Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Bzikowa']My przez ostatnie dwa dni pracowaliśmy nad frisbee. Niestety pogoda niefajna więc zdjęcia nie wyszły. Pracowaliśmy na działce gdzie mój pies jest mega nakręcony na wszystko co tylko chcę więc i frisbee było bossskie. :cool3:
Rollerki pięknie ściga i łapie i przynosi nawet (chociaż moje dyski wyglądają jak wyglądają bo po drodze do mnie zostają obgryzione... :angryy: i wymemłane)!
I pierwszy sukces, zaczyna się wybijać po talerz (kilka cm ale to już coś)! Narazie z ręki bo ja normalnie rzucać nie umiem. Sytuacja jest taka. Mówię psu przejdź (przechodzi za mna tak ze wybiega po prawej stronie) i rzucam. Pies dostaje megadopalaczy i biegnie na oślep (on jeszcze nie rozkminił, że trzeba frisbee złapać w locie bo zwykłe zabawki zawsze dopada na ziemii) i wyprzedza talerzyk :roll: W końcu robi stop i musi wracać po talerz który spadł 2 metry przed nim. :roll: Czy ja mam rzucać dalej czy może wcześniej? [B]I jak dać psu do zrozumienia, że ta zabawka jest po to, żeby ją złapać w locie a nie na ziemi i wymemłać?[/B] :roll: Nakręcenie - powiedzmy - mamy, chociaż nie wszędzie. Więc teraz technika... A do klubu się zapisywać nie chce bo pies może stwierdzić, że już nie lubi talerzyka. Chcemy rekreacyjnie ale profesjonalnie ;)[/QUOTE]

musisz zacząć najpierw od floater'ów. To podstawowe zachowanie psa, po co ma się męczyć żeby talerzyk złapać w locie, jak można poczekać aż sam spadnie? :diabloti: Dopiero po jakimś czasie sie skapuje że takie coś jest nudne :evil_lol: Jak już jest nakręcony to rzuć mu floatera kilka centymetrów od ręki (jakieś 4/5cm) i tak powoli zwiększaj dystans, jeśli pies to pokocha możesz zacząć robić mu overy, a później już skoki do frisbee bez przeszkody, czyli takie backhand'y blisko ciebie ;) Jeśli pies i takie nauczy się łapać to wtedy zwykłe backhand'y :multi:

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki za odpowiedź Russelka! No właśnie problem polega na tym, że nie rozumiem nazw rzutów którymi operujesz :diabloti: muszę się dokształcić... Znacie może jakąś stronę internetową gdzie są opisane łopatologicznie te wszystkie podstawowe rzuty?

Posted

to chyba my na fuksie, moje od razu na dlugie rzuty poszły;) wiedziały w czym rzecz , skad ,nie wiem , pewnie dlatego ze od szczeniaka butelki platikowe w locie lapały;)

Posted

[quote name='Apbt_sól']to chyba my na fuksie, moje od razu na dlugie rzuty poszły;) wiedziały w czym rzecz , skad ,nie wiem , pewnie dlatego ze od szczeniaka butelki platikowe w locie lapały;)[/quote]

U nas też tak jakoś bez zbytniego nakręcania poszło... szybko przeszłyśmy na zwykłe rzuty:razz:

Posted

Ewelina i Hera - nie wyświetla mi się filmik... :-( Enchantress możesz popatrzeć na [url]http://disckillers.com/trening.htm[/url] tyle że tak:
floater to rzut w miejscu:[url]http://youtube.com/watch?v=2FXKP1Zjd54[/url]
over: jest na [url]http://disckillers.com/trening.htm[/url] rzucasz psu dysk i wystawiasz nogę, a on musi przeskakując złapać dysk.
backhand: normalny rzut ;)

Posted

Ale Sor ma zęby:-o piękny kasownik.

Moje CS też są pokiereszowane - wbicie zębów zostawia ślad.
Su łapała rzuty dalekie, ale coś spieprzyłam i przestała - teraz odkręcamy pod warunkiem ze nie wieje...tja

Posted

nam tez wyszło na farcie. najpierw rollery, potem rzucałam jakby trzymajac dysk w reku, zaraz potem biegala lapiac. tylko mam takie problem. Nie umiem rzucac:( znam ten podstawowy chwyt (znalazłam na jakiejs stronie), ze trzymam trzema palcami wzdłuz krawedzi dysku z kciuk jest na jego powierzchni. mam nadzieje, ze rozumiecie o czym mowie. najczesciej mi wychodzi. Ale czasem rzuce tak dziwnie, ze dysk leci leci, az przekreca sie powoli na bok i robi sie z nigo roller. czesto moj pies lapie go bardzo wysoko w locie kiedy jest 4 łapami nad ziemia, raz sie przekrecila jak prawdziwy zawodowiec w powietrzu:evil_lol:, a ja myslalam ze zejde na zawał. oczywiscie nie chce zeby tak robiła, bo moze zrobic sobie krzywde, po prostu ja nie umiem dobrze rzucac. A pies wazy 40 kilo i jest bernenczykiem, wiec nie chcialbym zeby wykonywala takie akrobacje.
do klubu sie z nia nie zpaisze, bo ona biega 5-7 minut za dyskiem i sie meczy. tzn i tak by biegala dalej, ale ma taki system, ze na poczatku jest nakrecona na maxa, daje z siebie wszytsko i szybko sie wygasza. probowałam to dawkowac rozkladac na krotsze treningi podczas spacerow, ale nic nie dalo.
zanim bym dojechałado klubu, psu by sie odechciało. potem troche łapania i musialabym skoczyc trening po 10 minutach. a zostawienie jej i rzucanie samemu kiedy ona jest obok nie wchodzi w gre. za bardzo jest nakrecona. Moze da sie zapisac do takiego klubu i jezdzic samemu, zeby nauczyc sie rzucania?

i pytanie:
czy ktos nie wie, czy w obecnej chwili mozna zamowic gdzies takie dyski jak competition standart, tylko w malych rozmiarach? Podobno sa trudne do dostania. Bo szczeniak ma takie szmaciane, ale juz niedlugo pozyje to frisbee. A jak widzi dyski salmy (takie rpawdziwe "jakie maja duze psy":evil_lol:) to szaleje. tylko one sa wyzsze od niej i nie moze rollerka zlapac, a na szmacianym bardzo ładnie łapie.

Posted

[quote name='prittstick08']Nie umiem rzucac:( [/quote]
To da się zmienić. Dość szybko nawet. Wystarczy chcieć :cool3:

[QUOTE] do klubu sie z nia nie zpaisze, bo ona biega 5-7 minut za dyskiem i sie meczy.[/QUOTE]
Mój pies NIGDY nie biegał z frisbee 7 minut pod rząd. Spróbuj pobiegać 5 min na pełnym speedzie i zobacz, dlaczego ona się zniechęca.

Przyjdź do klubu bez psa, naucz się rzucać, dowiedz się, jak powinno się ćwiczyć, a potem będzie już tylko z górki.
[SIZE=1]Albo przyjdź z psem i po sesji przywiąż do drzewa. Nie będzie jedynym drącym mordę osobnikiem :cool3:[/SIZE]

[QUOTE] czy ktos nie wie, czy w obecnej chwili mozna zamowic gdzies takie dyski jak competition standart, tylko w malych rozmiarach? [/QUOTE]
DAKTARI.PL

Posted

wiem, ze da sie zmienic:) A pies jest frisbee zafascynowany wrecz, a myslalam ze jej sie nie spodoba:)

Ale ona nie biega za frisbee caly czas. daleich rzutow jest moze max 4-5. albo i nawet nie. to wychodzi spontanicznie wiec nie robie statystyk:P
Mieszam to ze sztuczkami, rzuty sa na ogol bliskie, troche rollerkow. Nie jest tak, ze stoje i rzucam tylko 5-7 minut.
Własnie ona sie nie zniecheca,tylko widze ze jest juz zmeczona, zieje i jezyk ma po stopy;D

własnie przywiazanie do drzewa nic nie da. Ona jest dosyc specyficzna. jezeli zechce (a frisbee w moim reku wywoluje wielkie checi;D) to wyjdzie z szelek, polzacisku. na ostatnim treningu agility Ela kazala nam biegac po terenie kilka kolek i przywiazac psy. Po jednym kolku pies dostal takiego swira, ze wyrwala sie w wielkich spazmach (az sie przestraszylam) z mocno zpaitego polzacisku rogza. Tzn obroze ustawilam tak, ze zaciska sie tak ze jej nie dusi mocno, ale nie ma opcji w normalnych warunkach zeby z niej wyszla. skonczylo sie na tym, ze biegala ze mna:D
Wiec moze raz przyjade z psem, ale skoro mozna przyjezdzac samemu to chetnie sie "powybieram":)

Nie wiedziałam o tej stronie, wczesniej zamawialm z innej i tam poki co nie widzialam takich malych dyskow:) dziekuje za linka:)

Posted

Daria to ja z Tobą się będę wybierać :evil_lol:

Te kółeczka wokół terenu na agility robiliście w ramach nakręcenia psa (strasznie fajne ćwiczenie:loveu:) czy po prostu rozgrzewki/Elka chciała się poznęcać? :cool3: Sorry za off.

Ooo dzięki za ten link na daktari.pl (a już napisałam do Ani skąd brać dyski...)! Tam są te małe których ja nigdzie nie mogłam znaleźć i mam tylko 2 i to z odzysku...

Posted

[quote name='Apbt_sól']Sor
[URL]http://i257.photobucket.com/albums/hh221/soranossa/DSCF3093.jpg[/URL]
i jaś
[URL]http://i257.photobucket.com/albums/hh221/soranossa/DSCF1072.jpg[/URL][/quote]

co do zdjcia na dole- piekne ząbki i mina:) i zdjecie starsznie fajne. Wystarczy wyciac dysk, podstawic przed psem zdjecie jakiegos dziecka i gotowa pierwsza strona do Faktu:evil_lol:

Posted

nawet nie mow... bo juz i tak slyszłam ze po co wogle TE psy sie bawia jak powinny za kratami siedzieć..... ech....
fakcik to by pewnie niezle zabulił za taki fotomontaz hehehe

Posted

a mi się szczególnie pierwsza fota nie podoba, a dokładnie to że pies jest pionowo :P żeby nie było ja też święta nie jestem i moja suka wyginała sie do tyłu ale wreszcie walnełam sie w łepetynę i zaczęłam od nowa naukę aby umiała zaginać sie do przodu i udało się :) z psa który perfidnie giął sie w tył jest pies robiący koci grzbiet. Oczy wiście czasem nie wyjdzie ale to jak mi się źle rzuci albo jak ona ma ochote łapać talerz na wysokości 2m.

Posted

[quote name='Saba']a mi się szczególnie pierwsza fota nie podoba, a dokładnie to że pies jest pionowo :P żeby nie było ja też święta nie jestem i moja suka wyginała sie do tyłu ale wreszcie walnełam sie w łepetynę i zaczęłam od nowa naukę aby umiała zaginać sie do przodu i udało się :) z psa który perfidnie giął sie w tył jest pies robiący koci grzbiet. Oczy wiście czasem nie wyjdzie ale to jak mi się źle rzuci albo jak ona ma ochote łapać talerz na wysokości 2m.[/QUOTE]

to TTB i w poczatkowej fazie lotu fota i to całkiem normalna pozycja psa w danej chwili-Apbt wie jak pies ma lądować i nie rzucałaby psu talerzyka gdyby istniał cień podejrzeń że pies nie potrafi bezpiecznie wylądować :cool3:

Posted

No z ust mi Casia wyjełaś :razz:
Dokładnie w pewnym momencie przyjmuja taka pozycje, , ja rzucałam i robilam zdjecie a on poszedl z boku na talerz. Jednak rzucany prosto na psa talerz(tak jak jest na zdjęciu czyli od lewej strony) tez najpierw pies przyjmuje taka pozycje a pozniej obraca sie w powietrzu i laduje na 4;]

Posted

wiecie pies nawet jak na 2 nogi wyląduje to jest bezpiecznie, chodziło o wyginanie w tył w powietrzu, ale ok foty we frisbee często straszą ;)

Posted

[URL]http://i94.photobucket.com/albums/l90/taboret/meine/vega/fris38.jpg[/URL]

[IMG]http://i94.photobucket.com/albums/l90/taboret/meine/vega/fris33.jpg[/IMG]

[IMG]http://i94.photobucket.com/albums/l90/taboret/meine/vega/fris31.jpg[/IMG]

Potwór The Best fota ale za duża aby normalnie wstawić.
[URL="http://1.1.1.5/bmi/i94.photobucket.com/albums/l90/taboret/meine/vega/fris39.jpg"]http://i94.photobucket.com/albums/l90/taboret/meine/vega/fris39.jpg[/URL]