Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Agnes']Podczepie sie pod temat. Moja suka ma do zrzucenia 3 kg. Nie dziala poki co nic, prawie ja glodze na obecnej karmie, ruchu coraz wiecej. Badania ma bardzo dobre. Za namowa weta przechodzimy na ta karme. Licze na to, ze schudnie:roll: Bo jak nie to chyba zrobie jej odssysanie tluszczu:evil_lol: Ale zastanawia mnie czy po tej karmie przechodzicie na Etap II RC Weight Control czy normalna adult? Jakiej karmy potem szukac? Tak jak RC - duzo bialka malo tluszczu?[/QUOTE]
My od razu po tej karmie przeszliśmy na normalną (Fish4dogs), ale to chyba było błędem, bo pies trochę przytył. Jak skończy się ten worek, zamierzam zamówić jeszcze jeden RC Obesity, a potem cały czas będzie jadł RC Weight Control (tak doradził nam weterynarz, bo Duffel niestety ma tendencje do szybkiego tycia). Poza tym urozmaicam mu posiłki gotowanym/surowym/różnymi dodatkami, ale wtedy albo zmniejszam porcję karmy, albo w ogole z niej rezygnuję.

Posted

A jak przeszlasz na Fish4dogs to dawalas wg tabeli czy mniej (ile mniej) ? Ja nie mam mozliwosci karmic psa ciagle RC wet bo z torbami pojde. Zrezygnowalam tez z dodatkow jakichkolwiek, bo wtedy nie jestem w stanie wyliczyc ile pies czego dostaje - ew dostaje jablko dziennie i tyle.

Posted

[quote name='Agnes']A jak przeszlasz na Fish4dogs to dawalas wg tabeli czy mniej (ile mniej) ? Ja nie mam mozliwosci karmic psa ciagle RC wet bo z torbami pojde. Zrezygnowalam tez z dodatkow jakichkolwiek, bo wtedy nie jestem w stanie wyliczyc ile pies czego dostaje - ew dostaje jablko dziennie i tyle.[/QUOTE]
Dawałam normalną dawkę (400 g dziennie). Tylko u mnie problem jest taki, że często rano ktoś inny psu daje jeść i za dużo mu sypie :roll:
Ten RC weterynaryjny jest bardzo wydajny, nam 14 kg starczyło na 2,5 miesiąca, więc w sumie wychodzi nawet taniej niż zwykła karma.

Posted

Ano wlasnie...bo ja wiem ze jak juz wracac do normalnego adulta to koniecznie zmniejszyc dawke. Mi RC starczy na moooze 1,5 mca...Mamy dawac 300g dziennie

Posted

[quote name='Agnes']Ano wlasnie...bo ja wiem ze jak juz wracac do normalnego adulta to koniecznie zmniejszyc dawke. Mi RC starczy na moooze 1,5 mca...Mamy dawac 300g dziennie[/QUOTE]
Ja też chyba jakoś podobnie dawałam, tylko że właśnie urozmaicałam różnymi rzeczami (wet powiedział, że można). I ładnie zrzucił te 6 kg, mimo tego.

Posted

Polecam Obesity management. Mój psiak schódł przez trochę ponad miesiąc z 10kg na 9. Jest to mały pies z tendencją do tycia. Chcę ją odchudzić do 8-8,5kg i przechodzę na Weight Control

Posted

[quote name='Agnes']Podczepie sie pod temat. Moja suka ma do zrzucenia 3 kg. Nie dziala poki co nic, prawie ja glodze na obecnej karmie, ruchu coraz wiecej. Badania ma bardzo dobre. Za namowa weta przechodzimy na ta karme. Licze na to, ze schudnie:roll: Bo jak nie to chyba zrobie jej odssysanie tluszczu:evil_lol: Ale zastanawia mnie czy po tej karmie przechodzicie na Etap II RC Weight Control czy normalna adult? Jakiej karmy potem szukac? Tak jak RC - duzo bialka malo tluszczu?[/QUOTE]

a próbowałaś karmić sunię karmą z niską zawartością bądź brakiem węglowodanów?
Ja mam doświadczenie z odchudzaniem dwóch psów, jamnika i ogara. Na RC weter ładnie schudł ogar, ale łaził głodny i sierść sie posypała. Po zakonczeniu kuracji waga wracała mimo ruchu. U jamnika na RC ciagła nadwaga...i tak doszłam do wniosku, że RC ogólnie nie służy zachowaniu prawidłowej masy ciała z uwagi na dużą zawartość zbóż!

Posted

Konkretnie jakie to karmy? Bo mi nic do glowy nie przychodzi - karma typu Acana wersja bez weglowodanow nic nie da. Czy po zakonczeniu kuracji RC wracajac do normalnej karmy zmiejszylas odrazu dawke tej drugiej? Bo to jest istotna sprawa o ile wiem wracajac do adulta.

Posted

Ja po Rc przeszłam akurat na Nutram Grain Free,najpierw odchudzający a potem adult, ale myśle , że na Acanie efekty byłyby podobne. Karmie jamniczkę na zmianę Nutramem i Acaną i po nadwadze nie ma śladu i wydaje mi sie także,że psy mają więcej energi.

Posted

Widzisz ja probowalam wiele lacznie z glodzeniem psa i teraz CHYBA jest efekt ale tak psa karmic nie bede dluzej - bo daje polowe dziennej dawki, co jest chore i sama nie chcialabym tak malo jesc. Sprobuje RC trudno. Jestem swiadoma, ze siersc sie moze pogorszyc, ale potem wroce do Acany i powinno byc ok

Posted

[quote name='Vectra']Mam doświadczenie , karmę polecam , jest świetna.Pies traci tłuszcz , nie masę mięśniową , przy tym nie chodzi głodny , bo karma jest bardzo treściwa.Odchudzałam moją Lalkę na tej karmie .... poza tym że chudła , to byla pełna energii , czego o innych karmach typu "mamy odchudzić" chodziła wiecznie głodna i ospała , nie schudła na takich ani grama ..
Po RC obesity , nie ma efektu jojo :)
Po cieczce , podawałam ją mojej stafficy ... też pięknie sie wyrzeźbiła :)

Nie odnotowałam nadmiernego pragnienia , ani innych rewolucji ....
Dodam , że Lalka jadła ją ponad pół roku .. teraz na zimę , wrócimy do tej karmy.[/QUOTE]
podpisuje się pod tym dwiema rękami :multi:
Moja sunia po sterylce zaczęła szybko przybierać na wadze , ciągle siedziała przy misce wymuszająć jedzenie. Od roku jest na tej karmie i wyzgrabniała :razz:sylwetka wymodelowana , na żebrach nie wyczuwa się zwałów tłuszczyku a jest przy tym pełna energii, Włos błyszczy ,tak spokojnie polecam tę karme

• 1 month later...
Posted

A ja się muszę pochwalić, jak ładnie Duffel schudł, obecnie waży 38,5 kg ! W porownaniu do początkowego 47 to ogromna roznica :roll:
Jednak duzo zwiekszona dawka ruchu robi swoje ;) Nadal jest na RC Obesity, ale nie wiem, czy jak ten worek sie skonczy, nie kupie czegos innego. Kurde, niby na tej karmie najlepiej trzyma wage, ale z drugiej strony nie wiem, czy mozna ja ciagle podawac :roll:

Aha, i obecnie je w zasadzie jeden posiłek z karmy, ponieważ mimo wielokrotnych prosb, grozb i tlumaczen moj dziadek sypie mu do kubeczka tyle kulek, ile powinien dostawac na cały dzien, a nie tylko na sniadanie :roll:

Posted

Nie ma przeciwwskazań by podawać tą karmę non stop ... ale jest też II faza obesity - utrzymanie wagi .. Jeśli masz podkarmiaczy , a pies tendencje do tycia - to raczej uważaj na kolejną karmę - by nie było efektu jojo

U mnie 7 letnia Lalka , właśnie skończyła miesięczną kurację na obesity

tak wyglądała z końcem czerwca

[URL=http://img840.imageshack.us/i/28062010046.jpg/][IMG]http://img840.imageshack.us/img840/420/28062010046.jpg[/IMG][/URL]

teraz jej talia wygląda tak :)

[URL=http://img96.imageshack.us/i/24072010183.jpg/][IMG]http://img96.imageshack.us/img96/4923/24072010183.jpg[/IMG][/URL]

a ile ma energii leniwiec ;)

teraz przeszliśmy w ramach urozmaicenia , na Hillsa w wersji light .. ciekawe czy doopsko jej spuchnie na tym.

Posted

No pięknie schudła, talia jak u modelki ! ;)

Niestety moj pies ma po kastracji spore tendencje do tycia, bo je wszystko :roll:
Wiec chyba raczej na tej karmie zostanę, a i tak dostaje inne rzeczy, jesli chodzi o urozmaicanie.

Posted

Mój pies niestety zamiast schudnąć to przytył na tej karmie. Tak samo znam kilka takich przypadków psów. Pies dostawał wtedy tylko tą karmę. A okazało się że na zwykłym Lighcie RC dopiero schudła.

Posted

[quote name='mysa']Mój pies niestety zamiast schudnąć to przytył na tej karmie. Tak samo znam kilka takich przypadków psów. Pies dostawał wtedy tylko tą karmę. A okazało się że na zwykłym Lighcie RC dopiero schudła.[/QUOTE]
Dla mnie to dość dziwna sprawa, ja do tej pory słyszałam same pozytywne opinie o tej karmie...może dawkowanie było niewłaściwe ?

Posted

Mój pies dostawał tyle ile było trzeba. Dziwił mnie ten fakt bardzo bo same pozytywy czytałam, ale nie tak dawno dowiedziałam się o niektórych psach że miały identyczną sprawę.
Dodam że pies ma dużo ruchu (agility, frisbee, dłuugie spacery, itp). tendencja jest po sterylce.
A najbardziej idiotyczne jest że na zwykłym lighcie pies normalnie schudł.

Zdarzają się i takie wyjątki ;)

Posted

Wrocilam z wakacji, gdzie suka miala pieknie schudnac na RC Obesity i mam...problem:roll:Okolo 5 dni przed wyjazdem mieszalam jej RC z poprzednia karma pol na pol (robie tak zawsze przy zmianie karmy). Dzien przed wyjazdem dostala pelna dawke RC. Na wyjezdzie 4 pierwsze dni super, jadla, super sie zalatwiala. Po tych 4 dniach zaczela sie gryzc, drapac, po 2 dniach potwornie sie juz gryzla i drapala. Pognalam do tamtejszego weta - sterydy. Odstawilam karme i teraz nie wiem...suka nigdy tak na karme nie reagowala a jadla rozne, na kurczaku miewala lupiez ale nie zawsze. Wet twierdzi, ze to woda (jezioro), stres, wyjazd spowodowal takie objawy a nie karma - a dokladnie swiad. Boje sie troche zaczynac znowu podawac karme, ale inaczej nie sprawdze reakcji. Jak sie nie uda, bede musiala zmienic karme:roll:

• 4 weeks later...