Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 18.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

deer_1987 napisał(a):
juz agility cwiczycie? myslalam ze dla wiekszych psow to 18 miesiecy mniej wiecej dobry czas na zaczecie.

18 miesiecy to juz wiek na rozpoczaecie zawodow i to w klasie zaawansowanej, 15 miesiecy zas to wiek na zawody w klasie poczatkujacej :) wiec treningi mozna zaczac a wrecz wypadaloby jesli ktos planuje kariere sportowa wiele wczesniej... moja suka pierwszy raz weszla na kladke w wieku ok 3 miesiecy... a ok 2,5 mies miala jak robila plaskie hopki :]

Marta zdjęcia młodej kapitalne!! ależ ona sie zmieniła w ten zas... a miała nosek zupełnie jak świnka :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: żeby chciciaż taki jak teraz jej został, bo jest boski! :loveu: jak i ona cała :loveu::loveu::loveu::loveu: więcej zdjęć:loveu:

Posted

[quote name='Marta_Ares']ja sie na tym nie znam, ale chyba ma przodozgryz, bo dolną szczękę ma wysuniętą troszkę do przdu.
Wzorzec rasy dopuszcza różnice 3mm, ona niestety ma troszkę więcej

Marta, wzorzec rasy absolutnie nigdy nie dopuszczał i nie dopuszcza ŻADNEGO przodozgryzu. Każdy przodozgryz jest wadą dyskwalifkującą u aussie. Wiem jednak skąd mógł wziąć się taki pogląd.
Wzorzec AKC, na którym bazuje wzorzec FCI, podaje wady dyskwalifikujące tak: "Przodozgryz. Tyłozgryz większy niż 1/8 cala (ok. 3 mm). "
Przy redagowaniu wzorca FCI zostało to BŁĘDNIE przepisane, zmieniono kropkę na słówko lub... co dało efekt taki, że nawet sędziowie rozumieli, że te 3 mmm dotyczą zarówno przodo- jak i tyłozgryzu.
I przyznam, że przyczyniłam się do poprawienia tego. Napisałam do klubu rasy w USA (USASA), jak sie, sytuacja przedstawia i że wzorzec w FCI został błędnie (prawdopodobnie przez pomyłkę) zmieniony względem wzorca z kraju pochodzenia rasy (co nie powinno mieć nigdy miejsca, pomijając kwestię długich ogonów ze względu na zakazy cięcia). Podziękowali mi za to bardzo i podjęli kroki odnośnie poprawki. I nawet nie spodziewałam się, że tak szybko FCI naprawi swój błąd. Już po paru miesiącach opublikowano wersję poprawioną, przy okazji także z dopiskiem o długich ogonach (gdzie swoją drogą zrobiono inny błąd, zapomniano bowiem o fakcie, że ogony naturlanie krótkie występują nie tylko jako całkiem krótkie, ale i w długościach pośrednich, co jest absolutnie prawidłowe).
Co więcej, FCI w ogóle wykreśliło te 3 mm, tak, że teraz granica między "luźnymi nożycami" a tyłozgryzem jest zupełnie do interpretacji sędziego. Obecny zapis wzorca FCI odn. dyskwalifikujących zgryzów brzmi po prostu: Przodozgryz lub tyłozgryz.

(Po wszystkie teksty w tłumaczeniach i linki do wzorców oryginalnych zajrzyjcie na moją stronę, bo dgm linków nie puszcza :angryy: )

Przepraszam, że tak się rozwodzę, ale zalezy mi aby w tym względzie nie było żadnych wątpliwości.

A tak z innej beczki: mogę ukraść aktualne zdjęcia Nesi do bazy? Jeśli tak, to jak podpisać autora?

A jakie badanka będziesz jej robić?

Posted

To ja się jeszcze zapytam, jak Nesi trafiła do was? Nie chcieli jej z powodu tego przodozgryzu? Bo wiem, że mieszkała w wcześniej z 2 innymi aussie z tego miotu. (pewnie znów było, ale nie mam czasu przeglądać wszystkiego)

Posted

Cerber napisał(a):
18 miesiecy to juz wiek na rozpoczaecie zawodow i to w klasie zaawansowanej, 15 miesiecy zas to wiek na zawody w klasie poczatkujacej :) wiec treningi mozna zaczac a wrecz wypadaloby jesli ktos planuje kariere sportowa wiele wczesniej... moja suka pierwszy raz weszla na kladke w wieku ok 3 miesiecy... a ok 2,5 mies miala jak robila plaskie hopki :]

No to calkiem inaczej bo tutaj jest tak ze na kurs nie pojdziesz jesli pies nie ma ukonczonego roku z powodu tego ze nie jest gotowy ani psychicznie ani fizycznie na rozne skoki itp. a zawody niezaleznie od grupy od 18 miesiaca.

Posted

deer_1987 napisał(a):
No to calkiem inaczej bo tutaj jest tak ze na kurs nie pojdziesz jesli pies nie ma ukonczonego roku z powodu tego ze nie jest gotowy ani psychicznie ani fizycznie na rozne skoki itp. a zawody niezaleznie od grupy od 18 miesiaca.

Dziwne. Nie ma w Szwecji przedszkoli dla szczeniąt? :crazyeye: W tej Szwecji, gdzie tak ogromną wagę przywiązuje się do szkolenia i psychiki?
To bzdura, że pies nie jest gotowy. Oczywiste jest, że inaczej wygląda szkolenie szczenięcia a inaczej dorosłego psa, ale przecież całe nowoczesne szkolenie opiera się na tym, że naukę zaczyna się z psem jak tylko przyjdzie do nas do domu - oczywiście najpierw to są króciutkie sesyjki w formie zabawy. Nie chce mi się wierzyć w to, że Szwedzi mający sportowe posłuszeństwo na mistrzowskim poziomie nie promują pracy z psem od początku.
Nie mówię o skokach w agi, ale agi dla szczeniąt to nie skoki, jak zostało to powiedziane.
Taki pogląd, że psa szkoli się po ukończeniu roku to panował u nas w dawnych czasach, gdy dominowało szkolenie siłowe i rzeczywiście młodszego psiaka można by było zniszczyć psychicznie w ten sposób. Choć szkoleniowcy już wtedy postulowali szkolenie młodziaków przy pomocy smakoli, tylko nie było tego w szkołach. I stąd brały się te przesądy, że do roku to pies ma mieć "dzieciństwo" bez żadnego szkolenia. Kompletny anachronizm.

Posted

Aussie napisał(a):
Dziwne. Nie ma w Szwecji przedszkoli dla szczeniąt? :crazyeye: W tej Szwecji, gdzie tak ogromną wagę przywiązuje się do szkolenia i psychiki?
To bzdura, że pies nie jest gotowy. Oczywiste jest, że inaczej wygląda szkolenie szczenięcia a inaczej dorosłego psa, ale przecież całe nowoczesne szkolenie opiera się na tym, że naukę zaczyna się z psem jak tylko przyjdzie do nas do domu - oczywiście najpierw to są króciutkie sesyjki w formie zabawy. Nie chce mi się wierzyć w to, że Szwedzi mający sportowe posłuszeństwo na mistrzowskim poziomie nie promują pracy z psem od początku.
Nie mówię o skokach w agi, ale agi dla szczeniąt to nie skoki, jak zostało to powiedziane.
Taki pogląd, że psa szkoli się po ukończeniu roku to panował u nas w dawnych czasach, gdy dominowało szkolenie siłowe i rzeczywiście młodszego psiaka można by było zniszczyć psychicznie w ten sposób. Choć szkoleniowcy już wtedy postulowali szkolenie młodziaków przy pomocy smakoli, tylko nie było tego w szkołach. I stąd brały się te przesądy, że do roku to pies ma mieć "dzieciństwo" bez żadnego szkolenia. Kompletny anachronizm.

Wiadomo ze sa kursy i szkolkenia dla szczeniakow ale to zabawa plus posluszenstwo, nic z agility. idziesz na kurs agility to musi pies miec skonczony rok i umiec podstawow komendy.

Posted

No widzisz, w Polsce są też przedszkola dla szczeniąt agilitowe i tak samo jest to zabawa i ustawienie całego programu pod kątem możliwości szczeniąt.

Posted

Aussie napisał(a):
No widzisz, w Polsce są też przedszkola dla szczeniąt agilitowe i tak samo jest to zabawa i ustawienie całego programu pod kątem możliwości szczeniąt.

Ale ja Ci tlumacze ze co innego typowe agility i przeszkody - i na to nie pojdziesz jak pies nie ma coanjmniej 12 miesiecy a co innego siad itp

Posted

[quote name='Aussie']No więc nie wiem czemu się dziwisz, że Nesi chodzi na agi, przecież też nie skacze jeszcze pełnej wysokości.
Ale ile razy mam tlumaczyc ze to nie chodzi o skoki na pelnej wysokosci czy cos jak Ci mowie ze pies ponizej roku w szwecji nie zaczyna z ZADNA przeszkoda, nie wazne czy niska czy wysoka.