Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zauwazyłem ze mój york bardzi rubi grys gryzie mi palce posciel kapcie jakies gazety!!! Chciał bym was prosic o pomoc! czy to jest normalne u yorków czy musze cos z tym zrobic :)

Posted

twój piesiu chce się bawić poznaje otoczenie....to jest normalne (nie chcę sie wtrącać ale troche za dużo założyłeś tematów) pisz może w jednym...np."Chciałbym wam kogoś przedstawić" pozdrawiam Ciebie i twoją psinkę ...

:wink: :fadein:

Posted

Luki - poważnie myślisz że należałoby "coś" z tym zrobić?
:)

Tak mlode zwierzątko - szczeniak - to jeszcze kompletne dziecko, psie dziecko ktore poznaje świat pyszczkiem :D , tak to już u psów jest.

Gryzienie ,szarpanie przedmiotów - to natura przygotowuje psa do jego roli drapieżnika (oczywiście że przeciętny york nie bedzie musiał w przyszłości polować :wink: ale instynkt to instynkt! - no i w dodatku to dośc temperamentny terier, choć małych gabarytów).

Podrzuć pieskowi gotowaną, dużą, cielęcą kość. Doskonałe są zabawy w przeciąganie ... na przykład starą skarpetką zawiązaną na węzełek.

Jest też na rynku sporo bezpiecznych zabawek do glamania i podgryzania.

Warunek jest taki, że czasem powinien animować je właściciel - inaczej pies szybko się nudzi, kiedy tak leżą na widoku i właściwie nic się nie dzieje.

Co do gryzienia rąk - to potrafi być uciązliwe - na razie szybko "wymieniaj się" z psem, proponując mu coś atrakcyjnego (choćby właśnie taką skarpetkę do ciągnięcia) kiedy poczujesz że zaciska ząbki za mocno.

W przypadku gdy zwierzak wbije te swoje szpileczki w rękę, należy koniecznie... przestać się ruszać.
Instynkt mowi psu że kiedy króliczek się wyrywa - trzeba go gonić i coraz mocniej zaciskać uchwyt.
Nieruchomy obiekt nie jest już tak interesujący.

Podstawowym błędem większości właścicieli szczeniaków jest to, że kiedy piesek złapie ich za nogawkę albo za dłoń - wydają głośne okrzyki, próbują się psu wyszarpnąć albo uciec z zasięgu psiej paszczki.
:wink:
Tymczasem znieruchomienie, nie robienie szumo wokół tego co się stało spowoduje u szczeniaka spadek zainteresowania.

W tym wieku piesek bardzo szybko się nudzi i nie koncentruje się zbytnio, naprawdę niewiele mu trzeba żeby zapomniał o zabawie jaką sobie akurat wymyślił - i bardzo też łatwo zaproponować mu inną, bezpieczniejszą zabawę w zamian.
:lol:

• 2 years later...
Posted

Cioteczki[B] Mam problem z moja yorka mlodsza ze starsz nie mialam tego problemu.[/B]
[B]Zostawiona sama w domu nawet na chwile gryzie WSZYSTKO co popadnie.[/B]
[B]Chowam co moge,ale kable ciezko chowac,wiec przegryza teraz je:roll:[/B]
[B]Kupuje jej kostki,buty...Malo to gryzie woli demolowac mi dom[/B]
[B]Za kilka dni skonczy rok aha wciaz sika i zdaza jej sie zrobic kupsko chyba ze wychodzilabym z nia co dwie godziny,to wtedy moze nie.[/B]
[B]Co robic z tym gryzieniem?:shake:[/B]
[B]Czy to kiedys przejedzie?[/B]
[B]Pomocy,bo maz ja zatlucze:-([/B]

Posted

Jak widzisz, że interesuje się kablami, to daj jej w zastępstwie jej zabawkę/kość do gryzienia. Jak ma ochotę w danym momencie gryźć- niech gryzie, ale zabawkę.
A może zainwestuj w konga? Może przypadnie małej do gustu i się zajmie na czas Twojej nieobecności? :p

• 1 month later...
Posted

[B][COLOR=seagreen]Kupilam jej taka zabawke(pileczke)wrzucam do niej smakolyki,a ona walczy zeby jej wyjac[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2e8b57]Nie zmienia to jednak faktu,ze gryzie nadal[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2e8b57]Grzie tylko jak nie ma Nikogo w domu.Ma zabawki,kostki itd[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2e8b57]Wystarczy,ze pojde na solarium...:placz:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2e8b57]Brak mi juz nerwow co z nia robic?[/COLOR][/B]

Posted

[B][COLOR=blue]Wlasciwie to nie jest sama,bo jest ze swoja mamą i moga sie razem bawic itd[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Staram sie jej nie zostawiac,ale Ona potrafi pogryzc jak nie ma mnie w domku 20min[/COLOR][/B]

Posted

[QUOTE]Staram sie jej nie zostawiac[/QUOTE]

No właśnie, została przyzwyczajona, że praktycznie zawsze jest z Tobą. Dlatego tak reaguje na zostawienie.

[QUOTE] Czy próbowałaś pryskać meble, kable, itd. specjalnym płynem, który swoim zapachem odstrasza i zniechęca do gryzienia?[/QUOTE]
Mozna właśnie spórbowac takiego płynu. Można też zaopatrzyć się w rozkładany kojczyk i ograniczać jej przestrzeń życiową gdy zostaje sama.
Ale warto też ją przyzwyczajać do samotności i do tego, że nie zawsze może być z wami. Najprościej zacząć od zostawiania jej w innym pokoju. Później wychodzenia z domu na 5 minut. Każde takie wyjście musi być czymś normalny i oczywistym. Nie należy przy takiej nauce celebrować pożegnań i powitań.

Posted

[quote name='Kaladan']No właśnie, została przyzwyczajona, że praktycznie zawsze jest z Tobą. Dlatego tak reaguje na zostawienie.

Mozna właśnie spórbowac takiego płynu. Można też zaopatrzyć się w rozkładany kojczyk i ograniczać jej przestrzeń życiową gdy zostaje sama.
Ale warto też ją przyzwyczajać do samotności i do tego, że nie zawsze może być z wami. Najprościej zacząć od zostawiania jej w innym pokoju. Później wychodzenia z domu na 5 minut. Każde takie wyjście musi być czymś normalny i oczywistym. Nie należy przy takiej nauce celebrować pożegnań i powitań.[/QUOTE]
O teraz zauważyłam posta;)
Kaladan, myślisz o klatce kennelowej? To byłby dobry pomysł, tylko najpierw trzebaby małą przyzwyczaić i przekonać, że to jej azyl, a nie klatka za karę.

• 1 month later...
Posted

[B][COLOR=blue]Cioteczki nie mam juz sily do tej mojej Sisi.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Gryzie caly czas[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Upatrzyla sobie teraz wchodzenie pod prysznic i przegryzania pasty,peelinu,pumeksu...:placz:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Zjadla mezowi elektryczna szczoteczke,kable kocha niesamowicie[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Nie pomagaj zabawki,przysmaki w pilce z dziurka,kostki:shake:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Co robic???[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Ratunku[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='Sandrunia 29'][B][COLOR=blue]Cioteczki nie mam juz sily do tej mojej Sisi.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Gryzie caly czas[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Upatrzyla sobie teraz wchodzenie pod prysznic i przegryzania pasty,peelinu,pumeksu...:placz:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Zjadla mezowi elektryczna szczoteczke,kable kocha niesamowicie[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Nie pomagaj zabawki,przysmaki w pilce z dziurka,kostki:shake:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Co robic???[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]Ratunku[/COLOR][/B][/QUOTE]

a ona przypadkiem nie zostaje za dlugo sama? yorki jakos nie lubią samotnosci... a czy ona ma duuuuzo specjalnych kosci do gryzienia? czy pokazalas dla niej, ze to jest dobra rzecz i masazuje dziąsla oraz zęby? czy zostala odpowiednio ukarana, kiedy zlapalas ją na miejscu "zbrodni"? czy chwalilas ją, kiedy gryzla swoje kosci, a nie wasze rzeczy?

Posted

Hej Sandruniu,

po pierwsze - jak wyglada Wasz przeciętny dzień?

Po drugie - ile czasu spędzacie na spacerach?
I jak te spacery wyglądają?

Czy bawicie się z suką w domu?

To, że pies ma zabawki ktore... sobie leżą - nic nie wnosi. Nic nie zmieni.
;) Owe zabawki mają mieć na końcu właściciela ktory aranżuje wspólną zabawę z psem.
Czy suńka robi to tylko podczas Waszej nieobecności?

Wszelkie płyny odstraszające czy zamykanie psa ma sens pod warunkiem, że przewodnik da też psu coś z siebie.
Wygląda na to że suka się strasznie w życiu nudzi - i teraz Wasze zadanie, zmienić ten stan rzeczy... :lol:

Druga kwestia to - zapewne - odreagowywanie nieobecności ludzi. I znow, bęcki dla Was, nie dla psa - nikt suki nie nauczył zostawania samej, toteż każdy kwadrans bez człowieka w domu wpędza ją w stres.
Musisz ją powoli pouczyć zostawania. Fakt że w domu jest drugi pies niewiele tu zmienia, jak widać.
Zacznij od uczenia małej pozostawania przez chwilę w innym pomieszczeniu - z chwaleniem kiedy wytrzyma najpierw dwie mintury, potem pięć, itd.

• 1 year later...
Posted

Mój 3-miesięczny ukochany Yorczek podczas zabawy lubie doskakiwać do dłoni, palców, ciapów, nóg, etc... i gryzie...mowie do niego "nie wolno", grożę mu paluchem, a on nic :lol:
jak go oduczyć podgryzania i gryzienia, czy może to normalne w tym wieku i samo mu przejdzie?
Wy tez tak macie z psiaczkami?