Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam małe pytanko jak to jest u suni ON to jest moja 2 sunia w życiu i niewiele wiem na temat rui .Aktualnie ma 7 miesiecy jak rozpoznać kiedy to nastąpi??? Czy są jakiesz szczególne obiawy że ten dzień jest już blisko??
Naturalnie sunia bedzie miała dwa razy cieczke tj.pierwszy i ostatni :D potem sterylka .

Posted

[quote name='Vectra']Mam małe pytanko jak to jest u suni ON to jest moja 2 sunia w życiu i niewiele wiem na temat rui .Aktualnie ma 7 miesiecy jak rozpoznać kiedy to nastąpi??? Czy są jakiesz szczególne obiawy że ten dzień jest już blisko??
Naturalnie sunia bedzie miała dwa razy cieczke tj.pierwszy i ostatni :D potem sterylka .[/quote]
A czemu nie od razu, [b]przed[/b] pierwszą cieczką?

Posted

Niewiem ale może mam błedne wiadomości na ten temat i podobno sterylka przed pierwszą cieczką może spowodować nietrzymanie moczu.Taką opinie uzyskałam od dwoch wet gdy sterylizowałam swoja pierwszą sucz.Nie planuje szczeniąt mam warunki sprzyjające temu by w czasie cieczki sunia nie dostała sie w łapy jakiegoś psiego amanta. Ale jeśli można przeprowadzić ten zabieg przed no to super jetem za.Hmmm znaczy że wet konował??

To w jakim wieku można ten zabieg przeprowadzic??
Moja wiedza na ten temat jest jak widac mierna i chętnie dowiem się więcej

Posted

Mokka strasznie ci dziekuje za pokłady dodatkowej wiedzy no coż człowiek całe życie sie uczy .To ja jestem strasznie szczęśliwa że moge już wykonać sterylke :D :D :D :D :D :D :D :D :D czyli nieopacznie zostałam wprowadzona w błąd no coż widać niektórzy lekarze nie podążaja za techniką i zostają przy zabobonach .

Posted

Jeśli jesteś zdecydowana wykonać sterylkę przed pierwszą cieczką, to proponuję zabrać się za to jak najszybciej, bo sunia jest w wieku, kiedy może się to stać w każdej chwili, a cięcie tuż przed cieczką nie jest wskazane, ponieważ narządy rodne są o wiel bardziej ukrwione i zwiększa się ryzyko krwotoku.

Posted

No właśnie stąd moje pierwsze pytanie jak rozpoznać że to już ewentualnie..
Moja sucz jest z odzysku i sporo czasu zabrało wyleczenie jej teraz jest zdrowa.Widze że jesteś z wawy może polecisz mi jakąś dobrą lecznice gdzie wykonują te zabiegi dobrze i solidnie .Bo chyba straciłam zaufanie do obecnego weta hehh ......

Posted

Pozwolę sobie zacytować kawałek artykułu z "PSA" o nietrzymaniu moczu:

"W Polsce u suk niehodowlanych zaleca się sterylizację po uzyskaniu dojrzałości płciowej (po pierwszej cieczce).
Natomiast w USA, gdzie owariohisterektomii poddawane są suki jeszcze niedojrzałe płciowo, kilkunastotygodniowe, nietrzymanie moczu jest problemem dużo częstszym niż u nas, traktowanym jako nieunikniony skutek uboczny zabiegu i standardowo leczonym. Amerykańscy właściciele psów wolą codziennie podawać leki kontrolujące chorobę niż narażać ulubione zwierzaki na konsekwencje związane z pozostawieniem ich w stanie aktywności płciowej..."

A ja osobiście zaczekałabym do zakończenia pierwszej cieczki.

Posted

[b]bachar[/b], z tego co ja wiem (Flaire o tym pisała), nietrzymanie moczu owszem jest czestym powiklaniem przy wczesnej sterylizacji, ale tylko przy NAPRAWDĘ WCZESNEJ (kilumisieczne maleństwa).

Posted

A ja zadałam pytanie jak rozpoznać kiedy cieczka a na pytanie już mi matka natura odpowiedziała własnie wczoraj zaóważyłam małe plamki krwi wiec sterylka odroczona :( :( :(
Więc czekamy aż sie skończy i dopiero będziemy przprowadzać zabieg czyli za jakieś 3 miesiące

Posted

[b]Vectra[/b], ja mam sukę ON, sterylizowana w 14 mies życia, "na chwilę" przed ropomaciczem (moja sucz, to w ogóle jakiś chorobliwy przypadek). Gdybym mogła, posiadając moją dzisiejszą wiedzę, na pewno bym suki tak wcześnie nie wysterylizowała. Mogą sobie Amerykanie mówić i pisać co chcą, że wczesna sterylka zapobiega ropomaciczu i ogranicza guzy sutków - tak na pewno jest, w to nie wątpię. Ale dlaczego nie mówi się głośno o tym, że sukom nie daje się szansy dojrzeć psychicznie i fizycznie. Że bardzo dużo psów ma problemy z układem kostnym (o moczowym nie będę wspominać, bo to fakt znany), że mogą być problemy z niedoczynnością tarczycy? Że wczesna sterylka nie pozwala na osiągnięcie prawidłowego rozwoju psychicznego, a przynajmniej odsuwa się to w czasie? Suka ON jest w pełni rozwinięta psychicznie i fizycznie w wieku około 2 lat. Jeżeli jesteś w stanie do tego czasu upilnować sukę, to warto się wstrzymać.

Zastanawia mnie fakt... dlaczego w Europie Zachodniej nie ma takich standardów sterylizowania? Wydaje mi się, że problem lezy w mentalności narodu amerykańskiego: problemem jest suka w cieczce, bo mogą być plamy na dywanie, bo nie chce mi się zawracać głowy pilniowaniem. Stąd zachęty aby wyciąć suce wszystko jak najwcześniej i pozbyć się kłopotu.

Twoi weci Vectra, to wcale nie konowały. Może po prostu podchodzą do tematu racjonalnie i nie wierzą ślepo we wszystko co amerykańskie.

Posted

[quote name='madlen']Mogą sobie Amerykanie mówić i pisać co chcą, że wczesna sterylka zapobiega ropomaciczu i ogranicza guzy sutków - tak na pewno jest, w to nie wątpię.[/quote]Tak się składa, że ropomaciczu zapobiega sterylizacja wykonana w kazdym wieku :lol: Wycina sie macicę i wyrzuca do kosza, więc niemożliwe jest, by suka macicy pozbawiona dostała ropnego jej zapalenia :lol:

Posted

[quote name='asher'][quote name='madlen']Mogą sobie Amerykanie mówić i pisać co chcą, że wczesna sterylka zapobiega ropomaciczu i ogranicza guzy sutków - tak na pewno jest, w to nie wątpię.[/quote]Tak się składa, że ropomaciczu zapobiega sterylizacja wykonana w kazdym wieku :lol: Wycina sie macicę i wyrzuca do kosza, więc niemożliwe jest, by suka macicy pozbawiona dostała ropnego jej zapalenia :lol:[/quote]

heh, asher, przyłapałaś mnie ;)
tak to jest jak się chce coś szybko napisać zanim cię forum wyloguje i używa się skrótów myślowych...
oczywiście: sterylka zapobiega ropomaciczu całkowicie i raz na zawsze
co zaś do guzków sutka to już bywa różnie, z pewnością ogranicza, w jakim stopniu, nie do końca wiadomo, mimo amerykańskich badań

jak to mawia wet Cziki, z którym rozmawiam na podobne tematy, amerykanie raz na rok mają w zwyczaju publikować różne rewelacje, z których się później wycofują...

Posted

Warunki mam takie że cieczka nie przeszkadza ogrodzone podwórko w mojej okolicy nie ma raczej biegających samopac psów.Więc nie ma nieprzyjemnych sytuacji.
Cieczke suńka właśnie już ma więc czekamy aż sie skończy.
Więc dużo opini na ten temat.
W sumie to moja druga sunia w życiu zawsze miałam psy (samce) niewiele wiem na temat cieczek itp...
Czy jakoś trzeba specjalnie żywić sunie w tych trudnych dniach??? jakieś dodatkowe preparaty podawać ??

Posted

Ja nigdy Sabiny jakoś specjalnie nie traktowałam (chodzi o żywienie, itp. bo podejście do niej miałam oczywiście ulgowe :wink: ).
A co do "bezpieczeństwa" na podwórku - byłabym ostrożna. Psia namiętnośc nie zna granic, czymż dla rozochoconeo amanta jest jakies tam ogrodzenie :wink:
Nie zostawiaj Tesy samej na podwórku!

Posted

Nie sama nie zostaje jak wychodzimy z domu psy są zamykane a Tesa to juz bez dwóch zdań..Pozatym starsze psy chyba by nie pozwoliły wtargnąć obcym psom na teren (mają silny innstynk obrony zwłaszcza dobek)Pilnujemy jej jak oka w głowie .A nasza Lalcia (pitka) strasznie jej matkuje cały czas ją pilnuje nawet zabawki jej oddaje i jedzonkiem się dzieli .Jak ktoś obcy Tese głaszcze to Lalcia nadzoruje .
Szczeże to podziwiam ja za to że tak ja "kocha" i się Teska opiekuje czasem napatrzeć się nie możemy .
Strasznie jest zrzyte to moje stadko ...
Jak wychodze z którymś poza dom to reszta wyje a po powrocie taka radość.

Dziękuje za podpowiedzi na temat sterylki :) :) :) :)

• 1 month later...
Posted

Nie będe zakładać nowego tematu bo tu będzie chyba dobrze.
A więc mam takie małe pytanko:
moje słodkie dziewcze już skonczyło cieczke kawałek czasu temu obecnie ma prawie 9 miesięcy bez kilku dni :)
czy to normalne że ona pożera tyle jedzenia i jest wciąż głodna?? ona ma nowe hobby niszczenie (rozumiem- dorasta , buntuje się,burza hormonów ect)
ale ona ciągle jest głodna :o pochłania swoją (niemałą) porcje i próbuje wyjadać innym psom i kota michy nieoszczędzi , i jeszcze przy stole sępi.Jeszcze nie jest po sterylce ( musimy poczekać jeszcze troszke)

Czy to normalne że to taki głodomor?????
(intymnych spotkań z innym psem nie miała na 100%)

a dodam skąd moje zdziwienie.Była wybredna nie wszystko zjadałą , a teraz pochłania wszystko bez wyjątku nawet suchą karme której do niedawna nawet nie powąchałą.

ja patrze na nią i :o :o :o

Posted

moja niuska wlasnie ma ,,te " dni ,je b. malo , choc aktywnosc ( dzieki wam o kochani znajomi udostepniajcy nam ogrodzona dzialke na pobieganie psie ) i porcje ruchu w normie , moze więc u twojej suni tez tak bylo ,a teraz nadrabia zaległości ?

Posted

Uwazaj, zwiekszone pochłanianie zywienia po cieczce moze byc oznaką, iz wkracza w ciąze urojoną i szykuje sie do urojonego porodu. Sporo suk tak ma, nie jest to jednak zdrowe, gdyz suka próbuje mamkowac zabawkom, czasem nawet ma laktacje i moze dojsc do zapalenia gruczołów mlecznych.

Zapobiegawczo ograniczyc zarcie, wiecej ruchu, mniej czułosci.

Posted

Urojona cieczka po pierwszej cieczce :o :o :o :o ???
Nie raczej nie ma niw widze żadnych zmian :sutki normalne a nie ma też jakiś zapędów macieżyńskich.Raczej woli baraszkować i rozrabiać.

• 2 months later...
Posted

Pomocy

Co jest z moją Tesą ona znowu dostała cieczki po 4 miesiącach :shake: :shake:
Myślałam że mam zwidy jak zobaczyłam plamki krwi :-o :-o :-o ale teraz to na bank cieczka (kropki krwi , srom powiększony boorki pod bramą serenady śpiewają) koszmar

a w marcu miała iść na sterylke :-( :-( :-( :-( i nici z tego

Czy to normalne??? po tak krótkim czasie ponowna cieczka.Pies jak kotka znaczy chyba z niej.