Joss Posted January 7, 2006 Posted January 7, 2006 No i juz jestem po buszowaniu w Sara-zoo:) Kupiłam karme dla Neski, stanęło na Hill'sie Lamb&Rice.Zobaczymy czy sierc bedzie nadal tak bardzo z niej leciec, jesli tak trzeba bedzie szukac przyczyny gdzies indziej. Kupiłam tez kostki Greenies. Pozarły je w 15 min... a myslalam ze będą 'mymlać' pare godzin:) Swoją droga taka uwaga. Draczyn, wspominałas ze Eukanuba nie za bardzo dla buldożków bo za duzo białka posiada, prawda. Popraw mnie jesli sie myle. Tym czasem karma lamb&rice dla szczeniąt Eukanuby ma 27,6% białka, a Hill'sa taka sama karma 26,8%. To chyba nie taka duza roznica...ale to taka dygresja:) Quote
Draczyn Posted January 7, 2006 Posted January 7, 2006 [quote name='Joss']No i juz jestem po buszowaniu w Sara-zoo:) Kupiłam karme dla Neski, stanęło na Hill'sie Lamb&Rice.Zobaczymy czy sierc bedzie nadal tak bardzo z niej leciec, jesli tak trzeba bedzie szukac przyczyny gdzies indziej. Kupiłam tez kostki Greenies. Pozarły je w 15 min... a myslalam ze będą 'mymlać' pare godzin:) Swoją droga taka uwaga. Draczyn, wspominałas ze Eukanuba nie za bardzo dla buldożków bo za duzo białka posiada, prawda. Popraw mnie jesli sie myle. Tym czasem karma lamb&rice dla szczeniąt Eukanuby ma 27,6% białka, a Hill'sa taka sama karma 26,8%. To chyba nie taka duza roznica...ale to taka dygresja:)[/quote]Kiedyś parę lat temu moje buldozki żywione były właśnie Eukanubą. Zaczęły ppo pewnym czsie gubic sierść i pojawialy sie u nich na skorze łysiejace placki. Poszlam z nimi więc do lekarza, doskonale zorientowanego w buldozkach, ktory spytał mnie czym je żywieę, odpowiedziałam, ze Eukanubą. Powiedzial mi wtedy, aby zmienić karmę, bo Eukanuba jest karmą wysoko bialkową dla psow pracujących. Po zmianie karmy te skorne dolegliwości ustąpiły. Ja nie jestem technologim żywności i nigdy nie wchodzę w czyjeś zawodowe kompetencje, tylko powtarzam to , co mowili mi specjaliści w danej dziedzinie i polegam na ich zdaniu. Naprawdę nie wnikam w to czy parę procent to duzo czy mało. Zawsze staram sie korzystać w każdej dziedzinie z rad ludzi w tym kierunku ksztalconych i tylko to mogę przekazywać Quote
Joss Posted January 7, 2006 Posted January 7, 2006 A moze wypadanie siersci i łyse placki powodował inny składnik? Ja tez nie wnikam w kompetencje specjalistów. Po prostu zainteresowalam sie tym wysokim bialkiem w Eukanubie i porownałam z Hill'sem. Wynik wskazuje na niewielką roznice w zawartosci białka. Tylko tyle. Nie zalezy mi na preferowaniu zadnej z tych karm, Bezia je Ekanube Nesia Hill'sa. szczerze mowiac mam nadzieje ze juz niedlugo bedą mogly jesc to samo:) Quote
Hebulka Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Mi wet kiedyś powiedział,że problemy skórne po eukanubie wynikają z tego,że są w niej całe jajka a nie tylko zołtka..nie wiem czy to prawda ale tak mi mówił.Hebe miała łupież po eukanubie,ale czuła się dobrze. Quote
Basia&Safi Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Czy moge dac safi gotowane miesa mielone z ryzem ;> ?? :):) Quote
Joss Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Jeśli lubi to jasne:) Możesz dorzucic rozgotowanej marchewki i podziabanej na papke najlepiej. No i chyba lepiej zeby nie bylo to mieso wieprzowe. Dajesz jej jakąs suchą karme? Lubi? Quote
Draczyn Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 [quote name='basiulka22tychy']Czy moge dac safi gotowane miesa mielone z ryzem ;> ?? :):)[/quote]Tak Joss ma rację unikaj wieprzowego mięsa. Możesz też domieszać Utartej marchewki, buraczków. Możesz jej rówwnież dawać bialy serek półtłusty. Nieraz może dostać bułkę z maslem. Niektóre bf lubią także owoce jabłka banany Quote
Basia&Safi Posted January 9, 2006 Posted January 9, 2006 tak dostaje sucha karme royala :) bialy serek tez lubi :)dostaje czesto gotowanego kurczaka z marchewka bo za ryzem nie przepada :) Quote
Draczyn Posted January 9, 2006 Posted January 9, 2006 [quote name='basiulka22tychy']tak dostaje sucha karme royala :) bialy serek tez lubi :)dostaje czesto gotowanego kurczaka z marchewka bo za ryzem nie przepada :)[/quote]To nie musi być ryż. Wypełniacz też jest potrzebny. Może to być makaro, albo płatki jęczmienne. Możesz sprobować także kaszkę manną. Z makaronem trzeba tylko uważać bo szybko kiśnie. Więc jak piesek nie zje, to najlepiej wyrzucić, a nie zostawiać na póżniej. Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Tak sobie wlasnie pomyslalam. Na rynku jest bardzo duzo roznych ciasteczek dla pieskow. Czy mozna cos takiego "A la ciasteczka" zrobic dla swoich pociesz samemu? Z czego sa robione takie ciacha? Ja kupuje najczesciej na wage wiec nawet nie wiem co tam w srodku jest :D No i co z dbaniem o zeby? Cos wiecej wiadomo o tych kostkach Greenies? Quote
misiaczek Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Viris,teraz nie mam czasu szukać,ale tu gdzieś na dogo,podawali przepis na ciastka dla psów własnej roboty. W skład wchodziła wątróbka,mąka i chyba jajko,dokładnie nie pamiętam.Szybkie,tanie i podobno pychota.Miałam upiec,ale jakos czasu nie było.Jeśli zalezy Ci na przepisie,to poszukaj.A jeśli nie masz czasu,to ja jutro rano znajdę i wkleję linka.Dobrze,że przy okazji Twojego postu sobie o tym przypomniałam. Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Oooo dzieki. Jak mi komp nie zbzikuje znowu to poszukam. Skoro pychota to moze uda sie zrobic :cool3: Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Na razie na dogo nic nie znalazlam, ale za to na innym forum innej rasy jedna dziewczyna podala przepis. Wkleje go, zeby po pierwsze ktos moze sprobowal i zeby mi nie zapodzial sie :> [QUOTE] Ciasteczka dla psa: 1 filiżanka białej mąki przesianej 1 filiżanka mąki kukurydzianej 1/2 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 filiżanki chudej wędzonej szynki 4 łyżki margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 filiżanka wody 5 tabletek wapna (ok 2000 milligrama calcium) trochę suszonego czosnku Według tego przepisu, powinno wyjść 32 ciasteczka, każde z nich będzie zawierać: - 50 kalorii - 2 gramy protein - 2 gramy tłuszczu Zmiksować mąkę z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1-2 cm. Wyciąć pożądany kształt. Ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec od 20 do 30 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. [/QUOTE] Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 I jeszcze cos : [QUOTE] 2 filiżanki białej mąki (przesianej) 1/2 filiżanki zarodków pszennych 1/2 filiżanki drożdży piwowarskich 1 filiżanka rosołu z kury 3 łyżki oleju 1/4 soli 5 tabletek wapna (około 2000 milligrama calcium) trochę suszonego czosnku Według tego przepisu, jeżeli z danej ilości wyjdzie 36 ciasteczek, to każde z nich będzie zawierać: Kilokalorie: 50 Proteiny w gramach: 2 tłuszcz w gramach: 1,5 Zmiksować mąkę z zarodkami, drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia [/QUOTE] Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 skladniki: 2 szklanki maki razowej 1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera 2 zabki drobno pokrojonego czosnku 1/2 szklanki oleju roslinnego 5 lyzek stolowych wody Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce. Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 3 jaja 1/3 szklanki oleju 0,5 kg wątroby (surowej) 1 ząbek czosnku ok. 2 szklanek mąki Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Jednak cos mi sie udalo znalesc. Moze te ostatnie to nawet takie same o ktorych Misiaczek pisalas? Nie wiedzialam ze az tyle mozliwosci znajde. Oj Klara bedzie chyba szamac ciacha :D Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Ciasteczka pasztetowe: 60 dkg pasztetowej 3 łyżki suszonego majeranku 2 jajka 2 szklanki mąki Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min. w 200 stopniach. Ciasteczka cynamono-jabłkowe: 1 duże jabłko 2-3 łyżki miodu 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem) 3/4 szklanki mąki pszennej Nastawić piecyk na 200-220 stopni Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną. Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na 0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut. Ciasteczka z Gerbera 1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera) 6 łyzek stołowych mleka w proszku 8 łyżek zarodków pszenicy Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją. Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści) szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki 2 jajka 2 łyżeczki czosnku 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące. Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Chyba z kuchni nie wyjde jak sie zabiore za pieczenie :> Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych, 1/2 kostki margaryny lub masła, 2 jaja, 3-4 łyżki miodu, olejek waniliowy Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły. Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych) 1 jabłko, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 białka z jajek, 1/8 szklanki z otrąb owsianych, 1/8 szklanki mąki owsianej, 1/4 szklanki chudego mleka, Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody). Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Pieskowe pączki -2 szklanki maki -3 lyzki stolowe platkow owsianych -1 lekko ubite jajko -2 zabki drobno posiekanego czosnku -2-3 szklanki rosolu Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Rozwalkowac na grubosc ok. 1cm. Pokroic na mniejsze kawalki i uformowac pączki. Piec 10min. w 200'. Wystudzic. Przechowywac tak jak ciastka serowe:) Sa to przepisy ktore ponoc wlasnie sa gdzies tu na dogomanii. Ja znalazlam je co prawda na innym forum ale pewnie sa dobrze sprawdzone skoro pojawiaja sie w kilku miejscach ;) Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Jeszcze cos na urodziny psie : babka z ryżu składniki: ryż mięso (jakiekolwiek byle surowe) warzywa troszeczkę suchej karmy lub jakichś psich smakołyków ugotować ryż z warzywami i mięsem (każdy ze składników powinien stanowić 1/3 całości) ugotowany włożyć do miski i wygładzić powierzchnie (tak jak do robienia babki z piasku:)) wstawić do lodówki na dłuższa chwilę aż całkowicie wystygnie i stanie się mniej sypki, po wyjęciu z lodówki zrobić z ryżu babkę na tależu, przyozdobić krojonymi ugotowanymi warzywami i suchą karmą, bądź innymi psimi smakołykami Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata: - pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki) - pasztet podlaski - żółty ser - mortadela lub parówkowa - szprotki na wagę - gotowane warzywka( marcheweczki, pietruchy,brokułki,ect. w/g gustu) - suszona bazylia - masełko ewentualnie margarynka Wykonanie: Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy. Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Przy okazji poszukiwan znalazlam jeszcze taka stronke o diecie. [URL="http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm"]http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm [/URL] KLIK! Quote
lapiovra Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Sama bym to zjadła, może tylko bez tych psich sucharów. Skladniki ok. Quote
Viris Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Na tamtym forum gdzie znalazlam kilka przepisow ktos pisal ze pyszne bo sam sprobowal :D Quote
misiaczek Posted February 9, 2006 Posted February 9, 2006 [B]Viris,super.[/B] Tyle przepisów.Stworzyłaś ksiązkę kucharska dla psów :evil_lol:. Gdybym tylko lubiła przy garach siedzieć....:roll: :lol:. Ale ciasteczka jakieś upiekę :eviltong:. Quote
Atenka Posted February 9, 2006 Posted February 9, 2006 No, no Viris zbliża się weekend i pewnie każda z nas będzie pichciła dla swojego buldożka;przepisy bardzo fajne. Quote
Recommended Posts