Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Fiona2008']A kiedy następny raz będziesz mieć Wene...???:diabloti: [/quote]
Oby nigdy :evil_lol:

[quote name='Fiona2008']Ile ona ma lat??[/quote]
W maju skończy 2.

[quote name='Fiona2008']Zawsze myślałam że bordery to takie zapaleńce do pracy że po prostu trzeba z nimi coś robić...[/quote]
Eeee, nie widzę związku?

Na filmiku jest tylko to, co z nią robiłam i było dla niej nowe. Ale to przecież nie jest wszystko, co z nią w ogóle robiłam...
I jest chyba jasne, że wprowadzając nowe zachowanie stopniuję poziom trudności?

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
Eeee, nie widzę związku?

Na filmiku jest tylko to, co z nią robiłam i było dla niej nowe. Ale to przecież nie jest wszystko, co z nią w ogóle robiłam...
I jest chyba jasne, że wprowadzając nowe zachowanie stopniuję poziom trudności?[/quote]
Nie o to mi chodziło, chyba troche zakręciłam
oczywiście że należy stopniować trudność :):):):)
Po prostu kiedyś ktoś mi powiedział że bordery to pracoholiki że trzeba z nimi uprawiać jakiś sport bo inaczej mogą się np stać agresywne... ale nie jest to moja opinia tylko powtarzam... :):):)

Posted

[quote name='Fiona2008']Nie o to mi chodziło, chyba troche zakręciłam
oczywiście że należy stopniować trudność :):):):)
Po prostu kiedyś ktoś mi powiedział że bordery to pracoholiki że trzeba z nimi uprawiać jakiś sport bo inaczej mogą się np stać agresywne... ale nie jest to moja opinia tylko powtarzam... :):):)[/quote]

Myślę, że z tym sportem i agresją to przesada :)

A Wena przecież uprawia sporty: frisbee (3x1 miejsce i 1x3 miejsce (na 4 starty) w Young Dog Frisbee) i agility (elegancki komplecik disów póki co :evil_lol:). I zna miliard sztuczek, z staniem na poręczy krzesła włącznie :eviltong:

Posted

A Wena przecież uprawia sporty: frisbee (3x1 miejsce i 1x3 miejsce (na 4 starty) w Young Dog Frisbee) i agility (elegancki komplecik disów póki co :evil_lol:). I zna miliard sztuczek, z staniem na poręczy krzesła włącznie :eviltong:[/quote]

W takim razie przepraszam :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: Wszystko zwalam na to że pisze od niedawna [B] :roll::roll::roll:[/B]

Posted

Marysiu, dopiero teraz zobaczyłam tą cała reszte zdjec od mojego ostatniego posta tutaj :razz: Śliczne :loveu: moje Wełniątko dzielnie uczyło Unę jak to jest mieć psiego, wrednego kumpla w domu :evil_lol:
A to co udało Ci sie osiągnąć na linii Una vs. Wena to szacunek! :loveu:

A filmik boski :loveu:

Wena odsypia (na łóżkach oczywiscie :eviltong:) dzisiejszy trening, ale strasznie entuzjastycznie reaguje na moją mamę, babcię czy nawet siostrę :lol: Jak tylko cos do niej mowili to od razu leciała uszczęśliwiona :evil_lol:

Dzięki raz jeszcze :loveu: Mój pies miał bardziej owocne wakacje niż ja! :eviltong:

Posted

Filmiki są świetne. Ja się tak tylko nad czymś Marysiu zastanawiam - dajmy na to, że tak nauczę chodzić przy nodze moją nową, młodą i świeżą jak sałata weimarkę (bo ze starymi już sprawa przegrana chyba) i siadać, gdy tylko ja się zatrzymuję... No i potem nadchodzi wystawa. I nie będzie problemu? Po pierwsze, to chodzenie/bieganie na ringówce musi się odbywać na innym "dystansie" między mną a psem - pies pół kroku przede mną i nie tuż przy moim boku; po drugie, broń Boże, żeby usiadł, gdy ja się zatrzymam... Co o tym myślisz? Wyczai, że na ringówce ma sie zachowywać inaczej? Stosowac inną komendę? A może lepiej od początku uczyć, że gdy się zatrzymuję, ona ma stawać ładnie wyciągnięta u mego boku? Doradzisz dobra kobieto?

Posted

Saskja, inna komenda i nie ma problemu. Poza tym psy bardzo zwracają uwagę na kontekst, więc już sama na przykład ringówka jest dla niego podpowiedzią, co się dzieje i jak się ma zachować.

Posted

Na podstawie samej Weny, bohaterki tego filmiku: na normalnie sama z siebie szybko wychodzi z kłusa, tzn. w normalnie na codzien rzadko swobodnie kłusuje. A na ringówce kłusuje bez problemu i nawet ładnie ten kłus wyciąga :p Wystawiana była 2 razy w zyciu i przed tym wystawianiem po prostu robilysmy troche to wystawianie i Wena kojarzy ringowke z konkretnymi zachowaniami.

Posted

[B]Fiona[/B] nie ma co przepraszać :) w końcu nie ma obowiązku znać wszystkie psy z dogomanii :)

[B]Paula[/B] dlaczego napisałaś "wrednego kumpla"? Wena nie jest wredna, jest tylko niewychowana :eviltong:
I jakoś tak cicho bez niej w domu... spokojnie... drzwi od kuchni można zostawić otwarte... ;)

[B]Saskja[/B] doradzić mogę tylko teoretycznie, bo w praktyce nigdy nie przyłożyłam się do nauczenia Uny ładnego kłusu wystawowego, w efekcie czego ona pokazywała się w zasadzie tak:
[IMG]http://img206.imageshack.us/img206/1817/imgp1377to4.jpg[/IMG]
Ze staniem natomiast nie miałam problemów, bo uczyłam ją stania przede mną, a nie z mojego boku:
[IMG]http://img214.imageshack.us/img214/7748/imgp1337nv6.jpg[/IMG]
(zdjęcia z wystawy w Bydgoszczy, [B]by Paula[/B])

Aczkolwiek na logikę wydaje mi się, że jeśli będzie się uczyć porządnie zarówno zachowań wystawowych, jak i chodzenia przy nodze, rozróżniając je wyraźnie komendami, zachowaniem (i ringówką), to wszystko powinno być ok :) Tak jak piszę [B]Rauni[/B] :) i [B]Paula[/B] :)

Posted

Witaj Marysiu !
Sto lat mnie tu nie bylo, ale Twoje zdjecia sa wciaz cudowne :loveu:, albo i jeszcze lepsze :razz:
Z filmikami niestety mam duzy problem na moim laczu gprs, ale moze kiedys uda mi sie je poogladac.
Sciskam Cie mocno, poszmeraj ode mnie najfajniejsza goncza polska za uszkiem !
Kasia.

Posted

[B]Saskja[/B] trzymam kciuki :)

[B]Anza[/B] zdjęcia przeklejone z naszego własnego wątku :lol:

[B]Honey[/B] wszelki duch, Ty żyjesz??? :multi: Unka poszmerana :loveu:
Co tam u Ciebie? [SIZE=1][COLOR=Wheat]Sprzedajesz braki??[/COLOR][/SIZE]

Posted

[B]Honey[/B] wszelki duch, Ty żyjesz??? :multi: Unka poszmerana :loveu:
Co tam u Ciebie? [SIZE=1][COLOR=Wheat]Sprzedajesz braki??[/COLOR][/SIZE][/QUOTE]

Ano zyje ! I tak intensywne zycie na slodkim zadupiu prowadze, ze brak juz czasu (a moze i checi, ja juz chyba za stara jestem...), zeby sie na forach udzielac :evil_lol:
Ale tak sobie wlasnie pomyslalam... gdybys wybierala sie kiedys w moje strony daj znac - marzy mi sie taka wspolna sesja zdjeciowa (na dwa aparaty), tyle, ze tym razem nie psia a fryzia. :)
[SIZE=1][COLOR=Wheat]Wlasciwie juz ich nie mam, zostaje najlepiej polujacy pies na jakies sporadyczne kaczki czy bazanty. Wiesz, mam zalozenie, zeby hodowac tylko to, z czym moge intensywnie pracowac. A co w lowisku kompletnie pozbawionym ptactwa o uzytkowosci wyzla powiem?? Nic...
Ale francuzy dalej hoduje i pracuje z nimi, tyle, ze te z VI grupy ! :) Tu masz linka do ich ostatniej fotki: [url]http://img25.imageshack.us/img25/9320/ourteamp.jpg[/url] [/COLOR][/SIZE]

Posted

[url]http://img214.imageshack.us/img214/7748/imgp1337nv6.jpg[/url] super, najbardziej właśnie takie sposób wystawiania mi się podoba.

[SIZE=1]
Honey jak to fryzia? :crazyeye::loveu:[/SIZE] [SIZE=1]pokazuj co tam u Ciebie przybyło![/SIZE]

Posted

[B]gonek[/B] u nas tak wyszło, bo tak mi było najłatwiej - nauczyć psa stania i tyle :evil_lol: a że Una nienajgorzej zbudowana jest, to i stoi ładnie :)
[B]
Honey[/B] jak to fryzia?? Masz konie fryzyjskie?? Ja też chcę wiedzieć! :cool3:

Posted

[quote name='gonek']ha a ja widziałaaam te cuda :eviltong: :loveu:

Ładnie stoi poza tym nic jej nie trzymasz, podnosisz, przesuwasz, podduszasz itd :D[/quote]

Też lubię takie swobodne wystawianie, dlatego do wystawiania spanieli się nie nadaję, nawet jeśli widziałam na własne oczy ile takim podciągnięciem głowy i przyciśnięciem tyłka można osiągnąć :diabloti:.

Posted

Witaj Rauni ! Masz racje, sa najpiekniejsze :evil_lol: Ale nie smiem watku Marysi zasmiecac ( co mi zupelnie nie wychodzi...) Marysiu, wybaczysz?... Przepraszam, juz nie bede. :oops:

[SIZE="1"]Kaska, jak sie hoduje psy przy okazji lowiectwa a nie odwrotnie to mozna. Zeby uprzedzic kolejne pytanie - plany byly ambitne - osrodek hodowli bazantow, organizacja polowan - stad wyzly. A ze zycie swoje wlasne scenariusze pisze okazalo sie, ze mamy mlode, pelne temperamentu psy, ktore moga jedynie jaskolki po lakach ganiac. Gdybym chciala jedynie "produkowac" szczenieta albo blyszczec z rzadka rasa na wystawach pewnie bym je zostawila. Ale zapewnilam im lepsze zycie, w ktorym moga wykorzystywac swoje wrodzone predyspozycje. I wiem, ze zrobilam slusznie.[/SIZE]

Posted

Dziewczyny ja też lubię takie swobodne wystawianie :) naturalnie i prosto :)
[B]
Honey[/B] nie marudź, tylko wklejaj te fryzy!! :mad:

[SIZE=1]A co braków, to przyznam, że nie rozumiem. Tzn. "rozumiem rozumowo". Ale nie emocjonalnie. Możliwe, że posiadając jednego psa ma się inny punkt widzenia.
[/SIZE]

Posted

No dobra, wklejam i znikam ! :p
Co by sie kon nie usmial :cool3:

[IMG]http://img222.imageshack.us/img222/6722/17943447iu2.jpg[/IMG]

Tytul "synchronicznie" ;)

[IMG]http://img359.imageshack.us/img359/4331/224rc7.jpg[/IMG]

[IMG]http://img359.imageshack.us/img359/3084/223jt3.jpg[/IMG]

[IMG]http://img530.imageshack.us/img530/9603/222db0.jpg[/IMG]

[IMG]http://img359.imageshack.us/img359/2563/221yp6.jpg[/IMG]

[SIZE=1]Marysiu, hodowla i emocje nie moga isc w parze.[/SIZE]