty są bardziej stateczne i spokojne.