Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:-? hmmm jak to jest czy kombinacja kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6 pochodzących z tranu rybiego jest bardziej korzystniejsza niż z tłuszczu kurzego?? :roll: dzieki za odpowiedź

Posted

Tłuszcz kurzy to głownie nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy nienasycone wystepują w produktach roślinnych a kwasy omega-3 wystepują przede wszystkim w rybach i olejach rybich czyli tranie.
Znaczących ilości kwasów omega-3 i omega-6 dostarczają wyłącznie produkty roślinne i ryby

Posted

Oleje roślinne (zwłaszcza sezamowy) oraz tran są bogate w Omega 3 .
Skóra kurczaka zawiera dużo Omega 6. Jeśli karmiony jest ziarnami sezamowymi to w jego mięsie i jajach wzrasta ilość Omega 3.
Tran zawiera trochę Omega 3 ale ze względu na wysoką zawartość vit.A i vit.D trzeba podawać go ostrożnie.
Bardzo dobry jest nie tyle tran ile olej spod skóry łososia i makreli.
Oleje roślinne oczywiście muszą być tłoczone na zimno. przechowywane w lodówce ( w sklepie również ), w ciemnej butelce .

Posted

[quote name='wolfi']Skóra kurczaka zawiera dużo Omega 6. Jeśli karmiony jest ziarnami sezamowymi to w jego mięsie i jajach wzrasta ilość Omega 3.

Na to nie licz. Wzrost zawartości jest tak niewielki, że ilość mięsa czy jaj jaką należałoby spożyć jest niemożliwa.
Co to znaczy dużo... czy mało. Ważny jest stosunek omega3 do omega6 a nie ilość każdego z osobna.

Proponuję spróbować oleju sezamowego. Nie sądzę aby pies chciał to jeść.

Bardzo dobry jest nie tyle tran ile olej spod skóry łososia i makreli.

:o
każdy tłuszcz rybi zawiera znaczne ilości witaminy A i D

Posted

Nie wiem jak wam, ale mi trudno jest odpowiednio zbilansować ilość oleju dlatego podaję psu efa olie. Polecam, fantastycznie działa na skórę, przyspiesza gojnie ranek i rekonwalescencję po chorobach skóry, nadaje sierści połysk, włos przylega ściśle do skóry i likwiduje łupież. Wypróbowałam na swoim psie. Często widzę psy na suchej karmie z niedoborem kwasów tłuszczowych. A wystarczy 10 kropelek dziennie.

Posted

Marta Chmielewska napisał(a):
dlatego podaję psu efa olie

gdzie kupujesz to cudo i ile toto kosztuje :D ja z dodatków i wspomagaczy stosuję Kerabol i Gammolen oraz tran w kapsułkach.

Posted

Sorry za pomyłkę- miałam na myśli olej lniany.
Dodaję go do jedzenia , które dostają psy i nie ma żadnego problemu.
Nie jest prawdą,że każdy tłuszcz rybi zawiera dużo Vit.D i Vit.A - przede wszystkim tran czyli olej z wątroby .
http://www.berkeleywellness.com/html/ds/dsCodLiverOil.php
BARFiarze mają tą wygodę, że mogą podawać po prostu rybę z całym jej bogactwem żywieniowym.
Donya- piszesz, ze ważny jest stosunek Omega3/Omega6, ale sam (a) go nie podajesz.
Uważa się, że optymalny stosunek Omega6/ Omega3 =5/1 do 10/1
Ciekawa strona na temat doświadczeń ze stosowaniem różnych preparatówhttp://www.geocities.com/paisleydals/efas.html

Posted

[quote name='wolfi']Sorry za pomyłkę- miałam na myśli olej lniany.
Dodaję go do jedzenia , które dostają psy i nie ma żadnego problemu.
Nie jest prawdą,że każdy tłuszcz rybi zawiera dużo Vit.D i Vit.A - przede wszystkim tran czyli olej z wątroby .
http://www.berkeleywellness.com/html/ds/dsCodLiverOil.php
BARFiarze mają tą wygodę, że mogą podawać po prostu rybę z całym jej bogactwem żywieniowym.
Donya- piszesz, ze ważny jest stosunek Omega3/Omega6, ale sam (a) go nie podajesz.
Uważa się, że optymalny stosunek Omega6/ Omega3 =5/1 do 10/1
Ciekawa strona na temat doświadczeń ze stosowaniem różnych preparatówhttp://www.geocities.com/paisleydals/efas.html

Ja pracuję w instytucie gdzie bada się skład wszystkich produktów żywnościowych przeznaczonych dla ludzi i zwierząt a dostepnych na naszym rynku. I naprawdę większość "wynalazków" typu jaja z kwasami omega-3 to bzdura.

Posted

Naprawdę nie wiem po co powtarzasz całą moją wypowiedż, każdy może ją sobie przeczytać w orginale. Jaja nie są tematem tych postów, podane były jako przykład i ciekawostka.
Napisz coś o składzie produktów , które badasz, a co odnosi się do tematu.

Posted

Złośnica, u weterynarza można kupić, kosztuje jakieś 30 zł. Fantastyczna sprawa, suczo świeci sie jak psu ... cos tam :wink: :D zaczęłam jej podawać jak zachorowała na grzybicę i od tej pory dostaje regularnie. Właściwie butelkę mamy już 3 miesiące. Polecam :lol:

• 4 weeks later...
Posted

Marta...napisała

Fantastyczna sprawa, suczo świeci sie jak psu ... cos tam

Potwierdzam :P świetna rzecz. My zaczęliśmy podawać jak nasza sunia zaczęła chorować i po antybioterapii ( 2 m-ce) wyglądała jak ...wypłosz :o Wszystko sterczało , włos matowy ...........
Teraz po miesiącu stosowania nareszcie sierść wróciła do formy -- jest piękna i lśniąca.

Buteleczka jest wydajna i zawiera wszystkie możliwe kwasy ( DHA,EPA,linolowy, GLA-gamma-linolenowy,ponadto biotynę, D-pathenol, DL-alfa-tokoferol) producent Biovet Dania