Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, masy nabrał i wygląda bardzo okazale:-). Jedyny problem jaki mamy z pielęgnacją/wyglądem to nadmierne wypadanie włosiarów -choć czesany jest regularnie, dostaje oliwę i biotynę z keratyną. Poluję teraz na furminator - może to pomoże.

No i zastanawiam się jeszcze co zrobić z jednym kłem - aktualnie ma dwa kły, ale jeden jest w złym stanie, wygląda tak jakby miał rdzeń na wierzchu, bo jak sie na niego patrzy od dołu to widać na środku taką ciemno-brązową plamkę o nieco innej strukturze, wychodzącą poza powierzchnię zęba. Na razie nie wygląda na to, żeby ten ząb go bolał. Guaro ma wielki apetyt i zjada sucha karmę bez żadnych problemów. Ale pewności mieć nie mogę.
Usunięcie zęba wiąże się z narkozą, a tego wolałabym uniknąć. Może nie będzie tak źle. Zobaczymy co na to powie weterynarz.

• 1 month later...
Posted

Z zębolami ok., ale pojawił się inny "problem". Już trzeci raz zdarzyło nam się wychodzić w nocy z Guarkiem na dwór - 3 w nocy to pora niezbyt odpowiednia na spacer. Guaro piszczy i pokazuje na drzwi wyjściowe. Nie ma na myśli bynajmniej załatwienia swoich podstawowych potrzeb. O to, by mógł się wybiegać i opróżnić dokładnie swój pęcherz, dbamy pieczołowicie każdego dnia. Guaruś pędzi co sił na swoją polankę i zaczyna intensywnie zjadać trawę. Pochłania jej takie ilości, aż w końcu brzuch robi się okrąglutki i pojawia się odruch wymiotny:shake:. Dzisiaj w nocy stałam na deszczu ponad godzinę. Wróciłam przemarznięta ok. 4 rano. Guaro zwymiotował trawę a z nią kilka niepogryzionych granulek suchej karmy. Po przyjściu do domu smacznie zasypia, a ja nie wiem co o tym myśleć:roll:. Kupuję mu karmę z granulkami różnej wielkości, są one dobrane specjalnie w taki sposób, aby zmusić psa do dokładnego rozgryzania każdej. Nie dostaje żadnego ludzkiego jedzenia. Wyłącznie karma i przysmaki dla psów. Ta sytuacja pojawiła się całkiem niedawno. Postanowiłam w tym tygodniu dawać Guarowi karmę częściej i w mniejszych ilościach. Jeśli to nie poskutkuje, konieczna będzie wizyta u pana doktora.
Poza tym wszystko układa się wspaniale. Guarcio jest psem swojej kochanej panci:loveu:, oczywiście kocha pozostałych domowników, ale mam wrażenie, że zajmuję w jego sercu miejsce szczególne:iloveyou:. Guaro bezwzględnie mi zaufał. To cudowne:-). Jak tylko nadarzy się okazja, popstrykam trochę fotek. Bardzo chciałabym wybrać się na wizytę poadopcyjną do syna Guara - Brutuska, który w końcu znalazł swój wymarzony domek:multi:, całkiem niedaleko od nas...Zdjęcia z takiej wizyty, taty i syna, byłyby baaaardzo ciekawe:lol:.

Posted

Witam ponownie. Byłam dzisiaj jednak z Guarciem u weta. Rano znowu miał akcję z "mlaskaniem" i głośnym przełykaniem. Dodatkowo burczało mu w brzuszku. Zrobiliśmy badania ogólne plus na trzustkę i wątrobę. Wszystkie wyniki były dobre - w normie. Lekarz zalecił zmianę proporcji podawania karmy: rano dwie miarki, po południu jedna miarka, żeby się na noc za bardzo nie objadał - niepokojące objawy pojawiały się 3 razy w nocy i tylko raz nad ranem. Dodatkowo, zasugerował zmianę karmy. Dał mi 4 próbki Specific Digestive Support - podobno jest baaardzo dobra. Polecał też Trovet. Ja znalazłam kilka innych karm w cenach konkurencyjnych np. Eukanuba Sensitive Digestion albo Hill's Sensitive Stomach. Miałyście z nimi do czynienia?
Zamiast trawy dostaliśmy Rumen Tabs - ze żwaczem, drożdżami i przeciwutleniaczami. Zobaczymy co będzie dalej...
Weterynarz sprawdzał również guzka, którego Guaro ma na szyi. Nie zalecał interwencji chirurgicznej. Prawdopodobnie to zrosty po zastrzykach, które Guarcio dostawał w czasie rekonwalescencji po pogryzieniu. Zębolka też na razie nie ruszamy - dopóki Guaro nie będzie zdradzał dyskomfortu z nim związanego.
Guaruś był bardzo dzielny, grzeczny. Bez problemu pozwolił na przeprowadzenie wszystkich zabiegów:-)

Posted

Mój Tobi je dokłądnie takieg Specifica -Specific Dog Digestive Support CID.
Kiedyś jadł HILL'S, ale bardzoo niechętnie, potem jeszcze inna karmę, ale wycofali.. Royala w ogóle nie chciał nawet wąchać... A tę karmę je bardzo chętnie, bardzo Mu smakuje, a i super działa na organizm. :)

• 2 weeks later...
Posted

W końcu stało się...Zasada złamana:roll:.
Guarcio zasłużył sobie na ten przywilej:lol::loveu:.

Nie mogę w to uwierzyć. To tak naprawdę? mogę już zawsze?:roll:

Posted

Co do karmy, to na razie nie ma potrzeby zmiany. Po zmianie częstotliwości podawania posiłków, zmniejszeniu porcji i rozdrobnieniu niektórych granulek, Guaro nie ma żadnych problemów żołądkowych:-). Mimo to, jak skończy się woreczek Puriny, zamówimy Bento Kronen z łososiem lub coś innego z rybą. Ta karma Specific jest z rybką i bardzo Guarkowi smakuje. Tyle, że trochę droga jest:-(. NA razie używamy jej w charakterze nagrody, jako smaczek.

Posted

ossa98 napisał(a):
Zamiast Specifica może być jeszcze Trovet HLD. Sprawdziłam, rzeczywiście jest tańszy o kilkadziesiąt złotych.
http://www.karmydodomu.pl/index.php?go=prodinfo&id=405

Teraz udalo mi odkupic od pewnej pani, której psiak odszedl za TM - 12 kg w promocyjnej cenie 160zł. Ale gdy bedzie sie kończyło opakowanie, faktycznie spróbuję kupic jakies male opakowanie TROVET-u na próbę.
Po RC i EUkanubie - Tobi mial taka biegunke, że szok... HILL'S jadł a miare, ale potem już odmawiał jedzenia... ale może ten Trovet by mu posmakował.

Posted

ossa98 napisał(a):
Słodki ryjek:-) Fajnie, że mi go przedstawiłaś:-)

Słodki ryjek grzeje doopke na moim łózku własnie, łobuz jeden ;) ale zaraz pójdzie na swoje miejsce :)
Łobuz miał byc psem kieszonkowym, takim ważącym max 5 kg :D nie powiem, że jest ogromny... ale swoje 12 kg waży :)

PS. Ciocia Owieczka pozdrawia Cie bardzo serdecznie :) i napisała mi, że bardzo teskni za Guarcikiem i prosi o wymizianie Go :)

Posted

My też tęsknimy za ciocią Owieczką. Może uda nam się kiedyś spotkaż, jak już cioteczka poukłada swoje sprawy...
Tymczasem, Guaruś na dobre zaprzyjaźnił się z naszą kanapą:-). Muszę przyznać, że początkowo miałam pewne obawy, bo duży, bo jest z nami dopiero (?) 5 miesięcy, bo niewiadomo czy nie będzie tego wykorzystywal, a co będzie jak nie zechce zejść etc.
Ale nie żałuję. Guarka poprzednik, Oskaruś, "cale" życie spędził ze mną na kanapie. Tak baaaardzo brakowało mi tego "cielska" obok siebie. Teraz, kiedy czytam sobie kniżkę, a Guaro leży obok mnie, czuję, że to jest to! Tego brakowało mi do pełni szczęścia:-):loveu:. Niestety mój TZ trochę inaczej sie na to zapatruje:evil_lol:.

Posted

ossa98 napisał(a):
My też tęsknimy za ciocią Owieczką. Może uda nam się kiedyś spotkaż, jak już cioteczka poukłada swoje sprawy...
Tymczasem, Guaruś na dobre zaprzyjaźnił się z naszą kanapą:-). Muszę przyznać, że początkowo miałam pewne obawy, bo duży, bo jest z nami dopiero (?) 5 miesięcy, bo niewiadomo czy nie będzie tego wykorzystywal, a co będzie jak nie zechce zejść etc.
Ale nie żałuję. Guarka poprzednik, Oskaruś, "cale" życie spędził ze mną na kanapie. Tak baaaardzo brakowało mi tego "cielska" obok siebie. Teraz, kiedy czytam sobie kniżkę, a Guaro leży obok mnie, czuję, że to jest to! Tego brakowało mi do pełni szczęścia:-):loveu:. Niestety mój TZ trochę inaczej sie na to zapatruje:evil_lol:.

Hihi, a tak się zarzekałaś ;)
Fakt.. gdy lezy się na łóżku i czyta książke, jednoczesnie czując ciepełko od psiaka - super sprawa :)

Posted

Właśnie to chciałam usłyszeć:-). Tylko "psiarz" może zrozumieć drugiego "psiarza". Dla pozostałych to "dewiacja", skrzywienie nie do przyjęcia:shake:.
To nic, że sierściucha, że zapach...dla mnie to nie ma zupełnie znaczenia.
Guaro jest wniebowzięty. Pochrapuje czasem przy mnie, rozkładając łapki. I to jest taaakie słodkie. Jego spokojny sen i zaufanie, jakim mnie obdarzył jest dla mnie największą nagrodą:lol:.