Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem, czy można pisać post pod postem.
Dziś byłem u weterynarza. Psiaki dostały pastylki na odrobaczanie. Za 2-tyg. dostaną kolejne.

Zobaczcie, czy taki tekst do ogłoszeń może być:

[FONT=Arial]Szukamy domów dla siedmiu małych, 5-tygodniowych, przesympatycznych szczeniąt.[/FONT]

[FONT=Arial]Pieski urodziły się na działce budowlanej. Mają swoją budę, ale już niedługo będzie im w niej za ciasno i za zimno. Dlatego szukają nowych domów i kochających właścicieli. Szczeniaki są przeurocze i bardzo garną się do ludzi, są chętne do zabaw i pieszczot. Jedzą już samodzielnie. Nie będą to prawdopodobnie duże psy. Do adopcji są dwie biało-czarne suczki i pięć samczyków: dwa czarno-brązowe i trzy biało-czarne.[/FONT]
[FONT=Arial]Maluchy są po pierwszym odrobaczaniu, jeszcze nie szczepione.[/FONT]

[FONT=Arial]Więcej informacji pod nr telefonu: 605 496 013 lub adresem: [email protected][/FONT]

• Replies 182
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wow! Marinka - wieeelkie dzięki!

michalv zbierz szczeniaczki w "kupę" i zrób im zdjęcie :smile:

Łatwo powiedzieć :-) Jak tylko pojawiam się w pobliżu mam całą siódemkę przy nogach + mamusia skacząca i ciesząca się, że przyszedł "Ten, który przynosi jedzenie" :-D No ale spróbuję.

Posted
Posted

michalv psiaki są w okolicach Ostrowi?
W miarę dobrze robią sterylki w gabinecie przy ul.Piłata, chociaż ceny bywają "warszawskie". Za zabiegiem u suni trzeba poczekać jeszcze minimum miesiąc.
Możesz umieścić ogłoszenia na gronie Ostrowi, w Tygodniku Ostrołęckim i na forum tygodnika, w lecznicach weterynaryjnych w Ostrowi.
Uczulam tylko, by nie wydawać suczek osobom, które są przeciwne sterylizacji.

Posted

Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Marinka, w ogłoszeniach jesteś super! Miałem już dwa telefony w sprawie psiaków. Może coś się ruszy. Esperanza, dzięki za poradę. Właśnie o to miałem spytać. W gabinecie przy Piłata kupowałem pastylki na odrobaczanie. Jak myślicie, można już oddawać psiaki, czy czekać do 8 tygodnia?
Trzymajcie kciuki :-)

Posted

Poczekaj, na razie jest zbyt wcześnie, maluchy powinny się jeszcze trochę od matki i od siebie wzajemnie nauczyć. Zbyt wczesne odłączenie od matki może negatywnie rzutować na ich zachowanie względem innych psów w przyszłości.
Zaszczep je za 7 dni i odczekaj minimum 10 dni od szczepienia zanim zaczniesz je oddawać.

Posted

Michalv my oddając psy do adopcji najpierw sprawdzamy dom przeprowadzając wizytę przedadopcyjną. Jeśli dom jest w innym mieście prosimy o pomoc innych wolontariuszy. Osoba adoptująca musi zaakceptować warunki umowy:
Tu znajdziesz treść:
NICZYJE

Poczytaj ten wątek, do którego dałam link.
a także:
Zwierzęta towarzyszące (psy koty i fretki) przemieszczane w celach niekomercyjnych z Polski na terytorium Holandii, zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) Nr 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie wymogów dotyczących zdrowia zwierząt, stosowanych do przemieszczania zwierząt domowych o charakterze niehandlowym i zmieniającego Dyrektywę Rady 92/65/EWG, muszą spełniać następujące wymagania:

1. Muszą być zidentyfikowane za pomocą:
* czytelnego tatuażu, lub
* mikroczipu, zgodnego z wymaganiami normy ISO 1784 lub Aneksu A do normy ISO 11785 (w przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymagań żadnej z ww. norm, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować odpowiednim czytnikiem);

2. Muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie. Szczepienie uzyskuje ważność po upływie 21 dni od jego dokonania w przypadku pierwszego szczepienia wykonanego u zwierzęcia w wieku powyżej 3 m-ca życia (Decyzja Komisji Nr 2005/91/WE z dnia 2 lutego 2005 r. ustanawiająca okres, po którym szczepienie przeciwko wściekliźnie uważa się za ważne). W przypadku kolejnych szczepień przeprowadzanych regularnie w odstępach rocznych (dawki przypominające), szczepienie uzyskuje ważność w dniu podania dawki przypominającej szczepionki. Jeśli właściciel lub osoba odpowiedzialna za zwierzę nie posiada zaświadczenia o zaszczepieniu zwierzęcia w roku poprzednim, kolejne szczepienie jest odpowiednio traktowane jako pierwsze szczepienie i nabywa ważności po upływie 21 dni od daty jego dokonania.

3. Muszą być zaopatrzone w paszport, wystawiony przez upoważnionego lekarza weterynarii, poświadczający ważność szczepienia przeciwko wściekliźnie. Rejestry lekarzy upoważnionych do wystawiania paszportów dla psów, kotów i fretek prowadzą właściwe okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Listy lekarzy upoważnionych do wystawania paszportów dla zwierząt domowych w poszczególnych województwach, są dostępne na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko- Weterynaryjnej pod adresem www.vetpol.org.pl

Powyższe informacje stosuje się w przypadku psów dorosłych, ale zapewne i maluchy muszą mieć paszporty i czipy.
To jednak kosztuje (50-80zł za psa)

Nie wierzę w dobre intencje osoby, która chce zabrać od razu 7 szczeniąt.

Posted

michalv myślę, że wkrótce odezwie się do Ciebie osoba, która chce pomóc w bezpośrednim szukaniu domków dla szczeniaczków, dostałam maila (nie wiem dlaczego ta osoba pisała do mnie nie do Ciebie :shake:)

Guest Elżbieta481
Posted

Nie podoba mi się chęc zaadoptowania wszystkich 7 szczeniąt:mad:
Pragnę tylko zauważyć,że w Holandii obok Danii i Szwecji legalna jest zoofilia.Bardzo proszę o ostrożność!
Znowu będą krzyki,że się czepiam-proszę tylko o ostrożność.
Elżbieta

Posted

Dzięki za porady i informacje. Dziś miałem telefon w sprawie piesków, a dokładnie jednego - tego ze zdjęcia nr 1. Umówilem się na telefon za dwa tygodnie, gdy piesek będzie już mógł opuścić matkę.
Marinka - to osoba, którą znasz? Można jej zaufać?

Posted

michalv napisał(a):

Marinka - to osoba, którą znasz? Można jej zaufać?

Nie nie znam tej osoby, w ogóle nie rozumiem dlaczego mailowała do mnie zamiast do Ciebie. Wyjaśniłam jej, że ja tylko wystawiłam ogłoszenie, a osobę do kontaktu ma podaną w treści